weersafhankelijke regeling (war)

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Ik heb een technisch probleem met een "war" voor vloerverwarming, het is namelijk zo dat ik uitsluitend vloerverwarming heb in 6 plaatsen, elkeen gestuurd door een thermostaat per kamer met een zoneafsluiter, eigen ontwerp en uitvoering. De aanvoer temp. wordt gestuurd door een war (tempolec sam 81.1 die een driewegklep stuurt) maar dit ding heeft voor vloerverwarming een aantal tekortkomingen, zo kan ik de tempkurve niet plat genoeg krijgen voor vloerverwarming, kan geen min.temp instellen en ook geen max. temp voor het water dat naar de vloerverwarming vertrekt. Wie heeft er voldoende kennis en ervaring om een modernere war aan te schaffen die deze regelmogelijkheden wel heeft. Ik heb zelf al op internet gezocht maar zie bomen door het bos niet meer. De meeste van deze dingen hebben massa's mogelijkheden die bij mij al voorzien in de ketel (daalderop32/80plus)

Groeten, GVS

Reacties

Geachte,

Ik heb een regelaar van het merk siemens type 470.
Deze regelaar is geschikt om een kurve in te stellen
Je kan een minimum temperatuur instellen en ook maximum temperatuur.
Ik kan u ook technisch bijstaan daar ik zelf onderhoudstechnieker ben.

Groeten,

Patrick

Waarom in 's hemelsnaam een weersafhankelijke regeling om per lokaal een vloerverwarming aan te sturen ?

Rik(rvr) ik lees enige spraakverwarring dus nog een poging om het iets duidelijker te stellen, uiteraard is die war bedoeld om continu de temp. te sturen na de drieweg mixingregelklep in funtie van de buiten temp. voor alle kamers tesamen, de bedoeling is om het vertrekkend water naar de vloerverwarming niet warmer te maken dan echt nodig is maar toch warmgenoeg om alle plaatsen warm te krijgen bij een dalende buiten temp. er zijn echter grenzen aan deze temp. variatie, zo mag de max. temp best niet boven de 40°C gaan om geen schade door expantie aan de vloeren te veroorzaken en onder 20°C heeft ook geen zin. DWZ dat de war zich mag bewegen tussen 20 en 40°c in functie van de buiten temp. de tempolec die ik had deed zijn werk perfekt bij radiatorverwarming, hier liggen de temp. hoger en is de max temp ook niet zo kritisch. Ik heb intussen van een leverancier een "tempolec sam 2001" mogen uittesten, op een paar uur stond die ertussen en regelt toch iets beter,het zou nu noch een moeten vriezen om te zien wat hij dan doet.
Voila

Guy,

Weersafhankelijk gestuurde drieweg mengregelklep dus voor het geheel, en zoneafsluiters gestuurd door thermostaat per lokaal. Nu heb ik het beet.
Maar in elk geval kan het gebeuren dat de buitenvoeler van je w.a.r. bij koude + winterzon een niet zo zinnige (indien enkel door temperatuur gedicteerde) informatie toespeelt voor de regeling van de aanvoertemperatuur.
't Is lang geleden voor mij, maar er zijn voor vloerverwarming ook andere en wellicht beter geschikte regelingsmogelijkheden.
Chathanky weet hier raad op.

Guy,
Ik zit een beetje met een gelijkaardig probleem.
We zijn bezig met een nieuwbouw waarbij we ook vloerverwarming gaan gebruiken en waarbij men me in een ander topic aanraad om ook zo'n WAR te gaan gebruiken ipv zoneventielen.
Welke WAR gebruik je nu ?
Welke driewegkraan zit daaraan gekoppeld en welke sturing gebruik je daarvoor ? Ik ken niet zoveel van WAR en lees dat de driewegkraan gestuurd wordt door een servomotor ...

Het is moeilijk om mijn systeem te vergelijken met een ander, het voordeel van een thermostaat/zoneventiel per kamer is dat je iedere kamer ten alle tijde afzonderlijk kunt programeren. indien je slechts 1 thermostaat hebt moeten de andere vertrekken ingeregeld worden wat een werk is van veel geduld. De war op zijn beurt regelt de aanvoer temp. van het cv water in functie van de buiten temp., de buitenvoeler moet dan we aan de noordkant van een buitenmuur hangen. ik heb het systeem volledig opgebouwd met microrelais maar ik lees dat er ook electronische systemen in de handel te verkrijgen zijn.

Groeten Guy

Ik heb geen enkele connectie met het merk, maar bij de meeste CV-ketels van het oerdegelijke V...m.nn heb je alles direct meegeleverd, WAR, 4(!)-wegkraan, servomotor, sturing...
6 jaar geleden kwam het voor mij alzo voordeliger uit om voor het dure merk te kiezen.

Patrick,

Onze volledige installatie (solair + ketel + vat) komt van W..sh..pt, en die staan ook op BatiBouw, dus gaan we zondag eens een klapke gaan doen met die mensen om te zien wat ze kunnen doen.
Standaard leveren ze een WRSOL regeling, maar ik weet niet wat die allemaal kan ...

ik weet niet geod wat ik aan moet met de regeling van mijn verwarmingssysteem.
ik zit met een buffervat (500liter) gevoed door thermische zonnepanelen, dit vat ondersteund ook mijn vloerverwarming. ik heb slechts een warmtevraag van ongeveer 2500W en een zeer uitgebreid vloerverwarmingscircuit (+/-800 lopende meter leiding) waardoor ik een slechts een zeer lage vloertemperatuur nodig heb. daarenboven bestaat mijn woning uit 1 enkel open leefplateau, dus geen apparte kamers (behalve de slaapkamers) en de ganse dag een optimale bezonning (op een zonnige winterdag verwacht ik geen warmtevraag), is een war dan wel nodig??? hoe kan ik de ruimteverwarming het beste regelen???

Joost,
een war heeft voor vloerverwarming 2 doelstellingen, het eerste is om het cv water beneden de max toegelaten temp te houden om de vloer(en) te beschermen, de tweede doelstelling is om het cv water niet warmer te maken dan echt nodig om de vertrekken op temp te krijgen, dus economisch, ik heb al die speeltjes hier geinstalleerd, of ik daar echt rijk van wordt is een uiteraard een andere vraag. Ik zit voor deze winter nu op 1500M3 aardgas alles inbegrepen warm sanitair/hotfill wasmachine afwasmachine/koken, hier is alles 24 uur/dag verwarmd, heb jij enig idee van uw verbruik voor deze winter is, met uw buffervat/zonnepanelen zou dat toch een pak moeten schillen?

Groeten Guy

Heb je wel een war nodig met enkel vloerverwarming?
In welke range wil je regelen?
Als je al met 30 a 35 graden temperaturen werkt heeft een war ook niet zoveel zin meer.
Neem dan een ruimteregeling of laat de ketel een temperatuur van 35 a 40 graden aanmaken.
De weersafhankelijke regeling doet in dit geval niet veel.
Als je per vertrek wil regelen met je vloergroepen kun je beter een thermostaat/tijdklok per vertrek nemen en die aankoppelen op de desbetreffende groep.
Je dient er rekening mee te houden dat het aanwarmen en afkoelen van de vloer traag is. Je kunt dit opvangen door te kiezen voor een lichte dekvloer met daar onder isolatie. Is dit niet zo dan zal je de vloer enigzins op temperatuur moeten houden in de winter.
Anderzijds is een vloerverwarming zelfregulerend, dus eenmaal op temperatuur zal de temperatuur van het vetrek niet veel fluctueren. Zoninval betekend simpelweg dat de vloer minder warmte afgeeft en de ketel dit niet hoeft aan te vullen die gaat vanzelf terug moduleren.

Je moet het niet te moeilijk maken lijkt mij.
Wel moet je weten hoe de afzonderlijke componenten werken en reageren op veranderingen in de kamers.
Een zoneklep per groep is niet zo gek idee.
Weersafhankelijk kan maar is niet zo zinvol omdat er nauwelijks een stooklijn is en de ketel niet spannend veel zuiniger werkt tussen de 30 en 35 graden.

In details uitgewerkt is het nog wel een behoorlijke klus om aan de wensen te voldoen en dan wordt het weer een lang verhaal hier.

Guy,

"een war heeft voor vloerverwarming 2 doelstellingen, het eerste is om het cv water beneden de max toegelaten temp te houden om de vloer(en) te beschermen, de tweede doelstelling is om het cv water niet warmer te maken dan echt nodig om de vertrekken op temp te krijgen, dus economisch, ...."

Ik wist al langer dat de andere Guy het goede en zinnige antwoord kon krijgen van Chathanky, die ik er als het ware toe uitgenodigd had.
En hier is het nu gekomen, zie.