Speksteenkachel in nieuwbouw > tav Ulrik

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Dag Ulrik,

Wij hebben sinds 2007 een nieuwbouwwoning die voldoet aan EPB regelwetgeving (vloer-,spouw,dak en buitenschrijnwerk-isolatie). Zelfs tijdens harde winter wordt het nooit kouder dan 14 à 16 graden (zonder verwarming).
Wij overwegen speksteenkachel omwille van gratis hout,gezelligheid,kleine handjes en kostenbesparing.

Jij lijkt goed op de hoogte
Volledige ruimte is is +/- 90 m3

Lijkt jou dit een goede investering? we zullen steeds gas verbruik hebben omdat het water verwarmd wordt met ACV gaswandketel.

Welk type raad je ons aan en kunnen we eens kijkje nemen bij iemand die zo'n kachel op zijn minst 5 jaar bezit ?

Mij lijkt het in ieder geval belangrijk met droog hout te werken en niet te "overstoken"

Bedankt alvast voor de info !

Bart Fieuw

Jij lijkt goed op de hoogte

Reacties

Zelfs tijdens harde winter wordt het nooit kouder dan 14 à 16 graden (zonder verwarming).
hier klopt toch iets niet, zonder verwarming koelt een huis af.
Ofwel moet je al een passief huis hebben .
zzelfs een LEW zal afkoelen als er geen verwarming is.

probeer de isolatie diktes te geven, dan kunnen ze je misschien beter helpen.

wij gaan voor een kleine finoven 1300 kg gaan, in onze LEW +/- K30

Bart bedoelt misschien dat de temp na een nacht zonder verwarming is teruggezakt naar 14 à 16°C tijdens periode van strenge vorst? Dat lijkt me meer aannemelijk...

Ik denk ook eerder dat het zal zijn met een nachtje de verwarmig uit. Een week de verwarming uitzetten bij vorst zal elk huis toch goed afkoelen, zelfs een LEW.

Bart,

dat is absoluut geen probleem maar eerder één van de voordelen van stralingswarmte tov convectie. Het kan zijn dat je tijdens de eerste stookbeurten een tijdje moet stoken totdat alle muren goed warm hebben. Vanaf dan zul je zien dat de daarop volgende stookbeurten, veel sneller alles warm krijgen. De muren van jouw huis zijn dan immers "opgeladen" met wamte en de ruimte wordt snel terug warm. Ik ga er even vanuit dat je stenen binnenmuren hebt...

Voorwaarde is wel dat het een open ruimte betreft, de kachel voldoende groot én zwaar is en jouw huis voldoende geïsoleerd (minstens de hedendaagse normen, liefst beter). 1300 kg in een LEW LIJKT mij ok. Het beste is natuurlijk om een warmteverliesberekening te laten maken, zo ben je zeker (vraag eens na bij jouw architect)

groet
Wouter