Berekening aantal zonnepanelen: ben ik nu zo mis?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Stel ik heb het volgende verbruik:
2300 Kwh piektarief
1900 Kwh daltarief

Ik wil absoluut mijn piektarief dekken, dus moet ik volgens mij minstens 2300 x 100/85= 2706 Wp voorzien. Echter in het weekend produceer ik via mijn nachtteller (veronderstel ik toch). Om dus het volledig piektarief te dekken moet ik, volgens mij, die 2706 Wp produceren tijdens de week. Bijgevolg moet ik dus minstens 2706 x 7/5 = 3788 Wp op mijn dak moeten leggen, waarbij ik dan 2706 Wp tijdens de week produceer en de rest tijdens het weekend.
Klopt mijn beredenering? Volgens een verkoper die ik vandaag op bezoek had, zit ik er compleet naast en dek ik gewoon met 2706 Wp mijn volledig piekverbruik...

Reacties

Volgens mij moet je volgende redenering toepassen.
Piekverbruik (2300 kWh) kan enkel geproduceerd worden gedurende 5 dagen per week, dalverbruik kan enkel gedurende weekend gecompenseerd worden.
Stel 2300 = 5/7, dus 1/7 = 460 en 7/7 = 3220 Wp
Volgens mij heb je een installatie nodig van 3,2 kWp om uw piekverbruik te compenseren.

Ik hoop dat anderen mijn redenering bevestigen.

Nog vergeten in berekening op te nemen dat een installatie in onze regio een rendement van +- 85 % heeft. Bijgevolg 3,2 kWp = 85 % dan 100% = +- 3,7 kWp (uw berekening lijkt me dus wel te kloppen)

Je berekening klopt maar hou er wel rekening mee dat de meeste installaties vlotjes die 85% halen. Het hangt natuurlijk af van de oriëntatie van je panelen en van hun hellingshoek.
Je kan best op volgende link eens narekenen wat een installatie van 3.7kWp op jouw dak zou opbrengen. Ook hier weer, de meeste installaties halen meer opbrengst dan hetgene dat door deze site voorspeld wordt.

http://re.jrc.ec.europa.eu/pvgis/apps/pvest.php?lang=en&map=europe

Denk er dan aan, dat een negatief piekverbruik niet gaat afgetrokken worden van je dalverbruik!

Groeten,

Raf
http://home.versateladsl.be/mols.raf/pv

en hou er ook rekening mee dat je nog steeds een aantal kWh gratis krijgt. Ben je bv. met 2 thuis, dan krijg je 300kWh gratis. Dan moet je dit natuurlijk niet zelf produceren. Ben je met 4, dan krijg je al 500kWh gratis.

En zoals raf al zegt: een installatie pal zuid een 30° hellingshoek haalt de laatste jaren haast 100% ipv de voorspelde 85%

MVG, Piggy

Het lijkt me een beetje raar om je helemaal te focussen op je piekverbruik. Ik neem aan dat het is omdat je daarvoor het duurste tarief betaalt?

Jouw berekening lijkt dus te kloppen, maar hou er rekening mee dat je gratis electriciteit krijgt en dat je bij een gunstige orientatie wel 100 % van je piekvermogen kan bekomen (was vorig jaar bij de meeste mensen het geval). Je zou dus kunnen fors investeren in een instalatie die teveel opbrengt voor jouw doeleinden. Da's volgens mij verloren geld.

Je krijgt natuurlijk altijd je groenestroomcertificaten die bijna 3 keer zoveel opbrengen dan de kostprijs van de electriciteit.

Enkele algemene aanbevelingen:
Kijk eens of je nergens grote besparingen kunt doen in je electriciteitsverbruik, de goedkoopste electriciteit is degene die je niet verbruikt. Spaarlampen op de juiste plaats leveren een beter rendement op dan zonnepanelen.

Volgens mij ben je goed bezig als je een installatie plaatst die volgens de simulator http://re.jrc.ec.europa.eu/pvgis/apps3/pvest.php# een opbrengst geeft die je totale verbruik dekt (gratis kWh aftrekken natuurlijk). Dan kun je nog wat spelen met dag en nachtverbruik (bijvoorbeeld wasmachine aanzetten als de zon schijnt i.p.v. 's nachts) om je verbruik af te stemmen op de productie.

En ik zou zo nog even kunnen doorgaan .....

Bedankt Jan en de anderen voor jullie reactie!

Uiteraard heb ik eerst gezorgd voor goede isolatie. Zoldervloer is geïsoleerd, muren uit Ytong + extra isolatie, beglazing K 1,1, spaarlampen enz...
+ heb nu energiemeter om op bepaalde plaatsen hoger verbruik te gaan detecteren.
Allemaal maatregelen waar je uiteraard eerst moet mee starten!

Zonnepanelen is de volgende stap die ik zou willen realiseren, maar ik twijfel nog of ik mijn volledig verbruik wil dekken.
Mijn dak ligt wel pal naar het zuiden zonder afwijking, dus mijn piekvermogen zal waarschijnlijk wel meer zijn dan de gebruikelijke gehanteerde 85%. In die optiek wordt het 'makkelijker' om mijn volledige productie te dekken.

Ik vraag me enkel af of 2008 geen uitzonderlijk jaar was. Ik zie in de meeste mensen hun statistieken dat zij in jan-feb van dit jaar met moeite de helft opwekken van dezelfde periode in 2008.
Als je een 'slechte' winter hebt, kun je dit dan nog ophalen in de zomer?

Serge,

onze eerste serie panelen (slechts 1353Wp) liggen er nu (begin maart) 4 jaar. Volgende jaargegevens genoteerd:
jaar 1 (maart05->maart06) = 1345kWh
jaar 2 (maart06->maart07) = 1359kWh
jaar 3 (maart07->maart08) = 1333kWh
jaar 4 (maart 08 tot 22/2/09) = 1200kWh

In die optiek weegt deze winter dus wel door (vooral november 2008 was barslecht) en tot op heden is februari ook geen vette, maar wel in lijn met 06 en 07. Februari vorig jaar was extreem goed want dan haalden we het dubbele van andere jaren.

Aan de hand van bovenstaande gegevens zou ik eerder durven zeggen dat 08 geen extreem goed jaar was, alle andere wel. We zien wel wat 2009 geeft...

MVG, Piggy

2008 was zeker geen uitzonderlijk jaar.

Uren zonneschijn 2008: 1449 uur
Normaal uren zonneschijn per jaar: 1554 uur
(bron: KMI)

Een slechte winter kan je makkelijk ophalen met een goed zomer.

Mijn installatie zou bijvoorbeeld 136.5kWh moeten opleveren in februari dat betekent: 5.53% van de te verwachten jaaropbrengst. Ik ga in februari een 50tal kWh onder de verwachtingen blijven. Dat betekent dat ik in februari slechts een 65% rendement haal tov de verwachting (terwijl we maar een 45%-50% van de te verwachten zonne-uren gaan halen!). Op jaarbasis echter betekent deze minopbrengst van 50 kWh slechts een min van een 2%. Dat haal je makkelijk op met een goede zomer.

Trouwens je mag die opbrengsten niet over te korte termijnen bekijken al die voorspelde verwachtingen maken gebruik van gemiddeldes. Een minder jaar zal gecompenseerd worden door een beter jaar. En als je dan ziet dat 2008 geen uitzonderlijk zonnig jaar was en dat de meeste PV-installaties makkelijk de voorspelde opbrengsten halen ...

Groeten,

Raf
http://home.versateladsl.be/mols.raf/pv