volle droge buitenmuur isoleren

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hallo,

Graag had ik jullie mening over hoe ik eventueel een volle droge buitenmuur gericht op het noorden zou isoleren.
Eerst een 8 cm dikke polystyreenplaat tegen de muur,en daarna nog 12 cm rots/glaswol in een houten kader.
( met of zonder spouwtje ertussen ?)
En afgewerkt met dampscherm en gyprocplaten van 12 mm dik.

Dank bijvoorbaat voor jullie antwoorden.

Reacties

Waarom eerst een 8 cm dikke polystyreenplaat?

Best is geen dampdicht materiaal te gebruiken aan de koude kant (kant buitenmuur).

Ik vond dit het gemakkelijkste ,je kan ze gewoon tegen de muur kleven .Maar als het beter zou zijn plaats ik ze dan wel tegen de warme kant .

Ik zou gewoon 20cm rotswol plaatsen en de polystyreen achterwege laten.

Het spouwtje is niet nodig.

Ik zou alleen 20 cm plaatsen als je ook de koudebrug van de vloer en het plafond kan wegwerken.

Anders is het een beetje zonde van de kost en van de plaatsvermindering...

Geert

Geert,

Inderdaad.

Koudebrug van de vloer en het plafond zal uitgesprokener worden waardoor de kans op condens op deze plaats groter zal worden. Idem voor haakse muren, ook opletten met de dagkant van de ramen.

Ik heb een tijd geleden ook eens een totale verbouwing geïsoleerd met 20cm rotswol. De vloer was er echter ook uitgebroken zodat we deze ook konden isoleren. Het houten kaderwerk van de muur steunde op een laag foamglas en de vloerisolatie sloot daarbij aan. Het plafond was houten roostering, we konden de muurisolatie van in het kaderment laten doorlopen naar het eerste verdiep en het dak. Ideaal.

Maar losweg 1 muur isoleren zonder rekening te houden met de rest kan soms problemen geven, maar dat hangt van vele factoren af.

Het kan niet alleen problemen geven (mits genoeg verwarmen en ventileren valt dat meestal wel op te lossen), maar je verwachtte energiebesparing van je 20 cm wordt deels teniet gedaan door de aanpalende koudebruggen.

Geert

Ik heb die polystyreen kunnen kopen voor een prijsje.Ook is het een muur op het eerste verdiep waarbij de muurisolatie zou aansluiten op de reeds geplaatste isolatie tussen de balken van de vloer en plafond (helemaal vol).
Maar omdat ik die acht cm polystyreen te dun vond wil ik nog een twaalf tal cm bijkomende isolatie plaatsen.
Dus als ik het goed begrijp eventueel eerst glas/rotswol tegen de muur en daartegen dan die polystyreen van 8 cm.
Ook zal ik de scheidsmuren ongeveer 1 meter naar binnen isoleren om die koudebruggen te voorkomen.
Moet er dan een spouwtje voorzien worden tussen de polystyreen en de gyprocplaten ?

Opbouw zou ik als volgt doen:

- buitenmuur
- houtenkader met rotswol
- polystyreenplaat
- dampscherm
- leidingsspouw
- afwerking

Ik ben wel geen voorstander van 2 isolatiematerialen van verschillende dampdiffusie samen met elkaar te verwerken. Maar als je het dan toch wil doen, steek dan de polystyreen zo dicht mogelijk tegen het dampscherm (warme kant).

Tussen uw dampscherm en de afwerking moet niet noodzakelijk een spouw maar als je leidingen, schakelaars, stopcontacten enzo steek moet het toch want je mag je dampscherm niet doorbreken.

Als je de haakse muren van isolatie voorziet moet het dampscherm niet direct omdat deze muur langs beide kanten binnen zit. Er kan hier geen warme luchttransport naar buiten toe ontstaan. Het dampscherm van de buitenmuur haaks op de binnenmuur moet wel goed afgesloten zijn.

Dus als ik het goed begrijp zeker geen polystyreen tegen de muur ?Wat zouden de negatieve gevolgen kunnen zijn ?

De eventuele vochtdiffusie naar buiten toe kan hier in het gedrang door komen. In de isolatie/houtconstructie zou zich vocht kunnen opstapelen omdat de polystyreen dit tegenhoud.

Dit zal niet altijd het geval zijn maar je zal hier toch meer kans toe hebben.

Bedankt Bertvdq voor al je antwoorden,nu weet ik voldoende.

Mvg Henk;

Henk,

Trouwens, als je eerst rotswol steekt tegen de muur en daarna de polystyreenplaat zorgt de rotswol er nog voor dat er een goede aansluiting is met de muur.

Polystyreen is nu ook weer niet 100% dampdicht en er zullen wel kiertjes zijn waar de damp door weg kan maar toch...

Als je de gegevens op nakijkt heeft elke producent van polystyreenplaten er wel een ander cijfer van waterdampdiffusieweerstand maar minerale wol laat toch gemakkelijk 40 keer sneller de damp door.

Maar of dit nu direct een probleem gaat geven moest je het anders doen? Ik weet het niet maar het zou kunnen.

Ooit eens een gelijkaardige opbouw gezien en daar zaten snel waterdruppels tussen de Polystyreen en het dampscherm. Kwam dat nu door die Polystyreen of was het omdat de muur langs buiten te dampdicht was dat het vocht die er in zat niet weg kon? Allemaal een beetje met de natte vinger

Hallo Bert,

Nog een laatste bedenking ,zou ik ook kunnen werken met twee lagen polystyreen van 8 cm ?De platen zijn wel langs beide zijden bekleed met aluminium ,moet er dan ook nog een dampscherm geplaatst worden ?

mvg Henk;

Ja, ook hier zal je een dampscherm moeten plaatsen. Als je isolatie plaatst moet je eigenlijk altijd een dampscherm plaatsen. Of het nu wol is en kunststofplaten.

Tussen uw houten balkjes waar uw afwerking op komt en de naden van uw platen kan immers lucht door die achter de isolatie kan geraken.

Die lucht bevat waterdamp die kan condenseren tegen de koude buitenmuur waardoor je vocht kan krijgen. Dit blijft hetzelfde.

Tenzij je al uw platen en de naden afzonderlijk gaat gaan aftapen. Maar dan mag je niets overslaan.

Is dat niet een beetje overdreven als Henk al 4 (aluminium) dampschermen heeft staan om dan nog een vijfde te gaan bijplaatsen?
En zelfs moest er een druppel vocht tot achter de isolatie geraken dan wordt deze nog door Henk's "volle droge buitenmuur" prachtig geabsorbeerd.

vr gr
Pluto

Ja, het vocht dat er in zal geraken zal waarschijnlijk wel door de muur naar buiten geraken. Maar die aluminium dampschermen op de platen zijn toch zo lek als een zeef.

Waar je plaat stopt, stopt toch ook je dampscherm? Dat is hetzelfde als spijkerflensdekens in de constructie steken en dan de naden niet afplakken.

Bert,

Ik ga uit van de veronderstelling dat Henk iet of wat nauwkeurig tewerk gaat en indien er nog enkele spleten zijn, dat hij deze dan opvult met rotswol oid en desnoods aftaped.

vr gr
Pluto