warmtepomp ter vervanging van mazout

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hallo allen,

Aangezien ik zou dienen te investeren in een nieuwe opslagtank voor mazout en daarenboven de huidige mazoutketel al 17 jaar oud is (maar nog goed functioneert) ben ik me aan het orienteren voor een andere verwarming. Aardgas is uitgesloten want ik woon te afgelegen om het net door te trekken. Rest dus ofwel opnieuw mazout, of een warmtepomp (lucht-water). Ben al wat aan het rekenen gegaan, de verkopers op batibouw doen dat graag in mijn plaats (!) maar ik denk op dit forum genoeg kennis en ervaring te vinden. Volgende gegevens kunnen jullie misschien helpen:
- verwarming van de woning volledig op radiatoren
- verbruik: 1500 liter mazout (bij keteltemperatuur 50à60°)
- warm water: electrische boiler op nachttarief
Twee weken geleden is al het dubbel glas vervangen door superisolerend glas K=1,0-->verbruik zou dus nog zakken.
Indien de WWboiler de geest geeft wordt die vervangen door een zonneboiler.
Op batibouw heb ik tal van WP gezien, hieruit leer ik dan een inverter toestel (Mitsubischi,Daikin...) zuiniger is (wegens modulerend) dan één met on-off compressor?
Volgende vragen houden mij bezig:
1/Welk vermogen van warmtepomp heb ik nodig?
2/Bij identieke warmtevraag, is mijn verbruik dan: (15000kW-15%rendementsverlies)=12750 : COP faktor ?
3/IvmWW toepassing: op de stand van Dimplex zag ik een WWWP (warmwaterwarmtepomp). Zou dit zuiniger zijn dan een zonneboiler gekoppeld ofwel aan de WP ofwel aan een elektrische weerstand ('s winters op nachttarief bijverwarmen)?

Reacties

Hoi Luigi,

Als je een warmtepomp wenst te gebruiken vrees ik dat je je radiatoren zijn moeten vervangen. De gevraagde temperatuur door radiatoren om het warm te krijgen, ga je niet bereiken met een warmtepomp.
Je zal bvb moeten overschakelen naar wand- of vloerverwarming, convectoren,...

@Philippe
Gisteren op Batibouw werd me bij LG,Daikin,Mitsubischi,Dimplex,Ciat en Airwell verzekerd dat dit geen enkel probleem is omdat ik aktueel werk op 55° keteltemperatuur. Is er dan een verschil tussen 55° geproduceerd door een mazoutketel of 55°door een WP? Zien die producenten (of ikzelf) iets over het hoofd? Bij bovengenoemde producenten zijn reeds WP beschikbaar die tot 80° gaan. Of zullen mijn radiatoren anders gaan reageren wetende dat het WW dat ze krijgen nu geproduceerd wordt door een WP ?

Wat ik ervan weet, is dat dit probleem te vergelijken is met verwarming via een zonneboiler. Hier wordt meestal ook op een lagere temperatuur gewerkt.

Indien u nog over die lekker ouderwetse overmaatse gietijzeren radiatoren beschikt (overgedimensioneerd dus)en u krijgt het warm met een keteltemperatuur van 55°, dan zal het wel lukken. Enig nadeel zal zijn dat de opwarmtijd langer gaat zijn. Maar laat het voor alle zekerheid toch maar eens juist uitrekenen.

Je kan perfect water van 50-55°C aanmaken met een WP.
Alleen gaat je dat een mooie energierekening opleveren.

Bij een WP haal je pas de echt interessante rendementen als je watertemp. onder de 35°C kan blijven.

Als je de radiotoren wil houden, hou dan ook de mazoutketel.
Installeer misschien een nieuwere versie.

Een warmtepomp met radiotoren zal wel werken als je een hele zware warmtepomp kiest. Maar je gaat dat nooit terugverdienen. Het rendement is gewoon veel te laag.

Als je toch iets wil doen, zet een zonneboiler, dan moet je toch de helft van het jaar niet je water puur electrisch verwarmen.

De technologie is heden zo geevolueerd dat bij inverter gestuurde lucht-water
warmtepompen ook de rendementen goed zijn om warm water te maken van
55°C. Het is zo dat bijv Mitsubishi Electric een stooklijn op zijn lucht-water
combi-warmtepomp zet om bijvoorbeeld warm water van 55°C te maken bij
een buitentemperatuur van -10°C en warm water van 35°C bij een
buitentemperatuur van +10°C (en zo een lijn er tussen). De gemiddelde COP
waarden liggen dan zeker hoog genoeg.

Lijkt me interessant. Ben geen specialist, maar misschien toch wat addertjes.
- 55° CV temp wordt nu gestookt, maar dit is blijkbaar het max van een WP. Dus je heb weinig reserve.
- Geen salmonella oplossing voor WW
- Het zal idd lang duren, opwarmen voor zowel WW als radiatoren
- maar 35° bij +10°C, afhankelijk van de isolatie kan het moeilijk worden om het huis op een bepaalde temp. te krijgen

Je hebt in deze specifieke situatie volgens mij altijd een alternatieve verwarmingselement nodig. En het slechte rendement is ook niet positief.

Heb een jaar geleden ook voor die keuze gestaan. Bij ons was er wel gas te krijgen, en dat is het dan ook geworden. Just my 5 cents.