warmtepomp en negatieve invloeden op de tuin

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

We staan op het punt om een huis te bouwen. Voor de verwarming hebben we gekozen voor een warmtepomp (geothermisch).

Maar weet er eigenlijk iemand of bodemcollectoren( het captatienet) een negatieve invloed hebben op de natuurlijke omgeving qua temperatuur bijvoorbeeld.
Is het mogelijk om teveel warmte uit de grond te halen zodat struiken, aanplantingen minder snel groeien? of andere neveneffecten?
Heeft iemand hier al ervaringen mee gehad? positief of negatief.
Of hangt alles af van correcte berekening en het niet overbelasten van de warmtepomp.

vb : heb jij ook last van grond die omhoog komt?
mijn vriend heeft er heel erg last van. blijkbaar zou dat komen omdat masser de leidingen van horizontaal net maar op 70cm diep leggen en daardoor ijsvorming ontstaat rond de leidingen. "

Bedankt voor opmerkingen, advies

Paul

Reacties

Een vriend heeft ook een Masser warmtepomp en in de lente was het gras veel groener en stond hoger dan waar er geen captatienet was. Je kon heel duidelijk de ligging zien van het net!
Maar noem je dit nu een nadeel of een voordeel?

In extreme gevallen krijg je een toendra-permafrost microklimaat in je tuin.

vr gr
Pluto

Een goed gedimensioneerde warmtewisselaar mag de bodem nauwelijks doen zakken in temperatuur, laat staan bevriezen!

Dat gras beter zou groeien boven de leidingen van zo’n aardwarmtewisselaar kan eventueel te maken hebben met een lossere en beter gemengde ondergrond en een hogere vochtigheid in de buurt van de leidingen. Maar dat is daarom niet interessant voor alle planten. Sommige planten houden juist van wat toegevoegde bodemwarmte.

Dirk Bauwens

Dirk,

"Sommige planten houden juist van wat toegevoegde bodemwarmte." Bedoel je koude?

Walter

Walter schreef: “Bedoel je koude?”

Walter, wat ik bedoelde was dat iedere plantensoort zo zijn specifieke voorkeuren heeft.
Ik ben geen plantendeskundige maar ik weet wel dat voor iedere plantensoort specifieke, optimale groeiomstandigheden gelden. Dat kan voor bepaalde planten een iets koelere bodem zijn, maar voor andere planten een iets warmere.

Temperatuur is natuurlijk niet de enige factor. De losgewoelde en gemengde grond boven iedere buis kan veel interessanter en voedzamer zijn voor bepaalde planten en juist andersom voor andere planten.

Dirk Bauwens

Een degelijk captatienet ligt 2 meter diep of meer, is groot genoeg gedimensioneerd, en heeft dan geen invloed op de planten in uw tuin (toch niet qua temperatuur).

Inderdaad Dirk, de omgewoelde grond heeft invloed, een omgewoelde grond is uitverkoren terrein voor bepaalde woekerende onkruiden dus in het begin is het opletten geblazen. (het gaat hier immers net iets verder dan gewoon 'spitten')

Ik had de eerste 2 jaren ook een groenere streep in het gazon bovenop de electriciteitsleiding naar het tuinhuisje, maar dat was dan ook niet veel dieper dan gewoon spitten...

De meeste negatieve invloed zal komen van het bodemstructuurbederf door de zware graafmachine.

Patrick Maes (ing. tuinbouw)

zelf zag ik het voordeel dat ik vermoedelijk geen mollen in mijn gazon ging krijgen; dat ging goed tot deze vierde winter.... Dat voordeel ben ik nu kwijt.

Wat serieuzer nu: hier ligt het captatienet op 1m20-1m50. Hiervoor is 225m2 van de tuin opgegraven en terug toegegooid.

=> je ziet dat het wat kouder is : late sneeuw bv blijft duidelijk wat beter liggen boven de buizen
=> boven de buizen is het wat drassiger na regenbuien (in de winter); het duurt wat langer eer regen in de grond zit.
Maar zoals Patrick zegt of dit komt doordat de grond volledige omgewoeld is of omdat de grond kouder is kan ik niet zeggen.
=> de grond bij ons is niet mooi vlak; er zitten best wat boebels is: maar ik heb niet de indruk dat die er meer zijn boven de aww dan boven de rest van de tuin.
Ik heb nog een stuk waar de grond opgegraven is voor de AWW. Ik ga eens kijken wat het verschil is tss opgegraven voor AWW en opgegraven voor collector.

Bij mensen met een Masser systeem heb ik wel al horen zeggen dat de tuin niet mooi vlak blijft. Maar of nu komt door het opgraven danwel door de collector weet ik niet.

Walter

Over Masser systeem al veel neg info gekregen. Nu zou de vloeistof in hun captatienet niet conform zijn volgens europeese wetgeving... ??

bedoeling is dat mijn captatienet in 2 lagen gelegd word.
1 op 2 m diepte en de andere op 1m20.

Ben benieuwd wat resultaat zal geven.

"bedoeling is dat mijn captatienet in 2 lagen gelegd word.
1 op 2 m diepte en de andere op 1m20."

Mijn eerste reactie is dat dit absolute onzin is. Kan je de logica hierachter uitleggen?
Een zeer kleine tuin?

Walter

Waarom abolute onzin?

Het is weer iets vrij nieuw dat onze installateur, onlangs geprobeerd heeft vanwege bepaalde omstandigheden. En dat prima werkt.
Ja om de totale opp te verkleinen; in plaats van +/- 400 m² captatienet heb je dan maar +/-200 m² nodig.
Bedoeling is dat diepste laag op 2 m komt en andere laag op 1,2m.
Belangrijkste is dat opgenomen hoeveelheid warmte en de nodige warmte exact wordt gecalculeerd qua soort ondergrond enz.
Een van de motieven voor mij : ben vrij groen gezind en een tuin zonder bomen is voor mij onmogelijk. Maar de wortels kunnen blijkbaar voor problemen zorgen qua captatienet.

Met vriendelijke groeten
Paul

Paul,

Hoe groot is je huis dan?

Hoe groter de collector hoe beter natuurlijk, maar als je vergelijkt met 400m2 totaal opp moet je toch een vrij groot huis gaan verwarmen?

Walter

Paul, als je het captatienet over 400m² spreid heb je volgens mij een beter rendement, en als de buizen minstens 2m diep zitten zou ik daar met een gerust geweten bomen planten.

Hoeveel lopende meter buis is dat dan in 2 lagen en welke dikte ?

Volgens mij is dat werken in twee lagen een (slechte) manier om te besparen: minder graafkosten.

ik ben ook van plan van dit jaar te bouwen en te verwarmen met een warmtepomp met horizontaal captatienet, heb al veel negatieve kritiek gehoord van Masser, ben dus op zoek naar een degelijk en betaalbaar merk, mijn woning zou ongeveer 220 m² zijn. hoe groot moet mijn captatienet dan zijn?
zijn er mensen die positieve ervaringen hebben met bepaalde merken?
Groeten Frank

Frank,

Hoe groot?
- wat zijn je warmteverliezen, welk type grond heb je, hoe hoog staat het grondwater: afhankelijk van het antwoord hierop heb je tss 100m2 en 800m2 nodig.
Voor merken etc, kijk misschien eens in een andere vraagstaarten.

Walter

bedankt Walter, mijn woning zou opgetrokken worden met het euromac2 systeem, het grondwater bij ons zit wel redelijk hoog, ik schat op ongeveer 1,2 mr, de grond is kleigrond, met welke warmteverliezen moet ik juist rekening houden? mijn volledige terrein oppervlakte is ongeveer 12 are.
Gr Frank

Als jullie je zorgen maken over schade aan je tuin waarom overweeg je dan geen diepteboringen. Ons huis is nog in de laatste fase van afwerking en nog niet bewoond. De tuin (eigenlijk is het bos) is nog niet verzorgd maar buiten een collectorput waarin de lussen van onze 3 boringen van 50 m diep en ongeveer 7 m van elkaar samenkomen zie ik geen verschil qua niveau of begroeiing.

beste,

we hebben verbouwd en in onze voortuin werd het masser captatienet aangelegd. Na vorige winter werden kloven in de grond vastgesteld en toch duidelijke niveauverschillen.
We contacteerden MASSER, die verwezen naar bijregelen van gas als mogelijke oplossing. Voor ons wat dit van groot belang, gezien de voortuin aangelegd zou worden. Ondertussen is dit gebeurd (en kwam ook MASSER 'bijregelen'), doch hetzelfde fenomeen heeft zich jammer genoeg herhaald. Onze tuin is van mooi vlak aangelegd veranderd in golvend. Een scheur in de aarde is zeer duidelijk zichtbaar.Wie dit technisch kan verklaren: graag! Wij spreken alvast (opnieuw) MASSER aan.

beste,

Diepteboringen zijn onmogelijk, vanwege rotsen vanaf diepte meer dan 3,5m

De opmerkingen over bevriezen => bij het systeem Masser zit er freon in het captaienet zodat er inderdaad bevriezing kan optreden.
Maar wij opteren voor captatienet waar glycol werd toegevoegd en dus niet kan bevriezen.

Grond opp vlak van ons huis is +/- 100 m²

Groeten

@Brenda Callens,

Een technische verklaring :

Wegens
-de koude januarimaand
-het captatienet
is de grond in jouw tuin diep bevroren geweest. Indien grond (vooral als hij nat is) bevriest, neemt het volume toe, de grond komt omhoog. Bij het ontdooien nadien krimpt de grond opnieuw en ontstaan er barsten.

vr gr
Pluto

Paul,

de glycol zorgt ervoor dat je collector kan werken met temperaturen <0°C. Er zal gegarandeerd plaatselijk en tijdelijk bevriezing ontstaan rond je buizen (je warmtepomp zal immers temperaturen <0°C terugsturen in de collector tegen het einde van het seizoen).
En natuurlijk bevriest het mengsel met glycol niet; anders zouden de buizen van je collector toeslibben en zou je installatie niet meer werken.

Walter

Hallo,

Wanneer je de aardwarmte haalt uit 1 tot 2m diepte kan het heel goed zijn dat de aarde bevriest wanneer er te veel warmte wordt onttrokken.

Zelfs bij diepteboringen (10 tot 30 meter) kan dit verschijnsel zich voordoen, zie onderstaande website.

http://www.duurzaammbo.nl/DuurzaamMBO/DuurzaamMBO/Basismodule/websiteswarmtepompen.htm

Het is zelfs vaak noodzakelijk op een andere manier opgewekte warmte (zonnecollectoren bijvoorbeeld) te gebruiken om dit bevriezen van de grond te voorkomen.

Het zal bij zo'n netwerk van leidingen op 2m diepte wel zo zijn dat de capaciteit hoger wordt bij een groter beschikbaar oppervlak. Het lijkt me niet onverstandig om een grote overcapaciteit aan te leggen om bevroren grond te voorkomen.

Maar de ervaring zal het moeten leren, zo kwam ook het probleem met de diepteboringen pas later aan het licht.

Groet,
Roland

Kan heel die problematiek van het bevriezen en vervormen van aarde niet opgelost worden met de technologie die www.walpartners.be aanbiedt (return energy plus)?

Het captatienet wordt vervangen door een waterput voor regenwater of afvalwater waarin of waarrond captatiebuizen gewikkeld zijn.

Of is dit om de één of andere reden onhaalbaar of weinig efficient?

Groeten

Wollie

Ik ben tevreden over het verwarmingssysteem van Masser doch de tuin is ook bij mij ieder jaar opnieuw na de winter een golflandschap met omhooggestoken bermen. Dit jaar is het extreem ; echt niet meer om aan te zien !!! De niveauverschillen gaat zeker tot 10 cm en meer!! Is men er nu al uit als hier iets aan gedaan kan worden. Mijn systeem is zowat 4 jaar oud...