subsidies lucht-water warmtepompen

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Ik las ergens in een vraagstaart dat er wordt aan gedacht om ook lucht-water warmtepompen te subsidiëren, iemand daar meer info over?
Het zijn momenteel open-deur dagen bij quasi alle duitse installateurs van warmtepompen, en ik ben dus gisteren net over de grens geweest.

Ik heb een installatie bezocht van een lucht-water warmtepomp in een huis van 100 jaar oud. Ik blijf er dus bij dat dit gecombineerd met puur groene energie toch een degelijke oplossing moet zijn.

Reacties

Beste,

In sommige provincies is dit reeds zo. (o.a. Vlaams-Brabant, maar bv. niet in Oost-Vlaanderen)

Persoonlijk ben ik ook voorstander van een lucht-waterWP, temeer daar de meerkost voor een ander type enorm is. (en dat voor maar 8kW)
(en nu wordt ik wellicht 'afgemaakt' vanwege dit economische standpunt)

Beste Hans,

wanneer ik kijk op de website van energiesparen.be, dan vind ik daar niets van (alleen federale overerheid (voor een geothermische (dus niet voor lucht/water vrees ik) en van iverlek (ook niet voor lucht/water)

waar haal jij je informatie vandaan?

bedankt!

Ik heb een berichtje gestuurd naar eandis (onze energie-distributeur) met de vraag waarom zij als (quasi) enige geen subsidies toekennen voor lucht-water warmtepompen.
Als antwoord kreeg ik 'omdat de temperatuur van de lucht niet constant is'.
Ik heb mijn vraag dan opnieuw gesteld, en toen kreeg ik als antwoord dat het de VREG is die dat beslist?
Klopt dit? Ik kan me niet inbeelden dat de vreg zegt dat de ene distributeur wel, en de andere distributeur niet tegemoetkomt in de kosten...
Heeft er nog iemand ideeën of er iets aan de regelgeving gaat veranderen?

'omdat de temperatuur van de lucht niet constant is'
Dat antwoord is juist, maar vraag wel enige verduidelijking.
In de bodem heb je een vrij constante temp zomer én winter.
Bij een lucht-water wp haal moet je je warmte in de winter halen uit de vrieskou. Je ziet van hier dat het rendement dan peilsnel daalt. Wat ben je met warmte die je in de zomer uit de lucht kan onttrekken als je ze niet nodig hebt ? Fabrikanten schermen graag met opbrengsten in jaar gemiddelden, vraag eens naar de opbrengst in de winter bij je duitse fabrikanten.

Daar ben ik mee bezig, met dat opvragen, en naar de technische specificaties die ik krijg is dat toch niet zo slecht...
Dat geeft nog altijd geen antwoord op mijn vraag waarom eandis geen subsidies geeft, en de andere wel.
Indien ik me niet bedrieg worden deze trouwens ook in duitsland gesubsidieerd

Mitsubishi Electric heeft een gamma waarbij de verwarmingscapaciteit tot bij -
15°C constant blijft (zie: http://www.elektrozine.be/functions/reportages.asp?
lang=nl&pag=16&Verslag=3130)

Wat is het argument van eandis nu?

Over welke toestellen heb je het eigenlijk ?
Zie alleen maar een reeks toestellen die ook nog kunnen koelen. Koelen vreet nog meer energie dan verwarmen, en is niet nodig in een woning met een goed uitgekiende warmte-isolatie.
WP met koelfunctie wordt sowieso niet gesubsidieerd, en terecht.
Elektrozine is eigenlijk niet meer dan een verzameling reclamespotjes van producenten.

Ik heb het over de lucht/water warmtepompen van de merken heliotherm, viessmann, nibe, stiebel eltron, ... Die die in de ons omringende landen het mooie weer maken....

Dit is nu niet het frustrerende, PBE bedient te huizen tot 5 km van onze deur, wij hebben eandis/iverlek...
Ik heb de vraag doorgestuurd naar de VREG, waarom volgens eandis zij veranwoordelijk zijn. Wacht op antwoord...

das ni waar

Franky

Die informatie klopt niet.
De netbeheerder kiest nog altijd zelf de acties, docht voor éénzelfde actie gelden dezelfde voorwaarden in Vlaanderen.

Die informatie heb ik (beroepshalve)op papier... van Eandis.

groeten
rik

Bedankt hendrik,

het is dat wat ik dacht.
Ik vind het niet kunnen dat niet iedereen dus op dezelfde manier behandeld wordt...

Ik ga verder zien wat ik hiermee verder ga aanvangen

Hierbij de mail conversaties:

<<
Beste,

Dit wordt beslist door Vreg. Voor meer vragen hierover, kan u zich tot hen richten. www.vreg.be

Met vriendelijke groeten,

Het REG-team
-----Oorspronkelijk bericht-----
Van: Franky De Cooman [mailto:franky.de.cooman@gmail.com]
Verzonden: vrijdag 11 april 2008 13:03
Aan: Eandis - REG
Onderwerp: Re: Antwoord op Uw vraag met referentie WEB-20080410-19079323

- Tekst uit oorspronkelijke bericht niet weergeven -
Akkoord dat temperatuur van lucht niet constant is,

maar waarom doet eandis als quasi enige distributeur van electriciteit niet mee aan subsidiëring van een lucht/water warmtepomp?

bedankt

franky

Op Fri, 11 Apr 2008 08:48:28 UT heeft reg@eandis.be <reg@eandis.be> het volgende geschreven:
Beste,

Omdat de temperatuur van lucht niet constant is.

Met vriendelijke groeten,

Het REG-team

>>

Beste Franky,

Lucht-water wordt terecht niet gesubsidieerd door het slechte rendement.

Wanneer heb je he meeste warmte nodig? Als het echt koud is én net dan het je een slechte COP.

Mvg

JB

Ok,

maar waarom het verschil tussen de verschillende intercommunales, daar gaat het mij om.
En als ik groene stroom betrek, dan heb ik er persoonlijk niet zo een groot probleem mee..

Beste ,

Ik kan enkel maar het standpunt bijtreden dat er in Vlaanderen ( België ) geen eenduidig standpunt is inzake toekennen van subsidies voor het plaatsen van warmtepompen.

Enkel feiten :

De technologiëen worden steeds verfijnder. Dit hou dan ook in ( en hiervoor verwijs ik naar het berichtje van Chris ) dat bijvoorbeeld een merk zoals Mitsubischi Electric een nieuwe generatie warmtepompen heeft die hogere COP's hebben bij lagere buitentemperaturen. Ga maar eens een kijkje nemen op de web-site. Deze toestellen heten ZUBADAN als ik mijn niet vergis.

De aankoop van een water/water warmtepomp lijkt op het eerste zicht voordeliger te zijn. Vergeten we echter niet dat er ofwel een captatienet moet worden geplaatst ( horizontale buizen ) of dat er putten moeten worden geboord.
We kunnen ons dan ook luidop de vraag stellen , kan dit overal ?
Antwoord : nee !! De grondprijzen stijgen maar steeds en de loten bouwgrond worden steeds kleinder. Hou krijg je daar dan nog een captatienet in ?
Putten boren kan en mag ook niet overal. Je moet er een vergunning voor hebben.

En dan zwijgen we nog over de kostprijs van het aanleggen van het captatienet of van het boren van de putten.

Nee , als je het mij vraagt is een lucht/water warmtepomp de beste keuze. Een buitentoestel gekoppeld aan een warmtewisselaar , daaraan vloerverwarming en klaar .

Enkel jammer dat de beleidsmakers hier niet zo over denken. Er worden wel veel beloftes en toezeggingen gedaan over het financieel ondersteunen van het plaatsen van warmtepompen , maar de meest toepasbare warmtepompen komen niet in aanmerking.

Ik heb ook een lucht - water systeem geplaatst; vraag toch subsidie aan. Heb vreg gecontacteerd en mocht argumenten doormailen. Deed ik dus als volgt:
"naar aanleiding van ons telefoongesprek deze middag 30/7/2008, voeg ik hierbij mijn argumenten voor het bekomen van een premie van een warmtepomp voor verwarming en sanitair waterdat ik zal plaatsen in augustus dit jaar.

1) Type warmtepomp: Altherma lucht/water systeem ZONDER MOGELIJKHEID van koeling (dit kan achteraf niet meer gewijzigd worden volgens de fabrikant, maar zou vooraf als optie moeten genomen worden)
2) Koeling is in mijn huis OVERBODIG gezien de dakconstructie voorzien is van grote oversteken over de gehele lengte (voor en achtergevel); het enige raam in de zijgevel en een slaapkamerraam op de voorgevel is bovendien voorzien van een automatische zonnewering die sluit bij inval van zonlicht via een zonnesensor.
3) De verwarming is nu grotendeels vloerverwarming, het resterende deel zijn laag-temperatuurconvectoren van JAGA die beide uitermate geschikt zijn voor de optimale werking van een warmtepomp
4) De seizoens COP van het Alterma systeem bedraagt meer dan 4. Deze resultaten worden gehaald door de modulerende compressor van de warmtepomp.
5) De ODP en GWP van het systeem zijn beide 0
6) Als voorstander van REG ben ik zelf reeds klant bij ECOPOWER die garandeert om enkel groene stroom te leveren.
Dit betekent dat ook daar reeds een inspanning geleverd wordt.
7) Wellicht overweeg ik om reeds volgend jaar een PV-zonneënergiesysteem te plaatsen om een groot gedeelte van mijn stroom zelf op te wekken.
8) Het grond/water- en water/water systeem is mij afgeraden door een leverancier die de drie systemen aanbiedt. Bovendien worden terugverdientijden zeer groot en zijn COP-waarden vergelijkbaar. In dit systeem is bovendien niet steeds rekening gehouden met de verbruiken van de circulatiepomp van de vloeistoffen in de berekening van de COP-waarde.
Gezien mijn verdere inversteringsplannen in zonneënergie kan ik de veel hogere investering onmogelijk dragen van deze andere systemen.
9) Het gemeentebestuur Oosterzele is eveneens van mening dat dit systeem recht heeft op een premie van hun zijde en pasten dit reeds toe in het verleden en bevestigen mij dat ook ik kan rekenen op hun premie
10) Ik heb ook andere mogelijkheden onderzocht om rationeler te verwarmen (zoals pelletketel, gascondensatieketel) die minder interessant zijn dan een warmtepomp.
11) Behalve de isolatie van de zolder heb ik ook reeds de zoldervloer geïsoleerd boven de verwarmde ruimtes van onze gelijkvloerse woning wat reeds een aanzienlijke vermindering in warmtevraag betekende. Ook daar doe ik nog verdere inspanningen.

Hopend dat uw diensten rekening kunnen houden met deze argumenten, hoop ik toch ook te kunnen genieten van een premie van Eandis.
Ik zal zeker niet nalaten uw aanvraagformulier in te vullen samen met mijn erkend leverancier/installateur."

Nog geen antwoord: de betreffende baas van mevr Eggermont komt pas terug uit vakantie in september...

Groeten,

Peter

Peter,

Ik ben zelf aan het kijken voor een lucht/water systeem.

Heb je al een antwoord gekregen van de vreg?

Dit is wel van belang voor mensen die in de stad wonen, want wij hebben geen andere keuze dan een lucht/water systeem.

Groeten
Philippe

Philippe en Peter, momenteel geeft enkel infrax in Limburg subsidies voor lucht/lucht en lucht/water, maar Eandis bv niet. In de komende 2 à 3 maand gaan vergaderingen door met de sector van warmtepompleveranciers, het VEA (Vlaams EnergieAgentschap) en de netbeheerders om vanaf 2010 ook warmtepompen met primair lucht die enkel verwarmen ook te subsidiëren (? onder voorbehoud). Dus momenteel afhankelijk van waar u woont en ongelijke behandeling van de Vlaming. U kan ook altijd informeren bij uw gemeente. Vlaanderen loopt achter op Wallonië en Europa que promotie van "groene warmte", maar de warmtepomp is intussen wel algmeen erkend als hernieuwbare energie. We leven op hoop.

Op http://www.duurzaamthuis.nl/subsidies/warmtepomp/ staat een goed overzicht van huidige warmtepomp subsidie regelingen.

Groet Dirk

Actueel zijn alleen geothermische warmtepompen aanvaard voor de fiskale aftrek, dwz alleen die pompen die de warmte uit de geothermie (grond) halen,geen lucht/water dus . . ..

beste, de subsidies zijn leuk, waren er geen subsidies dan zouden de warmtepompen veel voordeliger zijn.

ik heb een warmtepomp lucht/water laten bouwen in china met DAIKIN/HITACHI/COPELAND of eender welke compressor met DANFOSS regelapparatuur met zonnecollector, warm water en verwarming , de installatie voldoet aan alle normen en werkt perfect De prijs incl. zonnecollector € 4.500.00

Beste jan-85

 

Ben ook op zoek naar degelijk systeem voor vv.Heb ook al gedacht aan lucht/water.Is het mogelijk om meer info te verschaffen i.v.m Uw aanschaf van dergelijk systeem uit china.Wie heeft de installatie geplaatst en afgeregeld?Is de prijs alles incl. op het gebied van transportkost, invoerrecht en andere toestanden?

 

 

Vriendelijke Groeten

 

Jan37