dubbele spouwisolatie?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Goedemorgen mensen,

Momenteel ben ik bezig met het bouwen van mijn eigen woning, nou vroeg ik mij af of dat het mogelijk/zinvol is om harde isolatie te plakken op bijv. steenwol/glaswol teneinde een dikke spouwisolatie te krijgen. Ik had gehoord dat je om evt. oneffenheden beter zachte isolatie kon gebruiken, maar PIR of PUR-platen isoleren veel beter. Opbouw muur is 14 cm snelbouw porotherm - 14 cm isolatie - 2.5 cm geventileerde luchtspouw - 8,5 cm recuperatie klampsteen rijnvorm (Totale dikte dus 39 cm).

Reacties

Vincent, PUR/PIR is minder dampopen is dan rotswol, en dan is het geen goed idee, naar buiten toe zou het meer dampopen of gelijk moeten bljven qua dampgedrag.

Ikzelf heb 6-7 jaren geleden 2 x 7.5 cm rotswol geplaatst, en ik beklaag me nu maar 1 ding: dat het geen 3x of 4x was.

Veel succes

De opmerking van Patrick lijkt me correct.

Alleen met volgende nuance: Als de dikte van de glas-/rotswol zodanig beperkt is in verhouding tot de PUR/PIR-plaat dat ze louter tot doel heeft om de oneffenheden van de binnenmuur op te vangen, bijvoorbeeld een 2-tal cm, lijkt er mij geen probleem:
Als het migrerend binnenvocht doorheen de buitenwand haar dauwpunt nog niet kan bereiken in de glas-/rotswol wordt ze ook niet vochtig. De dampdichte buitenplaat (PUR/PIR) maakt wel dat het vocht in de woning niet doorheen de wanden kan verdwijnen maar moet weggeventileerd worden. De situatie is dan dus gelijk aan 'alleen maar harde schuimplaten', of 'zweten in een regenjas'.

Maar of het praktisch uitvoerbaar is ...? En dan mogen we eventjes niet nadenken over de bedenkelijke milieu-reputatie van PUR en PIR... RESOL-platen (K8) zijn dan al interessanter.