al dan niet radiatoren bijplaatsen

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hallo,

Wij hebben verwarming met condensatieketel op gas. 2 circuits, beneden vloerverwarming, boven verwarming met radiatoren.

Vloerverwarming staat 24u/24 op 22°c. Radiatoren (eigenlijk staan enkel 2 radiatoren in badkamer open) staan 's ochtends enkele uren, en 's avonds enkele uren op. Ons verbruik ligt te hoog dus zoeken we verder naar oplossingen.

Als we de vloerverwarming op nachtverlaging zetten, verbruiken we nog meer doordaat hij héél lang moet branden om terug op temperatuur te komen.

Nu overwegen we om eventueel beneden in woonruimten naast de vloerverwarming, ook radiatoren bij te plaatsen. Zodat we bv vloerverwarming constant op 18° kunnen stoken op lage temp. , en 's morgens en 's avonds slechts enkele uren met radiator hoger te stoken tot 22°. Tenslotte vragen we tijdens deze uren sowieso hogere temp van de ketel voor warmtevraag radiator badkamer.

Zouden jullie dit al dan niet doen?

Klein detail, we hebben wel een vide (& warmte radiatoren stijgt).

Thx voor jullie reacties.

Reacties

Mc,

Allereerst wat is voor u een hoog verbruik ? En wat is ongeveer het gebruikte isolatieniveau in de diverse wanden ?

Het verbruik hang sterk af van de gemiddelde binnentemperatuur welke u hanteerd.

De gemiddelde warmteverliezen zijn hier nl sterk afhankelijk van. Dus 24 op 24 uur 22 graden celsius geeft hoge warmteverliezen en dus hoog verbruik.

Bij redelijk geisoleerde wanden en het gebruik van vloerverwarming zou 19 graden voldoende dienen te zijn.

Hoog verbruik: 2500 m3 per jaar.

Isolatie: niet goed naar huidige normen: ytong muren 30 cm, 1.1 glas, 8 cm pur op dak, 10 cm XPS tegen kruipkelderplafond onder leefruimtes.

Minder dan 22° tijdens de uren aanwezigheid is geen optie, veel te koud, koudestraling vooral via grote ramen.

Onze redenering. Als we constant op 18° zouden stoken en slechts 5 u/dag bijstoken met radiatoren, dan moet de ketel gedurende enkele uren wel harder stoken (maar dat moet ie nu ook al voor de badkamer) en de tijd is veel korter. En dan hoeft het systeem niet een ganse tijd bezig zijn om 22° in stand te houden - wat eigenlijk overbodig is.

MC,

Ik zou eerst beginnen het verwarmingssysteem in te stellen met verwarmingsblokken. Bijv elke keer vloerverwarming 4 uur op en 4 uur af. Een en ander afhankelijk van aanwezigheid en moment van zonneinstraling.

Tijdens de zoninstraling via de ramen van de warme kamers liefst de vloerverwarming niet aan.

We hebben al vanalles geprobeerd. Nachtverlaging, verlaging in blokken, ... Probleem is dat het systeem ERG traag opwarmt. Met traag bedoel ik, met huidige stooklijn, ong. 6 u opwarmen om 1 graad te winnen. Dat vreet energie. En de stooklijn verhogen lijkt me ook geen goed idee, dan gaat het mss wat sneller maar dan verbruikt het ook weer meer in verhouding.

Als de zon schijnt dan hebben we vaak geen warmtevraag overdag (kamerthermostaat). Maar op dagen als gisteren/ vandaag niks zon en we zitten aan een verbruik van 12-13m3/dag.

Heb de indruk dat het grootste verbruik 's nachts is, maar het 's nachts afzetten is dus geen optie want nog meer verbruik dan.

Beste Mc,

"We hebben al vanalles geprobeerd. Nachtverlaging, verlaging in blokken, ... Probleem is dat het systeem ERG traag opwarmt. Met traag bedoel ik, met huidige stooklijn, ong. 6 u opwarmen om 1 graad te winnen. Dat vreet energie. En de stooklijn verhogen lijkt me ook geen goed idee, dan gaat het mss wat sneller maar dan verbruikt het ook weer meer in verhouding."

Te traag opwarmen, betekend te weinig vermogen.( 4 uur om 2.5 graad te verhogen moet kunnen). Dit kan komen door te weinig geinstalleerd vermogen doordat de buizen te ver uit elkaar liggen. Te weinig vloerisolatie. Watertemperatuur te laag of te weinig water debiet door de vloerverwarming.

Buizen te ver uit elkaar kunnen we niet meer veranderen, vloerisolatie wordt ook moeilijk.

Waterdebiet en watertemperatuur wel. Kan u het temperatuurverschil controleren tussen de ingaande watertemp. en uitgaande watertemperatuur van elke kring ?

Hoe kleiner de delta T hoe groter het debiet, hoe groter het vermogen. Tussen 6-8 K is normaal.

Als laatste kunnen we de watertemp. nog verhogen.

Hoe lager het watertemp. hoe beter het rendement klopt inderdaad, maar de vloerverwarming dient wel normaal op te warmen.

Te weinig vermogen in de vloer kan problemen gaan geven in de tussenseizoenen(bij een modulerende ketel) als de ketel zijn minimale vermogen niet kwijt kan. Een hoger afgifte vermogen verbeterd dus het gedrag van de ketel in de tussenseizoenen.

Vloerisolatie: we hadden gehoopt dat de 10 cm isolatie tegen kruipkelderplafond soelaas zou brengen maar helaas

Buisjes vvw liggen ong 10 cm uit elkaar, volgens berekening Begetube destijds. Daar ligt +- 8 cm chape op. Daarop keramische tegels.

De brander stookt dezer dagen op 38 à 40 graden; aanvoertemperatuur weet ik niet maar retourtemp vvw is rond de 30 graden.

Heb nu pas geprobeerd de pomp op stand II te zetten ipv stand III.

(ik ken er niet zoveel vanaf hoor, delta ken ik niet?)

Bedankt om mee te denken met ons alleszins!

mc

delta T is verschiltemperatuur, dus verschil tussen aan- en afvoer.
je hoge verbruik is het gevolg van een niet geïsoleerde vloer, een fatsoenlijk installateur zou daar nooit vloerverwarming op gelegd hebben!
en daar kan je niet veel aan doen.
radiatoren in de plaatst maakt dat je op een hogere t° gaat moeten stoken, waardoor het rendement van je ketel slechter wordt, dat brengt dus ook geen soelaas.
wat je nog kan doen is er voor zorgen dat de momenten dat je de radiatoren bovben niet gebruikt, het radiatorcircuit ofwel wordt afgezet of op nacht verlaging, zodat de keteltemperatuur wat lager kan, dat zorgt voor een beter rendement van je installatie.

hans d

De radiatoren worden slechts 5 u per dag warm gestookt, buiten deze uren is dit circuit idd uitgeschakeld.

Ik dacht, als de ketel tijdens deze uren toch hoog moet stoken, waarom dan niet extra radiatoren bijhangen in woonkamer, op hetzelfde circuit als de badkamer? Gaat dit dan zoveel meer energie vragen?

Ik verbaas mij wel over de opm over ongeïsoleerde vloer, dus eigenlijk komt het erop neer dat we voor niks 10 cm hebben bijgeïsoleerd? Ik besef dat dit niet ideaal is, maar had er toch meer van verwacht, zeker de kostprijs in acht genomen, en de veelal positieve reacties erover op dit forum.