1 verwarmingsketel voor 2 app of ieder zijn eigen?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hoi,

ik ga binnenkort een huis verbouwen tot 2 appartementen, nu is mijn vraag ofdat ik 1 verwarmingsketel kan voorzien voor de 2 appartementen of dat ieder app zijn eigen ketel moet hebben. Is daar eigenlijk een wettelijk voorschrift voor voor appartementen? 1 Ketel is toch minder stookkosten niet?

groeten, Tony

Reacties

dat hangt er vanaf hoe je aan de huurders gaat factureren!
- verhuur je met gas/water/verwarming incl. dan kan één ketel, eventueel moet je dan wel brandmoffen voorzien waar je van het ene naar het andere appartement gaat
- als ze apart water/gas moeten betalen... dan zal het wel moeilijk worden om te verdelen wat door wie is verbruikt!

één ketel met één zonneboiler is natuurlijk het meest zuinige (enkel als je verwarming én ventilatie CORRECT is gedimensioneerd, zodat de huurders niet gaan stoken met de ramen open... want dan teken je je eigen bankroet hé)

groeten,
christophe

ik denk niet dat daar wettelijk iets voor geregeld is. Momenteel woon ik in een huurhuis waar er maar 1 brander is voor 3 appartementen en ik kan u zeggen dat dit als huurder NIET aantrekkelijk is. Wij kunnen tijdens de winter 1 week op verlof gaan en toch betalen we ons blauw aan verwarming omdat de andere buren voluit verwarmen. Wij gaan beide werken maar toch moeten we de verwarming van onze buur mee betalen die heel de dag thuis zit. Nee dit is niet plezant.
In sommige grote appartementblokken bestaan er wel systemen met 1 brander en elke hoofd-radiator kleeft zo'n klein verdampertje, aan de hand van de aflezing op deze verdampertjes (zit een soort vloeistof in) kan men een schatting maken hoeveel je relatief verwarmt en zo worden de grote verwarmers wat gestraft (moeten dus wat meer betalen.) Of dit ook kan voor kleinere blokken lijkt me te betwijfelen. (je moet kunnen uitgaan van gemiddelde en dit kan je statistisch goed met grote getallen, vanaf bv 20 bewoners)
Als we terug zouden moeten huren dan is dit een breekpunt.
Waarom zouden we supperzuinig zijn.. we betalen toch. (uiteraard denkt onze buur net hetzelfde...)
't is maar mijn mening.
johan

Het kan gaan met 1 ketel en op beide kringen een caloriemeter te plaatsen. Een caloriemeter kijkt naar het debiet van 1 kring en naar de warmte die verloren gaat. Het meet hoe warm het water vertrekt en hoe koud het terugkomt. (delta T)
Dan weet je precies hoeveel iedereen verbruikt. Het enige dat je nog moet doen is een forfait voor de vaste kosten. (ketelonderhoud ,herstelling enz. )

Ik heb dezelfde situatie. Waar kan ik zo een caloriemeter kopen? Dus een meter die kijkt naar het debiet van 1 kring en naar de warmte die verloren gaat? Heb er dan wel 2 nodig, 1 voor elke kring.

Ik heb een vraagje.Wie kent een caloriemeter van het merk:KUNDO system 1650,en hoe kan die gesplitst worden voor 2 huurders?graag advies

marie

is zo'n caloriemeter betrouwbaar?
ik bedoel kan je zo'n meter niet op 1 of ander manier niet omzeilen
Wij hebben net een pand gekocht en wil daar zo'n meters hangen. Maar heb maar schrik dat de huurders het gaan omzeilen.
Graag hier meer info over je kan me altijd mailen op Stendockx@msn.com

is zo'n caloriemeter betrouwbaar?
ik bedoel kan je zo'n meter niet op 1 of ander manier niet omzeilen
Wij hebben net een pand gekocht en wil daar zo'n meters hangen. Maar heb maar schrik dat de huurders het gaan omzeilen.
Graag hier meer info over je kan me altijd mailen op Stendockx@msn.com

Exact een vermogen meten is niet eenvoudig. Men moet het verschil meten tussen aanvoer en retour (is nog te doen), maar ook het debiet moet nauwkeurig gemeten worden (veel moeilijker). En dit nog eens 2 maal voor 2 huurders. Dat betekent ook dat het verdeelsysteem zo moet zijn dat deze metingen mogelijk zijn (één aanvoer/retour per huurder). Dan moet dit vermogen ook nog eens opgeteld worden in de tijd (seizoensverbruik). Een tweede ketel is waarschijnlijk goedkoper...

Ik heb ook vorig jaar een gebouw gekocht dat opgedeeld is is 3 delen, met 1 mazout brander voor verwarming en water.
1 ervan zou ik volgend jaar willen verhuren, dit is een apartement met 2 radiatoren.

Over warm water maak ik mij geen zorgen, maar verwarming is iets anders.
Ik dacht ook eerst aan een soort caloriemeter maar dit blijkt niet zo simpel

ik denk wel dat er een apparte kring gaat naar het appartement.
mvg
jc67@skynet.be

ik heb een gebouwtje met 5 appartementen, en geen caloriemeters. die dingen kosten zoveel, dat je net zogoed all-in kan verhuren, althans zo doe ik het, en nog altijd geen spijt van. de huurders zijn tevreden met het lage bedrag, en ik ook, want ik scheur er m'n broek niet aan.

hans d

Waarom niet zoiets dat je op de radiatoren plaatst ?
Dat kan toch zoveel niet kosten ?