Strobalenbouw met parementsteen + details

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Ik heb de volgende vraag :
Is het mogelijk een strobalenbouw te doen met een parementsteen ervoor? (stedebouw)

Hoe worden de elektrische e.a. leidingen in strobalenbouw weg gewerkt?
Wat is dan de muurdikte?
Wat is zo ongeveer een richtprijs voor ruwbouw/winddicht?

Waar moet ik zoal rekening mee houden?
Wat ben ik eventueel vergeten te vragen?

Reacties

ik denk dat je dan beter werkt met een houtskelet vanwege de totaal verschillende zettingen van strobalen en baksteen ...

richtprijs ruwbouw/winddicht ?
ik denk dat je lang zult zoeken naar bedrijven die strobalenbouw willen uitvoeren : bouwbedrijven hebben een wettelijke aansprakelijkheid, en dienen dus alles binnen vastgelegde of gedocumenteerde normen en procedures uit te kunnen voeren .
probleem is : voor strobalenbouw bestaan die niet .
velen vinden dat er op dit ogenblik nog te weinig wentenschappelijk onderzoek naar is gedaan om goede resultaten te kunnen garanderen .
en als dat onderzoek al gedaan is, dan meestal over strobalenbouw in semi-ariede gebieden (VS), en heel weinig in ons maritiem klimaat .
je kunt in de andere threads hier ook lezen dat niet alle te verwachten problemen op dit ogenblik afdoende opgelost zijn ...
ik heb alle respect voor de pioniers, maar het blijft een feit : strobalenbouw is bij mijn weten in België nog altijd een doe-het-zelf operatie , er zijn geen commerciële aanbieders van .
misschien vind je hier en daar wel een vakman die wil meehelpen op uurbasis, maar dat is niet hetzelfde , zo iemand verkoopt enkel werkuren , en zal geen garanties bieden .

dit gezegd zijnde : een aantal van die bouwheren is wel tevreden over hun bouw ...

vriendelijke groeten,
bart humbeeck

dit is mogelijk en kan gedaan worden zoals dit bij een houtskelet wordt gedaan.

in oostenrijk wordt op die manier wel eens met stro gebouwd. Let wel, het stro gaat dan enkel fungeren als isolatie en niet als 'muur'. De draagstructuur wordt een houstkelet, dikte: 35cm, tussenafstand: 50cm. Aan de buitenzijde een houtvezelplaat, luchtspouw en gevelsteen.

zoek eens op 'sroh' en 'austria' op google, en denk dan wel dat je iets vind.

voor het bouwproces heb je enkel een firma nodig die het houtskelet zet, stro plaats je zelf, en een metser die het gewoon is om gevelsteen uit te metsen voor houtskeletbouw.

Beste HVH,

ik denk wel dat dat mogelijk is. Maar ben je zeker dat men een pleister afwerking ook niet zou toelaten ipv die baksteen. Ik ga ook bouwen met strobalen en de bouwvoorschriften voor onze grond zeggen dat de gevel moet uitgevoerd worden in welgevormde bakstenen, natuur -of kunstmatige stenen, of andere materialen die esthetisch kunnen verantwoord worden en aangepast aan het kader van het gebouw en de omgeving. Ik veronderstel dat een leempleister dan wel zal mogen.

Met die baksteen ben je wel beter beschermd tegen regen. Je moet dan wel met een spouw werken natuurlijk. Er zijn ook wel pleister afwerkingen mogelijk die tegen neerslag bestand zijn, maar die zijn dan weer niet genoeg dampopen, naar mijn mening. Hoewel anderen hier duidelijk anders over denken. Dat betekent maw ook dat u zichzelf al deze vraag zult moeten stellen.

Eigenlijk zijn er nog zeer veel vragen die je jezelf moet stellen, vrees ik. Een eerste selectie die mij zo te binnen springt ivm met die bakstenen dan:

Ga je de strobalen nog pleisteren ? Ook al werk je af met een baksteen. Of ga je een beplating voorzien?

Hoe vermijden dat ongedierte door de verluchtingsgaten bij de strobalen komt ? (met een voldoende laag pleister bijvoorbeeld, maar inspectie blijft onmogelijk)

De dikte van de muur hangt samen met de gebruikelijke afmetingen van balen. Je hebt er van 45cm breed en 35cm hoog. Maar ook van 50cm op 40cm. En dan nog de jumbo-balen met afmetingen van 60cm en meer. Je moet er dan natuurlijk nog wel uw spouw, uw steen en uw binneafwerking bijtellen.

Meestal worden hier die van 45 op 35 gebruikt en plat gelegd zodat het stro alleen al 45 dik is. Maar aangezien ge voor uw bakstenen spouwankers nodig hebt, veronderstel ik dat ge een stijl en regel houtskelet zult moeten gebruiken en dan kunt ge beter de balen kantelen zodat ze 35 dik zijn en 45 hoog. Dat geeft dan een nog net iets betere isolatiewaarde. Als ge geen stijl en regel werk gebruikt, dan moet ge u afvragen of ge daar wel spouwankers in weg krijgt in die balen? Persoonlijk denk ik het niet maar je weet nooit.

Leidingen steekt men gewoon in het stro. Maar voor electriciteitsleidingen ben ik daar geen grote voorstander van. Als ge werkt met een binnenafwerking van leem dan krijgt ge daar ook problemen met de luchtdichting. Ze steken die wandcontactdozen gewoon in het stro en zetten dat wat vast met een houten wig. Maar dat ga ik dus zelf zeker niet doen.

Aannemers kan je inderdaad niet vinden, maar er zijn wel wat architecten die graag met stro bouwen.

Zelf zou ik u zeker aanraden eens een aantal boeken te lezen over strobouw. Je zal dan snel een idee hebben over de vragen die je jezelf nog wilt stellen. Kamp C heeft een fantastische bibliotheek met heel wat boeken terzake. Je moet ze wel ter plekke kopieren of lezen want er kan spijtig genoeg niet ontleend worden.

De opmerking van Bart over de verschillende zetting van stro en baksteen, begrijp ik niet goed. Stro en hout hebben ook verschillende zettingen. Alle materialen hebben dat toch ? Ik zie het probleem niet.

Jan

@Jan,...

zoals ik al zei is dit perfect mogelijk en wordt er zo in oa OOstenrijk veel gebouwd, zie de link,...

Pleisteren van de strobalen aan beide zijden is essentieel, zelfs als er dan nog een parementsteen voor komt te staan (ongedierte, brand, winddicht,...). Leem zorgt daarbij nog voor een goede vochtregulatie/bescherming.

Door een parementsteen kan bij slagregen nog altijd veel water doorkomen (afhankelijk van steen, voegen,...). Dus een open spouw en een goede waterafvoer voorzien aan deur- en raamopeningen. Dakoversteek (ik heb bijv. 1.5 m) helpt ook al veel natuurlijk). Eventueel de buitenkant met een waterwerend product (maar dampopen) produkt behandelen (te vergelijken met gore-tex regenjas).

Ipv volledige stenen zou je ook met steenstrips kunnen werken - die moet je dan wel nog eens op een plaat bevestigen uiteraard.

En kijk ook eens of je niet een gedeelte van je gevel met houten beplanking kan afwerken (bijv. tussen twee ramen).

Wat dat van die leidingen betreft - daar is inderdaad enige creativiteit vereist. Vergeet niet dat je ook nog je houtskelet hebt, waar je mits enige inventiviteit goed gebruik kan van maken.

Succes alvast,

Jan.

aan de buitenzijde wordt het geheel afgedicht met vezelplaat (zoals bij houtskelet), dan is 2-zijdige bepleistering niet nodig.

leidingen worden geplaast in een leidingenspouw, zoals bij houskelet.

zoal ik al zei moet je het stro enkel zien als isolatie, niet om het geheel mee op te bouwen.

steenstrips lijken me alles nog ingewikkelder te maken dan baksteen.

Hallo Allemaal,

Kan iemand ons op weg helpen met informatie over het bouwen met stro. Wij willen dit graag in nederland gaan doen maar ik kan wel wat info vindne maar niet genoeg vind ik. Bv waar kan ik iemand vinden die het skelet van het huis kan maken? Kan je leem er ook opspuiten of is er een ander soort spul wat je er op kunt spuiten??

Wie o wie kan ons helpen??

Groet,

Ted

Veel info te vinden op casacalida.be. Tal van links naar mogelijke aannemers die een deel van het stroverhaal voor zich kunnen nemen (architecten, houtskelet, lemen,...).
Ook zeer behulpzame mensen aldaar, voor eventuele extra info kun je gemakkelijk es mailen!!