altijd condens aan buitenkant HR+++ glas ?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hallo forumleden,

wij plannen een verbouwing met enkele grote raampartijen. Op de bouwbeurs in Antwerpen stelde ik de vraag aan een fabrikant van ramen of we niet beter glas zouden plaatsen met k waarde 0.07.

Hij stelde dat bij K waarde 0.O7 je er rekening mee moet houden dat je altijd condens zult hebben op de ramen aan de buitenkant. Dit komt sporadisch voor bij k waarde 1.1 en nooit bij k waarde 1.3 of hoger.

Klopt dit ? Wij hebben in ons huis 1.1 glas en hebben inderdaad 'sporadisch' 's morgens condens aan de buitenkant op enkele ramen. dit stoort ons niet, maar zou toch niet graag hebben dat we dit elke ochtend zouden hebben op alle glaspartijen van onze (nieuwe) eetkamer.

Groeten,

Cris

Reacties

Cris,

Je bedoelt waarschijnlijk U-waarde ipv K-waarde
en 0.7 ipv 0.07

Zeker als het grote glaspartijen zijn zou ik voor 0.7 kiezen
Je zal een veel hoger comfort hebben daardoor.

Sporadisch zal het glas aan de buitenkant inderdaad aandampen, maar dat valt heel goed mee, en is ook afhankelijk van de omgevingsfactoren.

Ik heb een aantal ramen met U-waarde 0.6 en die zijn nog bijna nooit aangedampt omdat ze onder een dakoversteek zitten.

Het hangt ook af van de luchtvochtigheidsgraad ... woon je langs een rivier bvb of tussen andere huizen in stad of dorp ..

Als de ruiten aangedampt zijn dan verdwijnt dat meestal zeer snel, zeker als er een beetje wind staat, of de zon schijnt ...

Laat je niks wijsmaken door verkopers die blijkbaar geen ervaring hebben met lage U-waarden, of het om één of andere reden niet willen verkopen.

Altijd condens is gezever !

Dirk

Bedankt Dirk,

onze ramen komen niet onder een dakoversteek, en wij wonen op de buiten - dus vochtigheidsgraad zou wel hoger kunnen zijn in onze situatie en dus ook kans op aandampen ..

Ik had er nog niet bij stilgestaan, maar het raam dat bij ons sporadisch aandampt is inderdaad de enige die geen dakoversteek heeft.

Sporadisch betekent hier 1 keer per maand - maar is wel raam met U waarde 1.1

Groeten,

Cris

Hoi, sinds 1 jaar glas van 0,7. We hebben, als ik goed nadenk en heb het aan mn vrouw gevraagd, 2x op een heel jaar condens aan de buitenzijde gehad.

Dat dit bij een dakoversteek minder snel voorkomt heeft vlgs mij te maken met het kleine temperatuurverschil dat er dan is.

Die verhaaltjes over 0,6 glas hebben ze ons ook verteld, en degene die ze vertelde wilde ons eigenlijk gewoon 1,1 glas verkopen ( oa. het merk vd radioreclame waarvoor ze carl huilbrechts eens gevraagd hebben)

Als het budget het toelaat 0,6 kiezen en zeker voor grotere raampartijen omdat daar de U-waarde van het glas relatief gezien belangrijker is dan bij een klein raam.

succes met je keuze

cris

dat is inderdaad een bijeffect van goed isolerend glas. maar of je je daar nu zorgen moet om maken?
zeker niet, integendeel, dat bewijst dat het werkt. ik heb hier ook nu en dan condens op sommige ramen, hangt inderdaad ook samen met de wind, enkel bij windstil weer loop je dat risico. maar die condens verdwijnt in de lolop van de voormiddag, 's middags heb ik nog nooit geen condens op het glas gehad.

hans d

Hallo, allen bedankt voor uw reacties.

Denk dat ik tot de conclusie kan komen dat er zich geen probleem stelt.

Toch wordt het duidelijk nog niet gepromoot. We zullen dus prijs vragen voor beide opties. Een van de ramen is een grote schuifpui. Misschien dat men zich zorgen maakt over het gewicht van deze constructie in 0.7 glas (of 0,6).

Groeten,

Cris