Asbest fixeren?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

De asbestisolering van de warmwaterleidingen (in het huis van mijn
schoonbroer) is op enkele plaatsen bloot komen te liggen door ouderdom
en door werken aan de leidingen. Nu hebben ze gevonden op het internet
dat het in zo' geval, en zeker in woonhuizen, beter is de asbestvezels te
fixeren dan ze te laten verwijderen door een gespecialiseerde firma. Maar ze
vinden alleen maar oplossingen die door professionelen kunnen uitgevoerd
worden. Zo levert Astbelgium uit Deerlijk "Foster Hi-Temp 84-18 ". Dit
product wordt wel in te grote hoeveelheid geleverd en moet met airless
spuitapparatuur worden aangebracht.
Omdat iemand suggereerde er haarlak op te spuiten, vragen we ons af of
dat kan? Of is er een ander simpel en goed middel in de handel voor
particulieren, liefst in een spuitbus?

Dank en vriendelijke groeten

Mark

Reacties

Ik ben geen asbest specialist , maar volgens mij is haarlak enkel goed genoeg om je ... haar te fixeren,en geen asbest.
Kan je het probleem niet veel eenvoudiger (en goedkoper) oplossen door een tape omheen de buis te winden, bv van het type waarmee je ook lekken dakgoten ed kan repareren ? Te vinden in elke dhz zaak.

Mark,

een referentie als 'het internet' zou ik zelf niet vertrouwen. Beter een bron vermelden (die natuurlijk ook op het internet mag gevonden worden).
Ik ben wel wat verbaasd over het advies: we zijn net bezig met renovatie van een scoutslokaal en heb me er een beetje in verdiepd gehad.

Op zich is er een vrij goede brochure van de Vlaamse overheid (bv van hier te downloaden: http://www.antwerpen.be/docs/Stad/Bedrijven/Sociale_zaken/SZ_Milieu/gezondheid/asbest_brochure.pdf )

Hier is het advies dat als je asbestisolatie toegankelijk is, je deze best verwijderd (p19 uit de brochure).
Ofwel moet je het asbest afschermen. Maar daar versta ik toch wat meer rond dan er een product rond aanbrengen. Eerder inkasten dan. Maar dan wordt je binnen x aantal jaren toch weer met die asbest geconfronteerd.

Zie je zo hard op tegen de verwijdering?

Walter

Ik heb al mijn buizen in de kelder verwijderd. Ze waren/zijn omwikkeld met gips en misschien met asbest. Iedereen die ik raadpleegde, zelfs mensen van de bouw, zeiden: jongen, dat bevat geen asbest, dat zal hoogstens glasvezels en glaswol hebben als isolatie en dat omringd door gips. Het huis ziet eruit als gerenoveerd in de jaren 60 dus de kans op asbest is groot. Ik heb ook een vals plafond dat naar alle waarschijnlijkheid menuiserit (met asbest) is.Wat doen? Test uitvoeren en dat komen tot de conclusie dat je de verwijdering toch niet betalen? Ik had er geen prettig gevoel en heb geen prettig gevoel van overgehouden maar zonder budget moet je het dan maar zelfs doen. Veel P3 maskers van 3M gekocht en aan de slag. Ik heb zo voorzichtig mogelijk op enkele plaatsen de gips eruit gesneden en dan de buizen op strategische punten doorgezaagd, merendeels met de hand maar soms toch met de slijper. Dat waren telkens 2 dikke buizen waar ik doorheen moest . Dan de rest van de buis met isolatie inbegrepen afgehaald. Dat staat nu op de grond, met de oorspronkelijke isolatie omwikkeld in 2 lagen van plastieke zakken.

Wat nu doen? Naar de asbestverwerking stortplaatsen veronderstel ik. Was er asbest in? Geen idee. Ik kon me moeilijk permitteren om een fortuin te spenderen aan een gespecialiseerd bedrijf. Waarom doet de overheid niet meer voor de gewone man als het toch zo gevaarlijk is? Ik zal zeker fouten gedaan hebben. Het huis verluchten is belangrijk maar hoeveel vezels krijg je weg in welke tempo? Je leert ervan maar het is iets dat ik maar eenmaal wil doen gezien de grote risico die er aan vast verbonden is.

Ik weet niet of dit verhaal iets helpt? Het is het mijne. En die verwarmings buizen liggen er nog voor het grootste deel not intact. Er is een stuk dat misschien wel 4 a 5 meter lang is, in elleboog formaat. Dat was een hele karwei het uit de kelderkamer te krijgen zonder het gips te beschadigen.

 Op zich deugt die verwijderingsmethode van jouw wel.

Ik zou alleen tijdens de werken de ruimtes niet verluchten, en als alles verwijdert is, de ruimtes met water afspuiten, muren en plafond inclusief. Dit stof+water kan je dan met een waterstofzuiger opzuigen en mee in een plastic zak steken.

Daarna doe je eerst je stofmasker  + eventueel beschermende overall uit.

Zeker ook voldoende de filters van je masker wisselen.

 Ja, ik heb de vloer en de muur op halve hoogte met water schoon gemaakt. Ik geloof echter dat dit maar een beperkte resultaat heeft omdat naar alle waarschijnlijkheid asbestvezels gemakkelijk afbreken/splitsen en dat ze doch zo klein zijn dat ze in de groeven van de tegels komen. Maar goed, het is weer een extra stap dat helpt het aantal potentiele vezels te beperken en ook om rond te vliegen. Ik had persoonlijk niet zoveel brokken gemaakt in het gips. Het kan echter altijd beter. Ik had ook onmiddellijk naar versnijden de zijkanten afgeplakt. Allemaal kleine stappen die het gevaar moeten verminderen. Het vals plafond (kleine oppervlakte) laten we voorlopig staan. Het is in zeer goede staat en misschien is er geen asbest. Hetzelfde met de platen onder het trappenhuis. Iets meer vervelend omdat ik daar extra isolatie wou plaatsen aangezien ze van de kelder komen.

Verder heb ik nog mijn twijfels over ons onderdakfolie in de zolder. Het brokkelt af in sommige plaatsen. Het is bruinachtig en het moet er al volgens mij zeker al een 10-tal jaren geplaatst zijn, als het niet meer is. Liefst zou ik hem liever weg willen maar budgetair zit het echt niet mee. Heeft iemand een idee uit welk materiaal die oude onderdak folies bestonden. Ik heb geen enkel merknaam kunnen aflezen.