Balansventilatie.

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hallo,

Ik ben bezig met het uittekenen van onze balansventilatie.
Volgens ons plan zouden we een debied moeten halen van 383m³/h. Dus kozen we voor een unit van 400m³/h (ventro).
Nu is de aansluiting op dit toestel 180mm diameter, bij 383m³/h geeft dit een luchtsnelheid van 4.18m/s.
Nu dacht ik eraan om voor de buitenluchtaanzuig (is een redelijk stuk tot aan de muurdoorvoer (6m) een buis van 200mm te gebruiken wat de luchtsnelheid dan op 3.39m/s brengt.

Overdreven ?
Ik probeer de luchtsnelheid overal onder de 4m/s te houden (2m/s voor de aftakkingen)

Nu wordt meestal gebruikgemaakt van die WTW-kanalen van burgerhout (of ander merk) met inwendige diameter van 180mm (past perfect). leuk is dat deze ook nog geisoleerd zijn.
Als we nu gaan upgraden naar 200mm lindab is deze niet geisoleerd (tenzij de isol-reeks die nogal wat duurder is.)

Hoe belangrijk is het nu dat de af-en aanvoer geisoleerd zijn ?

Vast bedankt voor de moeite.
Fred

Reacties

Beste Fred,

Het is erg belangrijk dat aan- en afvoer (dampdicht) geïsoleerd zijn. In de winter wordt koude buitenlucht aangezogen (bijv. -10 °C): als het aanzuigkanaal dan niet (dampdicht) geïsoleerd zou zijn, zou de waterdamp uit de (relatief warme) binnenlucht in de ruimte (die het kanaal omringt) kunnen neerslaan op het relatief koude kanaal.

Omdat WTW-units over het algemeen als HR (Hoog Rendement) zijn uitgevoerd, wordt ca. 90% van de warmte uit de afgevoerde binnenlucht overgedragen op de koude buitenlucht. Dit betekent dus niet alleen dat de koude buitenlucht wordt opgewarmd, maar ook dat de warme afgevoerde binnenlucht wordt afgekoeld: bij een rendement van 90%, een binnentemperatuur van 20 °C en een buitentemperatuur van -10 °C wordt de afgevoerde lucht afgekoeld tot ca. -7 °C. Ook voor het afvoerkanaal geldt dus dat dit (dampdicht) geïsoleerd moet worden.

Overigens: als er verder geen bochten in je kanaal tot de muurdoorvoer zitten, maakt het niet zoveel uit of je 180 of 200 mm neemt: het grootste drukverlies/weerstand treedt op in bochten, T-stukken e.d. Eigenlijk zou je een drukverliesberekening moeten (laten) maken (bijv. door installateur of leverancier WTW-unit) om te bepalen of de WTW-unit de capaciteit aankan bij het berekende drukverlies.

Ik hoop je wat verder te hebben geholpen, succes ermee!

Luchtsnelheid is niet overdreven, maar of het echt nodig is... Als het toestel een aansluiting heeft van 180mm zal je toch al een zekere geluidsproductie hebben vanwege deze aansluiting. Naar een grotere diameter heeft vanuit geluidsoogpunt dus geen zin.

Ubbink heeft de geïsoleerde kanalen ook met binnendiameter 250mm. (kostprijs ruim 40euro/m). Ik zag wel geen verloopstuk naar diameter 180mm, dus je zou er een probleem mee hebben om het op het toestel aan te sluiten.Conclusie: binnendiameter 180mm is prima geschikt.