overstap van boiler naar combiketel

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Wat ik eigenlijk wilde weten is:
Is er iemand die ooit de stap heeft gedaan van een conventionele warmwater boiler met daarnaast een gasketelverwarming, naar een combi ketel condens van 30kw.

In mijn geval zou dat een vaillant zijn.
Ik heb nu het confort van een zeer sterke straal warm water met een wachttijd van enkele seconden.

Wat ga ik met een combisysteem(condens) inboeten, of is er geen drukverschil?

Bedankt voor goede raad

Reacties

Ziet dat er in uw combiboiler een min of meer grote reserve aan warm water zit. Dikwijls is dat een tiental liters, zodat ge onmiddellijk warm water krijgt, natuurlijk na de vulling van de leiding. Het rendement is nog zeer goed. De straal is afhankelijk van de sterkte van de waterverwarmer. Met een ketel van 30 kW zit ge natuurlijk goed, want 30 kW is bij de huidige normen en nieuwe huizen zeer veel. Hebt ge die werkelijk nodig?

Een boiler geeft een groter warm water comfort. Waarom de condensatieketel niet verbinden met de boiler. Dan heb je het voordeel van minder verbruik door het vervangen van traditionele ketel naar condensatie ketel . Zonder te moeten inbouten van je warm water comfort. Ook Vaillant heeft condensatie wandketels die je op je boiler kan aansluiten. Dan heb je gewoon geen combi ketel nodig.

sorry voor late reaktie.
Dacht dat men mij vergeten was.

Het probleem is dat de man, die mijn ketel moet plaatsen, iemand is die zweert bij een vaillant zonder boiler. Hij beweert dat voor mijn huis een 30KW condens ketel (zonder boiler) voldoende is. M.a.w. dat ik dezelfde of tenminste bijna dezelfde druk en reaktie snelheid zal hebben als ik nu heb.

Mijn voorstel tot plaatsing van een vaillant condensketel, met een aparte boiler van 75 liter, wordt door hem veroordeeld als onnodig is en veel duurder.

En ik kan niets anders dan kijken als een koe naar een fanfare.

Heeft hij gelijk?

Wij zijn in ongeveer dezelfde situatie.
We vervangen een mazoutketel en elektrische boiler door een condenserende gaswandketel. Onze keuze viel op de Buderus GB162 T10 van 25kW met 30kW piekvermogen voor sanitair WW.
Deze heeft een kleine voorraad van 10 liter. Dit is in feite een mini boilertje met een koperspiraal. Bijkomend voordeel is dat dit systeem minder last heeft van kalkaanslag (ten opzichte van een platen warmtewisselaar).

We hebben berekend dat met onze spaar-regendouche van 8l/min het nog steeds mogelijk is om tegelijk 1 ander warmwater tappunt te gebruiken aan normaal debiet.

Als je zelf wil controleren welk vermogen je nodig hebt in een bestaande installatie, dan is het eenvoudig om de som te maken van het vermogen van al je radiatoren. Zo kwam ik erachter dat we rustig konden verminderen van een 35kW mazoutketel naar een 25kW gaswandketel. Bij extreme koude zal hij niet meer condenseren en naar 80/60 regime of zelf 90/70 moeten gaan, maar het grootste deel van het stookseizoen zal hij hoogstwaarschijnlijk rustig kunnen condenseren (dat kan met gas to 53 graden retourwater temperatuur).

Als ik je goed begrijp dan is volgens jou een doorstromer van 30 kw voldoende.

Echter in een andere discussie op dit forum lees ik dat een doorstromer wegens verkalking op termijn niets dan miserie betekent en zijn de mensen, gebruikers en installateurs, voorstander van doorstromer gecombineerd met een boiler van 85l.

Ik heb een raindouche(10cm), ben alleen met kind, en heb een huis, garage_bureel-eersteverdiep-tweedeverdiep.

Het voorstel dat men mij gedaan heeft is een vaillant van 30kW met een debiet van 19L/m.

Wat mijn beslissing bemoeilijkt is dat de meeste mensen beweren dat met een doorstromer de druk op de kraan sterk verminderd wordt t.o.v. een boiler, en dat zonder boiler men veel last heeft van verkalking. Tevens moet ik nu 5 sec wachten voor heet water en vrees ik voor vervelende wachttijden met een doorstromer. (Niks zo vervelend als een flauw straaltje met een raindouche, die nu nog klein is maar met een nieuwe badkamer zou kunnen vergroten, of lang wachten voor je je handen kan wassen)

Ik ben totaal leek en tast tot nu toe in het duister.

Bedankt voor licht

Het vermogen zal inderdaad wel voldoende zijn, maar inderdaad het verkalkingsrisico en het vertraagd warm water spreken in het nadeel van een doorstromer. Vandaar onze keuze voor een model met mini boiler (10l).

Mijn installateur levert vaillant. Deze laatste heeft een combinatie van doorstromer en boiler 75L.

De doorstromer alleen zonder boiler kost 1850 Euro(geplaatst 3000 Euro) en de combinatie van de twee kost 2400 (geplaatst weet ik niet)

Mijn gebuur heeft een Atag geinstalleerd met miniboiler van, ik denk, 15L. Kostprijs 4150 Euro geplaatst.

Mijn installateur zegt dat die doorstromer ruim voldoende is. Maar ik heb zo mijn twijfels gekregen.

Als het enigszin kan zou ik bij deze installateur willen blijven omdat hij mij een zeer goede service geleverd heeft toen mijn brander twee weken geleden uitviel, wegens panne van het bimetal.

So?....

roland

ja, vaillant is goedkoper... althans in aankoop.

nu stel je eigenlijk de verkeerde vraag, heb jij echt 30 kW nodig om je huis te verwarmen? ik verwarm met de helft een appartementsgebouw met 5 appartementen, incl. warm water!

een beetje fatsoenlijk geisoleerd huis heeft met 15 a 20 kw een boel overschot, 30 kW is dan onzin, het enige dat je ermee bereikt is dat je een slecht renderend systeem hebt doordat ie gaat pendelen.
lees het forum er maar eens op na.

hans d

Ik heb eigenlijk geen flauw benul. Mijn installateur stelt dat voor. Mijn gebuur heeft 26kw en zijn broer ook enz.

Op de duur weet ik het niet meer.

Ik neem aan dat een ketel van 20kw voldoende is. Maar bedoel je dan dat daaraan een boiler moet gekoppeld worden?

Dus een beetje minder voor de condensketel en voor het warm water een boiler?

Ik neem aan dat je gelijk hebt voor wat de verwarming betreft. Maar ik wil ook en comfort voor de warmwaterkraan zoals ik het gewend ben. Kraan opendraaien en warm water binnen de 5 seconden en een sterke straal. Een regendouche zonder sterke straal is uiterst onaangenaam.

Ik neem aan dat met enkel een condensketel zonder boiler ik dit voordeel niet zal hebben, of is deze gedachtengang onjuist. De vaillant heet een debiet van 19L/m

Roland,

Als je twijfelt aan het voorstel van je installateur en hij wil geen alternatieven overwegen en hij installeert uitsluitend Vaillant... Dan zou ik toch eens overwegen om een paar andere offertes te vragen bij installateurs van alternatieve merken. Het zullen niet allemaal overdimensionerende kwakzalvers zijn, om het maar eens oneerbiedig uit te drukken. Die mens die je uit de nood heeft geholpen is misschien van goeie wil, maar evolueren en niet blijven steken in conservatief ideëngoed is toch ook belangrijk. Ik heb trouwens op voorhand mijn bedenkingen bij Vaillant installateurs. Het is al verschillende malen verkondigd op dit forum dat Vaillant de grootste winstmarge biedt, dus twee keer raden waarom sommige installateusr daaraan vasthouden.

Mvg, Marc

Marc,

Het is juist hetgeen je zegt. Maar ik neem aan dat het contacteren van verschillende installateurs mij niet veel zal helpen. Op dit forum is er één die 6 installateurs gezien heeft en het nog niet weet. Iedereen zal zijn eigen verhaal hebben en iedereen zal denken aan winst. We kennen toch de faam van de loodgieter.

Op dit forum varieren de meningen voor hetzelfde huis van 10kw naar 20kw en meer. Doorstroomsystemen worden hier meestal afgebroken en zeer dikwijls gaat de mening naar extra boiler.

Wat stel ik vast:

- Extra boiler minder kalk, meer druk en onmiddellijk warm water

- Sommige zeggen dat een doorstromende condensketel van 20-30kw meer dan voldoende geeft en dat met een debiet van 20 L/m er geen probleem kan zijn met een raindouche.

- Mijn gevoel zegt mij, dat er iets fout is met een zuiver doorstromende condensketel.

Maar niemand zegt mij dat een ketel van 30kw en een debiet van 20 l/m eenzelfde comfort zal geven als een tweevoudig systeem bestaande uit een doorstromer en een boiler van 75L.

T'is maar dat ik bang heb gekregen van loodgieters sinds ik mijn verbouwing hebben willen starten. Deze mensen houden zich meestal niet aan de afspraak, komen niet op de beloofde dag en maken de meest absurde prijzen.

Nu heb ik eindelijk iemand gevonden die onmiddellijk komt en zich aan zijn afspraken houdt.

Ik kan ook de Atag nemen van mijn gebuur, waar ik het kan zien, maar dat kost mij 4150 euro ipv 3000, bij een loodgieter die bij iedere piep een factuur stuurt.

Enfin hoop dat je mij een beetje begrijpt. IK wil gewoon een oplossing zonder al te veel markonderzoek, omdat ik vermoed dat ik het dan nog minder weet.

Wat de warmtebehoefte van je huis betreft, dat kan je niet op gevoel of 'op aanraden van' op basis van beperkte gegevens. Dat moet berekend worden.

Mijn Buderus met 10 l miniboiler zit er trouwens kwa prijs tussenin: 2150 EUR excl. BTW en zonder plaatsing.

Wat keuze van installateur betreft zal je uiteindelijk toch zelf de knoop moeten doorhakken. Met offertes te vragen kan ik me niet voorstellen dat je verder in de war geraakt, aangezien je er nu ook al niet uitgeraakt. Met een beetje geluk zit er een trend in de verschillende voorstellen die je krijgt. En voorstellen zonder dat er gevraagd werd naar isolatiepeil en verwarmd volume, zijn waardeloos.

Beste Marc,

Laat me duidelijk stellen dat een juiste berekening voor mij onbelangrijk is. Ik heb het aan de technici van Desco (leverancier van Vaillant en Junkers) gevraagd en die vinden dat ok. Op dit forum worden de wildste berekeningen getoond zonder concreet resultaat.

Met enige intuitie meen ik hieruit te begrijpen dat 30 kw teveel is.

Maar wat mij het meeste interesseert is of ik met zo een installatie snel warm water heb en dezelfde druk als nu zal hebben of een beetje minder.

ALS ik dezelfde, of bijna dezelfde, druk heb en ietsje langer moet wachten op warm water is dat voor mij ok.

Maar niemand wil op die vraag antwoorden, buiten mijn installateur.

Dus, wie kan mij zeggen of ik met de huidige moderne installaties, en in dit geval met 30kw en een debiet van 19 L/m, bijna dezelfde druk en snel warm water (d.i. binnen de 5-8 seconden)zal hebben, in een sproeier van het type raindouche.

Beste Hans,

Ik herhaal dat ik weet met mijn boerenverstand dat je gelijk hebt. Maar wat ik ook weet is dat niemand op deze vraag antwoord (zie vorig bericht van mij):

"Dus, wie kan mij zeggen of ik met de huidige moderne installaties, en in dit geval met 30kw en een debiet van 19 L/m, bijna dezelfde druk en snel warm water (d.i. binnen de 5-8 seconden)zal hebben, in een sproeier van het type raindouche."

Als jij nu zegt, neen, Roland, je gaat teleurgesteld zijn over het debiet en de snelheid van aanbreng van warm water, dan kan ik tegen de installateur zeggen 'Beste man, ik denk dat we een boiler moeten installeren'

Dus wat is het antwoord op de vraag van par.2?