gasbrander ELCO KLOCKNER

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Ik heb een gasketel (37,8 KW) van ELCO KLOCKNER (ATOM-2 37P). Deze ketel is 10 jaar oud en dient voor mijn vloerverwarming. Ik weet niet welk rendement deze ketel heeft.
Gelet op de gasprijzen denk ik eraan om deze ketel te vervangen door ee Hoogredement of condensatie ketel. Kan mij iemand helpen met mijn beslissing ? Ik heb een jaarlijks gasverbruik van 45.000 kw. Hoe lang zal het duren vooraleer ik de investering zal terug gewonnen hebben ?

Reacties

Aaaaaarrrgggghhhhh...45.000kWh ????
Mischien toch eens vertellen in welk soort woning/kasteel u woont om zo'n gigantische hoeveelheid gas erdoor te jagen...

Welke afmetingen (en bouwjaar) heeft de woonst en hoeveel m² zijn effectief gestookt, welk bewonersgedrag, hoeveel gezinsleden,warm water in doorstroom veronderstel ik, dus geen boiler ? Zit er iets van isolate in deze woning ? dubbel glas ?

45.000kWh ? Daar stoken de meeste mensen hier meer als 5jaar van....

bouwjaar = 1999. 4 gevel woning met een volwaardig verdiep. gelijkvloers (+/- 11m * 9,8m)een living & bureau & keueken & wintertuin die cst verwarmd zijn . op het eerste verdiep (11m * 9,8m) 3 slaapkamers + één badkamer. Ik heb overal vloerverwarming gekombineerd met luchtverversing (type D met warmterecuperatie). Dit werd verwezenlijkt met TRIO THERM. Al mijn binnenmuren zijn silikaatsteen (12 cm voor de buitenmuren en 15cm voor de binnenmuren). De buitenmuren hebben een spauw en zijn geisoleed met een rotswolpaneel van 5 cm. Wij wonen met 4 personen (+/- volwassen) . Warm water vanuit een 200 liter 'vat' dat opgewarmd wordt door de verwarmingsketel.
Ik denk dat het probleem niet de buitenmuren zijn maar de constande 'afkoeling' door het ventialtie systeem dat lucht onder de vloerverwarming blaast.

Wintertuin die constant verwarmd zijn ?? Wat is een wintertuin ?
Los daarvan blijft 45.000kWh afschuwelijk veel voor deze woning dewelke niet abnormaal groot is. Overal vloerverwarming is niet slecht (regeltechnisch dan)

Ok, qua isolatie in de buitenmuur gene grote stoef (=antwerps voor "niet indrukwekkend") maar toch lijkt me dat verbruikt nogal veel...

=> Zit er isolatie onder de gelijkvloerse verdieping ? Is het met kelder of kruipruimte ?
=> Lucht "onder" de vloerverwarming blazen ?? Hoe doe je dat ?
=> Nu wat die Elco betreft, welk soort "regeling" gebruik je ? Met een buitenvoeler (weersafhangkelijk) ? Is die ketel geen grote vloerstaande ketel uit de ATMON reeks (ipv ATOM?)

Die ketel is precies gene modulerende, dus dat is precies alles of niets kwa vermogen en daar kan wel eens het probleem schuilen...37kW is gruwelijk veel vermogen. Staat die ketel altijd AAN/UIT/AAN/UIT te schakelen of doet hij langere brandercyclussen aan 1 stuk door ?

Een modulerende ketel (vb uit het Elco gamma) zal een stuk zuiniger denk ik! Ik begrijp echt niet hoe je 45.000kWh erdoor kan draaien op 1 jaar.

Volledig akkoord met Jan,

Een vloerverwarming zou net een zuinig systeem moeten zijn. Met dit verbruik behoort u tot de grootverbruikers.

Bij onze woning met 160 m² (wel HOB, maar radiatoren) deden wij het vorig jaar met 13.000 kWh.

Mjn wintertuin is een ruimte van 3m50 op 3m70 die rondom beglaasd is . het dak is geisoleerd.

Mijn gelijkvloer is volledig onderkelderd.

Lucht "onder" de vloerverwarming blazen = systeem van TRIO THERM (zie ook www.nordic-europe.com)

Ik denk niet dat de ketel een buitenvoeler heeft.
Het is inderdaad een grote vloerstaande ketel uit de ATMON reeks (ipv ATOM-2 37P)

Het is een ketel met een thermostaat die als de ketel temp. onder een bepaalde waarde komt de ketel doet branden tot hij terug boven een bepaalde waarde komt (die ketel staat altijd AAN/UIT/AAN/UIT te schakelen)

De 45.000kWh op 1 jaar kan door verschillende zaken veroorzaakt zijn;
- slecht rendement van mijn ketel
- constante afkoeling van mijn vloer door de verluchting die eronder geblazen wordt. Dit is niet erg op voorwaarde dat mijn warmtewisselaar goed werkt (maar ik weet niet hoe ik dit moet testen)
- Mijn vrouw die nog altijd niet begrepen heeft dat men de ramen niet moet openen om te verluchten (als men een type D verluchting systeem heeft)
- ik heb ook geen mogelijkheid om mijn verluchting automatisch op lager debiet te zetten

Ik zou het niet direct steken op het "verluchting" want je hebt een systeem D met warmte-recup.
Mischien eerder te zoeken in het slechte rendement van de ketel ? Start/Stop -> gas vliegt er mischien...
Een modulerende moderne ketel zal toch héél wat efficienter zijn ipv zo'n 37kW only bom ....

Mischien moet je eens beginnen met al diene ventilatie-toestanden *AF* te zetten en terug te vallen op gewoon ventilatie-via-raampjes-open (zoals wij dat hier doen)
Zo neem het potentieel "afkoelen" van de vv alvast weg.
Dan mag moeder de vrouw wel de raampjes kippen van tijd tot tijd.

Schrijf dan gedurende 1 WEEK de GASMETERSTANDEN op ... meten is weten !
Schrijf desnoods de standen op gedurende 24h zo kan je een beeld vormen wat het verbruik echt is heden ten dage.

In theorie, met jouw 45.000kWh = 4500m³ per jaar = 12.3m³ / DAG wat geen drama is VANDAAG (wegens het niet zo warm zijn buiten) en mischien realistisch voor de isolatie-specs van de woning.

Jan, kan jij mij +/- aanduiden wat het verschil in globaal rendement tov mijn ketel (met cst waakvlam) kan zijn van;
- Een modulerende moderne ketel
- een condensatie ketel

Ik ben ook op zoek naar een elegante (betaalbare) oplossing om ofwel het rendement van mijn warmtewisselaar te verbeteren ofwel mijn aanzuig lucht voor te verwarmen. Ik zou bvb ipv een aardwisselaar een deel van mijn keldermuren kunnen gebruiken als warmtewisselaar.

Heeft da ding (nog) een waakvlam ???

Ik lees : "elektronische ontsteking met ionisatievlamcontrole" dus dat lijkt toch redelijk modern hé...

Een waakvlam verstookt inderdaad op jaarbasis wel wat, ben het getal echter vergeten. (ik verschoot er wel van...)

Van de verschillen in globaal rendement kan ik je niets zeggen, ik ben absoluut een leek. Hier en daar zit hier wel een man van de praktijk die hierop kan antwoorden.

Wat de ventilatie betreft : als je een systeem D hebt dan heb je toch al "voorverwarming" van de binnenkomende lucht met de lucht die naar buiten gaat ? Warmte-recup systeem hé.
DAT gaat het niet maken hoor, die 4.500m³ zal daar maar marginaal van verbeteren, ALS het zelf al merkbaar is.

Nee, beste kans is inderdaad de pijlen op de ketel richten...een vakman zal hierop wel reageren hoop ik...