Passieve ramen: overzicht

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Dag iedereen, Binnenkort beginnen we met de bouw van ons passiefhuis. De ramen en deuren hiervoor zijn niet altijd zo makkelijk te vinden. Daarom leek het mij wel handig een overzicht te hebben van alle ramenboeren die passieve ramen leveren, liefst met certificaat. Ik weet niet of zulk een overzicht al bestaat?? Of kunnen we ze hier eens op een rijtje zetten? Het is zeker niet kwestie van reclame maken voor de één of de andere, maar het is anders geen evidente zoektocht... Een "objectief" lijstje zou zeer handig zijn om offertes aan te vragen. Groetjes, Tania

Reacties

Dag Tania,

Kijk eens op:

http://users.skynet.be/geert.abts/links.html#schrijn

Groeten,
Jeroen

overzicht is niet gemakkelijk: ik ben vandaag naar batibouw geweest en daar stonden er nog vele nieuwe merken met een passiefhuisraam dat ik nog niet kende maar vermoedelijk wel in orde zal zijn. én ik heb weet van minstens 2 bedrijven in belgie die een "certificaat" voor een nieuw eigen fabrikaat aan het aanvragen zijn, en sommige van die eigen fabrikaten kunnen zeker goed zijn!

wat moet zo een "certificaat" bevatten? zie
http://www.passiefhuisplatform.be/content/seetool_media/pdf/checklist_certificatie.pdf en je PHPP-software:
- moet opgemaakt zijn door een onafhankelijk studieburo (moet dus niet het passiefhuisinstituut van duitsland zijn, mag ook een ander rekenburo zijn)
- moet opgemaakt zijn volgens EN10077
- moet de Uf bevatten (= U-waarde KADER!! een Uw van het raam heeft geen betekenis voor uw PHPP-programma)
- de aanzichtbreedtes van vleugelramen en eventueel ook van de vaste ramen
- en ook de psi-waarden van het glas (Ug), de glasrand (psi-glasrand) en de g-waarde van het glas. die waarden van het glas mogen ook op een apart attest van de glasfabrikant staan.

als je die waarden hebt kan je ze gebruiken in je software en de juiste ramen selecteren; heb je die waarden niet dan kan je met dat raam niets doen in je passiefhuis. al is het extra-super-mega-"passiefhuis"-isolerend.

groeten,
christophe

Christophe,

<<bedrijven in belgie die een "certificaat" voor een nieuw eigen fabrikaat aan het aanvragen zijn>> :
Welk certificaat vragen zij aan en WAAR ?

<< moet dus niet het passiefhuisinstituut van duitsland zijn, mag ook een ander rekenburo zijn
- moet opgemaakt zijn volgens EN10077
- moet de Uf bevatten (= U-waarde KADER!! een Uw van het raam heeft geen betekenis voor uw PHPP-programma)
- de aanzichtbreedtes van vleugelramen en eventueel ook van de vaste ramen
- en ook de psi-waarden van het glas (Ug), de glasrand (psi-glasrand) en de g-waarde van het glas. die waarden van het glas mogen ook op een apart attest van de glasfabrikant staan.>>

Je bedoelt de Ug van het glas ?
En waarom heeft de Uw venster per venster geen betekenis ?
Toch wel voor de transmissieverliezen zeker !

<<Technische fiche/certificaat van vensters volgens EN10077 + aankoopfactuur
Technische fiche/certificaat van deuren volgens EN10077>>

EN 10077-1 of -2 ?

rik,

goede vragen!

in de PHPP-software moeten we
- oppervlakte raam
- Uf
- kaderaanzichtmaat
- psi-glasrand
- Ug (= isolatiewaarde van het glas, typfoutje in mijn uitleg hierboven)
- g (zonnetoetreding glas)
- psi-inbouw
invullen en dan geeft de software zelf de Uw van dat raam. als de fabrikant je dus enkel een Uw kan geven en geen Uf... dan kan je het niet invullen in de PHPP-software vandaar dat ik zeg dat Uw geen betekenis heeft. maar uiteraard komen enkel ramen met gemiddelde Uw rond de 0.8 à 0.85 of lager in aanmerking voor passiefhuis, andere ramen moet je de moeite niet doen van de detailgegevens op te vragen, want die detailgegevens gaan waarschijnlijk toch geen goed resultaat kunnen geven in de passiefhuissoftware.

de EN 10077-1 en -2 zijn aanvullend op mekaar geloof ik:
-1 is van 2006 en is "algemeen";
-2 is van 2003 en is "numerieke methode voor kozijnen"

groeten,
christophe

Een dezer dagen zal het Staatsblad de herziene NBN B62-002 als geregistreerd publiceren.
Daarin is alles van de EN 10077-1 vervat, samen met een hele reeks andere EN normen inzake de berekening van R- waarden en van U-waarden voor alle soorten wanden, en van H-waarden voor warmteoverdracht, waarmee men tenslotte het transmissiewarmteverlies Ht bepaalt ; zelfs Hv voor de warmteoverdracht door ventilatie.

We zijn ook naar Batibouw geweest, en eenvoudiger heeft het de zaken niet gemaakt. Tot dusver dachten we dat passieve, gecertificeerde ramen in PVC enkel in wit verkrijgbaar waren. Nu was er een Belgische firma die nieuw met passieve ramen op de markt komt, en wel gekleurde PVC levert. Iemand die hier een verklaring voor heeft? Zijn die gekleurde te vertrouwen qua isoleringswaarden enduurzaamheid? We nemen liever gewoon wit dan dat binnen zoveel jaar ik-weet-niet-wat met die kleur gebeurt... Groetjes, Tania

Bij ons zijn onlangs Duitse pvc passiefhuisramen geïnstalleerd en ik kreeg te horen dat die enkel in wit verkrijgbaar zijn omdat ze bang zijn voor te grote uitzetting als ze opwarmen door de zon. De profielen zijn namelijk heel dik en breed wat in absolute waarden een grotere uitzetting geeft. Wit reflekteert het meeste zonlicht, dus misschien zit er wel iets in die uitleg.

Beste,
Als je wil weten wie er in België passief ramen maakt moet je naar de site gaan van het passiefhuisplatvorm daar staan de producenten van passieframen en deuren op vermeld,ben ook naar batibouw geweest en heb daar veel bedriegers gezien,iederéén beweerdt een passief raam te hebben maar er zijn er weinige die de certificaten hebben behaald in België bij mijn weten nog maar één firma die over de attesten beschikt van het WTCB en van het labo universiteit te Gent nl schrijnwerkerij Martens Luc maakt stevige ramen en deuren zelfs bekleedt met Alu profielen aan de buitenzijde,alle ramen hebben een pen en slip verbinding hout in hout verlijmd en niet zoals de invoerders uit het buitenland waar de pen en slip verbinding in de iso is verlijmd maken ramen op maat en zijn niet gebonden aan max afmetingen
Wilt U meer weten surf naar deze site www.schrijnxerkerijmartensluc.be

mr. of mevr. anoniem

je mag een en andere niet door elkaar halen:
er is het certificaat EN-ISO 10077-1 dat de Uw, Uf en Ug vermeld, dat zijn de waardes die je nodig hebt om een passiefhuis te laten certifiëren. zonder deze norm is certifiëren niet mogelijk.
en er is het passiefhuiscertificaat, dit vermeld andere Uw waarden vanwege een andere manier van rekenen, waardoor sommige ramen niet als passiefhuisraam maar als passiefhuisbouwdeel geboekt staan. maar de vereiste waardes staan in beide gevallen op de certificaten en de bijlage.
maar er is geen enkel verplichting om een certificaat in belgie te halen, en ook luc martens heeft geen passiefhuiscertificaat, als ie dat beweert, liegt ie net zo goed als al die anderen!
en niet elke fabrikant maakt z'n ramen zoals jij beschrijft, er zijn nog wel andere systemen op de markt.
en er zijn er nog die probleemloos heel grote ramen kunnen maken, de grens wordt eerder bepaald door de glasfabrikanten (of de praktische haalbaarheid) dan door de raammaten.

er zijn overigens nog wel leugenaars op de markt, heb nu net gezien dat er op de website van het passiefhuisplatform iemand beweert dat hij een gecertifieerd passiefhuisschuifraam heeft. wel, er is geen certificatie voor passiefhuisramen hoe kan hij er dan een hebben? heb dit in elk geval aan het PHP gemeld.

hans d

p.s.waarom kunnen jullie verdorie jullie naam niet eens mee vermelden, er staan ondertussen honderd anoniemen op de site, dat maakt de conversatie wel erg moeilijk.

tania

er zijn er een hele hoop, zie http://www.passiv.de, dan doorklikken naar "zertifizierung - zertifizierte produkte - fensterramen of ook wand- und bausysteme en zoek dan naar fensteranschlüsse.
maar niet alle producten in belgie leverbaar.
verkrijgbaar in belgie met PHI-certificaat zijn (en ik ga niet claimen dat deze lijst volledig is)
ewitherm
häussler
rehau
sigg
variotec
en internorm, met 1 bedenking, zij hebben een aantal ramen met passiefhuiscertificaat, maar die werden blijkbaar niet verkocht, weet niet hoe het nu zit.

maar daarnaast zijn er nog vele ramen die over een EN ISO 10077-1 beschikken, ook deze komen in aanmerking als je een huis wil laten certifiëren. en weet ook dat een Uw =<0.8W/m²K geen verplichting is, als je de 15 kWh/m².a haalt met een raam Uw 0.95 is dat ook OK.

hans d

Beste Hans Delannoye

 

u hebt inderdaad gelijk over de certificaten maar er is een groot verschil tussen een passief frame van een raam en een niet passief frame van een raam.

Dit wil zeggen schrijnwerkerij luc martens heeft een passief profiel waardoor dat elk raam ze maken mits 3dubbel glas ook wel degelijk een passief raam is dit wil zeggen een Uf waarde van 0.8 of minder. vele andere beweren dat ze passief ramen hebben maar dit pas vanaf bepaalde oppervlaktes. KLEINE LETTERTJES LEZEN MENSEN. De filosofie achter een passief raam is dat elk raam onder de 0.8 Uw waarde zit zoals een normaal passief huis moet zijn! en nog een leuk weetje de hout alu combinatie van luc martens is momenteel het beste profiel dat er wereldwijd op de markt is vraag maar na bij synergie.

Dennis,

graag wat meer uitleg over "synergie" ik vind enkel een intrim en een wellness ...

 " weet ook dat een Uw =<0.8W/m²K geen verplichting is, als je de 15 kWh/m².a haalt met een raam Uw 0.95 is dat ook OK. "

 

Klopt!

Die Uw 0,8 is een richting maar zeker geen vereiste. Hetzelfde als men voor wanden ook naar de 0,15 U-waarde streeft.

 

In ons PH zal het schrijnwerk ook LEW ramen zijn en geen PH schrijnwerk. Zelfs met een Uw van 1 geraken wij nog aan de 15kWh/m². 

 

 

Inderdaad er zijn er heel wat...

Wij hebben onze ramen van Afinco (uit Gent), zij bieden gecertificeerde passiefhuis ramen en deuren aan (vensters Uw  =0,74). Diverse modellen. Wij hebben een hout-alu combinatie met als isolatie materiaal in de kaders cellulose.
Andere interessante leveranciers/fabrikanten, Enersign/Pazen, Martens, Sigg...

mvg,

J

 

dennis

er is geen verschil, want eigenlijk bestaat bij mijn weten een passief profiel niet, dat is iets dat jij zelf bedacht hebt.  zelfs voor passiefhuisramen is geen echte definitie, tenzij je het wil laten certificiëren door het passivhausinstitut, dan zijn er bepaalde voorwaarden.  maar ook enkel voor het geheel, niet voor een bepaald aspect.

voor certificiëring van een passierfhuis moeten de waarden gehanteerd worden volgens EN10077, voor Ug EN673 en voor de G-waarde EN410, dat zijn de enige toegelaten waarden.

als luc martens daar aan voldoet (wat best kan), zou het heel simpel zijn om de attesten op de website te plaatsen, dan moest dit soort discussies niet.  idem voor het zogenaamd beste hout/alu raam, wat is de Uw ?

ik weet niet wie jij bedoeld met synergie, misschien cenergie?  dat is alvast geen erkend labo voor zover mij bekent, en dus hebben die ook niks te vertellen.  gewoon even berekenign  volgens EN 10077 voorleggen, en de zaak is geklaard.  die losse beweringen zijn ook niks waard, want niemand kan ze weerleggen of aanvechten, dat is dus een flauwe manier om proberen je gelijk te halen.

dus graag even wat cijfers aub.

jeroen

heb net de hele website van het PHI afgezocht, maar daar staat geen raam van afinco op.  wordt dat raam misschien verkocht onder een andere naam?

heb het ondertussen gevonden, zij hebeb nheklemaal geen gecertificeerd venster, ze hebben wel een attest conform EN10077 voor hun houten raam en dus waarden die je kan gebruiken voor certificiëring, maar dat is niet hetzelfde!  van het hout/alu venster vind ik echter geen attest.

en net als bij martens moet je goed lezen wat er geschreven staat, nl. getest volgens de normen van het PHI (PassivHausInstitut) van Darmstadt.  je krijgt als fabrikant pas je passiefhuisvenstercertificaat als het raam ook effectief getest is door het PHI.  dan nog klopt de bewering niet, het raam is namelijk berekend door hermes volgens EN10077!

websitemakers zijn bijzonder handig in het doen alsof!

 

Hans, inderdaad er staat getest volgens de PHI normen door Hermes Bauphysiek, de testen zijn volgens EN10077, voor Ug EN673 en voor de G-waarde EN410, dus ik zie niet meteen het reële problemen, op 'het papiertje' na.

mvg,
J

ik wel.  om te beginnen wordt (ik moet zeggen werd, want marcus hermes is vorig jaar met pensioen gegaan en dus gestopt) er niet getest maar uitsluitend gerekend, en op een andere wijze als het PHI.  in zoverre klopt die bewering dus niet.  maar aangezien de berekeningen volgens de juiste normen zijn gemaakt, zijn de resultaten wel geldig.

het gaat er mij om dat men meer en meer met woorden speelt.  zo verkopen er tientallen fabrikanten pellets volgens DIN-norm en denk dus iedereen dat ie DIN-norm pellets koopt.  en dat is niet het geval.  idem voor deze ramen.

je kan dit vitterij van mij noemen, maar voor mij zijn dat soort praktijken misleiding.  het probleem zit dus niet op het technische vlak, daar is alles OK.

hans d

Hallo,

Ik ga ervan uit dat de term 'passiefhuisraam' als commerciële benaming van een groep schrijnwerk word gebruikt dat primair bedoeld is om in een passiefhuis te gebruiken.

We moeten toch begrijpen dat een gemiddelde bouwheer geen boodschap geeft aan 'beschikt over een certificaat met de nodige gecertificeerde gegevens volgens de EN 10077-2 die in het PH-rekenpakket kunnen ingevoerd worden'.

Het certificaat van de 'passiefhuisramen' van Schrijnwerkerij Luc Martens is opgesteld door de 'Onderzoeksgroep Bouwfysica en installaties'  van de Universiteit Gent, en vermelt als resultaat een Uf waarde, berekend (niet proefondervindelijk) volgens hogergenoemde norm.

oostlandvaarder

ik denk dat je de doorsnee passiefhuisbouwer flink onderschat. 

maar het gaat mij vooral om de verwachting die geschept wordt door allerlei uitspraken, die zelfs niet fout zijn, maar dingen suggereren die niet waar zijn.  zo lees ik op de website van luc martens, eerste passiefgebouw met 30 appartementen of zoiets.  in werkelijkheid warener al merdere passiefhuizen in brussel toen ze aan dat gebouw begonnen, maar geen enkel had inderdaad 30 appartementen.  dus nee, geen leugen, maar het suggerreerd iets dat niet klopt.  zo beweert er ook een firma dat ze een venster hebben dat gecertificeerd is volgens het passivhausinstitut, terwijl het een attest heeft van hermes volgens EN10077, en beide methodes zijn verschillend. 

voor jou maakt dat misschien niks uit, maar iets suggereren dat niet waar is, is voor mij een leugen.

 

Hans

Klopt het nu nog (in 2012)dat Internorm maw Interproject maar een aantal ramen heeft met passiefhuiscertificaat?

Als zij nu ramen leveren met u-waarde 0,50 en g waarde 50 of 54 met krypton gasvulling zijn dat dan geen passief ramen?

Wat is er nog belangrijk om rekening me te houden?

Wij zijn geen professionals

met dank

Natacha

jeroen

blijkbaar ben ik niet duidelijk genoeg, dat 'papiertje' heb je helemaal niet nodig.  dat is hooguit een bevestiging van de kwaliteit van het product, een soort van marketing dus.

het ging mij om het feit dat er door meerdere fabrikanten dingen in hun reclame worden gesuggereerd die niet waar zijn.  het gaat mij dus om een etisch, geen technisch aspect!

internorm heeft ramen die door het passivhausinstitut gecertificeerd zijn, al werd mij verteld dat ze die eigenlijk niet produceren.  maar als je de reacties goed gelezen hebt, moet een raam geen passiefhuiscertificaat hebben om ingebouwd te worden in een certificeerbaar passiefhuis. de fabrikant moet enkel een attest kunnen voorleggen waaruit blijkt dat het raam berekend is volgens EN10077, dat volstaat voor de berekeningen.

als jij glas zou nemen met u-waarde van 0.9, kaders met een u-waarde van 1.5 en een g-waarde van 30% is dat nog geen probleem, als je in de berekening maar niet over de 15 kWh/m².a gaat.  het gaat om die 15 kWh/m².a, al de rest is van geen belang.

waar je rekening mee moet houden is dus de PHPP (berekening van de woning), meer niet.

 wij hebben vorig jaar kozijnen van inoutic/deceuninck type eforte met glas 0.5 laten plaatsen, en de prijzen vielen ons erg mee.

wij hadden ramen van de firma www.marenzo.eu , prijzen van -40% tot -50% lager dan bij andere  bedrijven. hoe kan het dat er zoveel verschil in aankoop is. de kwaliteit van de ramen is zeer goed, en hebben certificaat.

jn

om te beginnen is het een PVC raam, en die zijn altijd een heel stuk goedkoper dan houten ramen, dat is ook zo bij de "gewone" ramen.

de kwaliteit van de ramen is goed, en het haalt een B certificaat qua energieefficiëntie.  dus een degelijke basiskwaliteit.

ook de plaatsing kan een invloed hebben op de prijs, hoe werd bv de luchtdichting verzorgd, staan zij ook garant voor de luchtdichtheid van het geheel, etc.   want dat zijn aandachtspunten  waar tijd (en dus centen) in kruipen.  en welke producten hebben ze gebruikt voor de luchtdichting?   toch ook van enig belang.

Hans,

Daar heb je zeker gelijk in. Ondertussen in mijn post-interventiedossier vastgesteld dat de ramen wel degelijk een passiefhuis attest hebben van passivhaus maar niet onder naam Afinco, het zijn eigenlijk ramen die gelijk zijn aan de AltoNova Variotherm ramen, met certificaat.

http://www.altonova.be/documentation_web.pdf

mvg

J