brood bakken in houtgestookte oven

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Zijn er leden die ervaring hebben met het bakken van brood in een houtgestookte oven, bijvoorbeeld in een oven van tulikivi speksteenkachel of anderszinds?

Reacties

Ik heb een broodoven in de tuin staan. Zeer leuk ding!
Ik heb wel geen ervaring met speksteenkachelovens.

Wat wil je graag weten?

Geen ervaring met zo een oven, wel met zo'n brood.
(in Melle is er een bakker die de woensdag brood op hout
gebakken verkoopt en dat is zéér lekker)

Ik bak regelmatig brood in de oven van mijn Tulikivi.
In de discussie 'speksteenkachels Tulikivi of Nunnauni' zijn er ook een paar mensen die wel eens brood bakken in de vuurkamer van hun speksteenkachel.

Je kan hetzelfde deeg gebruiken als voor bakken in een klassieke oven of broodbakmachine.
Je kan direct op de steen bakken.
Het is niet moeilijk en het brood is superlekker

Heb je specifieke vragen over zo'n oven?

Wendy, Koen,

Wij bakken ons brood momenteel in de broodbakmachine. We zouden in de toekomst het brood handmatig willen maken en dan ook in een houtgestookte oven willen bakken. Zo ben je onafhankelijk van gas en electra. Maar wij vragen ons af of het qua temperatuur wel goed te regelen is. Nu ik jullie verhaal lees weet ik dus dat het mogelijk is. Wij zouden willen gaan investeren in een losse oven of een speksteenkachel/finoven met een ovenfunctie.

Hey Henri,

Ik heb een stenen houtoven in de tuin gebouwd. Dit kan je niet vergelijken met een tulikivi binnenshuis.

De temperatuur regelen is niet eenvoudig.
Ik stook drie (3!) uur om de oven op temperatuur te krijgen maar 2 dagen later is het in de oven nog steeds 100 °C. Pizza, brood, brochetten, taart, stoofpot, cake, appels drogen,... alles kan je ermee.
Ik gebruik dat ding ook niet dagelijks maar langs de andere kant kunnen er wel een zestal broden ineens in. Als hij echt door en door warm is kan ik misschien wel 2 ladingen bakken.

Denk er ook aan dat je een speksteenkachel in de zomer niet zal gebruiken om in te bakken...

Voor inspiratie: kijk eens op http://www.broodoven.com zeer goede site vind ik zelf!

Groeten,
koen

aan koenT: mag ik vragen over welke grootte-orde van prijzen we spreken voor zo'n oven ?

voor de zelfbouwers: een goede (niet-commerciële) handleiding te vinden op www.mot.be

@KoenT,

Op termijn zou ik ook een broodoven in de tuin willen zetten. Ik ben momenteel dus op zoek naar mensen die daar ervaring mee hebben. Van waar ben je ergens? Je kan mij eventueel via e-mail bereiken voor details.

Groetjes,
Frank

wij hadden vroeger een ronde broodoven uit staal+vuurvaste stenen erin
daaronder was dan de vuurhaard.
Deze ronde oven stond op 4 ijzeren poten
mijn vader had zelf een trog gemaakt om het brood te kneden
en als klein kind mochten wij het vuur stoken en ook kleine broodjes baken
zowel brood taart als pizza kan erin gemaakt worden.
We maakten altijd brood + knobbelkestaart voor 2 gezinnen.
Mar uiteindelijk hebben we ze verkocht, omdat mijn ouders een dagje ouder werden.

kijk eens voor een voorbeeld op kapaza:

http://www.kapaza.be/Elektrische_apparaten/Broodbakmachines/?sort=date2&r=20&country=be&prov=&TypeV=1&TypeA=1&langFilterActive=true&lang0=1&zip=&q=Ambachtelijke+bakovens+&photo=

Joske,

Ik heb niet echt bijgehouden hoeveel de oven in totaal kostte (gelukkig want ik zou verschieten denk ik...) maar je geld haal je er nooit uit!

Vuurvaste steen en cement, keramische isolatie,... zijn niet goedkoop. Ik denk dat ik met andere materialen en wat compromissen wel wat had kunnen uitsparen.

Frank,

Ik ben van het Leuvense.
op de site die ik hoger vermelde vind je zeer veel info. Daarnaast kan ik ook het boek The Breadbuilders aanraden (te verkrijgen via amazon) van de recent overleden Alan Scott.

KoenT

In de zomer brood bakken in de speksteenoven binnenshuis is inderdaad iets wat je niet kan (of niet wil) doen als het echt warm is. Je kan de oven wel apart stoken maar je krijgt er toch wel wat warmte-afgifte van.
Als het een normale belgische zomer is met temperaturen tot +/- 22° is bakken in de speksteenoven goed te doen.

Temperatuur regelen is bij een speksteenkachel met aparte oven beperkt mogelijk. Hiermee bedoel ik dat je wel in de stookruimte kan bijstoken terwijl er iets in de oven zit om de oven langer op temperatuur te houden.
Als hij te warm wordt kan je alleen maar wachten tot hij afkoelt. Het is in het begin dus een beetje experimenteren.

Voordelen van een losse oven buiten zijn volgens mij vooral de grotere oveninhoud en het feit dat je hem ook kan gebruiken bij hoge buitentemperaturen.
Voordeel van een speksteenoven in huis: verwarming en bakken in 1 keer. Je moet niet steeds naar buiten om te bakken en het ruikt binnen heerlijk als je iets aan het bakken bent

Ik vraag me toch af of dit allemaal wel zo milieuvriendelijk is als ik hier stooktijden van 3 uur hoor vermelden. Kan je een idee geven van de hoeveelheid brandhout per brood?

En hoe los je het warmteverlies in de winter op met de buitenoven? Is die dan geïsoleerd?

Met drie uur stoken kan ik:

(min) 12 pizza's bakken + 6 broden + 10 cakes + 5 appeltaarten + 5 stoofpotten bereiden + 20 appels drogen

Maar natuurlijk doe ik dat niet allemaal altijd.
Bovendien stook ik veel wilg uit eigen tuin, dus in zekere zin maak/kweek ik mijn eigen energie.

Ik heb niet gezegd dat het milieuvriendelijk of onvriendelijk zou zijn, maar 't is wel pure fun.

De mens tout court is niet milieuvriendelijk, maar ik zie ons ook niet allemaal ergens af springen?

In de molen van Rotselaar hebben wij een bakoven waar we in één bakbeurt ongeveer 40 broden kunnen bakken.
Wij stoken met bussels wilgenhout van onze eigen (70) knotwilgen. Wij hebben de historische oven wel iets aangepast door het isoleren van de vloer met foamglas en de bol van de oven met rotswol. Dat maakt dat wij met 3 bussels de oven warm hebben voor het bakken van een eerste lading van 30 à 40 broden, en daarna nog eens een lading van rozijnenbrood of kramiek zoals we het hier in Brabant noemen.
Tijdens onze jaarlijkse molenfeesten bakken onze bakkers bijna 700 broden: LEKKER!
Je kan gerust eens komen kijken dan.

Ja, maar door het hier op het energieforum te plaatsen lijkt het erop dat dit milieuvriendelijk zou zijn...

Eric,
zoals in een houtkachel komt het er op aan om droog hout te gebruiken. Door het stoken met houtbussels van dun hout bekom je een heel hevig vuur met hoge temperaturen. Eens het vuur goed brandt, denk ik dat de uitlaat redelijk OK is, je ziet alleszins geen rook meer, maar metingen hebben we hierop nooit gedaan. Het brood gaat er pas in nadat alle roet van de ovenstenen verdwenen is door pyrolyse (treedt op bij het bereiken van een bepaalde temperatuur) en de vloer gedweild is om wat vocht in de oven te brengen.Zo'n oven is ingenieus opgebouwd en het resultaat van duizenden jaren ervaring...
Zou interessant kunnen zijn om metingen te laten doen, mijn buurman installeert industriële branders en kan misschien wel eens wat metingen doen.

Maar het blijft lekker brood. Maar dat kan ook aan het biomeel liggen natuurlijk.

@Dirk,

Hoelang stoken jullie dan in die oven?
Ik ben al eens langs geweest op de Molenfeesten, maar heb toen helaas te weinig aandacht aan de bakkerij gegeven.
Dit jaar beter...

@Eric,

Laat het me dan duidelijk stellen: brood gebakken met energie/warmte uit zelf gewonnen hout is in mijn ogen milieuvriendelijker dan brood gebakken met gas of electriciteit uit fossiele brandstoffen of kernenergie.

KoenT

brood bakken neemt toch al gauw een halve dag in beslag met zo'n oven en zo'n hoeveelheden.
Stoken op zich duurt toch al gauw een uur. Als de oven al warm is, natuurlijk minder lang en minder hout.

Ik woon in hoeve van 100 jaar oud met aangebouwde bakoven.
Tracht brood te bakken , maar lukt niet zo goed.
8 broden met 6 kg bloem-3 l water-90 gr zout-120 gr suiker
120 gr olie-240 gr gist.
Werkwijze 15 min kneden- rijzen 60 min-15 min kneden ; broden indelen ; 60 min rijzen ; baktijd 60 min
Eerste rijs is goed . Twede rijs is heel licht en zakt in.
Het brood rijst niet meer in de oven . Het is te vast . Wat doe ik fout?

bak groetjes
Lus

Hallo Lus,

Brood maken mag en kan in principe niet mislukken. Er is wel een beetje van dat zogenaamde “fingerspitzengefühl” voor nodig.

Er zijn een paar dingen in je uitleg die ik niet goed begrijp. Deeg kan eigenlijk niet inzakken als het nauwelijks gerezen is. Alleen deeg dat te veel gerezen is buiten de oven, zakt in. Je moet altijd wat reserve overlaten en het brood niet te veel laten rijzen, zodat het brood ook in de oven nog kan rijzen. Vaak is er de verleiding om het brood zo lang mogelijk te laten rijzen buiten de oven en dan zal het meestal inzakken tijdens het verplaatsen naar de oven.

Verder: hoe wordt het deeg gekneed? Met de hand of met een machine? 15 minuten kneden met de typische kleine sneldraaiende kneedmachines kan ervoor zorgen dat de structuur van het deeg helemaal stuk gaat.

Ook: is de oven goed en gelijkmatig op temperatuur en hoeveel bedraagt die?

(Ik ben wel benieuwd naar je oven omdat ik zelf met enkele gemetselde bakovens bezig ben.)

Dirk Bauwens

Aan het recept zal het niet liggen, al laat ik de olie en de suiker er wel uit. Maar in principe geeft de suiker extra voeding voor de gist zodat het rijzen nog sterker zal gaan... Snel rijzen is echter niet goed omdat het glutennetwerk in het deeg zich niet snel genoeg kan ontwikkelen waardoor het minder stevig/ondersteunend is.

Wat ik doe is voordeeg maken: de helft van de bloem+zout(+suiker) met alle gist en water tot een pap mengen en dit laten rijzen (kan zelf een nachtje staan op lagere temp). Hierdoor ontwikkelt het glutennetwerk zich veel beter. Vervolgens voeg je de rest van de bloem toe en laat ik het nog 2 maal rijzen.

Is je oven warm genoeg?
Brood bakken in een stenen oven kan je immers niet vergelijken met bakken in een keukenoven.
In een gewone oven bak je brood op 180-200 graden, gedurende 45 min voor een brood van 900 gram;
In eens tenen oven bakt men op 250-300 graden maar slechts 30 min. Op deze temperatuur krijgt je na verloop van tijd een heerlijke karamelgeur!
Let wel dit zijn ruwe richtlijnen, elke oven is anders en je moet er mee leren werken. De ene oven koelt sneller af, bij de andere is de vloer wat dunner, soms is de koepel wat hoger of net wat lager...

En af en toe mislukt het wel eens, zonder duidelijke reden.

Een boek dat ik kan aanraden is 'The breadbakers apprentice', te vinden op amazon.com.

Beste,
het recept voor ons molenbrood is het volgende:

voor 10 broden:

voltarwemeel: 4,5 kg (tarwe of spelt of een mengsel)
witte bloen: 1,5 kg
gist: 90 à 120 gram
lauw water: 3,2 liter
zout: 90 gr

Ik denk dat je misschien te veel gist gebruikt als ik het zo vergelijk. Wij gebruiken geen vet noch suiker

En dan het rijsproces:

mengen (zout langs de buitenkant strooien, beetje lauw water met gist in het midden in een putje en dan langszaam mengen als je het met de hand doet) in de machine het zout pas op het einde toevoegen.
rijzen 40 min, herkneden, 30 min rijzen, verdelen, opbollen, 30 min rijzen, in oven: ongeveer 30 à 40 minuten.
Brood is goed gebakken als het niet meer dof klinkt.

Ook interesse in ons heerlijk kramiek molenbrood? Dat kan na het gewone brood nog gerust gebakken raken in de oven zonder bijstoken.

ik vind jullie gina heeeel leuk

Hallo kookvrienden,

  Wij hebben onze houtoven gekocht bij www.fornino.nl Dit is een leverancier van handgemaakte prefab ovens. Ze zitten in Nederland maar verzenden ook veel naar België. De houtgestookte oven is in verschillende maten leverbaar. Je hoeft hem enkel te plaatsen en daarna te isoleren. In een dag of 2 had ik onze steenoven gebouwd. Ik heb de instructie video, zoals die op hun website staat, aangehouden. Het was zelfs voor een kok met 2 linkerhanden een redelijk eenvoudige klus.    We gebruiken de oven zowel als broodoven en ook als pizzaoven. De kinderen hebben al verschillende pizzaparty 's gegeven, het is echt een geweldige aankoop. Zomers bakken we heel vaak pizza of andere ovengerechten met vrienden, de smaak van de gerechten uit een houtgestookte oven is zo puur. En de pizza is zo vreselijk lekker, het is zelfs zo erg dat we soms, als we in Italië zijn, verlangen naar onze eigen pizza's. In de avond zitten we vaak onder onze veranda en stoken de broodoven dan op voor de sfeer en de warmte. De oven is dan in de ochtend nog lekker warm zodat we een heerlijk zuurdesem brood kunnen bakken!   Echt een aanrader!  Hier vind je houtgestookte pizzaovens van fornino: www.fornino.nl  Groetjes, Edwin