Speksteenkachel

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Indien je overweegt een speksteenkachel te plaatsen van het merk Tulikivi, denk dan twee keer na. Na een vijftal jaar regelmatig gebruik zijn de stenen van de vuurhaard verpulverd en komen er barsten in de buitenwanden.De kachel is toen onder garantie door Dutry vervangen, nu een viertal jaar later hetzelfde probleem, bij Dutry zegt men nu dat het gebruikte hout waarschijnlijk te nat is en dat er teveel vuur gemaakt wordt Onze vrienden die zo een ding gekocht hebben (7500 euro)overwegen nu een gewoon houtvuur te plaatsen.

Reacties

Willem,

Ik weet wel zeker dat de spouw niet overal 5 cm is. ONs dak is afgelopen zomer volledig vernieuwd en kon dus in de spouw kijken. Overal waren enorme specieresten aanwezig. Nee tijdens de bouw destijds (1962) hebben ze niet gekeken op een ons meer of minder cement. Vandaar dat ik ook bang bent dat dit over de gehele oppervlakte zal zijn van de gevels. Met dus nagenoeg weinig isolerende werking en vele koudebruggen.
Inmiddels heb ik al wel contact opgenomen met een bedrijf wat thermoparels inspuit. Ik ben niet zo'n voorstander van Pur, maar datis een persoonlijke keuze.

Wat ik nu zielig vind is :

"dan ga je naar een kachelzaak waar je of ... wordt voorgelicht, of... opgelicht. Zij zijn de mensen met kennis van zaken, en daar mag je op vertrouwen. Zij komen ook bij je thuis om de boel op te nemen. Je mag ook verwachten dat ze een warmte/verlies berekening kunnen maken, want daar draait het hele verhaal over/van een speksteenkachel om, zoniet, dan moeten ze loempia's gaan vouwen."

Om die warmteverliesberekening draait het met elk soort verwarmingssysteem.
Maar je kan er niet op vertrouwen dat degene die komt kijken ze ook kan maken op een degelijke manier.
Wel, dan moet je die vragen.
Zo te zien op dit forum wil bijna iedereen wel een speksteenkachel, maar hebben de meesten alles van horen zeggen.

ik ga deze week eens informeren over een speketeenkachel.
Nu wordt mijn woning verwamt met cv op mazout.Heb 3 zoneventielen 1 voor de living,1 voor bureau,1 voor de badkamer op mijn dak licht ook nog 2 zonnepanelen voor 200l sanitair warm water in die in serie staat met cv water.
dit alles heb ik zelf in mekaar geknutseld,en zal nu eens zijn wat een speksteenkachel met cv aansluiting+sanitaire aansluiting kan. later meer

yves

@ Henri,

Koudebruggen zal je altijd wel hebben als je een oude spouw na-isoleert.
Spouw + gevel isoleren is inderdaad een investering die je niet snel terug verdient maar je wooncomfort zal er wel sterk op vooruitgaan (en het milieu ook want je moet minder stoken) en dat is toch ook heel wat waard denk ik.
Je zou ook kunnen beginnen met de spouw en dan evalueren. Als het resultaat niet is wat je verwacht kan je daarna nog kiezen om buitengevel ook nog te isoleren.

Voordeel van een speksteenkachel ten opzichte van een ander verwarmingssysteem is dat de muren veel warmer worden waardoor je minder risico op vochtproblemen hebt.

Wij hadden vroeger op een aantal plaatsen in de living vochtproblemen (salpeteruitslag, loskomend bezetsel). Sinds de kachel er staat is dit opgelost.
Natuurlijk neemt onze speksteenkachel de oorzaak van het probleem niet weg maar de symptomen in huis zijn verdwenen.

Willem

Mijn buur kan zeker spreken maar zit momenteel in een echtscheidingsprocedure en heeft andere dingen aan zijn hooofd dan op het net hangen

In verband met warmteverliesberekening

26 jaar geleden toen ik bouwde hadden wij gekozen voor directe elektrische verwarming en de firma Masser die de installatie deed plaatste een installatie van 7,5 KW voor de totale woning

het opgegeven verbruik dat ik volgens hun in deze woning zou hebben klopte perfect en was te kontroleren via een verplichte tussenteller waarvan ik in het begin en het einde van het stookseizoen de meterstand moets doorgeven

ik kreeg daarbij de garantie OP PAPIER dat indien ik meer dan 20 % meer zou verbruiken zij daarvan gedurende 3 jaar 50% zelf gingen terugbetalen want dan was er volgens de firma iets fundamenteel mis zo zeker waren zij van hun berekening !!!

zo een garantie op papier heb ik nog nooit gezien van een chauffagist die een installatie doet van een CV met gas of mazout en dat zal je ook niet krijgen als je een speksteenkachel of een andere soort kachel gaat plaatsen en indien er dat ooit wel iemand zou hebben gekregen dan wil ik dat nu wel graag weten maar ik denk niet dat er iemand zal moeten reageren

Ulrik

Henk, jij schrijf,

Altijd een speksteenkachel kopen met 50% over capaciteit zit je altijd goed.

Oké, ik kan helemaal met je mee denken, en de bewijzen staan hier op dit forum in een x-aantal topic's.
maar wat ik al zei; je komt als leek in de winkel en er worden dingen besproken en op papier gezet, ze komen bij je thuis en er rolt een bepaald gewicht uit, en dat gewicht met z'n nodige afgifte (kw) heeft het model en vormgeving wat jou wel aanstaat, je zit niet op dit of een ander forum over kachels etc. WIE ben ik of jij dan om te zeggen van; doe er maar 750 of 1000 of 1250 kg. bij, want dan heb ik mischien wat overcapiciteit, maar het is dus eigenlijk van ; dan zit ik precies goed.

Beter overcapiciteit zoals de laatste dagen met die strenge vorst.
Of Zo als vele met een te kleine speksteen kachel die er de verwarming nog bij aan moeten zetten.

henk,je hebt 100% gelijk bij ons is de speksteenkachel de hoofdverwarming nu en de verwarming op gas de bijverwarming,daar moeten wij ons bij neerleggen.

Beetje de discussie gevolgd .....

Als je een niet geisoleerde woning hebt dan stook je zowiezo voor de buitenwereld.

Geen enkele kachel is dan goedkoop of rendement vol .

Echter is het wel zo dat hout nog altijd goedkoper is dan gas,dus of je nu goed geisoleerd bent of niet ,een speksteen kachel zal altijd per saldo geld opleveren de gasprijs is immers duurder.

Voorts zijn er genoeg alternatieven om goed te isoleren .
Je kan bv ook schapenwol isolatie nemen.

De dikte hiervan is +/- 1,5 cm en heeft een isolatiewaarde van 2x 10 cm steenwol of glaswol.

De totale dikte zal uitkomen op 1,5 cm schaap + 2,5 cm luchtlat+ 1cm gipsplaat+ 1 cm stuc= 6 cm.

Is het de moeite waard om 6 cm van je buitengevel te moeten missen in je woonkamer ?? met die pearls of pir iso in je spouw moet je maar afwachten of je 100% dicht bent ,met die schapenwol iso ben je 100% dicht.

Overigens verlies je het meeste energie door je dak heen ,dus je dak niet isoleren omdat je er nooit komt is zowiezo niet slim.

Kostprijs van zo'n rol schaap is hier in NL +/- 240 euro per 12 m2 of 14 m2

Heb je een bevriende ondernemer dan kan je beter via hem kopen die krijgt er namelijk nog extra korting op .

De RW waarde is bij de een 5,5 en bij de andere 7,5 (twee verschillende fabrikanten)

remco schreef 'De dikte hiervan is +/- 1,5 cm en heeft een isolatiewaarde van 2x 10 cm steenwol of glaswol.

De totale dikte zal uitkomen op 1,5 cm schaap + 2,5 cm luchtlat+ 1cm gipsplaat+ 1 cm stuc= 6 cm.'

Er klopt toch wel iets niet met je berekening, zal eerder zijn dat 2.1 cm schapenwol equivalent is aan 1.5 cm minerale wol niet? Als ik dan toch binnenisolatie zou plaatsen, zorg ik wel dat het wat rendement oplevert (dus zeker meer isolatie dan 1.5 cm).
Schapenwolverkoper?

"schapenwol: De dikte hiervan is +/- 1,5 cm en heeft een isolatiewaarde van 2x 10 cm steenwol of glaswol."

Geloof ik niks van:
na de aluminiumfolie isolatie nu dit weer?

Hey Ulrik,

in de eerste plaats proficiat met jouw warmtewisselaar. Heel low-tech en toch efficiënt... prima! Ik heb er nog een vraagje bij. Waarom gebruiken de meeste mensen met een (zelfbouw)warmtewisselaar in/aan hun kachel, koperen of inox buizen om het warme water van de kachel naar de boiler te transporteren en terug? Is dat ook niet mogelijk met Alpex? Is dat niet veel goedkoper en makkelijker te leggen? Of zie ik iets over het hoofd...

thanks
Wouter

Ulrik,

Bedankt voor jouw antwoord. Ik heb het net even opgezocht en de alpex duo kan tegen een continue temp belasting van 95°C en een piek van 110°C. Lijkt me voldoende. In mijn situatie ga ik sowieso met thermosifon, open buffervat en oververhittingsbeveiliging op 95°C werken dus neem ik aan dat de temp onder controle blijft... Je moet het inderdaad ergens op de kop weten te tikken aan de lengte die je nodig hebt en niet per 100m (hoewel 1€ per meter niet echt de kost is...). Enfin, ik heb nog tijd om erover na te denken, is niet voor onmiddellijk. Mocht iemand anders nog bezwaren weten tegen alpex, dan hoor ik ze graag.

Groeten
Wouter

Remco,
Enig idee waarom dit schapenwol minder toepasbaar is voor plafonds en vloeren?

Off-topic maar voor de geïnteresseerden in schapenwol isolatie:
http://www.doscha.nl/
Binnenshuis prima toepasbaar, ook op het plafond.
Voor buitengevels wordt het iets ingewikkelder want de wol moet droog blijven, zowel tijdens het plaatsen als daarna.

Dag

Bart, neen, enkel met vloerisolatie zal dit kunnen tegenhouden. Een dure extra verwarmingsbron erbij plaatsen heeft weinig effect.

Bart,

Je kan een speksteenkachel plaatsen (of finoven) en die zal jouw huis wel warm krijgen indien hij voldoende groot is. Het is alleen wel zo dat je uiteraard heel wat meer gaat moeten stoken in vergelijking met de situatie waar je eerst isolatie plaatst. Gezien brandhout niet goedkoop is of toch alleszins wat werk vraagt loont het wel de moeite om eerst te isoleren zoals ron4u terecht aanhaalt
De kans is volgens mij wel groot dat de vloer koud blijft of toch zeker niet lekker warm wordt.

Als je er zeker van bent dat het koudegevoel door de vloer komt en je wil de vloer niet openbreken, kan je tegen het plafond van jouw (kruip)kelder isolatieplaten lijmen of bevestigen met speciale pluggen. Ik zou naar een 10 cm gaan.

Zonder de situatie ter plaatse gezien te hebben vermoed ik dat het niet enkel het gebrek aan vloerisolatie is die jou het kille gevoel geeft bij 21°C

Dus eens kijken naar de rest van het huis en vooral het ontbreken van isolatie/luchtdichtheid.
een aantal voorbeelden:

rolluikkasten zijn in die huizen meestal grote koudebruggen. Overwegen om ze weg te doen

'k Weet niet of je enkel glas hebt? indien zo: vervangen door HR glas

Waarschijnlijk heb je een volle bakstenen muur zonder isolatie. Je moet weten dat de wind bij voldoende windsnelheid hier gewoon doorwaait. Dus kijken of je de muren kan isoleren. liefst langs de buitenkant van de muur (maar is meestal vrij duur). Indien het niet anders kan, langs de binnenkant bijvoorbeeld met Pavatherm (zie Walter Vaes op dit forum)

Jouw dak is geïsoleerd zeg je: hoe dik? welk materiaal? Is er een dampscherm voorzien dat ervoor zorgt dat er geen vochtige binnenlucht in de isolatie dringt en condenseert? In glaswol equivalent zou ik toch op minstens 20cm mikken, meer is beter...

Oude deuren zijn meestal ook koudebruggen/tochtgaten. kan opgelost worden met tochtstrips,...

Openhaarden zijn warmeluchtwegzuigers en dus zeker te verwijderen of tenminste af te sluiten met een klep. Liefst ook niet gebruiken om te verwarmen want rendenment quasi nul.

Trachten om de kelder lucht- (of tenminste tocht-) dicht af te sluiten van het woongedeelte zodat met bijvoorbeeld de dampkap geen koude lucht uit de kelder wordt aangezogen.

Enfin, ik heb een soortgelijk huis en dit zijn zo de problemen waar ik mee geconfronteerd was. Vandaar dat ik ze even opsom...

Veel succes
Wouter

Ik ben van plan om een massieve speksteenkachel aan te kopen (bij dutry)

De te verwarmen opp. is 80m²
Hoeveel kg moet de speksteenkachel wegen om makkelijk deze ruimte te verwarmen ?
Wat is ongeveer de kostprijs excl. btw /ofwel aan 6%?

Stijn,

De te verwarmen opp. is 80m²
Hoeveel kg moet de speksteenkachel wegen om makkelijk deze ruimte te verwarmen ?
Wat is ongeveer de kostprijs excl. btw /ofwel aan 6%?

Wij (ik) verko(op)(pen) géén kachels, hier worden ze besproken.

Welk hout is het best geschikt voor speksteenkachels ?

Lichte houtsoorten vinden deze kachels heerlijk en doen het er goed op.

hallo iedereen
graag had ik geweten of het bekleden van de uitgang (inox buis) met speksteen nut heeft,wordt hier ook nog warmte opgeslagen
mvg alex

Er zijn er die er positief over zijn, en dan met name als het door een slaapkamer gaat, komt het in de kamer zie het dan als extra. Ze zijn zowel in rond als in vierkant. (buitenwerks)

Hallo,

Ik heb +-1m inox buis in de zithoek laten bekleden, en het is nu een zeer gegeerde plaats om te bekomen na een dagje winterkou lekker warm. Zalig

Wij kozen ook voor een speksteenzuil, van op de grond tot tegen het plafond, dus het volledige rookkanaal op het gelijkvloers is bekleed.
Wij vinden het zeker de moeite, er wordt ook gewoon warmte in opgeslagen net zoals in de kachel zelf. Alles wat onder de schouwklep zit kan je als extra speksteenmassa voor warmte-opslag beschouwen.
Het gedeelte boven de schouwklep koelt sneller weer af.
Rookkanaal op de bovenverdieping in speksteen bekleden is volgens mij ook leuk voor extra warmteopslag (als je niet naar de centen moet kijken) maar aangezien de schouw daar altijd open blijft en de rookgassen dan al flink afgekoeld zijn denk ik niet dat je die investering kan terugverdienen.

Hallo,beste speksteenvrienden!
Ik heb een 10jaar oude speksteenkachel gekocht!Een prachtige TU 1000 ,heeft bijna niet gebrand ...is gelijk nieuw!Nu moet ik hem zelf afbreken .....Wie heeft daar ervaring mee? en de opbouw zou ik laten doen.Henk ben jij soms beschikbaar om mijn kachel te bouwen .INDIEN IEMAND ME KAN HELPEN EN ERVARING MEE HEEFT BEL ME OP NR 0486/35 80 38.Mv warme groeten Stefan.

0_1775429901[1].FOTO

hallo iedereen,ik heb nog een vraagje.
waarom wordt bij tulikvi de warmte uitgedrukt in te verwarmen oppervlakte
en bij nunnauuni in KWH
en welk is nu het beste van die 2 merken
mvg alex

In de folder van Tulikivi staan achterin ook de gegevens waaronder het aantal KW.

Alex,

Als ik het goed begrepen heb heeft Nunnauuni geen model waarvan je de oven apart kan stoken en dat is volgens mij wel een nadeel. Als je echter geen oven wil maakt het volgens mij niet uit.
Ik denk niet dat het ene merk beter is dan het andere.

Het belangrijkste is volgens mij dat je een betrouwbare verdeler kiest. Iemand die je o.a. fatsoenlijk en correct informeert (vooral ivm de grootte van de kachel en wat je ervan mag verwachten) want de meeste klachten die je hier leest gaan over het niet warm krijgen van de woning ten gevolge van een te lichte kachel.

Hoi,

Ulrik schreef:
Neen dat is zeker niet de goede ( goedkope ) oplossing als je beide systemen gaat samenkoppelen wil dat zeggen dat het gedeeltelijk afgekoelde water als het uit de boiler komt nadien ook nog eens door de collector van de zonneboiler en de CV ketel gaat lopen waardoor je de collector en de ketel mee zou gaan opwarmen terwijl dat zeker niet de bedoeling is en puur warmteverlies zou zijn.

naar aanleiding van Gerrit zijn vraag voor de koppeling van zijn zonneboiler en kachel.

Het is onjuist, Ulrik, dat dit geen goede oplossing is!! Het is de beste, zelfs! Het nadeel is inderdaad wel dat geen goedkope oplossing is, en je moet er rekening mee houden alvorens de kachel bij je wordt opgebouwd (zoals bij
Als je systeem in orde is zullen ventielen het water uiteraard tegenhouden alvorens de buitenlucht te verwarmen middels de collectoren.

Voor de rest, Tulikivi blijft de BOMB!!

Hallo,daar ik geen reactie gehad heb ....,heb ik gisteren 28/02 /09 de TU 1000 afgebroken ,zonder enige probleem .Juist de haken zijn enige tegenstrubbelingen ,maar op 3 HR TIJD WAS DIE VOLLEDIG AFGEBROKEN ZONDER ENIGE STENEN TE BREKEN!!!DUS MITS ENIGE VOORZICHTIGHEID RAAD IK IEDEREEN AAN, ALS JE DE KANS KRIJGT.... ER ZO EEN TE KOPEN....AF TE BREKEN EN DOOR DE FIRMA VAN TULIKIVI TERUG TE LATEN OP BOUWEN!Dus ik bespaar ONGEV 3000 euro.De kachel is 10 jaar, en rond de stookkamer waren er 2 gebroken stenen,Nu moet ik ze nog allemaal opschuren ...veel werk maar toch goedkoop en als die terug gemetst wordt(27 MEI) zal het een nieuwe kachel zijn + een extra laag van 300 KG DUS 1360KG VOOR 44m2 in een woning van 6 jaar die goed geisoleerd is, sterk en terug stevig!!!!! Mvg,Stefan

We zullen binnenkort een speksteenkachel plaatsen. Onze vloer moet nog geisoleerd worden.(gewone vloerplaat zonder kruipkelder) We kunnen zeker 15 cm isolatie plaatsen. De verdeler van onze speksteenkachel (3000 kg) raadt aan onder de kachel geen isolatie te plaatsen.
Heeft iemand ervaring met isolatie onder zo'n kachel?

Beste Josee,
ik heb ook een speksteenkachel van 1000 kg op een geisoleerde vloer.6 cm isolatieschape en 6 cm gewone chape. bij navraag aan de producent van de isolatiechape zou dit gewicht geen probleem zijn.ze staat onderstussen 3 jaar en geen problemen gehad.ik ben ook tevreden van de isolatiechape zelf

wij hebben foamglas onder onze no te plaatsen finove va 1300 KG