Hoeveel kw warmte is er verdwenen...

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Welk vermogen aan warmte wordt er kwijtgespeeld als de temperatuur in een ruimte van 200 kubieke meter zakt van 21 graden naar 17 graden?
('t is om op alternatieve manier het maximum benodigde vermogen van een verwarmingsketel te schatten. Bovenstaand temperatuurverval hadden we tijdens de koudste nachten - tussen 22:00 en 06:00 - van begin januari. Het verloren vermogen is volgens mij wat de ketel per 8 uur moet kunnen leveren om bij -15 graden buiten de temperatuur binnen op 21 graden te houden. Of klopt die redenering niet.).

Reacties

Hoeveelheid warmte (energie) = 1200 J/m³K * 200 m³* 4K = 960 kJ.
Gemiddeld vermogen (energie/tijd) = 33 J/S = 33 W

Helaas: zo eenvoudig is het niet. Niet alleen je luchttemperatuur daalt, ook de temperatuur van je alle wanden, vloeren, meubels,... gaat dalen. Dus de eigenlijke warmteverliezen zijn veel groter.

Dank je Stijn.
De werkelijke ruimte is ook wat kleiner, en de echte temperatuurdaling is ook
wat minder (van 20,6 naar 17,3 ofzo).
Dus zo verschrikkelijk fout zal die berekening ook wel niet zijn.
En -15° komt ook niet zo vaak voor.

De soortelijke warmte van lucht is vele malen kleiner dan van de muren, maw de lucht is van ondergeschikt belang en een formule zonder de thermische massa van de ruimte is waardeloos...

Die 33 W waren te mooi om waar te zijn...