gecombineerde PV en Termische panelen

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Heeft er iemand meer informatie over het feit of geïntegreerde PV en termische panelen economisch interessant zijn? Ik heb een voorbeeld ervan zien staan op volgende pagina
http://www.zen-international.com/business/about/news/pvtwin-unique-solar-system/

Mogelijke nadelen van het systeem kunnen volgens mij zijn:
- beperkte opbrengst PV in vergelijking met gelijkaardige gewone panelen
- onvoldoende opwarming van de boiler. Voor zover ik het begrijp helpt de koeling van de PV panelen zijn opbrengst te verhogen, maar ik zie nog niet hoe men dan nog voldoende hoge watertemperaturen kan bereiken voor de zonneboiler.
- duur in vergelijking met 2 aparte systemen.

Alle commentaar is welkom.

Sven

Reacties

Mooi idee .
Voor WW zal je al gauw teveel hebben .
Voor PV niet genoeg voor een normale woning .

Evt WW deel gebruiken om PV te koelen tijdens de warme pieken vraagt terug meer energie dan dat het rendement van de PV zal stijgen .

Is er al iemand die een offerte van deze heeft ?

prijzen en meer info kan je krijgen op de stand van ZEN in hal 12 op Batibouw...

Groeten
Luc

Misschien interessant in dat verband :
In de VS is er een firma die een CPVT systeem op de markt aan het brengen is (Concentrated Photovoltaic and Thermal). Door het concentreren van de zonnestralen geeft dat een veel hoger rendement voor elektriciteit en warmte.

http://www.entechsolar.com/page.php?sid=8

Op eerste zicht zeer goed idee om panelen in de zomer af te koelen...

Eén GROTE bedenking: in de periode dat koeling van de PV-panelen nodig is (juli-augustus) is er ook een overvloed aan warmte uit de zonnepanelen. Indien je boiler al 90 graden is zie ik niet in hoe deze nog de PV-cellen zullen afkoelen.

INTERESSANT indien je het zonneboiler-systeem kan koppelen aan een zwembad of dergelijke en zodoende de Tp op 30 à 40 graden kan houden, dan heb je wél koeling.

Mvg

JB