ventilatiesysteem?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

ik ben volop bezig aan het verbouwen van m'n woning (rijwoning)en heb nog geen duidelijk antwoord gekregen betreffende het ventilatiesysteem !
Bij het kantoor van EPB en veiligheidscoordinatie zeggen ze me dat ik een systeem moet installeren dat CONTINU lucht afzuigt ,wel met verschillende standen maar toch !!
Op die manier wordt alle warmte naar gezogen en staat je verwarming volop te draaien .
Deze installaties zijn vrij groot en nemen dusdanig veel plaats in .
Terwijl ik om info ging bij een groothandel , stelde ik de vraag aan de verkoper .
Die had hier nog nooit van gehoord !!!
het gaat hier dus om een verbouwing en zodoende heb ik zeer weinig ruimte voorradig om allerlei buizen en grote ventilatoren te plaatsen .

kan iemand mij hier enige duidelijkheid omtrent verschaffen ?????

wat zijn de wettelijke verplichtingen ??

Reacties

Kris,

Op de site van Ventibel (maar ook nog op andere plaatsen) kan je de ventilatiegids terugvinden. (http://www.ventibel.be/ned/docs/ventilatiegids.pdf). Hierin staat uitgelegd hoe je best kan ventileren.

Je zal er 4 soorten systemen (A, B, C en D) tegenkomen waar je gebruik van kan maken.

Als je weinig plaats hebt en je een energiezuinig D-systeem wilt, kan een erg plat systeem een oplossing bieden. Hierbij kan je bijvoorbeeld denken aan de Dee Fly van Aldes (http://www.aldesbenelux.com/Ventilatie/Ventilatoren_toevoer_en_retour_met_WTW/Dee_Fly.pdf)

Ook de WTA HR 320 van Soler & Palau (http://www.soler-palau.be/_nl/pdf/habitat/WTA-HR.pdf, pagina 2) kan dan helpen.

De C-systemen zijn stukken kleiner (en goedkoper) dan de D-systemen, maar ze blazen de opgewarmde lucht naar buiten. Je zal dan bovendien toevoerroosters moeten voorzien aan je ramen of in de muren.

Men geeft wel eens aan dat een D-systeem rond 500 liter mazout per juaar bespaart op de energierekening (je woning niet ventileren is echt niet aan te raden, schimmels, vochtige lucht, ...)

Als de mensen van je epb/veiligheids bureau zeggen dat je een mechanisch systeem MOET installeren, zitten ze inderdaad nogal hard naast.

De regels voor een verbouwing zijn niet altijd even duidelijk. Ik probeer ze kort samen te vatten. Ik ga er hierbij vanuit dat je wel degelijk een stedebouwkundige vergunning nodig hebt.

Als je delen aanbouwt of herbouwt (afbreken en terug opbouwen), dienen deze te voldoen aan minimum ventilatie eisen. Voor droge ruimte is dit toevoer van lucht, voor vochtige ruimte is dit afvoer van lucht.

Indien je verbouwt, en je vervangt hierbij ramen, moet je hierbij ventilatieroosters voorzien die voldoen aan de minimale ventilatie eisen.

Minimale ventilatie eisen zijn meestal 3.6m³/hr per m² oppervlakte van de beschouwde ruimte, met enkele uitzonderingen.

Ik vind het overigens schandalig dat je epb-verslaggever je hier geen correcte en duidelijkere informatie over geeft... Kan je architect je ook niet verder helpen?

mvg,

Toon

Beste,

Wij lopen ook al tijdje met bouwplannen rond en ik moet toegeven dat ik niet wild word van al die mechanische afzuigsystemen, al dan niet met wtw.

Met grote vraag blijft nog steeds onbeantwoord na interpellatie van 'deskundigen' en bouwfirma's/aannemers : moet een dergelijk systeem gereinigd worden en hoe doet en dat ? Ik bedoel niet de filters vervangen, maar de toevoer-/afzuigleidingen. Misschien al 20 adviezen gevraagd, maar ook 20 verschillende reacties ontvangen.

Bij mensen met een systeem C en D ruik je gewoon dat het geen gewone buitenlucht is. Niet dat je effectief een geur waarneemt, maar eerder het ontbreken van (letterlijk) frisse lucht. De passiefhuizen die ik bezocht heb, konden mij helemaal niet bekoren (het klinkt daar binnen zoals een bunker). Is er echt geen andere mogelijkheid buiten die mechanische spullen?

Natuurlijk is er een andere mogelijkheid: systeem A, natuurlijke toevoer (langs raam/muurrooster) en natuurlijke afvoer (door een schouweffect). Hier hou je best wel rekening mee bij het ontwerp van je woning omdat je een schouweffect nodig hebt, en niemand heeft graag 4 of 5 schouwen in zijn woning.

mvg,

Toon

"Indien je verbouwt, en je vervangt hierbij ramen, moet je hierbij ventilatieroosters voorzien die voldoen aan de minimale ventilatie eisen."

Indien je bij de verbouwing een systeem D (of B, hoewel dit wordt afgeraden en weinig wordt toegepast) valt deze verplichting weg.

"Bij mensen met een systeem C en D ruik je gewoon dat het geen gewone buitenlucht is."

Bij de meeste systeem C's (A ook trouwens) voorzien mensen roosters in hun ramen: hoe zou deze lucht dan "geen gewone buitenlucht" kunnen zijn? Ook voor D trouwens, dat is "gewone buitenlucht" die wordt aangezogen en en wordt ingeblazen (indien de buizen proper zijn is dat toch gewone lucht?).

Mij lijkt het verder geenszins een slecht idee van de buizen regelmatig te reinigen. Via www.klimacomfort.be zijn systemen hiervoor te bestellen, alternatieven zullen zeker bestaan.

Kris.

Men geeft wel eens aan dat een D-systeem rond 500 liter mazout per juaar bespaart op de energierekening (je woning niet ventileren is echt niet aan te raden, schimmels, vochtige lucht, ...)

Tja, d'er zijn d'er hier nog die in sinterklaas geloven.....

Men geeft wel eens aan dat een D-systeem rond 500 liter mazout per juaar bespaart op de energierekening (je woning niet ventileren is echt niet aan te raden, schimmels, vochtige lucht, ...)

Tja, d'er zijn d'er hier nog die in sinterklaas geloven.....

Quote:
"Indien je verbouwt, en je vervangt hierbij ramen, moet je hierbij ventilatieroosters voorzien die voldoen aan de minimale ventilatie eisen."

Indien je bij de verbouwing een systeem D (of B, hoewel dit wordt afgeraden en weinig wordt toegepast) valt deze verplichting weg.
End Quote.

Je opmerking is terecht, maar ik doelde op een verbouwing waarbij je enkel binnenmuren bijplaats, verwijderd, en waarbij je dus geen nieuwe volumes bijbouwt of herbouwt. In dergelijke gevallen zijn er niet veel mensen die een volledig ventilatiesysteem overwegen. Het "minimum" is dan ook roosters in de ramen.

mvg,

Toon

bedankt voor alle reacties !
maar onze nieuwe ramen zijn reeds geplaatst en sommige zijn voorzien van roosters en andere niet . de enige ramen die niet voorzien zijn ,zijn deze van de badkamer en keuken .
die man van EPB zei dat enkel de badkamer en toilet ( toilet is op gelijkvloers en badkamer erboven )moeten voorzien worden van een systeem .
Mijn eerste idee was van ventilatoren te plaatsen die geactiveerd worden ofwel met de lichtschakelaar of sensor of met hygrostaat (vochtigheidsmeter). ik weet niet of dit is toegelaten ? als ik dit niet plaats , krijg ik een boete van ......? de m3. typisch voor belgie , als ik dat betaal ben ik ervanaf !
ik besef maar al te goed dat badkamers moeten verlucht worden , maar in mijn geval vind ik zo een systeem toch een beetje overdreven ! als je weet dat de kleinste ventilator +- 95m3 verplaatst en het kleinste systeem +- 350m3 verplaatst !

"maar onze nieuwe ramen zijn reeds geplaatst en sommige zijn voorzien van roosters en andere niet . de enige ramen die niet voorzien zijn ,zijn deze van de badkamer en keuken .
die man van EPB zei dat enkel de badkamer en toilet ( toilet is op gelijkvloers en badkamer erboven )moeten voorzien worden van een systeem ."
Je hebt dus een C-systeem.

"Mijn eerste idee was van ventilatoren te plaatsen die geactiveerd worden ofwel met de lichtschakelaar of sensor of met hygrostaat (vochtigheidsmeter). ik weet niet of dit is toegelaten ?"
Dat is niet toegelaten (het ventilatiesysteem moet continu werken). Er staat wel nergens geschreven dat je steeds de maximale stand moet gebruiken. Je mag uiteraard wel dergelijke toestellen plaatsen, maar je hebt geen debietgarantie en daardoor zal je systeem als een A-systeem beschouwd worden (dat dan niet compleet is).

"als ik dit niet plaats , krijg ik een boete van ......? de m3. typisch voor belgie , als ik dat betaal ben ik ervanaf !"
Boetes en ervan af... België ten top.

"ik besef maar al te goed dat badkamers moeten verlucht worden , maar in mijn geval vind ik zo een systeem toch een beetje overdreven ! als je weet dat de kleinste ventilator +- 95m3 verplaatst en het kleinste systeem +- 350m3 verplaatst !"

Er zijn ook kleinere C-systemen hoor. Afgaande op jouw omschrijving begrijp ik dat je een badkamer en een toilet hebt. Waarschijnlijk heb je ook nog een keuken...

Als je een open keuken (75m³/h) een badkamer (50m³/h) en een toilet (25m³/h) hebt zou je maximaal 150m³/h moeten afzuigen. (let op, op basis van het vloeroppervlak kan het meer zijn).

Zo'n "groot" afzuigsysteem van 325 m³/h kan je gewoonlijk instellen op een lager debiet.

dat is het rare eraan ! van de keuken spreken ze niet !
heeft dit te maken met de dampkap misschien ?
op het gelijkvloers is het één open ruimte met aan de voorzijde de keuken . maar daar moet ik dus niets doen volgens de EPB'er ! Ik zal voor alle zekerheid nog eens contact opnemen en DUIDELIJKE info vragen !!

alvast bedankt !!!!!

NAAST haar dampkap moet een keuken voorzien zijn van een afvoerrooster met vertikaal afvoerkanaal (natuurlijke afvoerventilatie) of van een afzuigrooster (mechanische afvoerventilatie