sandwichpaneel of traditionele bouw renovatie dak

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Beste leden,

Ons staat een renovatie van het dak te wachten, alles wordt vernieuwd, dus dakpannen, kepers etc. (Het dak heeft overigens geen onderdak en ook geen isolatie).
De zolder wordt alleen voor opslag gebruikt. Het plan is om het dak te vernieuwen inclusief isolatie en daarna meteen de zoldervloer ook te isoleren. Zodat er een extra buffer/isolatie is tussen de zolder en de 1e verdieping waar de slaapkamers gelegen zijn.

Na enig speurwerk op dit forum zijn we er nog niet helemaal eruit wat het beste is.
Een van de aannemers die langs is geweest werkt alleen met sandwichpanelen (opstalan). Voordeel daarvan is dat isolatie verwerkt is tussen het onderdak en een afwerking voor de binnenzijde.
De andere afnemer werkt niet met deze panelen. Hem zou ik nog moeten overtuigen van het gebruik van Celit 4D als onderdak. Uiteraard heeft iedere afnemer zijn eigen verkooppraatje en "kraakt" als het ware het andere product af.
Als ik hier in het dorp om me heen kijk op bouwplaatsen worden er nog veel huizen gebouwd, gerenoveerd zonder sandwichpanelen maar meer op de traditionele manier.

Wat zouden jullie adviseren?
En hoeveel cm isolatie zou je steken in het dak, wetende dat de vloer ook wordt geisoleerd. Zelf denk ik aan zo'n 15 cm.

Alvast bedankt,
Henri

Reacties

Niettegenstaande die sandwichpanelen (quasi eender welk merk) heel wat voordelen hebben (alles-in-één, snelle plaatsing, ..) mag je toch ook de nadelen niet uit het oog verliezen: veelal duurder, bijna allen geisoleerd met PUR of PIR (ook Opstalan), de isolatiedikte kan mijns inziens nog beter, dus dien je toch nog extra te isoleren wegens beperkte dikte van de hunne, ook al isoleer jij je zoldervloer mee, aansluiting dient heel precies te gebeuren en je hebt nooit, zonder bijkomende afwerking , een garantie op een perfecte damopen/luchtdichte afwerking. Zij zullen wel een andere mening hebben, maar dit is ook maar een persoonlijk advies hoor.
Ik zou toch maar voor de traditionele afwerking gaan. Overtuig die man van gutex of celit (of ga op een ander).

Pas gebouwd. Hebben ook die afweging gemaakt. Uiteindelijk voor spantendak gekozen. Wat bij ons de doorslag gaf is dat we 3 dakkapellen hebben en dan zou je meet sandwichpanelen heel wat afval hebben (en bijgevolg onnodig duur). Heb je gewoon recht dak zijn deze misschien wel interessanter maar aangezien het bij u enkel als zolder dient heeft de afwerklaag ook niet zoveel zin. Kies je voor spantendak bespaar je heel wat en een zolder kan je gemakkelijk zelf isoleren. Vb spanten laten slaan op 44 cm, isolatie nemen van 45 cm. Heb ook gehoord dat sandwichpanelen nogal een krakend geluid geven bij wind (is inmiddels misschien al verbeterd).

hoi,

ik zou nooit voor de panelen gaan. Wat betreft de isolatie en binnenafwerking is dit niet slecht. (als ze het perfect leggen tenminste). Maar qua geluidswering stelt dit niets voor. Ik heb 3 jaar in zo'n nieuw huis gewoond en het is juist een klankkast die alles versterkt. Nu woon ik in een ander huis waar ik een spanten dak heb gemaakt en dit heb ik geisoleerd met glaswol van 16 cm. Het resultaat is echt goed. De muren zijn ook wel met 15 cm glaswol geisoleerd.
Mijn spanten staan op 40cm van elkaar. Je dampscherm kan je naderhand veel beter tegen wanden en balken bevestigen en zelf doen. Want: wat je zelf doet , doe je altijd beter. ( en veel goedkoper)

Wij hebben dakpanelen en zijn er zeer tevreden van. Ze zijn van het merk unilin systems en zijn veel dikker dan de doorsnee mens laat steken nl 180mm pur geisoleerd. De naden aan de buitenkant zijn afgewerkt met gespoten pur isolatien, hierover hebben we dan een onderdakscherm bevestigd en daarom de panlatten en pannen.

Voordeel voor ons was.. omwille van zelfbouw hebben wij nagenoeg die panelen zelf kunnen leggen, 1/2 dag lag 200m² toe wat de kostprijst aan uren drukt en dan pas wordt het intressant. De panelen waren van te voren, zonder meerkost, op maat gesneden. De binnen zijde hadden we fermacel genomen en daar hebben we achteraf nogmaals panlatten met stukanet tegen gemaakt en de stukadoor heeft dit perfect mee afgewerkt.

De kostprijs door de snelle werken en vgl met de dikte van isolatie (als je met rotswol zou isoleren dan moet je toch al naar die 22-25cm gaan voor 18pur) dan zijn we even "goedkoop" af als een traditioneel dak.

Wat ik nooit zou doen is sandwichpanelen leggen die maar 10cm dik zijn, dan kan je inderdaad beter een traditioneel dak zetten en het isoleren zelf voor je rekening nemen.

Zeg en erbestaat nog zoiets als een isolatiepremie...

mvg kurt

Beste Forumleden,

Alvast bedankt voor de snelle reactie. Toen ik het verhaal van Rufus las moest ik meteen aan onze situatie denken. Wij hebben ook dakkappellen. Dus dat zou ook veel snijverlies (=onnodige kosten) met zich meebrengen bij gebruik van sandwichpanelen. Morgen krijg ik een laatste aannemer op bezoek, benieuwd wat die er van zegt. Maar heb op dit moment de neiging om toch voor de traditionele bouw te gaan.
Overigens dat kraak effect heb ik van meer gehoord.
Zelfbouw, zoals Kurt heeft gedaan zie ik niet zitten, ivm de dakkappellen maar heb er ook weinig ervaring mee

Opbouw van dak die ik zou willen steken zou zijn:
Onderdak Celit 4D
15-20 cm rotswol of glaswol
Aftimmering gyproc of isolerende gyproc

En dan uiteraard de vloer nog isoleren. Houdt wel in dat de hoogte om te staan op zolder zeker 40 cm lager wordt.

By the way. Omdat we de zoldervloer ook isoleren is het een feit dat een gedeelte van het nieuwe dak in directe aanraking komt met de nog te isoleren zoldervloer.

De opbouw op dat stuk is dan (vanbuiten naar binnen):

Dakpan
onderdak
isolatie
binnenafwerking dak
houten loopvloer en/of isolatiemateriaal
isolatiemateriaal
dampscherm
betonnen zoldervloer

Omdat je dus eigenlijk 2 isolatiesystemen op elkaar legt, heeft dat dan geen grote kans op Vochtproblemen? Met andere woorden kan ik dit wel doen? of moet er een ruimte open blijven tussen het dak en de zoldervloer.
Indien dat zo is zal de vloer maar ten dele geisoleerd kunnen worden. En zal ik dus meer isolatie in het dak moeten steken.

Overigens is mijn gedachte dat ik de de zoldervloer gewoon tot aan het dak kan isoleren.

Henri

Volgens mij kunt ge dit gewoon doen. Ik zou overigens gaan voor de panelen. Deze zijn sneller te plaatsen en alles is mooi afgewerkt in een

Ik bemoei me ook even met de discussie.
Wij hebben ook een aannemer langs gehad en omdat wij ook twijfelden aan sandwichpanelen en traditionele bouw ook aan die man de vraag voorgelegt.

Deze zweerde trouw bij de traditionele bouw. (als wij erop stonden wilde hij wel sandwitchpanelen gebruiken).

De redenen voor geen gebruik van panelen was volgens hem:
-je moet een andere dakconstructie nemen wat ruimteverlies geeft ivm de constructie mogelijkheden van de platen
-de platen geven "geluid"als het hard waait en bij uitzetting-inkrimping
-traditionele bouw is goedkoper, zeker als je veel dingen als afwerking zelf wilt doen en/of als je dak voorzien is van een dakkapel (dan zijn platen een dure optie, ivm snijverlies)

Goed, wij gaan dus voor de traditionele bouw.

Nu heb ik de aannemer kunnen overtuigen van de veel gebruikte Celit 4D plaat (hij had er wel eens van gehoord)
Ze gaan er 15 cm spijkerflensrotswol tussen de kepers steken.

20 cm was te veel, omdat er dan andere kepers geplaatst moeten worden (die veel hoger moeten zijn en dan krijgen we veel balken (erg prijzig volgens hem). En omdat de vloer ook wordt geisoleerd zou hij meer geld daarin steken.
De alumuniumzijde is dan meteen de afwerkingszijde van het dak (ahum...)

Nu even een paar vraagjes want ik twijfel nogal op sommige punten aan het verhaal van die goede man

1. Hij gebruikt geen dampscherm want tegen het onderdak C4 komt een spijkerflens en die heeft een dampscherm. Klopt dit wel? Dit is toch geen perfecte dampscherm?

Verder wordt de spijkerflens in 1 laag aangebracht. De kepers worden exact op 44 cm geplaatst waardoor de spijkerflens er strak tussen komt en nog eens extra vastgeniet word aan de kepers.
Op dit formum had ik gelezen dat je beter de rotswol kruiselings over de balken kan plaatsen.

2. Nu zou ik in de toekomst (als het geldbuideltje dat nog toelaat na het vernieuwen van het dak en zoldervloer isolatie) het dak nog evt verder willen isoleren.
Na de werken zou het dak de volgende opbouw hebben:

1.dakpan
2 celit 4d
3 tussen kepers 15 cm spijkerflens
4 dampscherm (is dit nodig?)
5 afdichten met gyproc, celit 4d, zachtboard of enigszins ander "stevig" maar iets isolerend materiaal

Als ik in de toekomst dan verder isoleer zou ik dan rotswol bijvoorbeeld, in samenspel met kepers kruiselings tegen de afdichtingswand (punt 5) kunnen slaan?
Of zou het beter zijn om boven op de 15 cm spijkerflens direct nog een laag (kruiselings) rotswol aan te brengen en dan pas een dampscherm(?) en daarna aftimmeren met gyproc, celit 4d of iets dergelijks?

PS ik heb nog overwogen om het dak vol te spuiten met cellulose (dit wil ik namelijk voor de vloer gebruiken).
Maar dit gaat tegen mijn gevoel in. Misschien dat iemand me op andere gedachte kan brengen

Beste Henri,

Ik zou voor de cellulose gaan;

*laten plaatsen door aannemer aan 6% BTW
*beter zomer comfort
*ik vermoed ook goedkoper, zeker bij grote volumes
*snel, op 1 dag dak en vloer isoleren

Wij hebben dit gedaan met 22CM cellulose, zou nu wel voor minstens 30CM gaan.

Mvg

JB

hoi ik zit nu in het 6de jaar ruwbouw en voor onze gip (eindwerk) moeten we een kostprijs maken van een gebouw met daarop sandwische panelen nu zou ik willen vragen wat het rendement is van uw sandwische panelen vriendelijke groeten davy

Ge moet wel oppassen met een dampscherm dat in de isolatie zit.Hoe meer ge aan de binnenkant nog bij-isoleert, hoe kouder uw dampscherm komt te staan. En dan zal er condensatie optreden, de isolatie zal nat worden en niet meer werken.

Dus beter uw bijkomende isolatie kruiselings over de andere isolatie en dan pas een dampscherm.

Jan