Eerste 6 MW windmolen in België

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

De eerste 6 MW windmolen in ons land staat er. De enercon E-126 staat in Estinnes op een plateau van 2.5 bij 3 km. Hij krijgt er dit jaar nog 10 broertjes (zusjes?) bij. Eén zo'n molen zou goed zijn voor 17 000 000 Kwh/jaar Het hele park levert dan 187 000 000 Kwh/jaar Heerlijk toch ! Meer info vind je hier : http://www.windvision.be/fileadmin/template/Contenu/Le_parc_d_Estinnes/… Dirk

Reacties

Prachtig!

Weet iemand hoe het intussen zit met het C-Power windturbinepark op de Thorntonbank?

Er zouden problemen zijn met de financiën door de crisis. Ik zie hier al een tijd geen beweging meer aan de halvemaandijk in Oostende.

Een schitterend stukje techniek. 6 MW is inderdaad de moeite.

Ik vind het wel jammer dat onze (de Belgische) molens niet geschilderd worden zoals in Duitsland. Groen-blauwe tinten onderaan, lichtgekleurd (wit, grijs) bovenaan. Dan vallen ze echt minder op in het landschap en verdwijnt er deels weer een stukje kritiek qua zichtvervuiling. Weet iemand waarom dat niet toegepast wordt in België?

nog uit de reeks .... "ik wil de grootste hebben" ...

..."06/02/2009 Grootste windmolenpark van vasteland langs E40
In 2011 komen er 29 windmolens langs de E40. “Het grootste windturbinepark van het vasteland”, zeggen Roland Duchâtelet, eerste schepen in Sint-Truiden, en Kris Colsoul, burgemeester van Landen. Sint-Truiden investeert 8 miljoen euro in het park, Landen 4 miljoen.

Gingelom en de Waalse gemeenten Hélécine, Lincent, Orp-Jauche, Hannuit doen ook mee, maar zonder al te veel geld. In het totaal zal het project 125 miljoen euro kosten. Electrabel en Infrabel zijn de grootste investeerders"....

Bron hbvl

Dirk

Gunter,

De windturbines die in Gistel staan langs de E40 zijn onderaan gekleurd in groen met lichtere tinten naar boven toe.

Maar zoals je zegt is dit lang niet overal het geval.

Amaai, mast is 2 keer het atomium

ja maarten, en onderaan in de toren past helemaal ons huis.

Ik heb een tijd geleden eens beelden gezien uit Duitsland ... Binnen in de wieken kan je rondlopen

Dirk

"Binnen in de wieken kan je rondlopen"

Een nieuwe Walibi-attractie

Je hebt er veel nodig om onze verkwisting hier te dekken.
B trekt 87 TWh/jaar

ik heb er een bezocht in Duitsland bij Aurich en ik kan bevestigen: het is een kathedraal van een windturbine.
De gondel heeft drie verdiepingen en de bovenste verdieping staat quasi leeg: goed voor een receptie met wat mensen...

Geen goed idee voor ecopower Dirk (VSJ)?

Maarten, & park is ongeveer 0,187 TWh/jaar, dat is dus een 465 windmolenparken voor gans België. Dat is niet zo spectaculair veel...

Gisteren twee lezersbrieven in de krant. Eentje die zich afvroeg waarom voor windmolens zoveel tegenstand is wegens horizonvervuiling, terwijl jarenlang alles is toegestaan. persoonlijk vind ik een windmolen een prachtig iets, behalve die van Nike. Die masten zijn vreselijk. Een tweede brief ging over de gevaren van windmolens. Ijsbrokken die op de wieken worden gevormd, bouten die loskomen, wieken die afwaaien, tot een gondel die in brand vliegt. Wat is er waar van deze verhalen?

André,

Er gebeuren zeker af en toe ongevallen met windmolens zoals jij ze beschrijft. (vaak is storm of blikseminslag de oorzaak)

In Nederland bestaat een vereniging met heftige tegenstanders die geen goed woord over windenergie over hun lippen krijgen.

Naast hele leugens en halve waarheden staan er op hun site ook foto's van molens die gecrashed zijn.

Dirk

PatrickM: als je ons een plaatsje vindt voor een rijtje van dergelijke molens, geef ik je een bak Westvleteren (bijna even schaars).

die bak Westvleteren zal je niet moeten geven...

...een E-126 zal namelijk nergens in Vlaanderen kunnen wegens recent principieel negatief advies van Belgocontrol.

Nochtans worden actueel in Duitsland op 12km (!) zuid-zuid-oostelijk van het centrumpunt van de luchthaven van Hamburg 2 turbines E-126 gebouwd, jawel,... en Duitsland neemt echt geen loopje met vliegveiligheid, integendeel: daar is de militaire minimum vlieghoogte 1000 voet, en bij ons nog altijd 500 voet.

Dag Andre,
Die masten van Nike zijn inderdaad niet mooi in vergelijking met een volle paal. De reden dat hiervoor gekozen is heeft eerder te maken met veiligheid en verzekering. In extreme situaties zal een windmolen op een paal in zijn volledige lengte omvallen. Een vakwermast zal in eerder in elkaar stuiken en zodoende minder ver omvallen. (volgens 'De Standaard' van enkele jaren geleden ..).
groeten
Marc

Ik denk dat die masten van Nike ook beter torsie kunnen verdragen dan de standaard palen. Torsievermoeiing was voor zover ik weet ook één van de belangrijkste oorzaken van falen bij windmolens.

Wie graag zulke E-126 in volle actie ziet
aan zijn maximum 5 sec-rotatiesnelheid, die visueel verrassend rustig is, hieronder de url van een pittig art-work-filmpje van een Duits kunstenaar (die zich inlaat met de klimaatproblematiek):

http://www.videos.bild-art.de/wea.htm

Hij is (net als ik) onder de indruk van de monumentale rust die deze turbine uitstraalt, van de eerlijkheid waarmee die turbine onze energiehonger toont, de fermheid ervan ("sound") om die energie te plukken vanuit alomtegenwoordige luchtstromen, en,... dan stelt het filmpje ons blijkbaar met een knipoog een confronterende vraag, gepositioneerd tegen onze culturele erfenis.

Bij windmolens wordt steeds (onterecht vindt ik zelf) het aspect landschapsvervuiling onderzocht. Terwijl in ons land overal GSM-masten op allerhande meest onverantwoorde (scholen, enz..) en landschapsvervuilende plaatsen staan. Hadden ze indertijd ipv gsm-masten windmolens gezet met daarbovenop hun gsm-apparatuur, kijk eens waar we nu zouden staan?
Ook het volgende; moest je aan de bevolking vragen; zie je aan de horizon het liefst een rookpluim (van de fabriek, van een kerncentrale,...) of een windmolen als "landschapsvervuiling", de meesten zouden toch voor de windmolen kiezen?
Kan er niemand een idee vinden (bv petitie) om onze regering eens goed wakker te schudden ivm wat de bevolking eigenlijk wil???

Modarator,

Hier staan 3 berichten van anoniemen ( geen e-mail adres ),

Dienen die niet ONMIDDELLIJK verwijderd te worden??

Zal weer eens met 2 maten en gewichten worden!!!!!!!!

Referentie: onbewoonbare passief huis

groetjes,

Jean

"Hadden ze indertijd ipv gsm-masten windmolens gezet met daarbovenop hun gsm-apparatuur, kijk eens waar we nu zouden staan?
"

En elke keer een wiek die voor de antenne draait ...?

Eric,

5000 molens van 200 m hoog in zo een klein land?

Ik spreek dan nog niet van het opvangen van piekverbruiken van 14 GW of windstille dagen.

Ooit horen zeggen dat een normaal E-net maximum 20% aan kan van variabele energie zoals Windenergie.

Soms is het windstil in N-Duitsland, hier staat 5 GW vermogen aan windmolens. Als dit gebeurt wordt er heel veel stroom over ons land gepompt uit de Franse Kernreactors.

Over Nike, zo een masten vragen veel minder staal. Staal produceren geeft ook veel CO2.

Maarten

Als je snel de vergelijking maakt met de vermogens van C-power in de Belgische Noordzee. Dit is 14km² groot en heeft een jaar opbrengst van 3 TWh. Het jaarverbruik van België ligt rond de 80 TWh elektriciteit. Dus als men snel eventjes rekent...

Om het elektriciteitsverbruik van België te dekken heeft men ongeveer 380Km² nodig in zee.

Het totale energieverbruik van België ligt rond de 700 TWh.

Maar windenergie kan wel eens onregelmatig zijn en aangezien we nog niet de middelen hebben om grote hoeveelheden energie op te slaan of te bufferen is er nog steeds nood aan back-up.

In verband met het risico van rondvliegende ijsblokken: indien er kans is op ijsafzetting dan worden de molens gestopt en in vaanstand gezet (deze winter nog gezien). Het risico is er én er zijn tegenmaatregelen genomen: niks aan de hand dus.

Ik ben een aantal jaar geleden ook eens in een windmolen geweest in een industriepark in Brugge.

Langs een laddertje recht naar boven; was toch een serieuse klim Iets van een 85m dacht ik, kan ook meer geweest zijn.

Maar het zicht boven was zeker de moeite waard! (er is een luik bovenaan waar je naar buiten kan kijken).

Ik was ook onder de indruk van het snelle starten en stoppen van die gigantische wieken, toch eens serieus stuk mekaniek!.

Ook kan zo een mast bij een noodstop heel wat meters heen en weer zwaaien zonder te breken.

6MW t stuk die zullen gemiddeld maar 2MW leveren
en dat terwijl de kerncentrale in doel per uur zo'n 2.800MW produceert jaar in en jaar uit en t is nog maar één van onze kerncentraleparken
er zullen nog veel molentjes mogen komen

Marc,

Als ik goed kan rekenen maar 1400.

Maar dat is gerekend zonder energie-efficiëntie.

We kunnen vrij makkelijk 30% energie besparen.

Dus blijven er zo'n duizend molen(tjes) over.

Als we de helft daarvan in de noordzee zetten, dan blijven er 500 over op het land.

Dat is nog niet één molen(tje) per gemeente !!!

De energie die nu gemaakt wordt in ons ander kernparkje kunnen we dan opwekken via zon en biomassa.
Zelfde princiepe ... één bio-massa centrale per gemeente, aangevuld met PV en collectoren.

Dirk

Dirk,

uw berekeningen kloppen niet:

1) vergelijk een constant stampende kerncentrale niet met een wispelturige windmolen
2) de gemiddelde vraag in B is 10.000 MW, het maximunm vermogen van uw molen is 6 MW, gemiddeld brengt die echter maar 2 MW op, dus heb je op zijn minst en 5.000 nodig. Dus 5.000 Ijfeltorens in B. En dan moet je nog aan de mensen uit leggen dat er dagen zonder E zullen zijn.

Groen OK, maar wel berekend en niet met buikgevoel.

Maarten

Beste Jean, Schijnbaar behoor ik ook tot die 3 onverlaten die berichten placeren zonder email adres .. welnu, ziehier mijn eerste bericht waarbij ik mijn nieuw email adres nalaat. Nu moet je een andere reden zoeken om te kankeren..

Als we toch turbines zetten is het efficienter van die super turbines te zetten (6 MW peak met 127 m wiek diameter) dan de kleine broertjes (2 MW peak met 70-60 m wiek diameter). Zelf zie ik liever een windmolen draaien dan onze planeet op te zadelen met hoog radioactief afval voor de volgende 20.000 tot 100.000 jaar. (stel je voor, de moderne mens is er nog maar 10.000 jaar).
Neen , je hoort me niet zeggen dat je Doel en Tihange dan maar direct moet sluiten. Zolang die dingen draaien doen we er mee verden..ze hebben al geld genoeg gekost. Alleen denk ik niet dat het opportuun is om nog nieuwe reactors bij te zetten.

Ivm niet constante energielevering door veel hernieuwbare bronnen.. Het kan technisch toch niet moeilijk zijn om een bv een variabele kwh prijs in te voeren? Het bestaat al voor dag en nacht tarief, waarom dat niet voor beschikbaarheid en tijdelijke niet beschikbaarheid?
Als onze groene electriciteit bron naar keuze (of pallet van groene energiebronnen) goed draaien betalen we minder dan wanneer we moeten gebruik maken van vuile electriciteit (steenkool) of egoistische electriciteit (nucleair).

Welkom in Utopia.
Marc

Maarten, zijn de transportverliezen ook in rekening gebracht??
Bij windmolens zit je toch met decentrale productie ; minder km naar de verbruiker tov kernCENTRALE

Marc,

Wat je daar voorstelt is al realiteit aan het worden: men noemt dat "smart grid" technologie. Google daar maar eens naar...

Maarten,

Mijn berekening klopt helemaal.

Ik ga immers uit van de cijfers van Marc (post boven die van mij)

Dus 2800MW en geen 10 000MW

Het is immers niet zinvol om 100% uit wind te halen.

We zullen niet zonder stroom komen te zitten hoor.

2800MW uit wind
1200MW uit zon
3000MW uit biomassa (7000 MW geïnstaleerd vermogen)
3000MW energiebesparing

Dirk

Verdomme Erik, nu dacht ik dat ik eens wat nieuws had uitgevonden en vertel jij me dat het al bestaat, daar ben ik de rest vd dag niet goed van
Bedankt voor de link!

Ik zag dat Essent ook aan zo'n systeem werkt voor het opladen van elektrische auto's. Nu nog wachten op een groene energie supplier die zoiets invoerd. Ik kan me best voorstellen dat het technisch mogelijk is om bv. een droogkast pas te laten starten indien het tarief lager ligt dan een zelf in te geven bedrag.

Eigenlijk heeft indertijd elektrabel de smart grid al uitgevonden.

Al die elektrische accumulatieverwarming wordt pas aangeschakeld als er overschot is.

Breidt dit uit met Laag energie woningen en passiefhuizen die hun warmtepomp op afstand laten schakelen. En inderdaad droogkasten en wasmachines...

Zou graag zo'n schakelingke bouwen om de wasmachine aan te schakelen wanneer er voldoende PV vermogen van het dak komt.

Jeroen

op radio één hebben ze (denk bij peeters en pichal) laatst ook gehad over windmolens, en daar kwamen toch ook wat negatieve reacties.
zo waren er mensen die knettergek werden van de flikkerende schaduw die de windmolens gaf, zeker nu bij de laagstaande zon.
Het zou net zijn als zo'n flikkerlicht in de disco.
Er waren mensen die bij zonneschijn hun rolluiken naar beneden deden, om niet met het flikkerende licht geconfronteerd te worden.
Het geluid dat de windmolens produceren zou op den duur nog aanvaardbaar zijn.

Windmolens kunnen volgens mij dus best gegroepeerd worden, bv in zee, maar echt niet één molen per gemeente. In onze achtertuin zijn ze alvast niet welkom!

In tijden dat kindertuinen of speelpleinen al als overlast beschouwt worden zullen windmolens ook wel een probleem zijn voor sommige mensen.

Dirk,

wat doe je met de pieken tot 14 GW?

Windstilledag mistige dag in de winter, dan heb je maar 3 GW aan biomassa?

-30% ja, u en ik doen dit, misschien vertegenwoordigen wij 5% van de bevolking. Het gros van de bevolking ligt daar niet wakker van en steekt lustig alle was in de droogkast en denkt aan een Airco volgende zomer ...

over die rendementen het staat in jouw eerste bericht hierboven 17.000.000 kWh/jaar, deel dit door 8.800 uren (= 1 jaar) en je zit aan 1,9 MW gemiddeld vermogen voor zo een 6 MW molen.

Trouwens de huidig geplaatste molen staan op de beste plaatsen van het land. De wind is belange niet overal hetzelfde.

Maarten

prachtig project.... beelden op onderstaande link

http://www.pixagogo.be/7649294140

En +60% voor elektrisch verkeer...

En +20% voor warmtepompen ipv fossiele huisverwarming.