vacuumcollector met warmtepomp

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hallo forumlezers,

Heeft er iemand ervaring met een combinatie van WP en vacuumcollectoren. Het zou de bedoeling zijn om in de winter bij te verwarmen met de warmtepomp en in het voorjaar en najaar vooral de collectoren een belangrijke rol te laten spelen.

MAAR, in de zomer, als de collectoren teveel warmte opleveren en die niet in de boiler kan gestoken worden, om dan de warmte naar de grond af te leiden (vertikale warmtewisselaar) en zo de omgeving van de warmtewisselaar te regereren (anders daalt de gemiddelde temp na enkele jaren) EN gelijktijdig een minimale bufferopslag te doen van overtollige warmte. Op deze manier kunnen we nog een deel van de warmte recupereren.

Conclusie: 1)aarde regenereert
2) collectoren stagneren niet (temperatuur blijft lager) hetgeen de levensduur ten goede komt
3) een deel warmte kan gerecupereerd worden (winst van COP in najaar) a rato van 5 a 10%?

Iemand ervaring mee. Vuur maar af.

Jan

Reacties

Als je een luchtwarmtepomp hebt en je zou het volgende zeggen:
in de zomer gaan we de lucht rond ons huis opwarmen met de overtollige energie uit de collectoren...
Je zal het met me eens zijn dat dit onzin is.

Maar de overtollige energie in de grond jagen lijkt me net zo weinig zinvol. Je gaat een paar honderden m3 grond proberen op te warmen met een paar m2 collectoren? Persoonlijk lijkt me dat weinig zinvol.
Je zal al met moeite een zwembad in de zomer warm houden met de collectors. Stel je dan voor wat het effect is op een veel grotere massa zonder ergens enige isolatie. Nog ver voor je stookseizoen terug begint zal een mogelijk effect al lang weg zijn.

De stelling dat de grondtemperatuur na enkele jaren daalt volg ik ook niet. Je gaat 6 maanden verwarmen: de volgende 6 maanden heeft naar mijn mening de natuur genoeg tijd om je collector terug op een normale temperatuur te brengen.

Ik volg dus geen enkele van je conclusies.

Walter

Beste Walter,

De natuur stelt zich in naar een evenwicht. Dit evenwicht is er als je niets doet op een diepte van stel 60m. Dit evenwicht wordt gemaakt door de gemiddelde temperatuur die de zon toevoegt in de zomer en de aardwarmte van binnenuit enerzijds en de afkoeling naar buiten anderzijds. Het blijkt inderdaad (en dit vindt ik op meerdere studies) dat als je 6maand de warmte uit de grond haalt, dat de temperatuur op het einde van het stookseizoen redelijk gedaald is. Deze aarde gaat zich terug regenereren tijdens de zomer. Echter, na enkele jaren blijkt de temperatuur toch enkele graden lager te liggen (nieuw evenwicht).

- Dit is ook ergens logisch, als je weet dat de temperatuur tijdens het stookseizoen zakt (dit wil zeggen dat de grond de warmte niet voldoende snel transporteert). Dit is omdat de grond niet overal even vochtig is of warmte kan geleiden.
- Warmte toevoegen gaat hetzelfde effect geven. Je moet het een tijd opwarmen eer het effect heeft en een deel gaat achterblijven gedurende een bepaalde tijd en dan stilletjes aan wegebben.
- Trouwens bij de berekening van de boring houdt men rekening met de grondstructuur om in te schatten hoe deze de warmte geleid zodat je toekomt tijdens het stookseizoen maar ook zodanig dat je niet teveel of te diep moet boren.

Dit is een bekende vorm van warmteopslag en dit is ook door TNO getest geweest. Blijkbaar blijft er wel maar 10% ongeveer over van alle warmte die je erin stopt.

Daarom dacht ik;
- het kost weinig energie (enkel circulatiepomp)
- je verliest geen rendement door temperatuursdaling na de jaren
- je wint een stuk terug in het begin van het stookseizoen.
- je collectoren worden ontlast.

Jan,

Een bekende vorm getest door TNO ?? Ik ben zeer benieuwd wat TNO daarover verteld heeft.

Los daarvan: op een stookseizoen zal je een 15.000kWh onttrekken uit de grond. Wat denk je dat je zonnecollecollectoren in de zomer aan overschot gaan hebben? Een fractie daarvan (en daar blijft dan nog eens 10% van over?).

Ik wil nog altijd eens iemand zien die hard kan maken dat je met een zonnecollector grond significant kan opwarmen.
Ook een studie die zegt dat een juist gedimensioneerde collector voor de warmtepomp met de jaren lagere temperaturen geeft.

Walter

Beste Walter,

Ik heb hieronder een aantal linken staan, waarin je het een en ander kan lezen.
- http://www.techneco.nl/particulieren/artikel_grondcollector.pdf
- http://www.ecn.nl/docs/library/report/2003/c03103.pdf
- http://www.nvoe.nl/Media/download/126115/kwaliteitsrichtlijnVBWW.pdf
In deze studies staat regelmatig vermeld dat de bodemtemperatuur enkele graden daalt door de jaren heen, als je geen warmte toevoegt. Het bepalen van de grote van de warmtewisselaar is trouwens een economische overweging. Te groot kost te veel, te klein kan niet voldoen aan de warmte vraag...

In Nederland is reeds lang onderzoek gedaan naar energieopslag in de bodem en zijn reeds een aantal projecten gerealiseerd.

Een zonnecollector met een oppervlakte van ongeveer 10m2 brengt op jaarbasis ongeveer 3600kWh nuttige energie op (warm water en verwarming), maar laat daarnaast meer dan 4000kWh onbenut. Deze terugvoeren in de bodem kost weinig en zorgt alleen al voor een betere regeneratie van de bodem.

Je zal hierbij inderdaad nooit genoeg warmte opslagen om je stookseizoen toe te komen. Maar aangezien je met een warmtepomp werkt, zal deze wel de warmte makkelijker uit de bodem kunnen halen.

Jan

Jan,

Ik ben mij ook aan het informeren voor mijn nieuwbouwwoning.
Tot zover mijn bevindingen:

*De bodemsonde moet groot genoeg zijn opdat de bodem niet "uitgeput" zou
raken.
*Zonnecollectoren zijn veel te duur om de warmte ervan in de bodem te
pompen.
*Er bestaan inderdaad dergelijke systemen voor grote projecten (bv een school),
maar die kunnen enkel als er een ondergrondse "grondwaterbel" wordt gevonden
en die zijn er niet overal.
*10m2 zonnepanelen zijn enkel te verantwoorden voor een woning met
zwembad.
*De goedkoopste zonnecollectoren voor woningverwarming zijn de ramen op het
zuiden.
*Als je passieve koeling toepast via je vloerverwarming + aard-warmtepomp is er
inderdaad sprake van een versnelde regeneratie - maar dat is dan nog geen
warmteopslag natuurlijk.

Je moet altijd zien dat de extra investeringen zich terugverdienen nietwaar. Of
het nu na 5 of na 20 jaar is.

Erwin

Beste Erwin,

Hele boterham. Even punt per punt;
- De bodemsonde moet inderdaad groot genoeg zijn, anders raakt de bodem uitgeput. Niettegenstaande zal de bodemtemperatuur steeds dalen, tenzij je misschien 4 maal te groot gaat, maar dan kost de boring ook 4 keer meer als de pomp en betaalt het project zich niet terug. Dus, economische afweging.
- Zonnecollectoren zijn volgens mij (bijna) de goedkoopste warmtebron. Kost inderdaad geld bij aanschaf maar kost naderhand weinig aan onderhoud en exploitatiekosten. Ik zou de collectoren gebruiken voor het warmwater (water op hoge temp, waarbij de warmtepomp slecht scoort) en ondersteuning van de verwarming. 10m2 is dan niet echt te veel. Het geeft bovendien het voordeel dat je ver tot in de wintermaanden kunt genieten van het warmwater.
Het grote voordeel van verwarmingsondersteuning is, dat je de collectoren beter benut. Je haalt er meer uit, wat je anders voor een stuk wegwerpt bij enkel warmwaterverwarming.
- Omdat we de rest, wat we niet kunnen gebruiken niet willen weggooien (in de zomer) kunnen we die evengoed naar de grond afleiden. Dit zorgt voor versnelde regeneratie en misschien nog een stukje extra.
- Trouwens, het idee van de passieve koeling vindt ik ook top. Voor weinig geld comfort en nadien efficientie winst in de winter. De hoeveelheid warmte die je in de bodem steekt tgv passieve koeling is echter maar een fractie van wat de bodem in zou gaat in de zomer via de collectoren.

Bedankt trouwens Erwin dat je meedenkt.

"10m2 is dan niet echt te veel. Het geeft bovendien het voordeel dat je ver tot in de wintermaanden kunt
genieten van het warmwater."

Jan, dit zou wel eens knap kunnen tegenvallen als ik de grafieken goed heb beoordeeld. Het verschil in
opbrengst tussen december en juni is niet factor 3 of zo, maar factor 10 of 15. Bekijk op onderstaande
link met een brochure van ODE even de grafiek onder 2.1

http://ode.be/images/stories/Brochures/zth_br_warmte_uit_zonlicht_2006.pdf

Als je de subsidiemogelijkheid meerekent kun je inderdaad een grotere installatie verantwoorden, maar
ansich is de investering voor ruimteverwarming niet rendabel.

Hierbij nog een link ivm ondergronds opslag dmv een "aquifer". Boeiend, maar voor echt grote projecten
en er moet nog zo een bel aanwezig zijn natuurlijk.

http://www.nvoe.nl/Page/nctrue/sp5793/index.html

Veel leesplezier
Erwin

Beste Erwin,

Hieronder een link waar een vergelijk wordt gemaakt tussen vlak en vacuumpanelen. Hierbij zie je ook een berekening van wat de zon levert, wat je nodig hebt en wat er dan overblijft.
http://www.nulwoning.nl/attachments/Documenten/energie.doc

Je kan inderdaad het huis nier verwarmen met collectoren, waar wel de verwarming ondersteunen. Alhoewel ik nog steeds denk; de collector kost redelijk in aankoop, maar kost nadien weinig. Een warmtepomp kost per kWh minder, maar kost nadien nog 1/4 van wat je nodig hebt. Een warmtepomp kost per 5 jaar nog eens even veel aan elektriciteit als zijn aankoopprijs.

Ik wil toch nog even duidelijk stellen aan iedereen dat het niet mijn bedoeling is om via de bodemopslag een volledig huis te kunnen koelen of verwarmen en rendementen te halen van 50% of zo. Het is gewoon de bedoeling om de collectoren en de WP harmonieus te laten samenwerken. Door de overschot van warmte de diepte in te sturen, winnen we misschien 5 of 10 % en die moeten we toch weeral niet betalen of uitstoten aan CO2.

Goeie link trouwens Erwin.

Jan,

"Een warmtepomp kost per 5 jaar nog eens even veel aan elektriciteit als zijn aankoopprijs."

bestaan er warmtepompen van <2000 Euro?

Walter

Walter,

Niet voor 2000 €, maar al wel voor 3 a 4000€ heb ik hier al ergens gelezen op dit forum. Feit is dat de pomp blijft geld kosten en dus niet gratis draait.

Jan

http://www.navitron.org.uk/product_detail.php?proID=24&catID=98

Iets meer dan 1000 Britse Pond, waarschijnlijk made in China en weinig technische info op de site