naisoleren spouw

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

wie kan mij vertellen wat de beste spouw muur isoltie is om een bestaande woning van 1930 na te isoleren.is dat pur of isoparels of is dat glas of steenwol vlokken.graag uw reactie.alvast bedankt.

Reacties

Volgens mij werden er in 1930 nog geen spouwmuren gemaakt,
dit is pas na 1950 begonnen. Dus ik denk dat je volle muren
hebt.

@ Gino

Heb zelf een huis van 1943 en heeft spouwmuren van 8 cm.

Laat deze over een maand vullen met PUR . Komt stevigheid ook ten goede.

qino als je er geen verstand van hebt bemoei je er dan ook niet mee en ga lekker spelen.

Wij wonen in een rijwoning van bouwjaar 1933. Voor- en achtergevel zijn spouwmuren: volsteens buitenmuur, 8 cm spouw en halfsteens binnenmuur. Duidelijk te zien op de zolder en ook toen we de ramen lieten vernieuwen...

Belangrijk is dat er geen bestaande vochtproblemen zijn en dat de buitengevel niet behandeld is met een vochtremmende laag. Persoonlijk verkies ik PUR, in alle geval is de goede uivoering van de werken nog belangrijker dan het gebruikte isolatiemateriaal.

Zijn er verder nog mensen bereid om hun ervaringen uit te wisselen?

anne leg het eens uit dan als je het zo goed weet. Ik dacht
dat mijn reactie beleefd genoeg geformuleerd was. Je
opmerking zegt overigens meer over je eigen niveau dan dat
van mij. Waar haal je het lef vandaan om zo te reageren ?

Ik zal zelf maar een toelichting geven op mijn post.
Woningen van voor 1920 en uit de periode 1945 tot 1955
hebben zelden een spouw en dus ook geen spouwmuurisolatie.
Als er sprake is van isolatie, moet dat aan de buitenkant
van de gevel zitten, of tussen de gevel en een voorzetwand.
Woningen gebouwd tussen 1920 en 1945, en tussen 1955 en
1975 hebben wel een spouwmuur. In deze periodes zijn
spouwmuren niet voorzien van isolatiemateriaal.

11-02-2009 18:18 IP: logged anne

qino als je er geen verstand van hebt bemoei je er dan ook niet mee en ga lekker spelen.

anne, doe het maar met pur, als er géén ankers inzitten krijgt die muur net zulke grootte scheuren als dat je 'bek' is.

Ik heb zelf een gedeelte van m'n holle spouw geisoleerd door er langs boven vermiculiet (www.ecomat.be) in te laten lopen. Zijn er mensen die daar ook ervaring mee hebben? Ik lees er niet veel over ....

Isoleren van dergelijke spouw lijkt me persoonlijk niet zo'n goed idee.
Als je al spouwen terugvindt uit de jaren '30 (soms ook alleen maar de natte zuidwestkant), dan zit de dragende muur van 18 à 19 cm dikte meestal aan de buitenzijde, de binnenzijde is dan een halfsteense muur.
Dat wil zeggen dat tussenvloeren dragen tot in de buitenste DRAAGMUUR (zie je dikwijls ook aan de stalen muurankers die houten vloerbalken vasthouden). Met andere woorden: je kan er helemaal niet van uitgaan dat de muur over zijn volledige oppervlakte ook een doorlopende spouw bevat. En juist de combinatie van niet geïsoleerde zones zonder spouw met wel geïsoleerde zones leiden tot temperatuurverschillen op het binnenoppervlak en kans op condensatie, vervolgens schimmel, enz..., kortom een muur die er aanvankelijk droog en netjes uitzag zou er na de spouwisolatie wel eens slechter aan toe kunnen zijn !
Daarom: probeer langs de buitenzijde van de woning te isoleren. Wat trouwens ook niet evident is rekening houdend met de dorpels die te kort worden, dagkanten van ramen die niet zo dik geïsoleerd kunnen worden, enz... Maar als de buitenisolatie eenmaal goed uitgevoerd is, is de kans op een goed resultaat vele malen groter...

Bert,

Wij wilden ook de buitengevel isoleren maar hoorden dan weer dat dit enkel zinvol is als de spouw luchtdicht is.
Totale verwarring hier want je leest zoveel tegenstrijdige info.
Wij willen isoleren maar isolatie in de spouw kan vochtproblemen geven en isolatie op de buitengevel is misschien een investering zonder resultaat want hoe kan je garanderen dat de spouw luchtdicht is?

Wendy Kok

Wendy,

Het is inderdaad correct dat het geen zin heeft om een volledige gevel langs buiten te isoleren als er doorheen de spouw koude lucht kan stromen die de warme binnenlucht afvoert.
Maar langs waar kan de circulerende lucht in de spouw geraken als:
1) de muren langs de binnenzijde bepleisterd zijn ? Pleisterwerk = luchtdichting
2) mogelijke spouwopeningen aan de buitenzijde afgedekt worden met isolatie en een nieuwe afwerklaag ? De isolatie moet uiteraard laag genoeg aanvatten, ook nodig om koudebrug met de vloer te vermijden.
Instroom van lucht via een kruipruimte ? Uitgesloten dat onder een woning uit de jaren '30 een kruipruimte aanwezig is. In uw geval, Wendy, is de woning misschien recenter. Dan blijft dit een mogelijkheid.

Bert

Ons huis is van 1953 en zou dus zoals hierboven vermeld zonder spouw zijn. Wij gaan toch onze spouw van 5 à 6 cm opvullen, dus vanaf volgende maand klopt het dat we geen spouw meer hebben ;) :)

Voor ons zal het PUR worden. Een collega' heeft voor parels gekozen op basis van een ander topic hier op het forum en prijs. Voor ons wordt het PUR omdat de isolatiewaarde beter is en omdat de prijs hetzelfde is als de parels. 18,5€/m² voor 5,5cm spouwmuur.

rekening houdend met de premies vonden wij dat alvast heel goed meevallen.

Verder vind ik dat reacties (goed of fout) geapprecieerd moeten worden en met een reactie door de vraagstelster zoals hierboven heb ik toch 2 keer moeten nadenken om nog te reageren.

Hallo,

Ik heb een aantal bedrijven aangesproken die spouwen isloleren maar die werken allemaal met pur. Ik zou de spouw liever met parels laten opvullen. Lijkt me op termijn bij renovatie of afbraak makkelijker te scheiden van de bakstenen. Pur plakt volledig vast en kan je moeilijk verwijderen. T' Is misschien ver gezocht maar parels lijken mij milieuvriendelijker. Kent iemand een bedrijf die parels of ... gebruiken.
bedankt !

Hallo,
Hallo,
Ik heb een aantal bedrijven aangesproken die spouwen isoleren maar die werken allemaal met pur. Ik zou de spouw liever met parels laten opvullenspouw liever met parels laten opvullen. Lijkt me op termijn bij renovatie of afbraak makkelijker te scheiden van de bakstenen. Pur plakt volledig vast en kan je moeilijk verwijderen. T' Is misschien ver gezocht maar parels lijken mij milieuvriendelijker. Kent iemand een bedrijf die parels of ... gebruiken.
bedankt !

beste Huggie,
ik bekijk ook de mogelijkheid om ons huis van 1959, te voorzien van een 5,5 cm spouwisolatie met PUR. Ik heb wel interesse in de firma die dit bij jou gedaan heeft, momenteel heb ik een offerte van 23 €/m² van Pluimers; maar blijkbaar heb jij een intersanter aanbod. Ben je tevreden over het verloop, de firma en het resultaat? Kan je ook iets meer vertellen over de premies, momenteel dacht ik dat enkel Eandis een premie gaf?

Beste,

 

Wil ook spouwmuurisolatie plaatsen, zijgevelisolatie niet mogelijk, aangezien woning op scheiding staat. Ik vrees nu wel voor vochtdoorslag, want vermoed dat de buitenmuur ook een draagmuur is. Alternatief is niet isoleren? Kunnen jullie me raad geven? had ook wel graag naam geweten van bedrijf.

Bedankt

Filip

Ik heb vandaag ook iemand over de vloer gehad om onze spouw te laten volblazen.

Ik ben aan het twijfelen tussen rockwool of supafil van knauf.

Ze bieden beide materialen aan en beide zouden goed zijn.

Rockwool blazen ze al 20 jaar supafil nog maar 2 jaar.

Lambda van supafil is wel een stuk lager 0,034 tov 0,045 bij rockwool.

 

Iemand ervaringen met beide producten?

Supafil komt iets goedkoper dan de rockwool omdat ze daar minder kilos/m² van nodig hebben.

 

 

zoekfunktie gebruiken.

http://www.ecobouwers.be/node/42561

 

vraag me wel af hoe ze de hechting doen tussen die glaswol van knauf, want anders zou het toch op langere termijn uit kunnen waaien door kiertjes?

Goedendag, wij hebben sinds jan 09 de spouw laten opspuiten met supafill. Zoals ik op een andere draad reeds schreef heb ik met een IR-thermometer 4gr verschil gemeten tussen voor en na (24u verschil) met dezelfde buiten en binnentemperatuur. De betere lambda waarden heeft vooral de keuze makkelijker gemaakt. Persoonlijk zou vanuit milieutechnisch en gezondheidstechnisch niet kiezen voor pur. De EPS thermoparels zijn dan beter. Let wel,  XPS of EPS geven ook stoffen vrij aan de lucht.

De densiteit van de Supafill was vrij hoog. Best vergelijkbaar met de rotswoll. 

Uiteraard moet isolatie luchtdicht opgesloten worden zodat ze optimaal werkt (ook spoumuur isolatie) De kiertjes kunnen een probleem vormen maar dit geldt net zo voor rockwool, supafillals thermoparels (referenties met open spouw zijn bekend op forum).

 

  

Goedendag, wij hebben sinds jan 09 de spouw laten opspuiten met supafill. Zoals ik op een andere draad reeds schreef heb ik met een IR-thermometer 4gr verschil gemeten tussen voor en na (24u verschil) met dezelfde buiten en binnentemperatuur. De betere lambda waarden heeft vooral de keuze makkelijker gemaakt. Persoonlijk zou vanuit milieutechnisch en gezondheidstechnisch niet kiezen voor pur. De EPS thermoparels zijn dan beter. Let wel,  XPS of EPS geven ook stoffen vrij aan de lucht.

De densiteit van de Supafill was vrij hoog. Best vergelijkbaar met de rotswoll. 

Uiteraard moet isolatie luchtdicht opgesloten worden zodat ze optimaal werkt (ook spoumuur isolatie) De kiertjes kunnen een probleem vormen maar dit geldt net zo voor rockwool, supafillals thermoparels (referenties met open spouw zijn bekend op forum).

 

  

bij thermoparels word een kleefhars toegevoegd, zodat kleine kiertjes geen nadeel zijn.

@ waltervaes:  zowel uit thermografisch onderzoek als visueel spouwonderzoek blijkt dat er huizen zijn waar een deel van de thermoparels weg(gevlogen) zijn. Uit gespekken met plaatsers heb ik begrepen dat er "wel eens problemen zijn met de kleefhars".

Nu, er zal geen enkel materiaal zijn dat 100% probleemloos is.

Prijstechnisch: de supafill was bij ons (uit het hoofd) ong. 20-25% goedkoper dan thermoparels.  

 In Engeland blazen ze Supafil al 20 jaar in en geven daar 25 jaar garantie op. Er is trouwens nu sinds kort ook een dochteronderneming van een gekend Engels bedrijf actief in de Benelux, zeer betrouwbaar en ze geven ook 25 jaar garantie. Als je het adres wil weten kan je persoonlijk emailen

Graag de naam van dat bedrijf. Ik zoek dringend naar erkende aannemers die ervaring hebben met supafil.

Hier komen ze volgende donderdag de spouw volblazen met supafil.

Iso -spouw uit zonhoven komt dit doen.

 

Ben benieuwd naar het resultaat hoop dat we er snel iets van merken.

 

Dirk

dag arnold

kan ik even dat adres verkrijgen van die firma die Supafil blaast

dank bij voorbaat

ronny

dag arnold

kan ik even dat adres verkrijgen van die firma die Supafil blaast

dank bij voorbaat

ronny

Dank je vriendelijk voor de info!

Vroeger dacht ik ook dat er pas na de tweede wereldoorlog spouwmuren werden gemaakt. Maar dat blijkt dus fout te zijn.

Ondertussen zijn wij spouwmuren van zelfs 1900 tegen gekomen. In de oudere woningen is het buitenspouwblad soms wel 19 cm dik, en soms dikker dan het binnenspouwblad.

Qua keuze van isolatie: de kwaliteit van de aannemer is belangrijker dan de keuze van het materiaal. Maar glaswol heeft het voordeel dat het in een grote densiteit (45 kg/m²) kan geblazen worden, en daardoor ook een goede akoestische isolatie geeft.