3 fasige aansluiting omvormers?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Heeft er iemand ervaring hoe de aansluiting van een pv-systeem geschied bij een 3fasige (400V) netaansluiting, aangezien de omvormers van diehl platinum (aangeraden en gebruikt door firma Solar Total)maar 1-fasif 230V gekoppeld kunnen worden. Hoe zit het dan met mijn andere 2 fasen, alleen maar verbruik via het net of wat. Het systeem zal gaan bestaan uit 2 omvormers door het feit dat ik een pyramidedak heb, en bijde vlakken niet samen continu belicht worden. nadien worden deze in paralllel geschakeld, wat ik als electricien goed kan begrijpen, maar hoe zit het dan met de verdeling van mijn E.B. Bestaan er dan geen 3 fasige omvormers, of moet ik er 6 hangen of wat? lol. Of is een pv-installatie voor mij niet mogelijk?

Reacties

ik heb 2 SMA omvormers en een 3x400V + N net aansluiting.

de omvormers staat gewoon tussen een fase en de N. Elke omvormer staat op zijn eigen fase.

de verbruikers in het huis zijn ook verdeeld over de 3 fases, echter het is ons niet mogelijk dit te gaan veranderen naar 2.

Dus ik trek toch nog steeds stroom uit het net en duw slechts op 2 fases terug.

mijn omvormers staan dus NIET zomaar in parallel, ze staan over verschillende fases. Als ik ze beiden in parallel zet op 1 fase, dan gaat mijn hoofdzekering er ook door gaan.
ik heb dit echter nog niet kunnen proberen, want het is gewoon nog niet zonnig genoeg geweest de laatste maanden om op volle vermogen te draaien.

Patrick

Als je 2 omvormers hebt kun je de 1ste tussen R-N plaatsen en de 2de tussen S-N gezien je een 3 fasig net hebt.

anders krijg je een imbalance van uw net

Er bestaan 3 fasige omvormers en ik heb deze al meedere malen gebruikt en ben er zeer tevreden over, de prijs is wel wat duurder dan een mono fasige maar het prijsverschil is binnenkort nihil gelet op het feit dat de netbeheerders waarschijnlijk binnenkort nieuwe richtlijnen gaan doorvoeren hieromtrent

Omdat je 2 belichtings situaties hebt, zijn er mogelijkheden:
- of 2 aparte inverters nodig, die je ieder op een andere fase zet
- of een enkele inverter, met 2 MPP trackers, 2 apart optimaliserende circuits, 1 voor ieder dakvlak.

Ik overweeg ook om 3 x 380 V te laten leggen om zo nog iets meer zonnepanelen te kunnen plaatsen. Maar 't een en 't ander is nog niet duidelijk, nadat ik voorgaande info gelezen heb; nl.

Stel dat je op 1 fase een p-v systeem hebt dat 3500 kw opbrengt en een tweede faze met een pv-systeem van 500 kw en je hebt een eigen verbruik van 4000 kw; dan zullen beide systemen samen toch tot een 0-verbruik leiden, of heb ik het helemaal verkeerd door die verschillende fazen?
Graag antwoord aub; ik moet eind deze week beslissen of ik 1-fazig blijf met 1 systeem van 3500 kw of toch 2-fazig ga met 2 afzonderlijke systemen; bedankt.

Ik snap niet goed waarom je meter zou vooruit draaien bij productie op 2 fases als je tegelijk afneemt op 3 fases?

mijn observatie hier is dat de meter wel degelijk teruggaat - natuurlijk kan ik niet meten op welke fases ik verbruik heb tov het terugsturen in het net. Ik heb geen stroomtang om dit te meten.

kan je hier eens dieper op in gaan?

Patrick

Als ge meer verbruikt als u panelen opbrengen draait u meter gewoon vooruit,ik ga een poging wagen omdat te verklaren.
Een draaischijfmeter is eigentlijk een inductiemotor die geremd wordt door een permanente magneet.
Als ge u drie fasen maximaal belast zal de schijf op topsnelheid draaien,dit komt omdat de stromen van de drie fasen opgeteld worden omdat ze alle drie in dezelfde richting gaan.
Ga ik nu terugleveren op 1 fase dan gaat de stroom de andere richting uit de schijf gaat terugdraaien.
De schijf kan past terug vooruit draaien als de som van de stromen op de andere fases groter zijn dan op de terugeleverde fases.
Ik hoop dat u verder helpt.
MVG Luc

ik weet niet hoe deze meters intern werken, echter Luc's antwoord lijkt me logisch.

Dat er een onbalans over de fases is, tja - pech voor de netwerk uitbater. Die onbalans zal hopelijk weg weggewerkt worden over de rest van de straat. Daar heb je ook geen controle over he.

in het huis heb ik ook geprobeerd een balans te vinden.

Patrick

als ge een omvormer hebt en die gaat defect kunt ge niets meer terugleveren bij twee omvormers daarintegen kunt ge nog gedeeltelijk terug leveren.
3fase omvormers bestaan maar ik dacht dat deze voor grotere vermogens gebruikt worden.Ik zou gewoon eens op de website van omvormerfabrikant kijken vb fornius of ander merk daar zullen wel 3 fase modellen te krijgen zijn,maar waarom meer betalen als het met een monofase omvormer ook gaat bij defect zult ge dan langer moeten op een nieuwe omvormer omdat die waarschijnlijk bestelt moet worden bij de fabrikant.
MVG Luc

je kan ook soms verschillende strings gebruiken ipv verschillende omvormers. Je installateur moet het maar eens uitrekenen. Indien je hem wil controleren, download SMA sunny design eens van de website en probeer het zelf?

als je 2 omvormers over fases gaat verdelen, heb je ook een 3fasige GSC meter nodig. Misschien hebben ze dit niet direct voor handen (of kost het meer?)

ik ben een fan voor lasten te verdelen over fases. We moeten nu ook het net niet onnodig gaan in onbalans brengen.

Ik zie echter niet in waarom je 2 omvormers apart moet uitlezen, een sunnyboy kan makkelijk 2 omvormers tegelijk uitlezen en je GSC meter is toch ook maar 1 display om te bekijken.

Patrick

Hallo nee ik ben niet benny de greef

ik werk bij netwerkbeheerder bij de studiedienst netaanleg en doe groene energie als bijberoep.

patrick, groot gelijk.

ik heb mijn sunnybeam ook gratis gekregen, maar echt "gebruiken" doe ik het toch niet.
Ondertussen staat het ding op het rek in de woonkamer en kijkt niemand er naar om.
Ik ben zelf dan ook niet echt een "fanatieker" op dat gebied.

Van die Chinese makelijk ben ik zelf niet scheutig op, maar dat wilt natuurlijk niet zeggen dat alle chinezen slecht spul maken.
Alleen is het zo dat chinezen vaak onbetrouwbaar zijn in hun productie.
Yingli, trina, suntech zullen waarschijnlijk bij de "betere" fabrikanten behoren maar er bestaan zoveel merken waardat je toch vaak vraagtekens bij moet zetten.

Iedere verkoper prijst zijn eigen als het beste aan, en al de rest is rotzooi volgens hun.
Ik denk dat we veel met een korreltje zout moeten nemen want tegenwoordig vind je installateurs op elke hoek van de straat.

Grtn Louis.

Fronius IG plus series
kostprijs te zien welk model

Omvormers SMA kunnen worden gebruikt voor mono, driefasige systemen 3 X 220 en 3 X 400 + N.
De meeste cellen komen vanuit Azie, de panelen Yingli ( IBC Solar )Trina, Suntech, Sanyo en Mitsubischi ( SCHUCO )hebben een zeer goed rendement, garantie op het materiaal en Rendementsgarantie van 25 jaar van 80%, dus een zeer goede kwaliteit.Ik heb er genoeg ervaring mee, de installaties die wij hebben geplaatst hebben een grotere opbrengst dan berekent met het programma " Sunny Design " dus dat zegt genoeg.Er zijn altijd panelen van goedkopere kwaliteit met minder goede prestaties, dit is de keuze van de klant en zijn portemonee.
Indien vragen vuur maar af, d.goetmaeckers@pandora.be firma GDK 0497444717

Beste Christof de Corte,

Uw aansluiting is 3*25A, maar op een 3*400V netwerk, dus 3fasen + Neuter? Zo ja transformatorloos, indien niet mét trafo.

Indien de woning van de klant goed gelegen is (afstand tot middenspanningscabine, sectie kabel straat) plaats ik steeds een monofasige omvormer, bv. een SMA 5000TL-20 kan tot 5,75kWpiek probleemloos wegkrijgen op één fase.

Met een 3-fasige aansluiting als de uwe maakt het niet uit op welke fase u injecteert of afneemt. Daar moet ge u dus niets van aantrekken.

INDIEN de afstand tot de cabine enkele honderden meters bedraagt kan het overwogen worden van een 3-fasige omvormer te plaatsen, daar het net dan niet wordt "scheefgetrokken". In dat geval plaats ik de Piko reeks van Kostal Solar (duits).

Ik heb bv. 2 klanten met een monofasige omvormer, die langs elkaar wonen (2*5,52kWpiek). Na installatie van de 2de ging de spanning naar 249V, dus hebben we de fase veranderd zodat beide buren op verschillende fasen terugvoeden.

Mvg

Jeroen Beeckx