Opstarten vloerverwarming

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Even een vraagje ter info.
Volgende week komen ze onze ketel opstarten.
Beneden hebben wij vloerverwarming, boven radioteren.
Hoe lang duurt het vooraleer we optimaal van warmte kunnen genieten? Het opstarten moet volgens een bepaalde curve verlopen? Wie kan me hier meer over vertellen en hier een bepaalde termij op plakken?
Zo kunnen we onze planning optimaliseren :)
Bedankt!

Reacties

Wat ik in de bouwsector gehoord heb (voor stenen vloeren en parket):
Je moet de temperatuur van die vloerverwarming gradueel héél langzaam opdrijven.
De watertemperatuur in de vloercircuits moet dus dag op dag héél traag 'graad per graad' opgedreven worden.

Praktisch: Waterthermostaat van het vloercircuit op laagste temperatuur plaatsen en dag per dag een klein beetje hoger draaien en de watertemperatuur van die circuits (of van de vloer zelf) goed in de gaten houden.

Reden dat je dit heel langzaam moet doen is dat je anders zowel je ondervloer (chape) als de vloer of het parket dat er bovenop ligt letterlijk kapot zou stoken.
Reden: Het restvocht in je chape, bovenvloer of parket moet er door de warmte langzaam en rustig uit kunnen migreren.

Eerst moet de chape minstens 3 weken uitharden. Dan kan de vloerverwarming gestart worden. In Duitsland en Luxemburg wordt er eerst een estrichprogramma geactiveerd. Dit is een genormeerd temperatuurverloop en kan met de meeste moderne regelingen uitgevoerd worden. Meestal wordt er eerst enkele dagen op lage temp verwarmt en na een dag of 5 naar 50° vertrektemp, weer voor enkele dagen. Daarna wordt de temp stelselmatig verlaagd. Het ganse droogprogramma duurt 4 weken.
In België wordt dit zeer zelden gedaan. Vaak is er al gevloerd voordat de vloerverwarming wordt opgestart. Dit geeft een veel groter risico op scheuren en loskomen van de tegels doordat de vocht niet weg kan. De waterdamp kan immers enkel via de voegen ontsnappen. Dus chappe laten drogen, vloerverwarming opstarten, een viertal weken laten warmen, afzetten en dan vloerbedekking plaatsen.