Zoneregeling radiatoren

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hey,

Ik ben op zoek naar een budgetvriendelijk systeem om zoneregeling toe te passen voor verwarming met radiatoren.

Het betreft een nieuwbouw waarin we binnenkort starten met het leggen van de electriciteitsleidingen, dus alles is nog mogelijk op dit ogenblik.

Ik zou eventueel zelf een systeem kunnen bouwen dat door een PC wordt gestuurd, met een prijs van 500 euro voor 6 lokalen, maar ik wil ook het warm water niet opnieuw uitvinden als er al zo'n systeem bestaat.

Ik heb even geneusd in de domotica systemen, maar daar ben je rap 2000 euro kwijt voor je iets hebt.

Zijn er op dit forum mensen die een zoneregeling hebben toegepast en die eventueel bereid zijn om wat meer gedetailleerde info door te sturen ?
Merk, aantal radiatoren, prijs, gebruikerservaringen, ...

Mvg,
Frederic

Reacties

Moet die zoneregeling centraal geregeld zijn ?

Anders gewoon zoiets als een honywell elektronische thermostaatknop op elke radiator.

Pol,

Een centrale regeling zou wel practisch zijn, dan moet ik niet altijd gaan controleren in iedere kamer of de kinderen geen domme dingen doen met de verwarming ...

Frederic,

Persoonlijk zou ik het met DOMOTICA doen maar als je niet wil.
Weet niet wat je al kent van die dingen maar je kan bijvoorbeeld het volgende doen.
Bij het plaatsen van de radiatorleidingen maak je gebruik van een COLLECTOR. Wel die COLLECTOR, hiervoor neem je een collector met kranen erop per aansluiting. Hierdoor is elke leiding af te sluiten dus ook iedere radiator. Enkel op de vertrek leiding van het warm water, de retour kan een gewone collector zijn.
Plaats nu elektrische kraanlichamen die werken op 24V DC (verbruik van 2 Watt is zeer laag).

Er bestaat een zonesturingsprint ( bijvoorbeeld : THEBEN MZ004 zonesturing 4 pompen + aansturing ketel) met daarop RELAIS. Hierop zit één relais per uitgang die je kan aansturen via één ingang (thermostaat). Dit relais gebruik je om je elektrische kraan aan te sturen via een voeding van 24V DC. Op de ingang plaats je een kamerthermostaat die je plaatst in het betreffende lokaal.
==> Thermostaat sluit=vraagt warmte, gaat zijn ingang sturen en zijn relais=elektrische kraan opent en radiator krijgt WARM water.
==> Thermostaat opent=Geen warmte meer want warm genoeg, gaat via zijn ingang relais openen= sluiten van elektrische kraan en radiator krijgt GEEN warm water meer.

Op die print staat één stuurrelais voor de VERWARMINGSKETEL welk werkt als één of meer dan een van de ingangen sluiten. Dit zorgt voor het aansturen van de ketel.

Je moet een thermostaat hebben per lokaal. Ik heb dit ook. Goedkoop type uit de GAMMA. In die tijd was dat een toestelletje van 24 Euro per stuk en dit werkt echt ZEER goed, zeer flexibel en vooral, overal hetzelfde. Een merk thermostaat kost snel 100 Euro per stuk

Dus of je alles voor 500 Euro kan doen, dat is nog maar de vraag. Die elektrische kranen kosten ergens tussen 30 en 40 Euro.

Denk aan de NADRAAITIJD van de circulatiepomp, dat die zijn druk nog kwijt kan (via druk-doorslagventiel of open radiator)

Walter,

Met de configuratie die ik bedoelde voor 500 euro had ik het volgende in gedachten :

6 ventielen van Belparts à +/- 40 euro per stuk
6 DS18S20 1 wire sensoren van HoobyBoards à 25 dollar per stuk
1 Relais print (16 relais) van controlanything.com à dollar euro per stuk

Die relais print is een print die via ethernet interface op de PC aangesloten is. Ik zou de software zelf schrijven (ben beroepshalve programmeur)
Het voordeel is dat ik in het systeem veel logica kan steken en niet gebonden ben aan de beperkingen van een goedkope thermostaat. Problemen als nalooptijd van een pomp heb je dan ook niet, want je kan dat zelf uit programmeren.

Nadeel is dat je een PC nodig hebt die 7d/7 24u/24 aan moet liggen, en dat je als je huis verkoopt de installatie moet laten staan, of de toekomstige eigenaar heeft geen verwarming. Vandaar dat ik eigenlijk een goedkoop alternatief aan het zoeken was.

Betreffende de nadraaitijd, de ventielen van Belparts (24 of 220V) hebben zelf 4 minuten of zo nodig om te sluiten. Ik denk dat dat wel voldoende is om die nadraaitijd op te vangen ?

Onze verwarming zal niet rechtstreeks aan de ketel gekoppeld zijn maar aan een buffervat van 1000 L. De ketel moet ik dus niet aansturen, enkel een pomp die aan het vat hangt.

Bedankt voor de tip ivm die THEBEN MZ004 sturing, ik zal die even bekijken. Heb jij zelf zo'n sturing staan ?

goed bezig,een buffervat van 1000l warm houden om u cv te verwarmen

Een Siemens Logo ?

of
http://www.fit-pc.co.uk/meet-fit-pc.html

Een PC die 6 Watt verbruikt

Jean,

Het buffervat is een vat waarop het volgende wordt aangesloten :
Productie :
- Houtkachel
- Zonnepanelen
- Condenserende gasketel
Afname :
- vloerverwarming beneden
- radiatoren boven
- sanitair warm water

Ik denk dat we dus goed bezig zijn zoals je zelf zegt.

Patrick,
Ik zoek in feite een geldig alternatief voor een PC, dus die laatste komt niet in aanmerking.
Wat betreft die Siemens Logo, ik heb die al een paar keer vermeld gezien op forums, maar heb geen kaas gegeten van PLC programmatie.
Welke voelers kan ik daarvoor gebruiken ? Zijn er daarvoor commerciele low-budget voelers voor beschikbaar ?
Een klassieke thermostaat per zone heeft het voordeel van het gemak. Als ik een Siemens Logo ga gebruiken, dan vermoed ik dat de voelers zonder display zijn en dat alle instellingen op de logo gebeuren ?

Kan je wat meer concrete info geven ?

Frederic,

Die sturing met een PC, dat was ik vroeger ook eerst van plan.
Heb zelfs een sturingskaart van VELLEMANN-KITS gemaakt.
Programma hiervoor gebruikt op PC. Bestaat zelfs een stuur processor (werkt dan verder ZONDER PC) waarop ik een programma heb gezet en verschillende TESTEN gedaan met sturingen van relais (lampen), dimmer enz...
Werkte wel goed maar ben daar toch niet verder in gegaan.
Heb een echt domotica systeem genomen en ben daar ZEER tevreden over. Echt de max wat ik daar mee kan doen.
Met een professioneel programma enz...
De kracht van DOMOTICA is volgens mij dat ik ZELF dingen kan doen (en ook daadwerkelijk DOE, vorige week nog extra dingen aangesloten en geprogrammeerd). Doch ZELF doen is hier een belangrijk item. Indien ik me moest begeven naar een programmeur of domotica-specialist en elke keer BETALEN voor die kleine aanpassingen, dan was het niet te doen.
Ehh, en mijn domotica draait reeds sinds 2000.
Genoeg hierover, terug naar JOU onderwerp.

Een PC sturing kan ik enkel afraden. Dat loopt op termijn gewoon MIS en dan pas heb je vodden. Kan je verzekeren dat dit net gaat gebeuren als jij : of er niet bent of net geen tijd hebt enz...

Die LOGO oplossing is echt iets wat PRIMA kan.
Ik heb er ook zo een van op mijn werk, voor een project gebruikt. Kan je gemakkelijk programmeren via de PC. Is een programma bij. Werkt echt makkelijk. Als jij al programma's kan schrijven kan je ZEKER om met dat ding.
Dus lijkt me nog niet zo slecht.

Doch het makkelijkst is gewoon die sturing. Er bestaan er nog andere, zoek maar een beetje op internet. Vooral bij fabrikanten van thermostaten... Zo'n sturing heb ik dus niet want ik werk gewoon met mijn domotica systeem. Lekker makkelijk.

Die nadraaitijd is inderdaad voor jou geen probleem daar jij niet je ketel zal sturen maar inderdaad de circulatiepomp (water komt uit BUFFER-VAT) en die mag DADELIJK af vallen indien alle thermostaten stoppen met warmte vragen (kranen beginnen te sluiten).
Die kraantjes die jij meld, ken ik niet dadelijk maar zullen gelijkaardig zijn aan die van mij.
Inderdaad zij vragen enkele minuten om volledig te openen of sluiten. Een warmte weerstand gaat (langzaam) een kleine WAS module opwarmen. die gaat uitzetten en dit doet de kraan openen. Bij het sluiten, spanning is weg, WAS module krimpt weer en kraan sluit zich.
Langzame werking maar werkt perfect en verbruikt enkel 2 Watt bij 24V DC. Dus echt weinig.

Succes verder met je plannen en uitwerking

Frederic,

Wel die low-budget thermostaten met weekprogramma enz... samen met dat zoneventiel is NET wat ik zou voorstellen om toch binnen je vooropgestelde budget te blijven.

Ik heb ook low-budget thermostaten met weekprogramma.
Verschillende knopjes onder een dekseltje maar bij het duidelijke display enkel twee knoppen. Een ZON en een MAAN.
Na drie jaar gebruik heb ik de klok instellingen allemaal gewist en al mijn thermostaten staan op MANUEEL ingesteld.
Een lage temp (maan) en hoge temp (zon).
Een korte druk op de respectievelijke knop doet de boel omschakelen maar dan blijvend.
Echter een beetje langer drukken op de knop brengt een 1 op het display, een 2, een drie enz... Kan dit instellen zoals ik wil en dit wil zeggen dat de thermostaat voor één uur, twee uren, drie uren enz... naar de andere stand gaat en dan vanzelf TERUG naar de vorige.
Wel DAT is wat wij reeds jaren gebruiken en met zeer veel succes.
Iedereen in mijn woning weet dat, kent dat en dit werkt prima. Wel een goed geïsoleerde woning die weinig nodig heeft om een lokaal te verwarmen.
Dus indien je al warmte wil, gewoon even drukken (bijvoorbeeld voor een uurtje) en hup, alles begint te werken. In jou geval komt er na enkele minuten (indien kraan open) reeds WARM water in je radiator.

Die LOGO. Daar kan je zeer ver in gaan.
Een standaard LOGO heeft een acht-tal ingangen en 4 uitgangen maar gewone. Je kan daar ander modules op koppelen en inderdaad temperaturen mee meten enz... maar dan ga je reeds vrij ver en kom je weer dicht bij een domotica systeem.

Mijn voorstel blijft : Gebruik zo'n sturingspring (zoneventiel) met voldoende ingangen en uitgangen voor JOU situatie en plaats van die low-budget thermostaten in de lokalen. Denk dat Conrad zeker ook een oplossing heeft voor jou. Kijk daar maar eens goed rond.
Mijn thermostaat kwam uit de GAMMA (24 Euro) en werkt nog steeds ZEER goed. Heb er toen uit zekerheid enkele extra gekocht om niet zonder te vallen. Voor dat geld kan je niet sukkelen. Echter nog steeds IN de doos in de kast!
Ken het type niet vanbuiten (ben nu niet thuis!) maar als je wil kan ik je dit opzoeken. Weet niet of die nog verkrijgbaar zijn?

Tenslotte toch nog even reklame maken voor zo'n ZONE sturing.
Werkt dus volgens mij echt zeer goed en is een aanrader.
Indien ik warmte nodig heb in mijn badkamer dan verwarm ik ENKEL daar en nergens anders. Indien ik warmte nodig heb in mijn keuken, enkel daar. Indien op meerdere plaatsen dan op meerdere plaatsen.
Bij mij dus geen gedoe met een thermostaat die in je woonkamer staat, die je DAAR hoger moet zetten om 's morgens een warme badkamer te hebben en keuken om vervolgens de kinderen naar school te laten gaan en de ouders uit werken, dit met een warme woonkamer waar je dan nog niet bent geweest.

Succes met je keuze

Euhm, wa is er mis met thermostatische kranen? Instellen en nooit meer aankomen...

jandc,

Er is niets mis met thermostatische kranen, alleen hebben die geen tijdsgestuurde regeling ...
Bij thermostatische kranen heb je ook altijd minimum 1 ruimtethermostaat nodig om je pomp aan te sturen, en de ideale locatie vinden voor die thermostaat is niet altijd zo eenvoudig.

Stel, de ruimtethermostaat hangt in de living, zoals op zovele plaatsen, maar ik wil s'morgens enkel de keuken en de badkamer verwarmen, en s'avond de hele boel verwarmen.
Dit gaat niet meer met thermostatische, tenzij iedere keer de kranen open en dicht draaien.
Ander geval, ik ben s'avond laat aan het werken in de bureau terwijl de rest al gaan slapen is. Dan wil ik de rest van het huis op een lager pitje zetten en enkel de bureau op comfort temperatuur gaan houden. In jou geval moet je opnieuw overal de kraantjes gaan dichtdraaien ...

In de salon komt een houtkachel van 25 Kw aangesloten op ons buffervat. 30% stralingswarmte en 70% naar de buffer ... Als die kachel een half uur draait op vollen bak gaat de ruimtethermostaat al rap afslaan en zullen alle andere ruimtes afkoelen ... Wat doe je in dit geval ? Ruimte thermostaat een paar graden hoger zetten zodat de pomp weer aanslaat en de andere ruimtes toch verwarmd blijven ?

Dit heb je niet wanneer iedere ruimte zijn eigen tijdsgestuurde thermostaat heeft. Iedere ruimte kan dan individueel de pomp + radiatorventiel aansturen.

Als het echter eenvoudiger en goedkoper kan, graag uw oplossing.

Er is een goedkoop draadloos(domotica)systeem en zonder probleem te gebruiken voor het regelen van radiatoren.

Kijk op de site

www.elv.de

Haustechnik

Honeywell heeft elektronische radiatorthermostaten die draadloos kunnen communiceren met een kamerthermostaat die aan een wand hangt en een boilerswitch die aan je cv ketel of pomp hangt. Als een individuele radiatorthermostaat warmte vraagt draait die zijn klep gradueel open en stuurt tegelijk een signaal naar de boilerswitch om het contact te sluiten (waardoor je cv of circulatiepomp aanspring).
je kan de radiatorthermostaten in groepen indelen (max 2 denk ik) en ze ook aansturen via de kamerthermostaat of ze puur individueel laten werken. Het laatste is ideaal om een badkamer radiator te regelen.
google op Honeywell CM-Zone

Frederic, waarom niet het systeem gebruiken dat voor VV gebruikt wordt: CV pomp continu laten draaien en de watertemperatuur regelen met een 3-weg kraan en WAR sturing. In de kamers zet je dan thermostatische kranen.

Ik mag hopen dat je een beetje deftig gaat isoleren en dan doet het er al niet al te hard meer toe of je bepaalde ruimte al dan niet gaat verwarmen.

Kortom, je bent nu een vreselijk duur en ingewikkeld systeem aan 't verzinnen om misschien 0.5% te gaan besparen op een jaar.

Jan,

Van de WAR sturingen ken ik niet zo veel.
Kan je daarover eventueel wat meer info doorsturen ?
Indien er hier liever geen reclame gemaakt wordt voor bepaalde merken mag je me ook altijd een mailtje sturen.

Je hebt het over het aanpassen van de watertemperatuur, haalt dat nu zoveel uit ? Vloerverwarming is toch een trage verwarming, als ik de temperatuur van het water nu 3 graden laat zakken, hoe lang duurt het dan voordat dit voelbaar is in de ruimte ?

Isolatie :
- Volledig onderkelderd, 7 cm gespoten PUR (0,026 W/mK)
- Spouwisolatie : 11 cm glaswol
- dakisolatie : 20 cm cellulose vlokken
Is dat voldoende ? We zitten toch al aan K peil 33

Indien ik een kant en klaat systeem koop zonder domotica zoals walter het voorstelt, dan zit ik aan een 70 euro per lokaal (40 euro / ventiel + 27 / thermostaat + bekabeling)

Wat kost een WAR sturing ?
Als die pomp continu draait, verbruikt die toch ook onnodige energie ?

Een WAR gaat er voor zorgen dat de het verwarmingstoestel (wat het ook moge zijn) de watertemperatuur net hoog genoeg maakt zodat je binnen een bepaalde temperatuur aanhoudt. Dat beest gaat aan de hand van de temperatuur buiten en binnen bepalen wat de watertemperatuur moet zijn. Dit is de best mogelijke regelening in een goed geisoleerd huis.

Het voordeel hiervan is dat je verwarming minder 'moeite' moet doen in de tussenseizoenen en dat je ook minder verliezen gaat hebben op het systeem.

Een WAR is trouwens onafhankelijk van of je nu een zoneregeling gaat doen of niet. Eigenlijk is een WAR een must have in een goed geisoleerd huis. Ga voor een klasse A omloop pomp. Ik heb er hier eentje van Grundfoss staan en dat beestje verbruikt op hoogste stand 45W. De pomp gaat zichzelf ook regelen aan de hand van watertemperatuur en tegendruk (meer kranen die dicht staan zal de pomp minder hard doen draaien en minder verbruiken).

Enfin, die pomp verbruikt 45W. Je verwarmingsinstallatie zal iets orde 2000W a 4000W verbruiken in de winter. Dat is dus een redelijk deftig verschil waardoor het verbruik van de pomp in 't niets valt. Het is trouwens veel beter om je verwarming continu op een laag vermogen te laten draaien dan in pulsen met hoog vermogen (cfr. auto aan 50 km/h continu of 50% duty-cycle aan 100km/h alterneren, dat laatste zal een pak meer verbruiken en je hetb dezelfde afstand in dezelfde tijd afgelegd).

Langs de regeltechnische kant per lokaal zou ik dus het simpel houden en thermostatische kranen gebruiken. Hoeveel keer ga je die per kamer gaan aanpassen? Ik heb me ook nog bezondigd aan fantasieen als dit maar na wat gediscuteer met mijne chaufagist heb ik moeten toegeven dat het spielerei is en niet meer dan spielerei. Je gaat er niet minder door verbruiken en al die sturingen en motortjes verbruiken ook energie. Het gaat ook niet meer comfort geven.

VV is inderdaad een traag ding en we hebben dat hier zelfs liggen op de slaapkamers (inclu thermostatische kraan). Maar verwarming in een goed geisoleerd huis is zowiezo een traag ding. Het zal gewoon lang duren eer de kamertemperatuur 1 graad gezakt is als je verwarming zou af zetten. Vandaar dat het niet zo veel zin gaat hebben om zoveel moeite te doen.

Een mens is nogal een gewoonte beest. We vinden alles constant houden typisch het meest comfortabele. Je wil bv je woonkamer op 21 graden, kamers 16 a 18 graden,... en je gaat totaal geen behoefte hebben om dat het ene moment zus te hebben en 't andere moment zo.

De setup bij ons is als volgt (met VV dus):
* condenserende gasketel die permanent is ingesteld op 35 graden (laagst mogelijke)
* mengkraan met WAR sturing
* alpha pro pomp van Grundfoss (WAR schakelt die uit als 't nodig is)
* vloerverwarming in keuken/living zonder thermostatische kranen (plaats met meeste warmtevraag per m2)
* vloerverwarming met thermostatische kranen in de andere ruimten
* UVR1611 die als WAR gebruikt wordt en ook het zonnepanelen gedoe + wat kleppen aanstuurt

Frederick,

=> met je K33, toch eens goed nadenken wat je wil bereiken met zoneregeling. In een K33 duurt het toch al even voordat de temperatuur verandert als je de verwarming uitzet. Je kan dus wel de verwarming overal afzetten behalve in bureau, maar daarom koelt het de eerste uren nog niet af in rest van je huis.
=> hier in K32, zitten we met een verwarmingskost van een 400 Euro per jaar, kleine 200m2 verwarmd. We verwarmen altijd het hele huis.(eigenlijk zolang het buiten >5°C, gaat de verwarming 12 uur per dag uit). Dit om te zeggen dat het resulataat van plaatselijk te gaan verwarming in verbruik en kost geen groot voordeel kan opleveren.
=> Ruimtethermostaat: naar mijn mening hoort een ruimtethermostaat zoals jij die beschrijft niet thuis in een LEW. Je probleem met je kachel en niet langer verwarmen van andere plaatsen los je op door niet te werken met algemene ruimtethermostaat.
=> Heb je nog 500 Euro over voor energiebesparing of extra comfort: stop ze toch eerder in isolatie dan in een zoneregeling. Het maakt ook ineens je hele installatie een pak eenvoudiger met minder risico op problemen later.
=> Concetreer je meer op een goede WAR regeling (kost trouwens rap ook 500 Euro) bij een condenserende en modulerende ketel. Dit is een veel belangrijker regelinstrument dan zoneregeling.

Walter (andere walter)

Groot gelijk andere Walter.

Een doorgedreven isolatie maakt alle toeters en bellen op het verwarmingssysteem overbodig.

Jandc, Patrick & Walter,

OK, dus ik moet gaan voor een WAR en geen zoneregeling als ik dit als conclusie mag trekken uit jullie posts.
Zoals eerder beschreven is dit onze opstelling :
Buffervat van 1000L aangesloten op
- Condenserende gasketel
- Houtkachel
- zonnepanelen

Dit buffervat wordt naast verwarming ook gebruikt voor sanitair warm water.
Verwarming op gelijkvloers gebeurt met vloerverwarming, boven met radiatoren.
De WAR waarover jullie het hebben is voor mij volledig nieuw. Na wat opzoekwerk rond WAR heb ik geleerd dat WAR in de meeste gevallen gebruikt wordt om de stooklijn van de ketel te bepalen aan de hand van de binnen en buiten temperatuur. In mijn geval is dit echter niet van toepassing omdat de ketel alleen dient om het vat op te warmen, dus moet ik het alternatief van jandc volgen en een gestuurde driewegkraan gebruiken die de temperatuur van de vloerverwarming regelt.

Jullie spreken hier over een 500 euro voor een WAR regeling, maar als ik de prijs bekijk van de UVR1611 waarover Jan het heeft, dan kost die toch ietske meer.
Op http://www.duurzametechniek.nl/pdf/Prijslijst%20algemeen%20Duurzame%20Techniek%2010-2007.pdf wordt er gesproken over +/- 1000 euro, enkel en alleen al voor de regelaar, en daar is dan nog geen voeler of gestuurde driewegkraan bij ...
Zijn er alternatieve WAR regelingen die budgetair wat vriendelijker zijn ?

Die UVR611 wordt ook gebruikt voor de zonnepanelen en al de rest wat bij de sturing te maken heeft. Dat beest kost inderdaad meer dan een kant-en-klaar WAR maar je mag niet vergeten dat je zonnepanelen OOK een sturing nodig hebben. Als je dan nog es een buffervat gaat stoken met condenserende ketel + houtkachel + zonnepanelen dan is een UVR1611 geen overbodig ding.

Ik heb die UVR trouwens een 700 eur betaald (met de nodige brol erbij) en je kan die vinden aan 419 EUR (zonder brol)(http://www.echtshop.de/solar-heizungsregelungen-ta-universalregelung-uvr1611-c-117_123_258.html), je hebt er wel nog een programeerding bij nodig (http://www.echtshop.de/bootloader-ethernet-blnet-p-470.html).

Kijk es naar de volgende opstelling van zonnepanelen met pelletkachel: http://users.skynet.be/zonnigniel/1/Solstat%20Niel.JPG Diene mens heeft ook een UVR1611 gebruikt.

Jij gaat er nog een gasketel bij gaan hangen... Btw, bij ons gaat de gasketel het buffervat NIET opstoken maar zowel VV als sanitair staan in serie met het vat. Het buffervat kan zelfs uit het VV circuit gehaalt worden als de temperatuur in 't vat te laag is (winterperiode) maar wij hebben dus geen pelletkachel die zowiezo zijn warmte kwijt moet.

Doe vooral de regeltechnische kant aan de warmtebron goed. Dat gaat meer comfort geven en minder verbruiken dan alles aan de verbruikerskant proberen op te lossen. Btw, ik zou in de slaapkamers geen radiatoren zetten maar ook VV (met thermostatische kranen) doen. Dat gaat je ook al wat schelen op het ontdubbelen van gans je verbruikerscircuit.

Frederic, als je je isolatie nog wat opkrikt heb je buiten de leefruimtes helemaal geen verwarming meer nodig, tenzij sporadisch eventueel een radiator (voor de vluggere reactietijd) als er eens iemand wil/moet studeren of zo.

Ontdubbelen van de circuits (VV en radiatoren) is standaard op de V..ssm.nn-ketel, beiden WeersAfhankelijkgeRegeld (WAR), de VV via mengkraan en de radiatoren (op lage temperatuur) rechtstreeks op de ketel. VV is bij mij woonkamer+keuken+veranda, radiatoren de andere ruimtes; Buiten de badkamer hebben de radiatoren gans de winter nooit opengestaan. en toch is het winterdonsdeken in de kast gebleven.

Fredric,

zelf geloof ik dat een verwarmingsinstallatie zo eenvoudig mogelijk moet zijn.
Als ik dan lees dat je een ketel gebruik om enkel een vat op te warmen denk ik dat je voor mij een veel te dure en ingewikkelde installatie zal hebben.

Volgens mij ga je meer plezier beleven als je overal vv legt (slechts 1 temperatuursregime dus eenvoudig) en dan een zonneboiler voor warm water.
de WAR regelt alles en je kan als je wil zelfs zonder enige thermostaat in huis werken.
Combineren met kachel is dan wel relatief moeilijk.

Ofwel gooi je de vv eruit; zet je alles op radiatoren en zet je je kachel er nog bij. Merk wel op dat je een kachel moet zoeken met een voldoende klein vermogen.

Je huidige prijs van je installatie moet toch best zeer hoog zijn (ketel, kachel, grote boiler, zonnepanelen, vv en radiatoren). Vind je dat echt allemaal nodig?

Walter

En ge moet zeker niet perse naar de Weishaupt dingen gaan kijken. Voor hun ketels cava nog, wel vreselijk duur maar voor hun solaire systemen zijn ze ECHT wel te duur.

Patrick M heeft hier zoals gewoonlijk het (gezond-)verstandsantwoord gegeven.
En als je al geen vv meer op slaapkamers plaatst zou ik er zelfs die WAR ook maar af laten.

Ik wil hier nog wat duidelijkheid scheppen :
We zitten zoals gezegd met een K33 woning, en balansventilatie. Ik denk dat we in de praktijk op de kamers bovenaan zoiezo nooit de verwarming gaan openzetten, want daar gaan we toch altijd lucht van +/- 18°C binnenblazen met de ventilatie.
Toch gaan we er radiatoren voorzien voor als de kinderen gaan studeren op de kamer. In de badkamers boven gaan we ook een radiator steken zodat die toch ook mooi op 20 à 22° C komt. Daarvoor had ik die zoneregling willen toepassen.
Normaal gezien gaan die nooit draaien, maar het enkel maar voor het geval dat het mocht nodig zijn. En voor die prijs (+/- 70°C per kamer (thermostaat + ventiel)) moet ik het echt niet laten.
Wat de installatie van Weishaupt betreft. het WES vat van Weishaupt is een gelaagd vat. In de winter wordt het verwarmd door de houtkachel en in de zomer door de zonnepanelen. De gasketel die we er gaan aanhangen is enkel als backup, en die gaat ook geen 1000L verwarmen hoor, die doet enkel een heel klein gedeelte bovenaan, wat nodig is voor het sanitair warm water. Bovendien zal de ketel dit hooguit op 40°C verwarmen, meer is niet nodig, niet voor de vloerverwarming en ook niet voor het sanitair water. ik denk wel dat we het 1 keer per week moeten gaan stoken op 60°C bacteries te vermijden.
Ik weet dat de installatie niet goedkoop is, maar we hebben graag een houtvuur en als dat gekoppeld kan worden aan het buffervat, zoveel te beter. Daardoor is het vat ook zo groot geworden, omdat een klein vat zou betekenen dat de kachel maar een paar uur per dag mag draaien, ander zou het water vlug gaan koken.
Ware het niet van het houtvuur, dan zou de VV inderdaad gestuurd worden door de gasketel en zou de zonneboiler enkel het sanitair warm water doen.

Fredrec,

"Ik weet dat de installatie niet goedkoop is, maar we hebben graag een houtvuur en als dat gekoppeld kan worden aan het buffervat, zoveel te beter"

Ben je daar zeker van dat dat beter is? Voor mij is dat altijd tegenstrijdig: houtvuur heeft zeer hoge temperaturen nodig om perfecte verbranding te hebben. Als je daar dan een warmtewisselaar in stopt zal de kwaliteit van je verbranding bijna altijd lager liggen.

Walter