zonnepanelen: op dak of in dak?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Wij zijn ons volop aan het informeren om zonnepanelen te plaatsen. Een pertinente vraag waar we nog geen afdoend antwoord op vonden is: kiezen we voor panelen die OP het dak geplaatst worden of voor panelen die IN het dak geplaatst worden?
Installateurs kunnen ons hier niet bij helpen, want zij spreken natuurlijk alleen in hun eigen voordeel. Installateurs van OP DAK installaties beweren bij hoog en bij laag dat dit het goedkoopste alternatief is met de hoogste opbrengst en geven als nadeel van in-dak installaties dat deze panelen te warm worden en daardoor minder efficient werken.
Installateurs van IN DAK installaties geven toe dat het iets duurder is en iets minder opbrengt (de voorstanders spreken over een minder opbrengst van 1,5%, de tegenstanders beweren dat het om 10 tot 20% minder opbrengst gaat...), maar geven als groot nadeel van op-dak installaties dat er na verloop van jaren vochtproblemen ontstaan ter hoogte van de haken, doordat de wind- en trekkracht op de panelen gaat drukken op de pannen en daardoor pannen kapot gaan, met alle gevolgen van dien.
Het probleem is natuurlijk niet de eerste jaren, want die zijn door garantie gedekt in beide scenario's. Maar wat nadien...??

Kan iemand ons hierover zinnige informatie of tips geven, liefst gebaseerd op eigen ervaring?
Alvast bedankt!

Reacties

Dag Stefaan,

De installateur die mijn zonnepanelen heeft gezet plaatst beide systemen dus op en in dak.
Zij plaatsen ook leien met zonnecellen en dakpannen ook.
Ik ben zelf geen expert op gebied van elektronica maar ik wat ik wel weet is dat warmte en stof geen goede vriendjes zijn met elektronica.
Dus dat er verliezen optreden bij indak systemen wil ik best voor waar aannemen. Alleen hoeveel weet ik niet.
Maar als het zo slechts zou zijn, denk ik toch ook niet dat ze die systemen maken.
In Frankrijk moeten zonnepanelen zelfs indak liggen om uberhaupt premies/subsidies te krijgen.

Als je wilt, neem even contact op met mijn installateur.
Ik vond de vertegenwoordiger wel een eerlijk persoon die objectief informatie meegeeft.
Dat heeft bij mij toch de doorslag gegeven om met hun in zee te gaan.
Stuur me gerust een emailtje.

Grtn Louis.

Bij de meeste PV panelen loopt het rendement terug eens ze boven een bepaalde temperatuur komen.

Het temperatuurcoefficient is iets wat je in het oog moet houden bij de aankoop van PV panelen. Meestal is het rendement gemeten aan 25°C. Maar op het dak kan deze temperatuur behoorlijk oplopen.

Ik heb ergens gelezen dat PV panelen best op het dak geplaatst worden en zonnecollectoren voor een zonneboiler best in het dak geintegreerd.
Mijn loodgieter heeft het zich makkelijk gemaakt en ze toch op het dak geplaatst

Zie deze topic http://zonstraal.forumup.be/viewtopic.php?t=1492&start=0&mforum=zonstraal waar oa gesproken wordt van temperatuur invloed op de panelen en waar een rendementsvergelijking gegeven wordt tussen opbouw en inbouw.

rik

http://www.SunForFree.net

Ik heb net zonnepanelen besteld en heb wel heel wat rond gekeken voor ik de knoop door hakte.
Er zijn dus verschillende mensen over de vloer geweest en heb daar ook wat uit geleerd.
Zonnepanelen dienen liefst op het dak gemonteerd.
Omdat ze ook dienen af te koelen. Tussen dak en paneel is er dus steeds een luchtcirculatie aanwezig.Indien men die zou inbouwen wat een mooier uitzicht geeft dan is de kans groot dat die PV platen onvoldoende afkoelen en een heel stuk minder gaan opbrengen en zelfs voortijdig de pijp aan Maarten zullen geven. De keuze is dus klein. Mooi maar met verlies of minder mooi maar met de voorziene opbrengst en heel rendabel.
Op een zolder kan het in de zomer makkelijk 30° en meer gaan. ik weet het oog wil ook wat, maar wordt nadien ook vaak duur betaalt. Kijk maar naar de inbouwfrigo enz. hoeveel van die dingen blijven in de zomer niet gewoon doordraaien? Men ziet of hoort het amper omdat men vaak weg is, maar de teller blijft lopen en de frigo verslijt voortijdig. Maar misschien hebben we ondanks deze crisis nog geld te veel?
beste groetjes, vic

Opbouwpanelen blijven de beste keuze. Het is ook eenvoudiger om te monteren en af te werken.

Zoals hierboven al opgemerkt, luchtcirculatie onder de panelen is belangrijk om af te koelen. 10°C verschil kan al veel betekenen.

EN

je vermijdt een airco, zoals veel mensen installeren op de zolderkamer!

Zelfs bij 25cm cellulose is in het dak, is bij een op-dak montage, de temperatuur al merkelijk lager in de zomer.

DUS:

Installeer PV en bespaar je een airco!

Mooie slogan...

Mvg

JB

Op het dak zal over het algemeen beter rendement geven. Als je de temperatuurscoëfficient bekijkt en een inschatting maakt van de meertemperatuur kan je dit eenvoudig berekenen.

Als ik een gokje moet wagen zou ik zeggen dat een indakconstructie op warme dagen met 10-20° warmer wordt. Dat zou in de meeste gevallen een verschil geven van rond de 5%.

Hoe zit het met brandveiligheid bij indakmontage ?

Het is tenslotte een elektrische installatie binnen een houten constructie...

Weet er iemand de beste plaats voor de omvormer? Ik dacht eerst dat deze best zo kort mogelijk bij de zonnepanelen zou staan (zolder, badkamer "kan je er elke dag naar kijken'). Echter de installateur raad aan om deze in de garage (langere afstand) te plaatsen, omwille van de constantere temperatuur daar.

patrick, bij mij staat de inverter in de garage.
installateur vertelde hier dat warmte en stof de grootste boosdoeners zijn van electronica. Ergens wel logisch natuurlijk.
Een zolder kan in de zomer (als die niet goed geïsoleerd is) toch heel warm worden.
Zolang als de afstand niet te groot is, denk ik niet dat het zoveel kwaad kan voor de verliezen.
Ik ben heel erg tevreden van de installatie en van de expertise van mijn installateur.
Grtn Louis.

Hallo Iedereen,

laten we even duidelijk zijn:
- de omvormer staat het beste op een vochtvrije, koele plaats, best met een constante temperatuur. Je zal de omvormers daarom meestal terugvinden in de garage en niet in de badkamer...
- enkele jaren geleden is er een onderzoek uitgevoerd door DeNayer instituut. Ze hebben 2 systemen vergeleken: dakinbouwsysteem en een platdakinstallatie. De conclusie was dat er een verschil tussen beiden zat van 3-5% opbrengstverlies.
- indien je een dakopbouwinstallatie wil koelen op een natuurlijke effeciente is er een spatie nodig van 15-20cm en helaas is dit niet altijd van toepassing met bekende railsystemen.
- dakinbouwsystemen worden snel door verkopers (die enkel dakopbouwsystemen hebben) slecht afgeschilderd omdat ze gewoon niet de middelen hebben om een dakinbouwinstallatie uit te voeren. (kraan nodig, dakwerkers, ...)
- een extra voordeel van dakinbouwssytemen is dat er geen druk op de bestaande pannen dmv dakhaken kan gebeuren. Met als gevolg dat er op de langere termijn geen barsten in de dakpannen kunnen komen = geen lekken.
- er zijn wel degelijk dakinbouwsystemen verkrijgbaar voor redelijke prijzen. (ZEN, Conergy, IZEN, ...). In Frankrijk krijg je zelfs MEER subsidies voor dakinbouw!!!
- indien je een dakinbouwsysteem wilt en je wilt het ook koelen bestaat er sinds kort in Belgie een nieuw systeem van ZEN: de PVT --> dit is zijn PV modules die gekoeld worden door een zonnecollector, alle 2 ingebouwd in 1 behuizen. Dus je hebt elektrische stroom EN warm water!

De Groeten!!

Luk schreef :

"een extra voordeel van dakinbouwssytemen is dat er geen druk op de bestaande pannen dmv dakhaken kan gebeuren. Met als gevolg dat er op de langere termijn geen barsten in de dakpannen kunnen komen = geen lekken."

Van waar zou die druk moeten komen? De haken zitten onder uw pan op de balk. Ik ben zelf al enkele malen panelen gaan helpen leggen en bij leien moet er wel worden 'gewrongen' om die dakhaak te plaatsen, maar bij gewone pannen wordt de bevestigingsuitstulping verwijderd. De pan rust in het slechtse geval tegen de haak, maar geeft normaal nooit een probleem. Je moet de panelen ook zodanig op het dak leggen dat de natuurlijke circulatie wordt bevorderd (fabrikanten geven zelf de voorschriften). Het temperatuursverschil in de zomer kan wel een stuk hoger oplopen dan 10°C.
In-dak montage heeft ook als nadeel dat uw isolatie deels wordt verwijderd, zeker bij bestaande woningen. In de zomer kan de temperatuur daardoor serieus oplopen onder het dak. Ik vind dit persoonlijk een nog groter nadeel!

Als je ervan uitgaat dat na x aantal jaren je dak of de panelen eens vernieuwd zullen moeten worden is het waarschijnlijk makkelijker als die dingen op het dak staan.

Inbouw is misschien estetischer maar wie kan je garanderen dat je over 30 of 40 jaar nog panelen kan vinden die in jouw dak passen. (Kijk maar eens naar inbouwkookplaten. Dat zijn allemaal zogenaamd standaardmaten maar ik ken een aantal mensen die een nieuw keukenwerkblad moesten plaatsen omdat ze geen passende kookplaat meer konden vinden.)

isolatie verwijderen???

dit is volledig uit den boze!
Systemen van ZEN / IZEN komen gewoon op de panlatten te liggen, daar ligt geen isolatie.
Verder zijn er nog inbouwsystemen die een extra onderdak leggen, dus daar wordt de isolatie ook niet verwijderd.

Inbouwsystemen hebben een rendementsverlies van 1 tot 20%, afhankelijk van verschillende factoren zoals isolatie, orientatie, ventilatie, etc.

Het is veelal verstandiger om voor een opbouw systeem te kiezen. Daarnaast zijn inbouwsystemen meestal niet veel estetischer dan opbouw...

Als je echt voor een estetisch systeem wil gaan, kies je misschien beter voor Sunpower modules (volledig zwart met zwarte profielen). Alhoewel deze modules weer weinig goede dimensioneringsmogelijkheden hebben...

Michael,

de Volta's en de PowerVolts van IZEN en ZEN zijn ook volledig zwart...
Het rendementsverlies is bijna te verwaarlozen (3 - 5%), zeker als je dan nog goed dimensioneerd met een hoogrendements omvormer.
Persoonlijk kies ik voor inbouw, geen gedoe...

Groeten
Luc

Meer info + online datalogging van een PV-installatie kan je vinden op:

http://solarlog-home.eu/gooikenaar

Groetjes,

Lieven

Een opdak systeem biedt (uitgez.bij nieuwbouw) het beste rendement op alle vlakken; binnekort zullen mijn paneeltjes door SENSICO(check hun website) geplaatst worden.

Kan iem. me zeggen waar je moet op letten om een onderscheid te maken tussen de verschillende mer-
ken ? Eerste contact met plaatser van Zen-panelen was zeer positief, maar hoe weet je dat een ander merk beter is? Enkel de prijs ?