isolatie voor bestaande spouwmuur

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Beste mensen,

voor de renovatie van onze woning zouden wij tegen de buitenmuur harde isolatie-platen plaatsen en hiervoor dan een nieuwe gevelsteen metsen.
De bestaande muur bestaat uit binnenmuur - luchtspouw - buitenmuur.
Op dit moment kan je aan de ramen een enorme tocht voelen die uit de luchtspouw komt.
Als wij de ramen vervangen is het de bedoeling om rondom deze spouw op te vullen met isolatie zodat langs hier geen zeker geen tocht meer binnenkomt.
Kunnen wij er op een of andere manier voor zorgen dat deze bestaande luchtspouw volledig luchtdicht is omdat anders door circulerende lucht onze isolatie niet veel zin heeft.

Of is het helemaal een slecht idee om dit zo te gaan doen ?

Mvg,

Reacties

Begrijp ik goed dat je de bestaande buitenmuur laat staan ?
Dan is het GEEN goed idee !

Wel een goed idee: bestaande buitenmuur verwijderen, (veel) isolatie aanbrengen, dan nieuwe buitenmuur metsen.

Een andere en de eenvoudigste mogelijkheid is de bestaande luchtspouw te vullen, informatie te over op het forum...

Het is inderdaad de bedoeling om de huidige buitenmuur te laten staan en hiertegen isolatie aan te brengen en hiervoor dan een nieuwe buitenmuur te metselen.

Kan je even duidelijk maken waarom het geen goed idee is om dit zo aan te pakken.

Van binnen naar buiten krijg je dus:

muur-luchtspouw-muur-isolatie-muur.

Alle warmte gaat langs boven uit de luchtspouw ontsnappen dus de isolatie heeft nog maar weinig nut.

Indien we er kunnen voor zorgen dat de bestaande luchtspouw bovenaan ook volledig kan afgedicht worden kan de warmte langs boven niet weg en krijg je hier toch stilstaande lucht.

Of zie ik dit verkeerd ?

gemakkelijkste oplossing is eerst je spouwmuur in te spuiten met isolatie : pur, thermoparel, ...

Kga ook een nieuwe gevel opmetsen.

Ga eerste spouw (7cm) vullen met gespoten PUR en daarna tweede spouw met dampopen materiaal(bv 10cm rotswol) zodat ik een vergelijkbaar warmteverlies krijg met de aanbouw in houtskelet (14cm+4cm rotswol).

Maar zelfs al staat deze lucht dan niet helemaal stil, ga je dan eigenlijk veel warmteverlies krijgen langs de bestaande luchtspouw indien deze volledig afgesloten is van de buitenlucht ?

Langs buiten isoleren en een gevelsteen voor zetten is een stuk makkelijker en kunnen we zeker van zijn dat het goed gedaan is.

Indien we de spouw toch laten opspuiten met PUR is het dan nog aan te raden om tegen de bestaande buitenmuur met een harde PUR-plaat te isoleren ?
Naar buiten toe moet het normaal meer dampopen zijn en ik weer niet of dit hier ook zo moet ?

1. Ook al heb je niet veel warmteverlies waarom zou je deze ruimte onbenut laten.
Na het plaatsen van de nieuwe gevel kom je er niet meer aan en is het misschien van had ik toen maar meer isolatie gestoken.

2. Ook al is de PUR niet zo goed geplaatst, (wat ik me dezer dagen moeilijk kan voorstellen) dit is wel extra isolatie wat je daar dan steekt en koudebruggen krijg je hier niet omdat dit een warme gevel word.

3. Heb dit ook gevraagd aan een energiedeskundige en deze zei dat dit geen kwaad kon .
Zelf ben ik er ook niet helemaal van overtuigd en daarom steek ik ook rotswol aan de buitenkant.

<<stilstaande lucht isoleert nog altijd niet zo goed als isolatie.>>
Dat klopt niet volgens mij. Het is niet het isolatiemateriaal dat isoleert maar wel het stilstaande gas. (lucht of ander gas)

Opvallend dat iedereen valt over lucht die circuleert in een dichte spouw en dat niemand die redenering doortrekt naar de ruimte tussen glasplaten van de ramen!
Daar zal er dan toch ook circulatie ontstaan van gas (lucht, argon of ...).

Beste Ron4u,

De stilstaande lucht (of argon/stikstof/krypton/...) in dubbele beglazing heeft inderdaad dezelfde problemen. Vanaf een bepaalde dikte van spouw gaat deze circuleren en gaat het isolerend effect van 'stilstand' weg.

Anders zou je tussen 2 glasplaten een luchtspouw van 18-20-25mm maken, maar die grens licht net rond de 12-14mm als maximum, anders gaat de lucht binnen de platen te hard circuleren. Vandaar 3 voudig glas, omdat men dan 2x een spouw van 12mm heeft ipv 1x 24mm.

Beste Ron4u,

De stilstaande lucht (of argon/stikstof/krypton/...) in dubbele beglazing heeft inderdaad dezelfde problemen. Vanaf een bepaalde dikte van spouw gaat deze circuleren en gaat het isolerend effect van 'stilstand' weg.

Anders zou je tussen 2 glasplaten een luchtspouw van 18-20-25mm maken, maar die grens licht net rond de 12-14mm als maximum, anders gaat de lucht binnen de platen te hard circuleren. Vandaar 3 voudig glas, omdat men dan 2x een spouw van 12mm heeft ipv 1x 24mm.

@RON4U

sorry , moet zijn :
eenzelfde dikte stilstaande lucht isoleert niet zo goed als dezelfde dikte isolatiemateriaal.

<<Opvallend dat iedereen valt over lucht die circuleert in een dichte spouw>>

Ik denk niet dat het mogelijk is om een spouwmuur luchtdicht te krijgen in een renovatie.

Volgens mij zijn de ramen ook nog altijd de minst goed geïsoleerde delen van een huis.