Ervaringen met vloerverwarming rechtstreeks op CV

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

In het huis dat we aan het renoveren zijn willen we overal vloerverwarming en/of wandverwarming voorzien die rechtstreeks op de CV aangesloten is (CV max 45° dus geen driewegmengkraan of speciale vloerverdelers).

Ik weet dat enkele van de forumleden een gelijkaardig systeem hebben en ik had graag eens hun ervaringen gehoord (voor- en nadelen) en ook hoe hun systeem opgebouwd is want ik vind in mijn regio geen instalateurs die hiermee ervaring hebben.

De CV zal geregeld worden door een WAR met ruimtecompensatie (voeler ruimtecompensatie plaatsen we in de living-open keuken). Zal de warregeling in combinatie met de regelkraantjes op de verdeler volstaan om hier een constant en aangenaam binnenklimaat te hebben of moet ik meer voorzien (huis wordt op LEW-niveau geïsoleerd)?

Ik vond op internet dit http://www.oventrop.com/NL/products/hbtd/db_1022632_nl.pdf
lijkt me eventueel interessant om de wandverwarming in de slaapkamers te regelen, wat denken jullie?

Reacties

Ik heb er voorlopig geen nadelen aan gezien. Regeling is redelijk constant eigenlijk.
Slechts 1 omlooppompke in m'n Vitodens 300 (dus schappelijk elec-verbruik) en alles bolt hier gewoon 24/24h tijdens stookseizoek (doe geen nachtverlaging oid)

TIP : Probeer niet teveel te streven naar "per kamer" regeling in een LEW want de ervaring leert me dat dit eigenlijk niet (meer) relevant is. Het kan je gewoon kost en complexiteit besparen.

Omdat ik nog geen tijd heb gehad om wat te prutsen aan onze regelaar (universele regelaar waarvan je zelf de functionaliteit kan programeren: WAR, zonnepanelen aanturen, CV aansturen,...) zitten we nu al gans het stookseizoen in een situatie die jij beschrijft maar dan zonder war en een simpele aan/uit thermostaat in de woonkamer (plaats met meeste warmtevraag).

Dat werk perfect en is eigenlijk best constant genoeg qua temperatuur. Zodanig perfect zelfs dat ik nog altijd niet aan het programeren van onze regelaar begonnen ben.

De ketel staat ingesteld op 35 graden (laagst mogelijk). Thermostatische kranen in de kamers (waarvan er 1 is omgedoopt tot TV kamer en een andere tot bureau). Die thermostatische kranen zijn wel degelijk leuk want we kunnen de kamer van de kleine wat warmer zetten en de onze wat kouder, ofwel gewoon volledig af (momenteel de bureau want die is nog niet in gebruik).

Complex zijn die thermostatische kranen niet, dat is gewoon buisjes aansluiten op de kraan en de boel netjes in de muur inwerken.

Alvast bedankt voor jullie reacties.

Jan,

Zijn de vloerverwarmingsbuizen bij jou op gewone CV-collectoren aangesloten (dus dezelfde waarop radiatoren aangesloten worden)of toch op speciale voor vloerverwarming?

jandc,

Als ik het goed begrijp is die thermostatische kraan die jij gebruikt en gewone thermostatische kraan die je aansluit op de aanvoer van je wandverwarmingsbuis en geen speciaal systeem voor vloerverwarming zoals dat van Oventrop (Unibox)?

Jawel, dat zijn speciale voor vloerverwarming met dat verschil dat er enkel de thermostatische kraan in zit (zit langs buiten en kan je zelf verdraaien) en niet die temperatuurbegrenzer (zit binnen op een vaste waarde en dient om overtemperatuur tegen te gaan). Er zijn verschillende merken die dat hebben hoor. 'k denk dat de onze van Honeywell komen maar ben nie zeker.

Qua collectoren zijn dat "gewone" collectoren voor vloerverwarming maar met debiet-metertjes/regeling op elke poort.
Volgens mij kan je aan zo'n collector perfect ook radiatoren aanhangen als je dat zou willen. Het is maar ne volledig passieve collector hé (geen pompen erop)