SUNMACHINE max 10.5kW warmte + max 3kw stroom

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Sinds kort bestaat er een pelletbrander die gelijktijdig stroom maakt via een stirling motor, heb nog geen contact opgenomen met de leverancier maar wil toch wat verschillende meningen horen . Zou het mogelijk zijn om deze brander in serie te schakelen met een bestaande gasbrander van 2*70kw vermogen zodat deze gasbranders enkel maar gebruikt worden tijden de echte koude dagen of tijdens de opstart s'morgens. Zou dit toestel wel rendabel zijn ? die 3 kw stroomopbrengst is dit niet te positief ?

Reacties

32346€ voor 1 sunmachine? nie zwanzen he

vorig weekend dit toestel bekeken op de beurs volgens uitleg verkoper heb je met 3kg pellet 10.5kw warmte
maar ook nog eens 3*5.5 cent groenstroomcertificaten en 3*6.4 cent WKKC ,50 cent warmteproductie en 3x 16cent aan stroom
dus kostprijs 3 kg pellets 0.54eur : inkomsten 1.33eur
zijn er mensen die op de hoogte zijn van groenstroomcertificaten en WKKC klopt deze berekening die voorgesteld word door de verkoper ?

@joost

Ik ben al een hele tijd bezig met het trachten te begroten van een wkk op stookolie en andere brandstoffen.

Voor Gas ben ik er in geslaagd, maar voor andere brandstoffen kom ik er niet uit.

Succes zou ik zeggen, en indien je iemand vind die hiervan op de hoogte is, laat het mij misschien weten ?

mvg,

wim.schuerman@niosprojects.be

in duitsland bestaan meerdere merken.
Enkele merken bieden ze ook aan in modellen met diverse hernieuwbare energiebronnen (biodiesel, plantenolie, pellets, chips, ...) maar ook met aardgas
Begin dit jaar er nog prijzen van gezien en die waren wel goedkoper dacht ik

hier een vroegere voorloper, wat meer details qua werking:
http://www.green-trust.org/2000/enginetechnology/biowatt.htm

Jammer dat dit soort technology niet sneller evolueert ...

Ik heb eens zitten rekenen ... en kom heel gunstige cijfers uit .
Bij een verbruik van 20000 KWH/JAAR is deze terugverdient na +/- 7 jaar .Na de 10 jaar WKK en GSC betaal je nog 1/4 voor eenzelfde verbruik .

Waarom is het zo stil rond deze machine .
Is er al iemand die deze heeft staan ?
Krijgen particulieren een vergunning voor deze ?

..............

Wij zijn de invoerder van de Sunmachine en voorlopig is het stil rond de Sunmachine omdat we de eerste seriemachine die in Belgie geinstalleerd is aan het uit testen zijn. Aanvankelijk was er een prototype geleverd maar deze vertoonde heel veel gebreken. En ook de eerste seriemachine is nog niet 100% perfect. Op datum van vandaag zijn er nog drie machines die moeten geplaatst worden in Vlaanderen maar ik wacht hiermee tot ik weet dat de geleverde machines draaien zonder mankementen. Vanuit Duitsland is ons beloofd dat dit binnen 2 a 3 maanden zo zal zijn.

Wat de financiele kant betreft, persoonlijk vind ik een Sunmachine te duur voor een gewoon huishouden, en deze zijn voor ons dan ook niet direct de belangrijkste doelgroep. Een totale installatie kost (alles inbegrepen) 33 000 - 34 000 eur. Dit is dan nog zonder BTW en particulieren krijgen voorlopig nog geen subsidie, de Sunmachine is wel fiscaal aftrekbaar voor een bedrag van 2650 eur. De enige doelgroep onder particulieren waar de Sunmachine zeker interessant is zijn de mensen met een zwembad. Die mensen kunnen het ganse jaar door hun zwembad verwarmen met 10 kW GRATIS afvalwarmte.
Voor wie is de Sunmachine dan wel geschikt: Zelfstandigen die veel warmte en elektriciteit nodig hebben, hotels, restaurants, landbouwers, sauna's, beenhouwers, bakkers,...
Deze moeten geen BTW betalen en kunnen VLIF of ecologiepremie krijgen.
Voor particulieren maakt de Sunmachine voorlopig eigenlijk ook teveel elektriciteit, indien de machine 50% draait op een jaar dan heb je 12 000 a 13 000 kWh geproduceerd. Een gemiddeld gezin verbruikt tussen de 3 000 en 5 000 kWh. Indien men binnen enkele jaren met een elektrische wagen rijdt dan zal 12 000 kWh op jaarbasis snel verbruikt zijn. Kostprijs van pellets (4 cent/kWh) is de helft van de stookolie prijs (8 cent/ kWh)en 1/5 van de elektriciteits prijs aan dagtarief (20 cent / kWh).
Indien er nog vragen zijn laat maar komen.

vriendelijke groeten
Bart Casier
TiBri

De Whispergen op gas kost minder dan 10000 euro. Hoe komt het dat de pelletversie meer dan 30.000 euro kost?

De pelletbrander kost dus 20.000 euro?

Spijtig dat de stirling unit niet afzonderlijk te verkrijgen is.

De prijs van 33 000 - 34 000 eur is een totaalprijs, hierin zitten: Sunmachine, boiler, pelletopslag, schoorsteenaansluitstuk met schoorsteen, plaatsing, omvormer, verwarmingssturing. Dit alles is duurder dan bij een machine die op gas draait (ook de Sunmachine bestaat op gas/biogas). Pellets zijn veel milieuvriendelijker en ook de prijs is veel stabieler. Sunmachine Duitsland garandeert pelletprijzen tot het jaar 2015 met een maximum prijsstijging van 10 % !!!!!!

Maar de stirlingmotor zelf is niet afzonderlijk te koop voor de experimentele personen onder ons?

Is misschien gevaarlijk omwille van de hoge drukken in de motor?

Voorlopig hebben de mensen van Sunmachine te veel werk aan hun hoofd met het op punt stellen van de Sunmachine Pellet. Ze zijn niet geinteresseerd om de Stirling motor op zich te verkopen.

Bart

De whispergen heeft wel maar 1Kw electrisch vermogen. vergelijking gaat misschien neit volledig op.

Maar kom, mocht de Stirlingmotor afzonderlijk te koop zijn, dan zou de prijs wel lager liggen.

Maar als er maar weining leveranciers zijn, dan blijft de prijs toch te hoog.

Volgens mij is de Sunmachine een hopeloos geval .
Bijna een half jaar verder en nog niks .
Misschien kunnen ze een en ander bijleren op YouTube , daar staan er tal van filmpjes met machines gemaakt door amateurs die het wel doen .

Hallo DUKEii

Kun je me even de naam doorgeven van enkele van die filmpjes waar ze via houtpellets 3 kW elektrisch en 10 kW thermisch leveren. Ik vind er in elk geval geen.
In Nürnberg zijn zo'n dertig mensen bezig met de ontwikkeling van de Sunmachine maar dat zullen waarschijnlijk wel dommerikken zijn. Je mag altijd je naam en adres doorgeven, ze zoeken nog kompetente mensen...

En of de Sunmachine een hopeloos geval is, dat zal de toekomst uitwijzen.

Bart Casier
TiBri

Ja Bart,

Nu even serieus. Hoe gaat het met de eerste installatie? Wat zijn de eerste conclusies?

Ik begrijp dat nieuwe ontwikkelingen kinderziektes vertonen en soms heel wat afstelling nodig hebben. Maar we blijven uiteraard nieuwsgierig.

Zou zelf wel geïntresseerd zijn voor een industriële toepassing, maar eventueel dan wel op schaafkrullen ipv pellets.

Een groep nestor's samen ....
http://www.youtube.com/watch?v=2LOcyjZthsg&feature=related

Nog een kast eromheen ...

DUKEii

Dat filmpje ken ik genoeg maar blijkbaar kan jij moeilijk vergelijken

- De Sunmachine start automatisch (zowel brander als motor) en stopt automatisch (Die nestors hebben misschien wel de tijd om bij de boiler te zitten tot hij warm genoeg is en dan smijten ze waarschijnlijk een staaf in de machine om de boel te doen stoppen)

- De rook die ik uit dat kacheltje zie komen gelijkt niet echt op de rook die uit de Sunmachine komt, de verbranding is misschien niet zo optimaal (misschien hebben ze de lambda sonde vergeten, oeps..)

- Of hun machine 2 weken zal draaien vraag ik me ook af, hoeveel jaar garantie krijg je trouwens van die mannen? Misschien gaan ze ervan uit dat ze zelf rapper dood gaan zijn dan dat de machine uit elkaar valt

- Ik vermoed dat de dynamo wel een factor 10 kleiner is dan de 3 kW generator van de Sunmachine, als ze 200 a 300 W elektrisch hebben zal het veel zijn. En dat zal dan waarschijnlijk bij een thermisch vermogen van 20 of 30 kW zijn. Ze moeten hun machine dus ook misschien nog een beetje bijregelen.

- Qua geluidsdemping en uitbalanceren hebben ze ook nog wel wat werk voor de boeg, maar ja, die mannen zijn op pensioen en hebben dus tijd zat...

Graag dus een beter filmpje

Karl

Alle gekheid op een stokje, de Sunmachine is ook nog niet 100% wat hij zou moeten zijn. Aan de eerste machine hebben we zelf redelijk wat gesleuteld en het belangrijkste is dat we merken dat er vanuit Duitsland continu technische verbeteringen komen. Momenteel levert de Sunmachine ook nog geen 3 kW elektrisch continu. De laatste maanden hebben we bij verlaagde brandertemperatuur gewerkt (750 graden ipv 850 graden) en dit heeft onmiddellijk zijn weerslag op de elektrische opbrengst 2,2 kW ipv 3 kW.
April/mei(2009) komt er een nieuwe "erhitzerkopf" (=de warme kant van de Stirlingmotor) op de markt en hierdoor kunnen we terug op 850 graden draaien, als we mogen geloven wat ze in Duitsland zeggen dan zou de elektrische opbrengst hoger zijn dan 3 kW (maar dit onder voorbehoud, ).
In juni zouden dan de laatste kinderziekten verdwenen moeten zijn.

Verleden week hebben we zelf de nieuwe versie gezien die voorzien is van een wervelbed brander, deze zou dan geschikt zijn voor hakselhout.

Zelf wachten we met infosessies te geven tot de machine betrouwbaar is, wij willen de mensen geen lucht verkopen...

Bart Casier
TiBri

Voor diegene die geïnteresseerd zijn.

http://www.youtube.com/watch?v=TZjCOlDDW0Y

Groetjes Patrick

Ok Bert bedankt voor de info .
Ik wacht nog tot deze zomer en dan moet ik kiezen tussen de Sunmachine of PV panelen .
Persoonlijk geef ik de voorkeur aan de Sunmachine qua milieu , opbrengst .... GSC ....

Een protoype gasgedreven sunmachine staat op Batibouw bij de Vaillant stand. Vanaf 2011 beschikbaar voor de man in de straat: 25kw warmte levert 1kw electriciteit

DE whisper is het identieke toestal dat Vaillant in december 2009 in Duitsland op de markt brengt (en dat nu in prototype op Batibouw staat) 25kW warmtevermogen en 1kW WKK (elektrisch)
De kostprijs van de Amerikaanse whisper met gelijkaardige WKK maar minder verwarmingsvermogen - in UK -is minder dan 10.000 euro BTW in

tja, maar wat heb je aan 25 kW thermisch en 1 kW electrisch in een eengezinswoning?
het probleem is nog altijd hetzelfde die kleine machines hebben veelal een ongunstige verhouding stroom/warmte.
wat de sunmachine betreft, ik denk dat ze in duitsland wat optimistisch zijn, of doen alsof.
ik heb hem vorig jaar op een teststand zien staan in oostenrijk, want blijkbaar wordt ook daar aan het concept gewekt, maar ze zijn er nog bijlange niet uit is wat ik hoor.
een van de initiële problemen is dat je niet zomaar van gas naar pellets kan overstappen, want bij pellets heb je nooit een volledige verbranding en blijft er een residu (asse), achter, en daar had men in den beginne vergeten rekening mee te houden.
maar als het hen lukt om het rond te krijgen, zou dat prachtig zijn, maar ik ben er nog niet zo zeker van.

de sterlingmotor bestaat nu al 130 jaar of zoiets, en 't is een prachtig concept, maar er is nog altijd niet veel van terecht gekomen.
regelmatig is er zo'n nieuwe opstoot van de sterlingmotor en wordt er vanalles beloofd, maar er komt steeds bitter weinig van terecht.
hopelijk komt nu toch eindelijk de grote doorbraak, ik zit echt vol spanning te wachten, maar hou mijn hoop getemperd.

hans

zoals Hans al zegt: 25kW verwarming voor een woning is - als die wat geïsoleerd is - veel te veel. Als je hier op dit forum wat leest, dan hoor je van woningen waar de warmtevraag bij -10°C slechts 6kW is. Wat ga je dan in godsnaam met zo'n ketel gaan doen?

Een beetje geïsoleerde ééngezinswoning verbruikt (ook op de site te vinden) rond de 1000m³ gas (of een equivalent in pellets of hout of steenkool). Omgerekend naar kW geeft dit 11.000kW. Deze machine zou dus max. 440kW elektriciteit maken. Als je daarvoor zo'n installatie moet aanschaffen, ewel amai!

MVG, Piggy

PS.: zelfs al verbruikt je woning dubbel zo veel aan gas, dan nog kom je niet aan de 1MW elektriciteit. Als je dan weet dat een gemiddeld huishouden 3500kWh verbruikt, ...

piggy,
klopt helemaal 10,5 + 3 is teveel elektriciteit ...
25 + 1 is dan weer veel te weinig ...
Ik snap niet hoe doe produkt developers zo weinig rekening houden met het
reële verbruik, of toch ten minste deze verhouding regelbaar maakt ...

piggy, yves

Die WKK is niet meteen op het budget en de behoeften van 1 woning gedimensioneerd. Daarvoor is de techniek nog te duur en de redabele schaal te groot. Voorlopig komen enkel industriële processen in aanmerking, met ontwikkelingen als deze ook de kleine.

yves

het is blijkbaar niet eenvoudig die verhouding stroom/ warmte op te trekken voor zulke kleine vermogens, daar zoekt men al jaren naar.
een verhouding 10.5/1 zou beter zijn.
als je uitgaat van 10.5 kw warmtebehoefte (bij -8° buiten en 22° binnen) heb je een jaargemiddelde behoefte van 3.5 kw. en dus ook 0.33 kw electriciteit, of 0.33*24*365 = 2890 kWh per jaar. maar dat blijft voorlopig nog dromen.
maar zoals karl al aangeeft, als we allemaal wat minder op ons zelf zouden staan en zoals onze oosterburen doen, meergezinswoningen bouwen, zijn er veel meer mogelijkheden.

hans d

Hoe meer stroom hoe beter, ALTIJD

de stroom kun je namelijk terug het net in sturen als je die niet gebruikt en een vergoeding voor krijgen; stroom altijd duurder dan warmte, je moet warmte als een restproduct zien bij dit soort installaties

Als je 10,5 + 3 = 13,5 kWh vermogen hebt en stel een rendement van ca 90% dan heb je 15 kWh pellets nodg zeg ca 3 kilo

Die 3 kilo die kost ca 60 cent

De 3 kWh stroom levert dat wel weer op (afhanjelijk van locale regelingen etc); de warmte heb je dus voor niks

Zo moet je het zien, heb je teveel warmte dan koop je toch een grote jaccuzi erbij

Arnold

Statement ah in detail
Een tijd terug heb ik deze gevonden :
WKK = 4 Ct/Kwh
GSC = 11 Ct/Kwh
Elek = 16 Ct/Kwh (elektriciteit terug naar net)
Totaal = 31 Ct/Kwh
3Kg pellet --> 3Kwh elek -->3 * 31 Ct/Kwh = 93 Ct
--> 3Kg pellets----------------> = 60 Ct
--> 10Kwh gratis verwarming
En wat hebben we geleerd vandaag ?
Giet er zoveel mogelijk pellets in ... laat alle lampen branden .... zet evt alle deuren open ... het is een goudmijn .
Nu nog dat machien in gang krijgen

Wat met de duitse Ecopower wkk ? Ecopower is blijkbaar een dochterbedrijf van Vaillant.
Dat lijkt met een interessante wkk voor mijn ingesloten appartement. Zal wel een mooi prijskaartje aan vasthangen.

Hans Delannoye

- De Stirling motor bestaat bijna 200 jaar en is wel degelijk al doorgebroken. In Amerika werden er midden vorige eeuw Stirling motoren in serie gebouwd vb. De Ericsson Ryder (kijk maar op youtube, vuurtje maken en het water werd naar boven gepompt in de flatgebouwen).

Yves/ Karl/Hans Delannoye

De 3 kW elektrisch (25 000 kWh op jaarbasis) is momenteel aan de hoge kant voor een gezin. Toch krijgen we veel vragen van mensen die met een hoog verbruik zitten (zwembaden, landbouwers (30 000 kWh, 40 000 kWh,...),...)
Stel dat je een elektrische auto koopt dan is 25 000 kWh zo verbruikt.

1 liter mazout = 11 kWh
25 000 kWh = 2272 l mazout.

Het is inderdaad jammer dat je nog met de afvalwarmte zit en het zou schandalig zijn om de Sunmachine te laten draaien en de warmte in de lucht te blazen (de Sunmachine wordt gestuurd door de boilertemperatuur), maar niemand ligt er wakker van dat voor de elektriciteit die uit het stopcontact komt 2/3 van de energie in de lucht wordt geblazen. Voor het milieu zou het beter zijn om de elektriciteit te maken met een Sunmachine en de warmte in de lucht te blazen (of in een zwembad) ipv elektriciteit te gebruiken die met een kolen of gas centrale geproduceerd wordt.

Bart Casier

Beste Bart,

het hangt er natuurlijk veel van af met wat je wil vergelijken. Als je naar de industrie en de landbouw gaat dan kan je daar idd dergelijke machines slijten.

Bij mij hier (en anderen die op dit forum zitten), waar voor verwarming en SWW rond de 1300m³ per jaar verbruikt wordt (en bij nog anderen veel minder), ga je er nog niet direct één slijten want die machine brengt hier niet op. En nee ik ga geen zwembad aanleggen om mijn warmte kwijt te kunnen (misschien houden mijn koi's in de grote natuurvijver wel van warmte in de winter )

Ook wat betreft die elektrische auto: ik rij met een kleine wagen met een verbruik van 4.4l/100km. Diesel, en doe met een bak van 45 liter net geen 1100km. Elke 5 weken ga ik tanken (ong. 12000km/jaar). Als ik later dus elektrisch wil, dan heb ik slechts 5200kWh elek nodig.
Als ik het door jou gegeven verbruik van 2272 liter mazout moet oprijden, dan dien ik haast dag en nacht te gaan rondtuffen want dan zou ik 51600km per jaar moeten doen! Niet iedereen is vertegenwoordiger of zo!

Just my 2 cents,
Piggy

je kan het overschot aan stroom toch terugpompen in het net en daar een leuk bedrag voor vangen? of is dat alleen in duitsland?

Volgens mij is niet de STROOMvraag maatgevend maar de WARMTEvraag.

In die in is 10,5 kWh piek helemaal zo gek niet voor een (dubbele) LEW woning heb je dat wel nodig volgens mij.

Als de dan de afweging maakt:

a. beide woningen een luchtwarmtepomp met een zonnbeoiler of

b. een gezamelijke sunmachine

Zullen de kosten elkaar niet zoveel ontlopen denk ik.

De warmtepomp gebruikt echter stroom, terwijl de warmte uit de sunmachine in principe gratis is (restwarmte)

Bart ik zou me daar denk ik op richten...

Mvg Arnold

ah,

hoe veel gezinswoningen met een beetje tot goede isolatie verbruiken 10.5kW warmte per uur?
Indien je het idd per dubbele woning kan doen, dan wordt het al iets deftiger (5.25kW per uur, alhoewel dit nog meer dan genoeg lijkt).
Maar dan ga je wel perfect overeen moeten komen met uw buur hoe de kosten en de baten verdeeld gaan worden. Momenteel lijkt me dat zelfs moeilijk omdat elke woning zijn eigen aansluitingen en meter moet hebben. Anders zou je nu toch ook je buren op jou teller kunnen aansluiten voor elek en gas, daar dan je huurgeld in 2 of 3 gedeeld kan worden en je tot op heden bij hoger verbruik in een lagere kostenschaal valt.

MVG, Piggy

piggy

''hoe veel gezinswoningen met een beetje tot goede isolatie verbruiken 10.5kW warmte per uur?"

zal ik een gok doen: 95% van alle woningen in nederland en belgie!!!

Let wel een verwarming uitgelegd op -10 graden moet de woning toch op 20 graden kunnen houden + nog een toeslag voor warm water. een geinstalleerd vermogen van 10,5 kWh is niet zo gek. Ik heb een ZEER goed geisoleerd huis, een 8 kW Oekofen staan maar als de zon niet schijnt en het goed koud is heeft ie echt moeite de woning s ochtends op temperatuur te brengen; dan moet ie eigenlijk s nachts doordraaien of om 5 uur weer aan.

Mvg Arnold

ah,

Het is wel de bedoeling dat die wkk +/- continu draait. En dan heb je hem wel op een heel fatsoenlijke tijd terug verdiend.

Een industrieel proces met een redelijk constante warmtevraag die uitmondt op bv 5000 liter mazout op jaarbasis is beter geschikt voor dergelijke machines. Een huishouden... jammer genoeg niet.

ok Arnold, en hoe veel tijd van het jaar heb je dan dat probleem? Een tweetal weken?
Verwarming meest nodig van begin december tot eind februari. En vanaf eind maart tot half oktober gaat de verwarming compleet uit (of enkel 's morgens een uurtje).

Lijkt me nu niet direct ideaal om Uw elektriciteit mee te maken, of het dient de bedoeling te zijn om met vanaf de tussenseizoenen en de zomer een zwembad heet te houden of ramen en deuren open te zetten zodat die warmte weg kan.

Als er dan al GSC voor gegeven worden, dan kunnen we nog een stap verder: met de geproduceerde elektriciteit laten we een airco draaien die de warmte weer uit huis haalt!

Zoals hierboven reeds aangehaald is de bedoeling van WKK dat er elektriciteit mee gemaakt wordt, en dat de warmte - die als afval beschouwd wordt - ook nog wordt aangewend. Als de investering al kan teruggewonnen worden door de elektriciteit alleen, dan vrees ik dat we in 'open ramen of airco' toestanden gaan terechtkomen, zodoende zoveel mogelijk poen te scheppen. Vraag rijst dan waar het milieuaspect nog zit?

Om laatstgenoemde reden ben ik geen voorstander en ferm pessimistisch betreffende dergelijk systeem in huishoudens.

MVG, Piggy

PS.: als je een gasverbruik hebt van 1300m³, ofte ongeveer 15.000kW, dan zou deze machine 1428 draaiuren per jaar hebben (op vollast), of 59.5 dagen. Dwz dat deze machine slechts 16% van de tijd operationeel is! (en dat je dus 84% van de tijd je warmte NIET kwijt kan)

Gewoon even dromen. Zou het niet mogelijk zijn de afvalwarmte van de stirling te recycleren en door een soort warmtepomp weer omhoog te brengen zodat ze een turbine of stirling kan aandrijven als 2e circuit?

Gewoon een idee.

karl

jazeker

hang een compressor van 3 kW met een COP van 5 aan de sunmachine en je haalt uit 3 kg pellets ineends 10.5 kW warmte + 15 kW warmte = 25,5

ofwel een rendement van 170% op je verbrandingswaarde tegen 90% voor een normale pelletketel.

Of dat tehen de meerkosten opweegt? Ik weet het niet

Ben t met peggy eens dat de sunmachine meest geschikt is voor constante warmtegebruikers (bijv boeren met varkensstal etc); zie bijc ook de ecpower dat is in denemarken bij boeren een enorm succes!

Is eigenlijk een sunmachine op diesel

MvG Arnold

Eind januari vroeg Dukeii zich nog af of de Sunmachine een hopeloos geval was maar op datum van vandaag kan ik melden dat dit zeker niet zo is. Het verleden van Sunmachine is soms woelig geweest maar uiteindelijk hebben ze toch een machine ontwikkeld die klaar is voor serieproductie.

Momenteel worden er vijfendertig machines per maand gemaakt (augustus 2009) en iedere maand worden er 5 a 10 stuks meer gemaakt. Ondertussen wordt er een fabriek omgebouwd waar op termijn 50 Sunmachines per dag kunnen gemaakt worden op vier parallelle productie lijnen.

Technisch is de Sunmachine heel veel verbeterd tov de twee prototypes die verleden jaar in Belgie gedraaid hebben.

Momenteel levert de Sunmachine 2,7 kW elektrisch maar de ontwikkeling loopt nog door en binnen enkele maanden zal de machine minimum 3 kW elektrisch leveren. Punten die nog veel verbeterd zullen worden zijn oa tijd tussen twee onderhoudsbeurten van de brander en de tijd tussen twee onderhoudsbeurten voor de Stirling motor (bedraagt nu 2,5 jaar bij continu draaien, kostprijs materiaal 150 eur). 

 

vriendelijke groeten

Bart Casier

 

 en als ik dan nu mag vragen: is er een mogeljke ontwikkeling voor een sunmachine van kleinere capaciteit voorzien?