Kostprijs passief huis

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

In een folder van het passiefhuisplatform lees ik dat er voorbeelden bestaan van passiefhuizen die gebouwd zijn voor
dezelfde kostprijs als een standaardwoning, ook in Vlaanderen (800EUR/m2).

Ergens anders lees ik dan weer dat de kostprijs tussen de 1200 en 1500EUR/m2 ligt.

Is 800EUR/m2 wel haalbaar? Men zegt op voorwaarde het bouwteam genoeg ervaring heeft maar de kost van bouwmateriaal ligt toch evenhoog?

Er zijn tal van factoren dat de kostprijs van een PH bepaald maar wat is zo ongeveer de richtprijs?

Ik zou graag passief bouwen maar zelfs als tweeverdieners is het al moeilijk om een gewoon huis te kopen...

Reacties

een normaal huis kost al gemakkelijk 1000-1100€/m².

Een passiefhuis is zeker duurder tenzij je ontzettend veel zelf gaat doen (ruwbouw, want technieken zal je moeten laten doen, tenzij je echt heel handig bent.)

voor passiefuis (zelfde grootte als gewoon huis) mag je tellen op 1500€/m²

Ik heb ergens een 70% zelf gedaan van mijn LEW: 1100 euro /m² incl BTW.

Zonder echt zotte dingen te doen.
Mét aannemersprijzen op veel materialen en fikse kortingen op de isolatie.

En die technieken, die kun je wel zelf: de buizen voor de BV kun je zelf doen, het toestel plaatsen en afregelen laat je doen.

hhhhmmm, blijft dus een dure onderneming bouwen. Laat staan een passiefhuis...

Uiteindelijk dwingt men je ertoe dan toch maar ergens een huis te kopen van 50 jaar oud, die niet geisoleerd is of slecht te isoleren valt.

Bert, net enkele prijzen binnengekregen. Heb ze niet bij, anders kon ik je meteen zeggen in welke grootorde onze prijzen liggen.

Na contact met heel wat architecten, kwamen wij tot de conclusie dat de finale kostprijs ergens tussen de 1300€ en de 1800€ per m² moet liggen (incl. erelonen en BTW).

Maai 1800 per m², toch veel of niet? Wat is de oppervlakte dan wel? Hopelijk niet té groot.

...ofwel heb ik de verkeerde job gekozen...

Bouwen is de dag van vandaag enkel mogelijk voor hooggeschoolden, die fulltime werken en een extraatje vd ouders kregen. Wij hebben passief gebouwd en begrijpen absoluut niet dat niet meer architecten, aannemers en bouwheren daarin geïnteresseerd zijn. Hou er rekening mee dat je belastingaftrek krijgt en dat je meer kan afbetalen omdat je geen verwarmingskosten meer hebt.
Het probleem is wel een passiefhuisarchitect/ aannemer zoeken die nog voldoende tijd heeft voor je project.

Ja, 1300 euro dat kunnen we misschien betalen, 1800 is onbetaalbaar... We willen echt wel voor een passiefhuis gaan, maar zoals gezegd, vind maar eens een architect die tijd heeft én geen belachelijk hoog loon vraagt. We blijven toch koppig volharden . We hebben 275000 euro ter beschikking voor de bouw, wel alles in geteld, voor een open bebouwing van een gem. grootte, met garage en berging beneden in talu ingebouwd, dus buiten het passieve deel... Benieuwd of dat gaat lukken. Iemand gokje wagen? Groetjes, Tania

1800 € is echt te veel

1300 € is volgens mij correct

Stefan

1800 € is echt te veel

1300 € is volgens mij correct

Stefan

@ x: bouwen kan heel goed betaalbaar zijn: bouw niet te groot, koop geen nutteloos stuk grond van 9are, doe veel zelf, gebruik degelijke maar goedkopere materialen voor de afwerking,...enz enz,...

je moet het alleen willen en afstappen van de "representatie" en het gedacht: "wat zullen de buren denken"...

Bestaat er ook een tussenweg voor renovaties? Bijvoorbeeld met een eenvoudige kleine verwarming in de woonruimte ? Ik ga wel geen dure ventilatie betalen, dat is er een beetje over. binnen 20 jaar bestaan er wel betaalbare zonnepanelen of collectors om mijn ketel te vervangen.

Ik had graag 0.5 beglazing gehad en de bestaande zijmuren (rijhuis) met 15cm PUR te laten bespuiten. Goedkoop en snel.

Extra isolatie is ook gewoon extra comfort, zeker in combinatie met vloerverwarming. Je kan nu zelfs de zetel naast een grote raampartij plaatsen.

Ik heb een beetje bang dat mijn woning ongezellig wordt als ik de verwarming laat vallen en vol voor passief wonen ga. zeker met een renovatie is dat riskant omdat je niet integraal te werk kan gaan, met alle mogelijke fouten nadien.

Besparen doe je vooral op werkuren, zelf schilderen en bezetten (als je dat kan) elektriciteit zelf leggen en aansluiten, isolatiefolies en voorbereiding vloerverwarming aanbrengen, buizen leggen en vastmaken, kan je makkelijk zelf of met de hulp van famillie. Zo bespaar je al snel 5000+ euro aan werkloon.

Allen,

Voor 1800 euro per vierkante meter : heb je dan een ikea of een siematic keuken ?
Voor 1300 euro per vierkante meter ...
Voor 800 euro per vierkante meter : inderdaad, maar dat project sprak over :
"... zonder gebruik te maken van dure en ingewikkelde ..."
en over :
"... goedkope, sobere en eenvoudige ingrepen ..."

Ik wil maar zeggen : als aannemer heb je de plannen van de architect te volgen.
Als die meer of minder verstand heeft van prijzen m.b.t. (zotte) constructies, kan hij je veer geld besparen ... of kosten.

Helaas is de eerste groep eerder klein dan groot. En in de praktijk consulteert vrijwel nooit iemand ons aannemers vooraleer een definitief plan af te werken en zijn bouwvergunning aan te vragen.

Bart

Nog effe ter illustratie :

Voor een bepaalde werf werd ons gevraagd om een offerte te maken. Ik mail de architect dat er een aantal (goedkopere) alternatieven bestaan dan die die standaard voorzien werden in het lastenboek.
Toch effe een citaat uit de mail die ik kreeg als antwoord :

"Eventuele veranderingen van materiaal kunnen we samen bespreken in kantoor na de aanbesteding."

Lees : nà de aanbesteding ... Dan valt mijn pet af !

Bart

Waarom is 9 are nutteloos ???

Nutteloos zal het niet zijn.

Een grote tuin hebben heeft wel zo zijn prijs. Zeker met de prijzen van de bouwgrond van tegenwoordig. Ik denk dat het dat is wat Jimmy bedoelde.

Kleiner gaat ook.

Designkeuken + energieverkwistende toestellen : 30000€
Degelijke keuken + energiezuinige toestellen : 15000 €

Nog eens dezelfde oefening met de badkamer en met het prijsverschil krik je de isolatie op tot passiefniveau. Laat me er hier of daar nog 1000€ naast zijn, maar zo dom zijn de meeste bouwers nu éénmaal

Als je voor een passiefhuis gaat, kom je waarschijnlijk bij houtskeletbouw terecht. Als je handig bent en geen schrik hebt van werken, kan je wel veel geld uitsparen.
Ik heb sspijt dat ik al een (gemetst) huis heb, en vooral dat mijn bouwgrond die ik teveel had, verkocht heb!!
Anders was ik nu opnieuw bezig!

Zelfde met de vloer of gevelsteen. Je hebt er van 50€/m² maar je hebt er ook van 20€/m². Je hoeft hier zeker niet voor kwaliteit in te boeten.

Daarnaast steek ik liever mijn geld in mijn huis om het energiezuinig te maken dan dat ik en mooie oprit heb met blauwe steen.

Jaja, dat verhaaltje kennen we ondertussen wel hoor...
Kies voor een iets goedkopere keuken en je hebt je passiefhuisbudget !
Onzin.

Een passiefhuis kost gewoon veel meer geld, tijd, overleg,.. dan een gewone bouw. En de meeste mensen hebben dat geld niet.

De gronden en huizen zijn tegenwoordig zo duur dat mensen al serieus besparen op inrichting.

Als niet geïnformeerde bouwer is het ook al een heel huzarenstuk om er aan te beginnen. Laat staan dat iemand je kan vertellen wat het gaat kosten.

Ben nu aan het verbouwen, totale renovatie, isolatie tot ~K35.

Keuken is al geminimaliseerd tot 4000 €, badkamer ook 4000 €, vloerbekleding zal de 15€/m² zeker niet overstijgen. Al de rest zeer sober.

Rekening op het einde van de rit ? 1500 €/m² (aankoop en verbouwing) . En dan ben ik zelf EPB verslaggever, zelf controleur van de werken, leg ik zelf elektriciteit, ventilatie, CV, keuken en badkamer installatie,...

Als geïnformeerde mens (met toch een beetje) ervaring, kon ik de architect bij het opmaken van de bouwvergunningsplannen ook goed sturen om niet te veel kosten te maken.

Wat moet een leek dan betalen ? En dan hebben we het hier nog maar over een verbouwing he ...

Het is natuurlijk gemakkelijk om andermans rekening te maken. Ik zie bij mijn kennissen en familie (allemaal tweeverdieners) zeker geen mensen die dure keukens of badkamers hebben, en toch allemaal zeer hard moeten sparen om de CV ketel te vervangen of om een dak degelijk te isoleren.

Geert

Geert Bellens, het is geen onzin, hoeveel woningen worden er niet gezet met minimale isolatie ("volgens de norm") maar MET dure keuken, MET dure badkamer, MET dure vloer, te groot... voor verstandige energiemaatregelen geen geld meer, meestal ook geen interesse.

Ik oordeel niet over uw persoonlijke situatie, je hebt het ongetwijfeld verstandig aangepakt !

@Jo,

Die tussenweg vind ik nog niet zo een slecht idee. Bvb de leefruimtes (living, keuken etc) passief maken en de rest (slaapkamers, hal, wasplaats, bergruimte, kelder etc) bvb K50. Alleen de leefruimte wordt verwarmd met een eenvoudige kachel. In het hele passiefverhaal heb ik nooit begrepen waarom elke kamer in putje winter kost wat kost 21° temperatuur moet hebben. Een geïsoleerde schil (leefruimte) binnen een tweede geïsoleerde schil (al de rest) lijkt mij ideaal.

vr gr
Pluto

Geert,

hoe kom je aan de 1500/m2 bij een verbouwing als je de aankoop meetelt? Hoe heb je de grond/waarde van je huis verdeelt in je kostprijs/m2
Hier hebben we verbouwd naar K32 5 jaar geleden (200m2 binnen geisoleerde schil, 100m2 er voorlopig buiten); alles bij elkaar ongeveer 320.000Euro. En ook heel sober gehouden (oude huis maximaal hergebruikt, 100m2 nieuw aangebouwd), maar wel vv, balansventilatie, warmtepomp, PV panelen (laatste wel geplaatst als er terug geld was), zelfs domotica; wel de meeste technieken zelf gedaan.
Rekenen we op de 'normale wijze': dan is kostprijs huis/totale nuttige opp; dan zitten we rond (320.000-100.000 (voor de grond))/300m2= 735Euro/m2.
Om maar te zeggen dat het met minder 1.500/m2 kan.

Los daarvan: voor ieder huis met een keuken van 25.000 Euro zullen er wel verschillende huizen gebouwd worden met veel kleinere budgetten voor de afwerking.
Zelf houdt ik het liever op het feit dat er weinig passief gebouwd wordt omdat het gewoon niet gekend is.
Ik geloof wel dat iemand die geld heeft om te bouwen, er altijd kan in slagen ook passief te bouwen. Al zal hij dan andere keuzes moeten maken wil hij voor eenzelfde budget bouwen.

walter

"...het is geen onzin, hoeveel woningen worden er niet gezet met minimale isolatie ("volgens de norm") maar MET dure keuken, MET dure badkamer, MET dure vloer, te groot... voor verstandige energiemaatregelen geen geld meer, meestal ook geen interesse."

Je kan je daar op vergapen ja, maar dat is niet het grote aandeel van de woningmarkt he.

Geert,

1515 euro per m² voor een verbouwing naar laag energie ???

Ik zal de discussie effe concreter maken (ik reken de grond effe niet mee) :

Nieuwbouw passiefhuis (massiefbouw) : excl. BTW :
Ruwbouw : 95.000
Ramen/deuren : 25.000
Dak : 17.000

Samen : 137.000 euro.

Tel alsvolgt :

Passiefbouw : ruwbouw water/wind/luchtdicht : ongeveer 70/115 (%)van het totale bouwbudget.
137000 euro zou moeten resulteren in een totaalbudget van ongeveer 225.000 euro (excl. BTW) voor dit passiefhuis.

Voor traditionele ruwbouw : water/winddicht : rekenen we op 100/115 van dit budget : ongeveer 195.000 euro (excl. BTW).

Het gaat om een open bebouwing met een nuttige oppervlakte (bruto minus de buitenmuren, gezien de dikte ervan) van ongeveer 238 m² .

Het bouwbudget bedraagt dus 945 euro per m² excl.BTW en 1144 euro per m² incl.BTW .

Bart A

Bart,

dus jij plaatst passiefhuizen voor 1144 €/m²?
En wat zit er dan in die prijs (en wat niet ?)

Geert

G

Ik heb enkel een lopend project geëxtrapoleerd naar afbouw.

In tegenstelling tot wat vaak beweerd wordt, kom je niet toe met 'een slordige 50.000 euro' om een huis af te werken van ruwbouw water/wind/lucht-dicht tot 'af'.

Daarom de volgende berekening gehanteerd : 137.000 aan het einde van de rit ruwbouw water/wind/lucht-dicht.

Rekening houden met de meerkost voor passiefhuis :
Ramen/glas : plus 5%
Isolatie : plus 5%
Dus wordt de ruwbouw niet 60/100 van het budget, maar 70/110 (gezien de totale meerprijs van 10%°
Tel daar in de afbouwfase nog eens 5% bij en je komt op 70/115 van het budget om de ruwbouw te realiseren.

Als dus 137.000 euro 70/115 van het budget is, dan kunnen we het totale budget ramen op ongeveer 225.000 euro.

Die 137.000 zijn reële cijfers, de rest is afgaande op praktijkervaring.

Laat me zelf reeds de discussie relativeren : de ruwbouw is nu eenmaal wat hij is ... in de afbouw kan je de zotste kosten maken ... daarom zijn de gehanteerde percentages 'richtpercentages'.
Op jouw vraag : wat krijg je voor dat geld ? Slechts één antwoord kan ik je geven : voor dat concreet project krijgen die mensen de ruwbouw aan 567 euro per m² (excl. btw) ... al de rest is aan jou (gesteld dat het hier over jou project zou gegaan hebben).

Bart

Geert,

"Ik heb 165 m² binnen de verwarmde schil. Met een kostprijs na verbouwing van 250.000 euro (hopelijk !)kom ik op 1515 €/m²"

Is het dan niet goedkoper alles neer te gooien en opnieuw te beginnen. Aan dergelijke kostprijs is zelfs nieuwbouw duur: LEW, passief, of 'gewoon': dat zijn gewoon dure m2.
iemand die "goedkoop" bouwt kan onder 1000Euro/m2 komen (tenminste dat is wat ik zie in mijn omgeving).

Hoe dan ook: je lijkt me jouw grond geen enkele waarde te geven in jouw project. Lijkt me niet het juiste uitgangspunt.
Je zou zelfs kunnen redeneren dat als je bestaande woning oud en versleten is, dat ze eigenlijk geen waarde meer heeft (ook al zijn er nog wat goede muren aan). Maw de aankoop is enkel voor de prijs van de grond. En dan is de kostprijs/m2 enkel de kostprijs van de verbouwing.

En moest het echt zo goedkoop gekocht zijn wens ik je geen problemen met te kort schatting .

Walter

Walter,

"Hoe dan ook: je lijkt me jouw grond geen enkele waarde te geven in jouw project. Lijkt me niet het juiste uitgangspunt.
Je zou zelfs kunnen redeneren dat als je bestaande woning oud en versleten is, dat ze eigenlijk geen waarde meer heeft (ook al zijn er nog wat goede muren aan). Maw de aankoop is enkel voor de prijs van de grond. En dan is de kostprijs/m2 enkel de kostprijs van de verbouwing."

Wat je zegt ... ik zeg altijd : een bouwgrond met een 'oud' huis erop is een dure bouwgrond (rekening houdend met de sloopkosten) ...

Bart A

Walter,

platgooien en nieuwbouwen kost ook geld he. De sloopkosten in de eerste plaatst en daarna alles aan 21% bouwen en veel premies mislopen...

Stel dat ik de prijs van de grond zou aftrekken (kijkende wat het in de buurt kost) dan heb ik inderdaad enkel een bouwgrond gekocht. En nog geen dure. In dat opzicht zou je kunnen zeggen dat mijn verbouwing tot een LEW minimum 725 €/m² kost... (er vanuit gaande dat het huis helemaal geen waarde heeft, wat ook niet helemaal klopt..) Dus de waarheid zal ergens tussen de 725 en 1515 €/m² liggen.

Ik heb in het verleden een aantal passiefprojecten van dicht bij gevolgd, en de meerkost is op het einde van de rit vaak een stuk hoger dan oorspronkelijk begroot.

De eerste communicatie van het PHP sprak over zeeer lage terugverdientijden gebaseerd op meerkosten van een paar procenten... Gelukkig wordt de sector een beetje volwassen en durft men een meerkost van 15-25% vermelden. Wat al veel eerlijker is.

Hetzelfde voor renovaties. Buitengevelisolatie wordt vaak 'verkocht' aan 100€/m², maar in de praktijk zit je al snel aan 150 €/m²als je niet oppast.

Geert

quote Geert: "Ik heb in het verleden een aantal passiefprojecten van dicht bij gevolgd, en de meerkost is op het einde van de rit vaak een stuk hoger dan oorspronkelijk begroot."

Geert, hoeveel % van ALLE bouwprojecten gaat niet over budget? 95%?

quote Geert: "platgooien en nieuwbouwen kost ook geld he. De sloopkosten in de eerste plaatst en daarna alles aan 21% bouwen en veel premies mislopen..."

Sloopkosten zijn vaak een peulschil: zeker voor oudere huizen waarbij er amper fundering dient verwijderd te worden. Voor 3000 euro ben je er vaak al vanaf. Je kan zelfs stellen dat een nieuwbouw op nieuwe grond meer grond zal moeten afvoeren (ook een reële kost). Ik meen dat kost platgooien vaak overdreven wordt, omdat men niet goed geïnformeerd is.

Je misloopt welsiwaar premies, maar ik ken niet 1 aannemer die zijn offertes voor renovatie niet duurder maakt dan voor nieuwbouw: het is er immers meestal moeilijker werken-->duurdere offertes. Daarmee verlies je soms het gehele voordeel van de 6% BTW al. Vaak ook veel kleine opdrachten-->verlies van schaalvergroting die je bij nieuwbouw hebt (bv. chappen in 1 keer of in 4 keer). Dak dat eerst zorgvuldig afgebroken moet worden (bij ineens platgooien is dat allemaal minder nauwkeurig nodig, dus goedkoper). Meer kraanwerk nodig om de regenput achter het huis te kunnen steken enz.

Bv. Potten en balken kiezen voor de overspanning, omdat predallen niet gelegd kunnen worden enz..

Je ziet, ik geloof niet echt in de GEGARANDEERDE meerkost van nieuwbouw tov renovatie.
Renovatie vraagt vaak pak meer planning en soms duurdere oplossingen omdat steeds rekening moet gehouden worden met bestaande structuur.

"Geert, hoeveel % van ALLE bouwprojecten gaat niet over budget? 95%?"

Ja, ok. Maar ik wil zeggen dat de specifieke meerprijs van passief bouwen vaak onderschat wordt. Je kan niet 'een beetje' passief bouwen he. Eens je vertrokken bent, moet je je aan je concept houden.

3000 euro voor een volledig huis te slopen ? Doe jij het daarvoor ?

Geert

Eentje van vrienden kwamen ze gratis doen, als ze de recupsteen maar mochten meenemen, maar da's natuurlijk niet altijd het geval

Bel eens naar een graafwerker, je zal mss verrast zijn. Op voorhand zelf glas, ramen en sanitair uitbreken is ook niet de tijd/kost indien je het zelf doet.

Oude huizen: vaak geen isolatie dus je afval bestaat uit veel steenpuin (muren, chape + dak) en hout (vloeren, dak).
De linoleum enzo afvoeren met remorkske is ook geen ramp.
Container huren desnoods.

Ben nogal voorstander van nieuwbouw

Ha ja... weer een uitzondering op de regel.

Wij hebben zelf de achterbouw van het oude huis gesloopt.
Aan containers alleen al zal dat 1500 euro zijn en dan heb ik het geluk dat ik iemand kende die een groot deel van het hout kwam halen.

Een volledig huis slopen zal eerder rond de 6000 euro minimum liggen denk ik.

Geert

"geluk" dat ze het hout kwamen halen?
Hout kan je opstoken, dat haalt men gratis weg nog voor jij je annonce op kapaza hebt kunnen posten..

Neem dan nog 6.000 euro voor een afbraak...dan reken je toch met meenemen alle puin? Een kraan huren voor afbraak alleen kost je wss geen 700 euro voor een dag. (Als die er uberhaupt al een dag aan werkt.)

Afgraven nieuwbouw:
Elke vrachtwagen (8m³ gegraven geeft 10m³ geladen) grond afvoeren kost wat? 180 euro? Breng elke uitgespaarde lading alvast in mindering.
Ik heb er bv. 20 laten afvoeren (nieuwbouw, enkel kruipkelder), dat is al 3600 euro.
Verschil: 6000-3600= 2400 euro.

Ik zeg niet dat het ALTIJD rendeert, maar zonder prijzen te vragen en te rekenen vind ik het niet juist te stellen dat renovatie altijd goedkoper uit zal komen.
Het grote voordeel van renovatie is dat je meer in fasen kan werken.

Ik kan niet echt spreken voor een passiefhuis, maar mijn K23-woning heb ik toch voor veel minder kunnen zetten 2 jaar geleden. Misschien is de kostprijs van materialen sindsdien sterk gestegen, maar volgens mij zijn redelijke prijzen nog goed mogelijk (< 200.000 euro voor een degelijke lew van minder dan 200 m² bewoonbare oppervlakte).
't Is natuurlijk nog niet aan iedereen gegeven, zeker gezien de grondprijzen, maar een lew rijwoning moet zeker nog kunnen voor de meeste mensen.
ALs ik de prijzen hier lees (> 250.000 euro) dan begin ik mij niet goed te voelen. Hoeveel betaal je dan af per maand? Meer dan 1200 euro per maand over 25 jaar ? Wat als ge dan uw jobke verliest ?

Waarom zou ik het afgraven van die grond in mindering brengen ?

Als ik eerst mijn bestaande woning afbreek en daarna funderingen wil laten plaatsen moet ik die grond toch ook afgraven ?

Geert

quote Geert: "platgooien en nieuwbouwen kost ook geld he. De sloopkosten in de eerste
plaatst en daarna alles aan 21% bouwen en veel premies mislopen..."

Dit wordt nu gewijzigd: wie een oud huis sloopt mag een nieuw bouwen aan 6% BTW.
Dat was al zo voor een aantal op te waarderen regio's, maar wordt nu (2009) van kracht
voor heel het land.

Om bij het topic te blijven: uiteraard is een passiefhuis iets duurder want hoewel een
aantal ingrepen door andere worden gecompenseerd (meer isolatie en ventilatiekost,
maar minder of haast geen verwarmingsinstallatie) kun je de zware meerkost van passief
schrijnwerk (rap 15000 euro) niet elders "afchecken". En eer je 15.000 euro aan verbruik
hebt ingewonnen ben je al even verder. Ik vermoed wel dat de kost van passief
schrijnwerk zal dalen zodra onze inheemse ramenmakers hun productie in gang
krijgen... Het driedubbel glas zelf is immers niet zo een zware dobber

Erwin

Ik hoorde van mijn schoonmoeder dat de houtprijs in elkaar
is gezakt (ik neem aan dat in deze tijd houtleveranciers
meer mogen kappen zodat hun aanbod groter wordt en de prijs
zakt, zodat bouwen gestimuleerd wordt...)
Zou dat drastische gevolgen kunnen hebben op de prijs van
een passieve woning?
Een passieve woning bouwen over de taalgrens, zou dat
(buiten de aankoop van de grond) ook goedkoper zijn?

Ik heb firmas gevonden in Deuchland, die vragen 780 euro per m, n voor en luxe model 1300 euro per m. Maar van buitenkant van de muur liggen geen baksteen. Ik weet het niet of technishe is dit minder goed dan belgische model van passiev woning. Graag jullie ideas te weten

ARGISOL ® - snel, creatief en prijsbewust bouwen. Ideaal voor de zelfbouwer!!!
Onze  ARGISOL ®consultants zijn opgeleid om u individueel te adviseren - van planning tot uitvoering.
In minder dan één dag ben je overtuigd van de eenvoud en toegevoegde waarde van het product en bouwwijze.
 
Voor bijkomende info of een persoonlijk onderhoud kan je mij steeds vrijblijvend contacteren via telefoon of mail. 0478 369 530 / david@purenergy.be

Beste,

reclame wordt hier niet gewaardeerd. Lees de huisregels er maar eens op na. Misschien kan de moderator de vorige post verwijderen.