Condensatie boven de ramen

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Beste,

Ongeveer een jaar geleden hebben we onze ramen en deuren laten veranderen in ons toen pas gekocht huis. Dit zijn aluminium ramen met hoogrendemenstbeglazing in. We zijn hier zeer tevreden over maar het probleem is nu: Door de toch wel goeie winter is er boven de ramen in de slaapkamers zo'n 10 cm boven het raam condensatie!
In de slaapkamer waar geslapen wordt is deze zeer fel en zelf ondertussen uitgezet.
In de andere 2 kamers is wel nog de streep vocht te zien boven de ramen. In de andere plaatsen op de benedenverdieping is er niets te zien.
Graag een oorzaak hiervan? En het leukste een oplossing?
is het de fout van de ramen?
Ligt het aan het huis (+/- 1973 gebouwd geen plannen meer)?

alleszins bedankt

Reacties

Beste Kenneth,

Volgens mij is de condensatie niet wijten aan je ramen. Zoals je uitlegt heb je een zwarte streep 10 cm boven het raam. Op die plaats zit normaliter een betonnen latei (balk). Waarschijnlijk is die gegoten tot aan de gevelsteen en is er geen isolatie op die plek, vandaar condensatie en de vorming van een zwarte plek (streep).

Ook van belang is voldoende ventileren, vooral in slaapkamers. anders condenseert de waterdamp van de ademhaling op het meest koude oppervlak ( waarschijnlijk bij jouw op de betonnen latei boven het raam ). Ook waarschijnlijk heb je geen natuurlijke ventilatie in je slaapkamers en wel in je living (open haard? kachel?) vandaar dat in je living geen zwarte strepen zijn.

groetjes,

jean

Kenneth,

Zoals Jean zegt is dit vermoedelijk een koudebrug van de latei boven het raam.

Doordat je nu nieuwe ramen hebt gestoken die waarschijnlijk een stuk beter isoleren dan de vorige is de koudste plek van de kamers nu het raam niet meer maar de koudebrug van de latei. Het vocht zal zich daar nu eerst op condenseren.

Hoe kan je dat oplossen?

De latei zit daar nu en zal je zonder structurele werken te doen er niet veel kunnen aan veranderen. Ik heb het ooit eens opgelost door een latei van langs binnen te isoleren met een overpleisterbare isolatieplaat. De koudebrug zit er nog maar ze is ingepakt zodat het oppervlak niet meer zo koud is. Nu, 10 jaar later nog steeds geen vochtplek.

Daarnaast voldoende ventileren. Minder vocht in de lucht is minder vocht die zich op de koudebrug kan afzetten.

Kenneth,
Ik vermoed dat je tot vorig jaar het gewoon was, om condensatie OP de ramen/het glas te hebben?

Bekijk het zo: je nam een ingreep die je stookfactuur met 100 (fictieve) punten verlaagde. Maar omdat je nu wss minder ventilatie hebt dan de oude ramen-met-kieren, moet je iets meer gaan ventileren op een andere manier.
Iets juister (meer of minder) het raam openzetten/iets meer kamers verwarmen.
Dat snoept idd iets af van je winst van 100 punten, maar dat zal bv. 20 punten zijn.

Netto deed je er zeker nog steeds een goeie zaak aan ramen te vervangen. Alleen moet je nu iets bewuster met je ventilatiegedrag omspringen dan voorheen.

Probeer eerst je ventilatiegedrag aan te passen als je niet meteen kosten wil maken. Die latei van binnenuit gaan isoleren is een mogelijkheid, maar meteen meer werk.

Mijn advies: eerst je ventilatiegedrag wat proberen bij te sturen, als dat niet genoeg blijkt te zijn, breekwerk.

Aan jou de keuze uiteraard.
hier vind je een soortgelijke vraagstaart:
http://www.bouwinfo.be/forum/viewtopic.php?t=45812

mvg

Wij kozen voor dezelfde oplossing als bertvdq: Langs binnenkant isoleren (met een soort blauwe schuimplaat) en overpleisteren.
Wij deden dit overigens ook op de dagkanten van de vensters, dus niet alleen op de betonnen balk.
Vochtproblemen hebben we sinds de isolatie niet meer gehad.

Voldoende ventileren blijft natuurlijk belangrijk. Als het koudste punt zich weer verplaatst (vb koudebrug in de spouw omwille van mortelresten of zo) en het vocht niet weg kan ga je anders op een andere plaats opnieuw condensatie krijgen.

ik heb wel ervaring met latei (koudebrug)en navullen met isaolatie.
Schuim zit er al 30 jaar in en geen problemen mee gehad.

Nu hebben we vorig jaar ook nog pavatex isolatie aan de binnnenkant geplaatst.

Hallo!
ventileren doe je het best zo : 10 à15 min alle ramen wagenwijd open. En dat minstens 1 X per dag. Zo vervang je alle lucht in de kamer, maar gaat er maar 15 % van de warmte verloren.
Als je de ramen een hele dag op kip laat staan, koelen de omliggende muren sterk af, en de ventilatie gebeurt slechts zeer lokaal. Kipstand is het slechtste wat je kan doen!!
Kort en krachtig ventileren is beter voor het het binnenmilieu én je stookkosten!
Groetjes
Cindy

Cindy,

Als je alle ramen eens 15 min open zet is inderdaad alles eens goed geventileerd. Eventjes maar...

Een uur later kan er al weer evenveel vochtigheid aanwezig zijn. Want wat doe je dan met de resterende 23u en 45min?

Permanent ventileren is veel beter, maar je verliest er natuurlijk een pak warmte mee.

Dag Bert,
deze manier van ventileren wordt aanbevolen door oa de energie auditeurs die de opleiding tot energiemeester van de klimaatwijken geven. Balansventilatie is uiteraard beter, maar niet altijd mogelijk in verbouwing .
Bij kipstand krijg je een algemene afkoeling én lokaal een zeer sterke afkoeling, nl vlak bij de opening van het raam.
De meeste huizen zijn trouwens niet permanent bewoond.
Waterdamp in een woning is voornamelijk afkomstig van de menselijke activiteiten in een huis ( waterdamp die we uitademen, koken enz..) HEt is die damp die je ook buiten moet krijgen ( net als alle andere stoffen die worden vrijgegeven door spaanplaat ( formaldehyde) enz..)
Kort maar krachtig ventileren is beter, minimaal 1 X per dag, 2 maar is natuurlijk beter, maar altijd kort en krachtig. Zo verdwijnt de meeste waterdamp en de minste warmte uit je huis!
De meeste warmte in een huis zit opgeslagen in muren, meubels enz... dat voel je goed na een hittegolf, zelfs als die voorbij is "hangt" de warmte nog in huis, soms nog dagen later. Met kort en krachtig ventileren verlies je de 15 % van de warmte die in de lucht zit, en niet de 85 % die in de muren enzo..zit. Met permanent ventileren verlies je ook veel van de laatstgenoemde warmte
Groetjes
Cindy