Renovatie: wat met de elektriciteit?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

We gaan binnenkort beginnen aan een intensieve renovatie.
Momenteel is het huis aangesloten via enkelvoudige teller. De meter gaat van plaats veranderen en van enkelvoudig naar dubbel, en hij moet verzwaard worden. We weten enkel nog niet waar de nieuwe meter gaat komen.

Eandis/Iveka heeft me verteld dat vanaf we werken gaan uitvoeren ah huis, er een aanpassing moet gebeuren aan de installatie (omschakeling naar tijdelijke installatie met definitieve kabel of werfkast).

Heeft iemand ervaring wat wij juist moeten laten doen, en wat we zelf moeten doen?

Bedankt,
Tom

Reacties

Tom,

de nieuwe meter wordt pas aangesloten als de installatie daarachter gekeurd is. Dit zorgt voor heel wat kip en ei toestanden want je hebt ook elektriciteit nodig om te werken natuurlijk.

Een werfkast kost ook geld en je hebt nu toch al elektriciteit ?

Wij doen het zo:

- Oude installatie wordt uitgebreid met 4 XVB 'verlengkabels' met hun eigen zekering. Met deze verlengkabels kan er op elke verdieping gewerkt worden.
- Alle overige kabels van de oude installatie worden stelselmatig verwijderd.
- Alle werken worden uitgevoerd en nieuwe elektriciteit wordt geplaatst.
- Nieuwe circuits worden gekeurd
- Eandis wordt gecontacteerd
- Offerte wordt gemaakt door Eandis. Eventuele civiele werken die door jou op voorhand moeten gebeuren worden door Eandis op voorhand meegedeeld.
- Meter wordt verplaatst door Eandis.
- Meter wordt onmiddellijk aangesloten.

Geert

Kan dat ook als de leiding momenteel bovengronds ligt, en bovengronds wordt aangesloten?

Het dak en stuk van verdieping gaat er ook af om te herbouwen.
Momenteel zit de aansluiting dus net onder de dakgoot om van daar naar de meter te gaan.
Als het dak er dus af is, ga ik enkel nog stroom hebben op de bovengrondse electriciteitspaal en niet meer aan mijn meter.

Ik weet er zelf niet al te veel van.
Maar het is wel de bedoeling dat we zelf de nieuwe elektriciteit zouden leggen...

Je kan best de meter blijven gebruiken.Probeer 'm te verleggen. Koppel er een voorlopige verdeelkast aan met beveiligingsautomaten en gebruik die elektriciteit tot je de nieuwe installatie laten keuren hebt. Daarna komt de elektriciteitsmaatschappij de aansluiting op de nieuwe meterkast in orde brengen.

Tom,

als je leiding bovengronds ligt, en die ligt in de weg voor je verbouwingen, zit er niet veel anders op dan een werfaansluiting te vragen aan Eandis...

Geert

Ge kunt ook elektriciteit bij de buren gaan halen als ge goed overeenkomt teminste, zet daar gewoon een extra teller tussen en betaal ze voor het verbruik.
Dit is veel goedkoper als een werfkast plaatsen werfkasten dienen ook gekeurd te worden.
MVG Luc

Eandis vertelde me gisteren dat ik een verplaatsing/verzwaring moet aanvragen met definitieve kabel.
Dit zou willen zeggen dat ik een werfkast moet plaatsen id buurt van waar de definitieve meter zou moeten komen, en dat ik ondertussen alle wachtbuizen al moet klaar leggen met voldoende kabel voor definitieve aansluiting. Zij komen de werfkast dan keuren en in gebruikstellen.

Allemaal goed en wel, maar als je dit allemaal al moet klaarleggen, voor je begint te verbouwen, nog regenwaterputten gaat steken waar zij voorstellen om de leidingen klaar te leggen,... Lijkt me echt de omgekeerde wereld.

Tom,

Als je uw definitieve kabel nu al kunt leggen waar hij nooit meer hindert, dan kan je die al plaatsen en in de buurt van de 'definitieve meter' de werfkast plaatsen, en dus reeds gebruik maken van uw latere definitieve kabel.

Indien niet kan je een werfkast plaatsen waar het je beste uitkomt, binnen of buiten, met een tijdelijke kabel.

Werfinstallatie wordt gekeurd door een 'onafhankelijk organisme".

Eerlijk gezegd, ik frons toch mijn wenkbrauwen bij
"Ik weet er zelf niet al te veel van.
Maar het is wel de bedoeling dat we zelf de nieuwe elektriciteit zouden leggen..."
Ik hoop toch dat je weet waar je mee bezig bent...

Veel succes

Een werfkast plaatsen betekend twee maal keuren dus twee maal betalen,moet ge dit ding nog eens huren nogmaals extra kosten.
Als ik u was zou ik een kast op de bestaande aansluiting maken kunt ge u eigen elektriciteit gebruiken bij afbraak dak bij de buren lenen als dat mogelijk is of eventueel een generator op de kop tikken is volgens mij veel goedkoper.
MVG Luc

@ Patrick M

We willen de electriciteit idd zelf leggen, met het advies van iemand die er wel iets van kent
En electriciteit is het makkelijkste van heel den bouw zegt iedereen, dus als we daar mee kunnen besparen gaan we dat zeker doen...

je kan ook je nieuwe aansluiting en teller laten plaatsen, de definitieve zekeringskast plaatsen met één of meerdere zekeringen en deze voorlopig laten keuren. Je kan dan bv éénverdeeldoos aansluiten op de zekeringskast.
zo hebben wij het gedaan (en de aansluiting ondergronds laten leggen).

Tom als u elektriciteit toch zelf gaat leggen kunt ge u beter goed informeren vandaar deze link.

http://www.aib-vincotte.be/Data/PDF-Documents/2007-04-16-Huishoudelijke-installaties-Nederlandstalige-uitgave.pdf

MVG Luc