Passiefhuis zelf bouwen??

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Is het mogelijk, om een passiefhuis zelf te bouwen, mits de architect alles voldoende in detail uitwerkt??
In hoeverre is een plan van een passiefhuis uitgewerkt?

Want bij de plannen voor een traditionele woning gaan de architecten er soms van uit dat de aannemer er wel zijn plan mee zal trekken.

Iemand ervaringen met zelfbouw bij passiefwoningen?? (Architecten of bouwheren?)

Reacties

11221,

Wij beginnen normaal gezien volgend jaar aan de bouw van ons passiefhuis. We proberen zo veel mogelijk zelf te doen.
Mits een je goeie architect hebt zou je toch alle details moeten krijgen. Zo'n plan kost uiteindelijk ook genoeg.

Indien je houtskelet wenst te bouwen kan je gedetailleerde plannen laten maken (tegen betaling). Als het ware een bouwplan. Sommige architecten doen dit maar ook aannemers houtskelet kunnen dit voor U doen.

Bepaalde technieken zal je uiteraard zelf meester moeten worden. Je kan moeilijk verwachten dat de architect komt tonen hoe je proper kan metsen?!

Mvg,
Bert

Bert,

Proper metsen bedoelde ik ook niet direct.
Ik had het meer over de opbouw van wanden en vloeren, en doorsnedes en randafwerkingen aan ramen en deuren, naar koudebruggen ed. toe (dus principetekeningen). Ik vraag niet dat ze me een stukplan van de bouw gaan maken, waar ik zo mee naar de zagerij kan.

Het succes van de bouw van een passiefhuis valt of staat toch met de isolatie en het vermijden van koubruggen, en de detaillering daarvan. Ook naar technische uitwerking van balansventilatie met debieten en materiaal.

De bouw van een passiefhuis vraagt toch iets meer uitwerking in detail mijns inziens als een 'standaard fermette' waarvan ze het plan maar uit de lade hoeven te nemen, en een aantal maten aan te passen.

Ook de gegevens van leveranciers waar bepaalde materialen en apparaten te verkrijgen zijn.....

Zo'n details bedoel ik dan.
Als je er de tijd voor wil nemen, moet het toch zelf te realiseren zijn, of niet???

11221,

Een passiefhuis ontwerpen is inderdaad niet iets dat je in een haastje doet.
Onze architect zal alle detailtekeningen maken. Ik ben in de veronderstelling dat alle potentïele koudebruggen vermeden of opgevangen zullen worden.

Zo'n dingen worden meegenomen in de contractbesprekingen.

Mvg,
Bert

Bert,

Hoe lang ben je bezig geweest vanaf eerste contact architect totdat je effectief gaat kunnen beginnen? Kwestie van in te kunnen schatten wanneer ik best kan beginnen met het hele bouwproces?

Mvg,
11221

PS: Heeft jouw architect ervaring met passiefhuizen? En in welke regio ga je bouwen?

11221,

We zijn begonnen met de onderhandelingen rond nieuwjaar dacht ik. Ondertussen is het plan bijna af. We zouden in maart '08 willen beginnen.

Commercïele details via mail

Bert

Bij het Passiefhuisplatform kun je publicaties bestellen over het bouwen van
een passiefhuis. Ik onderstel dat je hier duidelijke tekeningen,
bouwschema’s en dergelijke kunt vinden.

http://www.passiefhuisplatform.be

kijk eens op site van www.archicd.be naar foto's van zijn eigen woning

Stefan

Wij zouden ook zoveel mogelijk zelf willen doen aan ons passiefhuis.
Het houtskelet eventueel ook, daarom dat we momenteel diep in de boeken "Handboek Houtskeletbouw" van SBR(Nederland) en andere naam schiet me niet direct te binnen, aan het lezen zijn.

Jimmy,

Laat jij het constructieplan opmaken door uw architect of doe je het zelf?

We zijn ondertussen aan bezig aan de opbouw van onze LEW, (bijna dagelijks) verslag op http://huis.herrebout.com

Ik doe het 'zelf' samen met 2 timmermannen, ben zelf aktief in de houtsector (produktie van parket) en ik zeg jullie: weet waar je aan begint. Want zonder mijn ervaring, contacten en vooral de ervaring van die 2 timmeraars, zou het me niet lukken.

Je moet heel dat skelet maken, ik deed het in mijn atelier, maar je kunt het ook ter plaatse doen, je moet al dat materiaal (enkele camions hout en platen) ter plaatse krijgen en daar gepast lossen. Dan moet je niet al te slecht weer hebben om het skelet te timmeren en te plaatsen. Vergeet dat je houtskeletpanelen met 2 mensen kunt verhandelen: je hebt een manitou of een kraan nodig en 3 man: 1 voor de manitou en 2 om het paneel juist te laten 'vallen'. Je moet goed zien dat alles wat je doet pas staat, in alle richtingen, alles oordeelkundig bevestigen (investeer maar in een goede accu-schroevendraaier, een nagelschieter voor nagels van ten minste 90 mm en een compressor die 10 kg druk kan leveren, een degelijke afkortzaag, wipzaag, een goede SDS boormachine (voor het boren van de draadstangen) etc.). De platen voor de beschieting zijn niet licht en ze komen toe in pakken van +/- 900 kg. Sjouwen zal je lot zijn.

Vergeet dan niet dat je met gipsplaten heel de binnenafwerking moet doen: profielen zetten, plafondprofielen en dan platen tegen vijzen, vullen, schuren, afwerken.

Het sanitair en de elektriciteit, het dak en de goten laat ik over aan vaklui. De trap en het parket is voor mij.

Het kleefwerk en luchtdichtheidsgedoe vervallen hierbij als (weliswaar belangrijke) details.

Ik veronderstel dat het constructieplan zoveel mogelijk zelf zal worden opgemaakt natuurlijk wel in samenspraak met de architect ivm de sterkte van dragende muren.
Het is evenwel niet zeker dat we ons hier gaan aan wagen, want het is zoals reeds gezegd niet zo eenvoudig.
Uit een boek kun je wel veel leren maar de praktische ervaring zal er niet mee opdoen.

Wij zijn ook een passiefhuis aan het bouwen. Wij hebben niets aan het houtskelt zelf gedaan. Als je niet zelf in de bouw zit en beide fulltime gaat werken , is het onrealistisch om een houtskelet zelf te bouwen. Wij hebben een erg goede aannemer die ervaring heeft met passiefhuizen onder de arm genomen en zijn erg tevregen over hen. Een passiefhuis bouwen verreist namelijk heel wat expertise!
Sofie

Als je stap voor stap wilt zien hoe je een passiefhuis bouwt met gewone ytong blokken, met veel fotos en duidelijke beschrijving, en zonder dat de woning meer kost dan een gewone woning, dan moet je dit boek eens lezen:

http://www.amazon.de/Das-EnergieEinsparHaus-neue-Generation-Bauens/dp/3893676198/ref=pd_bbs_sr_10/303-8347715-9669853?ie=UTF8&s=books&qid=1180719659&sr=8-10

Een benedenverdieping heeft hier een week tijd gekost, voor een werkloon van 2700 euro..

Jammer genoeg is een van de beste sites over dit soort van bouwen sinds een paar maanden uit het net..

Zijn er hier ook bepaalde boeken beschikbaar in belgie,en als het kan in het nederlands.
Dat wil zeggen van het begin tot het einde.
De ruwbouw en ook de tecknieken,electriciteit,verlichting,ventilatie en enz.
Binnekort gaat ik ook passief bouwen,en ik informeer eerst goed,om zo weinig mogelijk fouten te maken.

philip

@Sofie, zou je de naam van jullie aannemer eens kunnen doormailen aub.

philip, als je echt passiefhuis wilt bouwen kan ik je slechts aanraden in het najaar de cursus passiefhuisbouw van het passiefhuisplatform te volgen. Verder hebben zij enoeg dokumentatie, en kennis om je serieus op weg te helpen. Er zijn een paar serieuze architecten in passiefhuisbouw in belgie hoor! je kan daar echt terecht, doen!

Je zal wel op houtskelet uitkomen, zo je dat wenst. In klassieke bouw zal t serieus moeilijker zijn, daar hebben de duitsers kennis en ervaring mee, maar in belgie ken ik slechts een persoon.

Ik start in maart met ons passief huis buiten de paalfunderingen , doen we alles zelf , wij hebben het geluk dat we 2 goeie architecten gevonden hebben en de familie natuurlijk

ook paul,

Succes mat de bouw!

Heb je missschien een website waar je je fotos en teksten gaat plaatsen?

Er zijn in Belgie veel bouwdagboeken, maar weinig van een passiefhuis.

Ben nu aan het 2 jaar (in november 2006 begonnen) van een LEW.
Heb nooit een bouwopleiding gehad , wel wat ervaring in huisrenovatie.
Alles gaat goed , bezig aan binnenafwerking.
ECHTER : ik heb 2 dingen uitbesteed , de rest doe ik zelf(inblazen van de cellulose :meegeholpen) , en ik heb met 2 dingen problemen :

- onderdakplaten celit 4d door de dakwerkers : trok op niets :spleten van enkele cm , tand en groef niet mooi op elkaar en dan maar een beetje op geklopt... Achteraf alle spleten zelf nog mogen dichtstoppen. Had dat dus ook beter zelf gedaan.
- alu raamschrijnwerk laten plaatsen , dure "superisolerende" profielen : ik heb op 2 plaatsen last van waterinfiltratie...je raad het al : de ramen.
Firma is nu aan het bekijken hoe ze het gaan oplossen.

Moraal : laat de plannen idd uitwerken doo een archtitect die met de materie bekend is en ook niet huiverig staat tov doehetzelvers
EN als je iets laat doen : sta er zelf naast , zodat er geen kemels geschoten worden.

veel geluk.

Bij ons verder in't straat heeft een vertegenwoordiger in parfums, zonder enige voorkennis van de bouw, met behulp van vooral z'n vrouw, "Handboek Houtskeletbouw" van SBR(Nederland) en vééééle uren op het Internet, een houtskeletwoning van op de grond zelf gezet. Een LEW weliswaar, en gebouwd op 'traditionele' wijze (OSB aan de buitenkant). Enkel de gevelsteen moet er nog rond. En ik moet zeggen, voor iemand met zijn achtergrond heb ik niet genoeg hoeden om af te zetten.
Daarmee wil ik niet zeggen dat het eenvoudig is. Maar met voldoende handigheid en overleg is het zeker doenbaar.
De plannen heeft hij ook zelf getekend, met minimale input van een architect, die het na de aanvraag bouwvergunning volledig heeft laten afweten.
Als proefproject ben ikzelf bezig met een 'tuinhuisje' van 30m² en 4m50 hoog. In houtskelet. Alhoewel de uitstijving nog moet gebeuren, ligt er toch al bijna 2 ton gewicht op van de 18 PV-panelen en balast zodat die niet gaan vliegen. Je mag moeite doen, de constructie beweegt géén 5 cm als je er mee 'schudt'.
De frames heb ik ter plaatse gemaakt, met behulp van het door Karl hierboven aangehaalde gerief. Vooral die bouwkraan is handig, met afstandsbediening, om de frames in m'n eentje over de draadstangen te heffen.
Als alles meezit begin ik dit jaar aan de verbouwing van onze LE achterbouw. Ook in houtskelet.

Groetjes,
Frank

PS ik schrijf 'tuinhuisje' omdat het allemaal zo begonnen was, maar in de loop der jaren uitgegroeid tot een groenestroom producerende atelier (m'n hobby: houtbewerking). Ik zal nog wel ergens een hoekje vrijhouden voor grasmachien, tuinfrees en kettingzaag

waar kan ik meer informatie vinden met tekeningen.
waar moet een passiefhuis aan voldoen?
kan die zonder hout skalet bouw.

Voor zover ik weet kan je met het Euromac2 systeem perfect een passief huis bouwen, vermits je een beetje een handige doe het zelver bent.
Voor meer info neem eens een kijkje op:
www.duurzaam-bouwen.eu
Mvg
LB

voor zover ik weet (en dat is met zekerheid) is mr LB een platte aannemer die piepschuimhuizen bouwt en probeert het forum als uithangbord te gebruiken.
en hij misbruikt trouwens meerdere vraagstaarten.

ben zelf actief in de bouwsector ,
heb onlangs voor een groot laag energie project (kantoren) samengewerkt met de firma boomer uit belgie, en deze mensen hebben wel wat kennis van zaken,

lees hierboven dat men OSB aan de buitenzijde van de binnenspouw gebruikt? dit is uit den gronde al verkeerd,
OSB is luchtdicht en zo ga je condensatie tegen je plaat krijgen, (dampscherm moet aan de warme zijde van de isolatie)

Juist,

Je ziet dat nog regelmatig gebeuren dat men OSB aan de buitenzijde plaatst. Vooral bij de goedkopere HSB bouwfirma.

OSB moet aan de binnenkant van de muur en afgeplakt worden met luchtdichtingstape. Aan de buitenkant moet een dampopen plaat komen.

Dampopen platen kosten het dubbele of meer van een OSB, vandaar dat men voor OSB kiest.

't is goedkoper maar ik wil een komen kijken binnen 20 jaar...

@Sofie,

Wij zouden ook een passiefhuis willen bouwen, maar graag met een goede aannemer, zou u ons de naam van de aannemer waarmee u bouwde willen doormailen aub,Wat waren uervaringen?
U was daar toch heel tevreden over he?

Dank bij voorbaat,
kramixske

Bertvdg, je mag komen kijken, zelfs na 25 jaar. De canadese bouwmethode wordt ondanks alle huidige technieken nog steeds toegepast, zelfs bij passiefbouw en zonder problemen.
Mon

Mon,

Ik hoop het. OSB is nu niet één van de meest dampopen materialen om een buitenzijde van een constructie mee dicht te maken.

Mon,

Ik trek voor alle duidelijkheid de canadese bouwmethode niet in twijfel. Enkel de OSB langs buiten.

Bertvdg, correctie. De platen zijn bij ons constructiemultiplex cdx-pts 12mm met stompe zijden, de voegen zijn niet afgeplakt. In die tijd werden de panelen met dik gebitumeerd bouwpapier water en winddicht afgewerkt, maar ik wou deze uitvoering niet om inderdaad zo weinig mogelijk het risico te lopen op inwendige condensatie. De binnenzijde is, buiten de platte daken afgewerkt met een gewapende alu-gebitumeerde folie met luchtdichte voegen(tape). Tussen de stijlen zit 240mm glaswol. Verleden jaar heb ik nog 60mm EPS tand en groef op de stijlen vastgemaakt langs de binnenzijde. Sedert 25 jaar geen enkel probleem vastgesteld.
Mon

Mon,

Goed om te horen.

24cm glaswol is voor 25 jaar geleden best behoorlijk

Ik zoek het handboek "Handboek Houtskeletbouw", maar SBR verdeelt dit niet meer. Er komt een nieuwe versie pas uit eind 2009. Dit is te laat voor mij (ga zelf bouwen).
Wil er iemand zijn exemplaat verkopen of iemand enige weet waar ik dit nog op de kop kan tikken?

Kon je daar niet in afwachting van uw bestelling toegang krijgen tot de digitale versie? Zo kan je toch al beginnen.

Mike,

Ik heb mijn exemplaar gekocht bij Boekhandel De Standaard. Dat was weliswaar in augustus 2006, dus ik weet niet of zij hem nog kunnen leveren. Daar kan je alvast eens navragen.

Groetjes,
Frank

bertvdg, ondertussen zijn er 60mm eps tand en groef aan de binnezijde bijgeplaatst, dus nu 30cm.
Mon

1121, veel info kan je vinden bij:http://www.klimaaktiv.at
Mon

Mike,

Voor 't geval je hem nog niet moest hebben,
ISBN: 90-5367-305-9

Succes!!

Groetjes,
Frank

Graag kom ik even terug op het standpunt dat OSB aan de buitenzijde ten gronde verkeerd zou zijn. Dit zou ik toch even willen nuanceren...

OSB aan de binnenzijde kan inderdaad in vele gevallen gebruikt worden als luchtdichtingslaag of als dampscherm.
maar gelijk hoe zal er altijd wel een fractie damp doordringen in de muur.
Vandaar dat een dampopenheid van de constructie naar buiten toe inderdaad zeer belangrijk is.

Maar wanneer de bouwer er voor zorgt dat de OSB-plaat aan de buitenzijde van de constructie manifest minder dik is dan aan de binnenzijde dan blijft uw constructie dampopen.(heeft te maken met de verlegging van het dauwpunt)
Dus m.a.w. bijvoorbeeld aan de binnenzijde werken met OSB 18 mm aan de buitenzijde met OSB 12 mm zorgt nog steeds voor een dampopen constructie én voor de nodige stijfheid van de constructie.

Groeten

Zors

Zors,

Daar moet ik je idd gelijk in geven.

Het is mss te extreem om steeds te stellen dat langs buiten er een dampopen plaat moet.

Als de binnenkant sterker dampremmend is dan de buitenkant is het in eigenlijk minder een probleem.

Het is vooral belangrijk dat de binnenkant van de wand goed luchtdicht is zodat infiltratie van warme/vochtige lucht in de constructie en naar buiten toe niet mogelijk is. Ik denk dat luchtlekken een groter risico is om vocht mee te brengen dan de uiteindelijk ophoping door minder dampopen materiaal. Het eigenlijke vocht in de constructie zal dan mss wel wegraken langs de naden en het materiaal van de OSB aan de buitenkant. OSB is ook eerder een damprem dacht ik.

Wat de eigenlijke dampdiffusieweerstand is van OSB durf ik niet zeggen.

Doch, meestal streeft men toch naar zeer dampopen langs buiten. Maar dat hoeft niet noodzakelijk altijd zo te zijn het is eerder een extra veiligheid?

Beste,

ik wil er even op wijzen dat al die OSB aan de binnenzijde toch niet zo goed is voor de gezondheid hoor. Voor de wanden bestaan er volgens mij betere alternatieven.

Dus ik zou zeggen, gebruik het noch aan de binnenkant noch aan de buitenkant van uw wanden.
En zorg er zeker voor dat je niet in een volledige OSB-doos woont. OSB op vloer, in wand en dak. Wat ik tot mijn grote verbazing regelmatig op fotos zie toegepast worden. Is dat dan totale onwetendheid ? Ik weet het niet ...

De courant toegepaste OSB platen in Belgie bevatten formaldehyde. Een stof die nu toch al even op de lijst van kankerverwekkers is bijgezet. Wil je ze toch per se gebruiken, dan is het toch aangeraden de oppervlakte OSB per leefruimte te beperken. (zie bv.VIBE)

Er is ook OSB beschikbaar op basis van andere lijm die nagenoeg geen formaldehydes bevatten, maar die is niet verkrijgbaar in de bouwhandel om de hoek. En ook bij die zou ik zeggen, enkel toepassen waar nodig. Want uiteindelijk zit er ook lijm in, zij het zonder formaldehyde.

In ieder geval gebruik ik zelf aan de binnenkant enkel zero-formaldehyde OSB. Iets anders komt er niet in.

mvg
Jan

Voor diegenen die meer willen weten over Belgische normering
ivm spaanplaten en formaldehyde lees volgende site
http://www.vibe.be/downloads/1.Technische_documentatie/Bouwmaterialen%20en%20gezondheid/KF_houten_plaatmaterialen.pdf

Groeten Guy

Zonder commentaar nog een link met info ivm formaldehyde:

http://www.inchem.org/documents/iarc/vol62/formal.html