septische put-rietveld

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hallo, Wij hebben een oude woning gekocht en dit verbouwd. We moeten voor eigen waterzuivering zorgen en hebben gekozen voor een rietveld.
Men heeft ons gezegd dat we al het afvalwater in een grote septische put mogen verzamelen, van daaruit zal het opgepompt worden naar het rietveld. Klopt dit? Mag al het afvalwater, ook het toilet samen in de septische put geloosd worden?
Davy en An

Reacties

Davy en An,

Wij hebben hier een rietveld als waterzuivering.
Moest het jullie iets zeggen kan je de werkwijze eens komen bekijken. Maar ik vrees alvast dat je verkeerd ingelicht bent. In de septische put mag alleen komen wat uit de WC's komt. Daar moet eerst een vertering gebeuren.Het water dat uit de septische put komt mag nadien gemengd worden met het grijze water ( douche, keuken, lavabo) en daarna in de rietvijver gepompt worden.
Maar beginnen bij het begin een eigen waterzuivering heeft alleen zin als er geen riolering is en er de volgende 5 jaar ook geen zal komen.

Wij hebben zelf ons rietveld geplaatst. Wij hebben inderdaad 2 gescheiden systemen. 1 septische put waarvan de overloop in de verzamelput komt voor het rietveld en 1 vetafscheider voor de rest van ons water (keuken, badkamer,...). Deze stromen komen samen in de verzamelput waaruit het water via een dompelpomp op het rietveld wordt gepompt.

Davy,

indertijd is ons dit ook aangeraden, best neem je dan wel een grotere septische put (3000-5000l)

werkt al jaren prima

je hebt wel een aparte pompput (1000l) nodig.

Mvg

JB

Onze septische put heeft een inhoud van 5000L en onze verzamelput 1500L. De bedoeling is dat je 2x per dag je te zuiveren water oppompt dus eigenlijk hoeft deze put niet zo groot te zijn want als je naar je verbruik per dag kijkt en dit deelt door twee dan komt er eigenlijk niet zoveel water in deze verzamelput. En als je dan nog de tijd goed instelt wanneer de pomp moet oppompen (bij ons een keer rond 9u en rond 21u dan weet je na een piekverbruik van 's morgens en 's avonds dat de put niet zoveel inhoud hoeft te hebben).

Mvg

Geert

al eens gedacht aan een zelfkomposterende wc?Hierdoor hoeft u maar één rietveld te hebben(voor het grijze afvalwater)en is een septishe put overbodig?

Na meer dan 10 jaar gebruik weet ik dat het afvalwater niet te fel verdund mag zijn dus gebruik je regenwater intensief . Niet in je rietvijver pompen !
Oorspronkelijk pompte ik ook veel afvalwater in 1 keer dat bleef dan een tijdje staan in de rietvijver en .... in de zomer werd het een kweekplaats van muggen.

Davy,
Groot gelijk !
Toch is het overgrote deel van het "afvalwater" dat Aquafin zuivert ....regenwater !