ervaring met werkelijk verbruik aardwarmtepomp

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Wij zijn geïnteresseerd in een warmtepomp met verticale boring, maar we vragen ons af wat de werkelijke rendementen en dus de werkelijke verbruikskosten zullen zijn. Zijn er mensen die reeds jaren een dergelijke warmtepomp hebben, en haalt deze het rendement dat jullie verhoopten. Hebben jullie een schatting van het verbruik (ten opzichte van de berekende warmteverliezen)? wij zouden met 16000 kWh warmteverlies zitten, een pomp van een dikke 8 kW en COP van 4,6.

Reacties

Bert,

hier schommelt het verbruik van de warmtepomp rond de schatting. Schatting was 2600kWh, verbruikcijfers achtereen 2700kWh, 2500kWh, 2000kWh, 2500kWh.

Mijn eerste reactie zou wel zijn dat je nog best wat kan doen aan je verbruikcijfers. 16.000kWh is best nog een groot geschat verbruik.

Walter

Wij zitten nochtans reeds op een K29 en een kleine 200 m² vloer, wat resulteerde in een warmteverlies van 7600 W en hierop werd een verbruik geschat van 16000 kWh (en dit was dus niet het warmteverlies).

Hoe kom jij dan aan een geschat verbruik van 2600 kWh?

ik heb een warmtepomp staan van 16kw en ik verwarm er meer dan 500m² vloer + 10 badkamers mee,
is de uwe niet wat overgedimensioneerd??

groeten

op bouwinfo lees ik +50kWh per dag nu

MVG

grandu, hoezeer is jouw gebouw dan geïsoleerd?

Wij verwarmen enkel 's morgens met een 7 kW (2 kW opgenomen) l-l wp onze beneden (4 kW verlies) en verbruiken ongeveer 1 euro per dag. De rest van de dag en 's avonds staat de houtkachel op. Ik schat dat je dat bedrag mag + 3 of 4 doen als je ook 's avonds bijwarmt.

ik moet mezelf corrigeren: offerte gaf ooit 3100kWh weer; we zitten hier dus wat onder (misschien dat we dit jaar dit verbruik wel halen).
hier hebben we een K32, een kleine 200m2 verwarmd.
Hoe dat het verbruik benadert is weet ik niet.
Hier staat een warmtepomp 1.5kW primair vermogen (grond-water)

Walter

Is dat een warmtepomp met een vermogen van 1,5 kW? Welke type en merk is dat wel niet? Dat lijkt mij wel heel straf. Ofwel klopt er dan iets niet bij onze offerte.

@Bert,

even resumeren.

Je hebt een geschat jaarlijks verbruik van 16000kWh. (thermisch of elektrisch?)
Hiervoor wordt een warmtepomp met een (verwarmend) vermogen van 8kW aangeboden. (met een COP van 4.6 zal je primair vermogen (elektrisch vermogen van de warmtepomp) dan ook reeds onder de 2kW liggen, of maak ik hier een rekenfout)
Die 1.5kW is dan niet zo sterk afwijkend (6kW verwarmend vermogen Walter?)

Het stookseizoen wordt blijkbaar op 2000uur geschat (ruw)
8 * 2000 = 16000kWh (thermisch verbruik)

Je elektrisch verbruik zal dan ruw rond de 4000kWh liggen.
(ook nog goed voor 800€ per jaar)

Hoe groot wordt je captatienet of hoeveel vertikale sondes laat je steken?

Misschien kan je hier en daar toch nog eerst wat extra isoleren.

Bert,

ik bedoel een elektrisch vermogen van 1,5kW. Afhankelijk van de COP heb ik dan een opbrengst van 6kW tot zelfs 9kW. Maar dat is afhankelijk van het werkingsgebied.
Zeggen dat je een warmtepomp hebt van bv 8kW is eigenlijk wat onzinnig. Omdat het vermogen zo afhankelijk is van de temperaturen waarmee je werkt.

Walter

Ok, nu ben ik mee.

dat betekent dat jij een COP tussen 4 en 6 hebt. Als dat haalbaar is zitten we goed denk ik.

Wat ik wel vreemd vind is dat de warmtepomp wat lager gedimensioneerd is voor een huis dat een iets hoger K-peil heeft. Terwijl onze verkoper had benadrukt dat zijn voorstel voor warmtepomp wat lager gedimensioneerd was omdat vaak te grote warmtepompen worden geïnstalleerd die niet aan volle kracht moeten werken en dus minder rendement halen.

De schatting van het gebruik zit op 1800 uren *7,6 vermogen, plus 3000kWh voor de boiler.

Als ik een COP van 4 neem zit ik aan 713 euro per jaar.

De sonderingen zijn 2 keer 99 meter.

Bert,

"De schatting van het gebruik zit op 1800 uren *7,6 vermogen, plus 3000kWh voor de boiler. "
=> De schatting is voor warm water in begrepen. Dan neem ik mijn eerdere opmerking over nog minder verbruik nodig terug.
13.000kWh is wat je redelijker wijze voor een LEW kan schatten. 16.000kWh Leek me groot.

Walter

13000 Kwh/jaar voor LEW? Lijkt me toch nog veel. Is tenslotte ongeveer 1300 liter stookolie.

dirk

we spreken hier van COP, dus moet je ook nog het stroomverbruik van de pomp bijtellen, bij een grondwaterpomp zal dat al snel 2000 h * 1.5kWh = 3000 kWh extra zijn.

Hans,

een pomp van 1,5kW: is dat niet overdreven? bedoel je niet 1/10 hiervan? (1,5 kW is zowat het vermogen van de warmtepomp compressor).

walter

Twee sonderingen van elk 99m.
Dat lijkt volgens mij geen water/water maar een grond/water WP.

Met dit weer ('s nachts +2°C, overdag 6°C, geen zonnewinsten wegens bewolkt) zit ik aan een werkelijk verbruik van 30-35kWh per 24uur.

Dit voor een lucht/water WP (vloerverwarming) inclusief ventilatoren van de buitenunit en circulatiepompen. (dit alles is bijna 8kW/24u)