Ieren maken uitzonderlijk efficiënte zonneboiler

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

vrijdag 20 feb 2009 Het Ierse Surface Power heeft een verrassend efficiënte zonneboiler gepresenteerd. Deze werd met 52 andere modellen van bekende merken vergeleken door het onafhankelijke certificeringsinstituut TUV Rheinland. Het toestel is liefst 131% efficiënter in de morgen- en avonduren en nog 76% efficiënter gedurende de dag.

"De ontwikkeling en het testen hebben 6 jaar geduurd, maar naar schatting kunnen wij nu 70% besparen op de warmwaterfactuur" zegt oprichter John Quinn. Het product is uniek in de vorm van een voorverpakte vacuum collector en daarom eenvoudig te installeren en uiterst geschikt voor de renovatiemarkt. Quinn schat dat de installatiekosten maar de helft zullen bedragen van die voor een conventionele zonneinstallatie. Warmwatertoestellen zijn belangrijke energievreters. Het heeft helemaal geen zin om dure fotovoltaïsche panelen te plaatsen om een electrische boiler te voeden. Een zonneboiler plaatsen is daarom een prioritaire stap naar energiebesparing. (Foto)

Bron: http://www.express.be/business/?action=view&cat=technology&item=ieren-maken-uitzonderlijk-efficinte-zonneboiler&language=nl&utm_source=newsletter&utm_medium=email&utm_term=zonneboiler%2C%20TUV%2C%20Surface%20Power%2C%20warm%20water%2C%20zonne%EBnergie&utm_campaign=

Reacties

Hoi, als het over de SP501 gaat is er (helaas) geen grote doorbraak. Dit zijn gewoon de efficiente heatpipes. Waarschijnlijk chinees produkt (is trouwens chinees ontwerp en tot voor enkele jaren chinees gepatenteerd )

Een efficientie van 70% dekking vind ik ook niet revolutionair. Er zijn verschillende systemen op de belgische markt die dit reeds kunnen.

Verder ben ik het eens dat een zonneboiler een goede investering is. Dit zou, naast minimaal 20 cm isolatie, op elk (nieuw) dak verplicht moeten gesteld worden. Want oost,west en zuid orientatie behaalt goede resultaten.

grts

Die zonnecollector op de foto van die Ierse firma is (toevallig???) identiek als wat ik op mijn dak staan heb van het merk Rivusol!

Beste Geert,

Als ik van u was zou ik toch maar oppassen. Op de website vindt je bijna geen nuttige info. Wat zijn de verliesfactoren van de collector? Wat zijn de certificaten? De vermelde certificaten zijn algemene nummers waaraan de collector moet voldoen. Wie heeft dit type paneel getest, waarom zijn hier geen gegevens van te zien, ... Degene die dit niet tonen zijn meestal degene die iets te verbergen hebben.

Het lijkt me dat ze reklame maken met een reeds lang bestaand principe, reeds lang verkocht en dan doet men alsof dit nu eindelijke het van het is (lokale uitdrukking). Er zijn massa's goed collectoren op de belgische markt waarvan wel gegevens beschikbaar zijn. Rivusol, Viesmann (duur), Kloben, Star Azzurro, ... Deze panelen horen bij de top.

Succes, Jan