Vitodens 200 met WAR instellingen

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hallo

Sinds oktober hebben de vitodens200 met vitorol 200 afstandsbedining. Hieraan zit vloerverwarming en radiatoren.
Instelling curve VloerVerwarming
d3: 0.6
d4: 4

Het huis is voorzien van isolatie en dubbel glas ( schuifraam in de keuken is van dat extra isolerend glas )
Maar de kamer temp. komt niet boven de 17.5°c en dit terwijl er voor de VV een gemiddelde aanvoer temp is van +/- 40° ( retour temp: +/- 30° )

Bij aanpassing van d4 wordt de VV water temp zeer hoog( => aanvoer +45° ( retour +/-32°) ( kan vermoed ik voor de vloertegels niet goed zijn ) met als gevolg dat de kamer temp 1° stijgt ) of heel laag +/- 20 a 25°

Bij aanpassing van d3 daalt de kamer temp nog meer ( zeker bij koudere dagen)

bij de instelling van d3 0.6 en d4 4 daalt de kamer temp bij warme dagen naar 16 graden

verbruik 10m³ per dag

iemand tips ivm met de instellingen en info ivm het verbruik?

Reacties

Johan

ik kom net het tegengestelde tegen met mijn gascondensatieketel Vitodens 300 van 19 kW vermogen, gecombineerd met een WAR. Hij staat er wel nog maar een kleine week.

Onze living krijgen we niet onder de 21 à 22 graden Celsius. De kamerthermostaat Vitotrol 300 heb ik nu al drie dagen op 18° celsius gezet en de nachtstand (spaarwerking) bleef staan op 16°C.
De brander blijft evenwel de radiatoren verder bedienen aan zo'n 45 à 50°, waardoor de kamertemperatuur niet daalt. Als de zon binnenschijnt, moeten we onze truien uittrekken.

Ik poogde zelf de curve van de brander te verlagen, maar de keteltoetsen kunnen niet bediend worden omdat hij de kamerthermostaat ("afstandsbediening") laat primeren.

Meer uitleg over te warme kamers geeft de brochure van Viessmann echter niet en mijn installateur is naar een opleiding in Duitsland.

't zal dus nog wat bij transpireren blijven.

gr

Johan,

Bij de vloerverwarming zou ik niet verder gaan dan een delta T van 8 K. Hoe hoger de delta T deste minder water deste minder vermogen.

Probeer eerst het temperatuurverschil te verkleinen(niet bij de ketel, alleen bij de vloerverwarmingverdelers) door de retouren open te draaien. ALs dit geen effect heeft, staat de pomp met te weinig debiet. 6K is een mooie waarde om mee te beginnen. Houdt er wel rekening mee dat de vloer er 4 uur over mag doen, voordat de kamer op temperatuur is.

Luc,

Is er geen mogelijkheid op te gaan werken met ruimte invloed ? ALs dan de ingestelde binnentemperatuur gehaald wordt in de ruimte waar de afstandsbediening hangt, valt de ketel gewoon uit.

Wel, ik heb ook zo'n vitodens 200 met een vitotrol 300 afstandsbedieing met war instellingen en ik sta op het punt om die zooi buiten te gooien... Die WAR leidt een compleet eigen leven. Bij mij enkel radiatoren, d3 = 1,4 en d4 = 13. Instelling met ruimtecompensatie dus als de ingestelde kamertemperatuur met 1°C wordt overschreden stopt de ketel met verwarmen, tot er weer 1°C afgekoeld is en schiet dan weer in gang. Helaas zo klinkt het mooi, maar is het niet. De afstandsbediening die in de woonkamer hangt geeft +- 3 a 4°C te koud aan! Dus het gevolg, dat ding blijft stoken tot het werkelijk 25° zou zijn binnen en dan pas afspringt omdat de afstandsbediening dan pas 21° geeft. Dus hij staat nu op 15° ingesteld, maar dan zakt ook de stooklijn enz... Kortom, ik vind het rommel. De installateur heeft al een nieuwe afstandsbedieing komen installeren omdat ik dacht dat hij stuk was, maar de nieuwe is niets beter, nu zou volgens de installateur de oorzaak zijn dat de muur waartegen hij hangt te koud is. Is de muur tussen living en hal. Hoe komt dan dat mijn oude thermostaat toch correct was? Ik zou dan ook dolgraag weten of ik die WAR zelf kan afkoppelen en of ik mijn oude vertrouwde thermostaat van Theben terug kan aansluiten. Die gaf exact de juiste kamertemperatuur weer tot op 0,1°C nauwkeurig! De watertemperatuur zal ik dan wel handmatig instellen, en in de tussenseizoenen wat minder warm en in hartje winter wat warmer instellen. Ik heb met die stooklijnen en niveaus al geëxperimenteerd, maar het komt mijn oren uit. Kan iemand mij helpen met dit probleem? Want ik vind in de handleiding niets terug over een gewone thermostaat aansluiten en welke parameters ik moet aanpassen zonder WAR. Ik heb ook de handleiding voor de vakman in mijn bezig maar dat is ook allemaal eerder zo beknopt dat er niet echt veel bruikbare en duidelijke info in staat. Diegene die mij wat wegwijzer zou kunnen maken zal ik erg dankbaar zijn!

Groeten,

Pol

Pol,

Wij hebben een vitodens 300 en een vitotrol 300,
Ik denk dat ze bij viesmann een slechte ijkingsdienst hebben, want onze kamerthermostaat geeft ook steeds een lagere temperatuur aan dan het in werkelijkheid is. Ik heb er al verschillende thermometers langs gehangen, en die geven allen een hogere temperatuur.
De stooklijn heb ik zelf ingesteld, en de keteltemperatuur werkt puur op WAR.
Als je een oudere woning hebt waar je gewoon bent om de verwarming niet constant te laten branden is het moeilijker om met de war te werken.
Bij het opstarten zou de temperatuur hoger moeten zijn, om snel te kunnen opwarmen, en na verloop van tijd mag de keteltemperatuur dan dalen want anders wordt het te warm.

Ik heb hier een guldenmiddenweg gevonden, en als wat te koud is, draaien we de knop wat hoger, zodat de keteltemperatuur verhoogd. Als het te warm is draaien we hem lager....

Als je dit niet wil, moet je uw vitotrol laten instellen op 100% kamerthermostaat.

Pol,

Je kan perfect de fout wegwerken op de Vitotrol om aldus compensatie te doen door vb een koude muur.

Ga in CODERING 2 en verander parameter E2

Standaard staat die op waar 50 , geen correctie :

Elke verhoging met 1 is 0.1°C compensatie naar boven of naar onderen toe/

Vb op 60 zetten is +1°C (10x0.1°C) compenseren terwijl op 40 zetten -1°C compenseren is.

...
48 = -0.2°C
49 = -0.1°C
50 = +0°C GEEN CORRECTIE
51 = +0.1°C
52 = +0.2°C
53 = +0.3°C
...

Begin daar al eens mee...

Hoi, bedankt voor de reacties, vooral van het ijken vind ik al eens interessant om mee te beginnen, alleen ik begrijp niet goed, de vitotrol geeft de temperatuur maar weer tot op 1°C nauwkeurig en kan wel bijgeregeld worden tot op 0,1°C nauwkeurig, dat is toch tegenstrijdig? Ik heb al diverse andere thermometers boven de vitotrol gehangen en die geven allen hetzelfde aan, behalve de vitotrol, die niet.
Maar het wordt nog beter, let op. Als de temperatuur hoger wordt, wordt ook het verschil groter! Als de temperatuur lager is, wordt ook het verschil kleiner! Dus vb: vitotrol zegt 12° en andere zegt dan 13,3°, vitotrol zegt 17° en andere zegt 20,1° Maar ik denk dat het al een mooi begin is als ik die vitotrol ingesteld krijg dat hij 2° meer weergeeft. Net effe snel naar de ketel gelopen, en ja hoor, hij zegt nu netjes 19° terwijl de andere nu 18,9° zegt. Ik houd de vitotrol nu netjes in de gaten! Kwestie van eventueel nog wat te fine tunen. Ik begrijp niet dat mijn installateur zoiets niet wist! Die heeft hier zelfs al een nieuwe vitotrol komen hangen en de andere terug gestuurd!

Groeten,

Pol

Ik denk dat de nauwkeurigheid op +- 0.5°C zit. Dus als het 19,0 tot 19,4 (of 19,5) zal 'em weergeven als 19°C en vb 19,6°C zal eerder als 20°C worden weergegeven.

Ik geef toe, het zou een kleine moeite zijn tot op 0.1°C te werken op het display, maar voor 1 of andere reden heeft Viessmann dat niet overwogen...

Jan, is dat die instelling voor de ruimtecompensatie waar Pol het ook over heeft?
Ik heb een Vitodens 300 en enkel radiatoren.
Momenteel staan de instellingen D3=14 en D4=1.

Ik heb het probleem dat s'nachts de temperatuur niet verlaagd wordt tot de temperatuur die ik als nachtverlaging ingeef.
Om het te testen staat de nachttemperatuur momenteel op 11° en als ik s'morgens opsta is het 16° à 17° (op mijn thermometer hé, die ° op de vitotrol is idd waardeloos)

Daarnaast krijg ik het moeilijker warm als het buiten milder is dan wanneer het kouder is. Lijkt me de omgekeerde wereld, maar ik ben ten einde raad wat ik daar aan kan doen
Installateur zegt om de stooklijn nog te verhogen, maar dan is het te fel wanneer het vriest, dus daar heb ik geen hulp aan...

Hallo,

Philippe, wat Jan bedoelt is het naregelen van de vitotrol (afstandsbediening) dewelke bij mij steeds een te lage temperatuur gaf. Ik heb deze waarde momenteel op 66 staan in plaats van 50 en dat wil dus zeggen dat de vitotrol nu 1,6°C gecorrigeerd is naar boven toe. Ik heb nog steeds een andere digitale thermometer boven de vitotrol staan en tot nu toe klopt de temperatuur nog steeds. Dus dat is een stap in de goede richting. Ik denk dat jij deze correctie ook moet doen. De controle met een andere thermometer dewelke je op de vitotrol zet.

Verder denk ik dat jij best ruimtecompensatie instelt. Bij mij is dit zo gedaan dat als de gevraagde kamertemperatuur met 1°C overschreden wordt de ketel stopt met branden, van zodra terug 1°C afgekoeld gaat ie weer branden. Als je wilt zoek ik wel even op welke codering je daarvoor precies moet aanpassen. Voordien werkte dit bij mij ook niet, gezien de vitotrol niet de correcte temperatuur weergaf, dus had die instelling met ruimtecompensatie niet veel zin. Maar nu doet ie het goed. Dus als jouw nachttemp 11° ingesteld is zal de ketel pas gaan branden vanaf dat het bij jou binnen effectief 11° zou zijn snachts en bij 12° stopt die dan.

Wel heb ik eveneens de aanpassing gemaakt dat mijn aanvoertemperatuur van het water max 50°C kan worden, ook al zou deze temp volgens de stooklijn hoger moeten zijn. Dit om zo het maximum voordeel te kunnen halen uit het condenseren van de rookgassen. Als de aanvoertemp veel hoger wordt dan 50° ben je dit extra voordeel van een condensatieketel verloren. Nadeel is dat het wat langer duurt voor alles op temperatuur is dan wanneer je je water tot 75 of 80 graden laat komen, maar dat kost enorm veel meer energie! Dus beter langer laten draaien op lagere temperatuur om een beter rendement te bekomen. Als voorbeeld, ik liet eerst de ketel smorgends 1 uur draaien en werd de watertemperatuur soms wel tot 75°C en verbruike 3m³ gas, nu laat ik hem 2 uur draaien smorgends en wordt de temperatuur maximum 50° en verbruik ik eveneens maar 3m³ gas, maar het resultaat is dat het in het tweede geval wel warmer wordt!

Wat je eventueel ook kunt doen ipv stooklijn te verhogen is de inclinatie (niveau) D4 verhogen met enkele eenheden, en kijken wat dat doet.

Groeten,

Pol

Voor wat stooklijn-voodoo mischien even de PDF raadplegen in de link. Die heb ik ergens kunnen oppikken en komt van Viessmann zelve.

http://www.vanham-franck.be/books/TM002.pdf

Hierbij een kleine beschrijving hoe de Vitotronic 200 met afstandsbediening Vitotrol 200 of 300 kan werken:
In code2 kan je het volgende aanpassen op volgende methoden.

1) adres b0 : 0
ketel werkt weersafhankelijk volgens de op d3 en d4 ingestelde stooklijn. De pomp valt stil als de buitentemperatuur de gewenste binnentemperatuur (in dag en nachtinstelling) met 1° overschrijdt.

2) adres b0 : 1
dagregime :
ketel werkt weersafhankelijk volgens de op d3 en d4 ingestelde stooklijn. De pomp valt stil als de buitentemperatuur de gewenste binnentemperatuur (in dag en nachtinstelling) met 1° overschrijdt.
nachtregime :
ketel werkt weersafhankelijk met kamertemperatuurbijschakeling , d.w.z dat de keteltemperatuur wordt aangepast(verlaagd) als de binnentemperatuur bijna bereikt is, bij
het overschrijden van de binnentemperatuur met 1° wordt de pomp stilgelegd indien codeeradres b5 : 5 is

3) adres b0 : 3
dagregime en nachtregime :
ketel werkt weersafhankelijk met kamertemperatuurbijschakeling , d.w.z dat de keteltemperatuur wordt aangepast(verlaagd) als de binnentemperatuur bijna bereikt is, bij het overschrijden van de binnentemperatuur met 1° wordt de pomp stilgelegd indien codeeradres b5 : 5 is

Ik heb geval 3 bij mij ingesteld, en dat lijkt me ook in jouw situatie misschien wel de meest aangewezen oplossing.

De inclinatie, D4 is dus een parallelle verschuiving van de gekozen stooklijn naar onder of boven, je behoudt dus de hellingraag, maar je verlegt hem.
Terwijl je bij aanpassen van D3, de stooklijn effectief een andere helling kiest, dus als je een steilere curve neemt zal je watertemperatuur forser
reageren op een kleine buitentemperatuurschommeling.

Ik moet bekennen dat ook ik lang erg ontevreden was over mijn installatie, en tot enkele dagen geleden zou ik die WAR nog buiten gesmeten hebben als ik kon.
Maar met de bovenvermeldde instelling + naijking van de vitotrol afstandsbediening lijkt het nu wel vlot te lopen. Alleen jammer dat ook ik dat zelf moest doen
en dat niet mijn installateur dat gedaan heeft! En zo zijn er blijkbaar veel mensen. Maar gelukkig dus dat er zulke forums zijn waarop je veel kan delen met
elkaar en vooral veel kunt leren!

Overigens een zeer interessante PDF, waar ik zeker nog mee aan het experimenteren ga.

Met vriendelijke groeten,

Pol

Jan, nog een klein vraagje, in de pdf begint men met het bepalen van het temperatuur regime van het water. Maar is daar toevallig ook een vuistregel voor hoe je dit optimaal kunt bepalen? Of is dit gewoon uitzoeken, experimenteren en kijken wat je het beste ligt? Belangrijk vind ik dat de ketel zo zuinig mogelijk brandt, liever dat ie er een uur langer over doet om het warm te krijgen en daardoor minder verbruikt, dan dat ie het op een sneltempo op temperatuur heeft maar een aanzienlijk meerverbruik er op na houdt.

Groeten,

Pol

Tja, je moet dan ook in principe weten hoeveel vermogen je moet compenseren (verliezen in Watt) per ruimte.
De afgifte van zo'n radiator-elementen bij verschillende regimes heb ik eens omgezet (EN442 conversie) en bij te lage regime "stuikt" dat volledig in elkaar (niet lineair!)

Dan moet je héél grote radiatoren nemen wil er nog iets uit komen...

Als het geen nieuwbouw project is waarbij je veel variabelen kent is het mischien eerder experimenteren ?

Wat ik wel raar vind : als je met WAR werkt zal uiteindelijk de buitentemp bepalen wat de voorloop-temp van het water is. Om met WAR 75°C aanvoer te hebben moet die toch wel héél stijl liggen, dus door die lager te leggen "beperkt" je automatisch je aanvoer-temp en dus langere brandertijden tot gevolg ? Of mis ik hier hier ?

Van warmteverliezen heb ik totaal geen idee,het is namelijk een oude woning.Volle, ongeisoleerde muren, maar al de rest als dak, vloeren, ramen zijn wel goed geisoleerd. Binnenkort worden ook de zij en achtergevels goed geisoleerd maar dat is nog een paar maanden wachten. Ik ervaar deze nieuwe ketel als wat geëxperimenteer, ondertussen weet ik niet beter meer, maar als ik het op voorhand geweten had, dan had ik wel een keer extra nagedacht. hier stond niet zozeer de curve heel stijl ingesteld, maar eerder het niveau wat hoog denk ik. Voorheen was de max temperatuur begrenzing 75° ingesteld op de ketel maar hij brandde dan op basis van de stookcurve tot iets van 65°, nu heb ik dezelfde curve behouden, maar gewoon de ketel ingesteld dat de maximum keteltemperatuur 55° kan worden en de maximum aanvoertemperatuur 50°. De ketel moet nu inderdaad langer branden. Maar in het geval zonder max temperatuurbegrenzing liet ik de ketel smorgends 1 uur branden en verbruikte deze 3m³ en nu brand hij 2 uur en verbruikt eveneens 3m³ maar de ruimte is dan wel meer opgewarmd dus beter verwarmd als in het eerste geval. Mijn keuze is dan ook snel gemaakt. Maar lager dan 50° gaan heeft met gietijzeren radiatoren geen zin denk ik want dan haal je er volgens mij inderdaad niet veel meer uit. En dan nog heb je verschillende soorten gietijzeren radiatoren, die met de smalle spijltjes (beter warmte afgifte?) en de echte lammellen met bijvoorbeeld allerlei bloemmotieven en art deco decoratie's erop (en deze laatste heb ik). Heb je toevallig nog ergens die vermogensomzettig van zulke radiatoren bij verschillende regimes beschikbaar?

Groeten,

Pol

Beste Jan,

"Tja, je moet dan ook in principe weten hoeveel vermogen je moet compenseren (verliezen in Watt) per ruimte.
De afgifte van zo'n radiator-elementen bij verschillende regimes heb ik eens omgezet (EN442 conversie) en bij te lage regime "stuikt" dat volledig in elkaar (niet lineair!)

Dan moet je héél grote radiatoren nemen wil er nog iets uit komen...

Als het geen nieuwbouw project is waarbij je veel variabelen kent is het mischien eerder experimenteren ?"

Geloof mij maar, bij nieuwbouw is het meestal ook experimenteren.

Het afgiftevermogen zal de warmteverliezen dienen te compenseren en liefst nog iets extra om op te warmen.
Bij lagere warmteverliezen is er dus geen probleem, daar kan gewoon het watertemp. omlaag.

Bij renovatie blijkt toch meestal dat er veel radiatorvermogen is geinstalleerd en meestal doen we toch nog iets extra met isolatie(dakisolatie, superisolerend glas ed). AL met al gaat het dus meestal best wel. Al is een heel belangrijk criterium het minimale vermogen van de ketel. Hier gaat het vaak nog fout.

Pol,

Een radiator heeft normaal een vermogensaanduiding bij een waterregime van 75 gr in en 65 gr uit bij een kamertemperatuur van 20 graden.

Terugrekenen naar een regime van 55 in 43 uit is ongeveer delen door 2,5.

Ik heb EN442 conversie ne keer in grafiek gezet ;

http://www.vanham-franck.be/pics/en442.jpg

Onderaan zie je de conversie-faktoren staan waarmee je moet delen bij afwijkende regimes.

Vb.

In een boekske staat een radiator die 1000W geeft volgens EN442 norm (75/65/20°C)
Bij een regime van 50/30 en 20°C kamertemp zal die nog "maar" 1000 / 3.7 = 270W geven.

Andere redenering kan gebruik worden voor overdimensioneren -> Je moet een 1000W hebben in een ruimte maar je wil maar met 50/30 regime werken maar je wil wel 22°C op die kamer -> 1000W x 4,41 = 4410W "virtuele afgifte" nodig ofwel een gigantisch joekel van een radiator....

Zo zie je duidelijk dat bij de lagere regime de radiatoren qua afgifte in elkaar stuiken met een veel steilere curve...

Bedankt voor de duidelijke uitleg allemaal. Alleen vind ik dan vreemd dat ik bij vroeger regime tot +-65° aan 1 uur gerbruik 3m³ gas verbruik, en bij regime tot 50° aan 2 uur gerbruik 3m³ gas verbruik maar wel een ruimte krijg die op betere temperatuur is dan in het eerste geval. Volgens bovenstaande redenering zou dat bijna uitgesloten zijn, of mis ik hier ergens iets? Ik heb ook zeker niet de indruk dat mijn radiatoren overgedimensioneerd zouden zijn. Ok, gietijzeren radiatoren zijn bijna altijd joekels van dingen, maar dat ligt meer aan hun ontwerp dan aan overdimensionering in dit geval. Als je een gietijzeren radiator vergelijkt met moderen van hetzelfde vermogen is de gietijzeren zowiezo al een pak groter in omvang. Wat natuurlijk wel is, bij temperatuur van 50° heb je nog het voordeel van condensatie, en dat is bij 65° nihil als ik het goed begrepen heb? Dus mocht de condensatie geen rol spelen, dan zou situatie 1 waarschijnlijk wel voordeliger kunnen zijn.

René, heb je enig idee hoe ik de ketel zelf optimaal zou kunnen instellen naar verbruik toe? Ik heb de indruk dat deze aan het hoogste vermogen start met branden tot de watertemperatuur van 50° bereikt wordt, dan gaat ie aan een lager vermogen branden om gewoon de watertemperatuur op het gewenste niveau van 50° te houden. Nu zou ik vermoeden dat het eveneens beter zou zijn dat de ketel aan een lager vermogen begint te verwarmen omdat het koude water niet vanaf de 1e seconde dat enorme vermogen kan opvangen en gelijk in warmte kan opnemen. Ik zou dus denken dat er in het begin ook de nodige energie verloren gaat door het hoge vermogen waarmee de ketel start met te branden. Of zie ik dat verkeerd? Ik zou dus vermoeden dat beginnen met een laag vermogen beter is, gelijdelijk vermogen opvoeren, om vervolgens terug het vermogen te verminderen als de gewenste temperatuur bereikt is. Maar of dat mogelijk is om dit zo ingesteld te krijgen weet ik niet.

Groeten,

Pol

Pol,

Naar rendement toe werkt een modulerende condensatieketel het best bij 25-30 % belasting.

Het opstartvermogen wordt uitgerekend door de regelaar van de ketel(een berekening rekening houdend met de stooklijn en max. regime).

Na verbruik toe is dus de laagste stooklijn waarmee de ketel nog de gewenste kamers warm krijgt de beste en geeft het laagste verbruik.

Met het gebruik van ruimte invloed kunnen we het opstartvermogen nog iets verhogen om toch nog een redelijke opwarmtijd te krijgen(maximum 2 uur). Indien we zuiver weersafhankelijk werken kunnen we evt de stookcurve iets steiler leggen op toch nog redelijke opwarmtijden te krijgen.

De balans tussen het gevraagde afgiftevermogen en het minimum ketelvermogen in de tussenseizoenen is eigenlijk bepalend. Indien het minimum vermogen van de ketel veel groter is dan het gevraagde afgiftevermogen in de tussenseizoenen, kan de ketel zijn vermogen niet kwijt en zal de stooklijn toch verder steiler gelegd moeten worden om de ketel niet extreem te laten pendelen.(een andere oplossing om het afgiftevermogen te vergroten is het vergroten van het radiatorvermogen bij dezelfde watertemperatuur door extra radiatoren of grotere radiatoren te plaatsen)

Probeer eens met een stooklijn van 65 bij -10 en controleer de retourtemperatuur. Als we met ruimteinvloed werken, probeer dan te beginnen met weinig invloed en ga met kleine stapjes omhoog.

Vermogen verminderen doet de ketelregeling zelf indien de gewenste berekende aanvoertemperatuur bereikt wordt. Door met het vermogen de aanvoertemperatuur constant te houden wordt exact geleverd wat het afgiftesysteem op dat moment afstaat aan vermogen.

Qua verbruik is dus een lage belasting beter, er rekening mee houdend dat in de tussenseizoenen met deze gekozen stooklijn geen extreem pendel gedrag gaat ontstaan.

Rene, kun je me nog even verklaren hoe dus de ruimteinvloed werkt met weinig of veel invloed? Want aan die instelling ben ik nog niet aan geweest, ik weet dat ze instelbaar is in stappen van 0 tot 64 bij viessmann. Maar de instelling die nu wel actief is behoudt gewoon geen verschil met zuivere war, enkel dat als de gewenste kamertemperatuur met 1° overschreden wordt de ketel stopt met branden en pas terug begint met branden als de gewenste kamertemperatuur terug gelijk is aan we werkelijke, om dus terug 1° bij te verwarmen en uit te springen. Maar dit is nog een andere instelling volgens mij dan het aanpassen van veel of weinig ruimteinvloed. Wat doet de instelling "veel" of "weinig" ruimteinvloed precies? Enfin ik hoop dat het voor je een beetje duidelijk is wat ik omschrijf.

Groeten,

Pol

Pol,

Ruimteinvloed is een correctie van de watertemperatuur op het verschil tuusen de gewenste binnentemperatuur en de werkelijke binnentemperatuur.

Hoe groter het verschil hoe hoger de gewenste watertemperatuur.

Smorgens start de ketel op bij een binnentemepratuur van 16 gr terwijl 20 gr gewenst is.

De regelaar berekend aan de hand van de buitentemperatuur bijvoorbeeld een gewenste watertemperatuur van 45 graden.
Het verschil tussen de gewenste binnentemperatuur en de werkelijke binnentemperatuur zorgt bijv. voor een coorrectie van de gewenste watertemp. van +4 graden. dus 49 graden. Als de binnentemp. intussen 18 graden is geworden stelt de regelaar de gewenste watertemp. bij naar 47 graden.

Bij veel ruimteinvloed is dus de correctie groot, bij weinig ruimteinvloed is de correctie klein.

Een grote ruimteinvloed geeft weer problemen in de tussenseizoenen indien het minimumketelvermogen te hoog is voor het afgiftesysteem. De zakkende gewenste watertemperatuur kan ineens de ketel laten stoppen, omdat het verschil tussen de gewenste aanvoertemp. en de werkelijke aanvoertemperatuur te hoog is geworden.
Ruimteinvloed instellen is vaak wel nodig om de pomp te laten stoppen. Zonder ruimteinvloed werkt de regeling als zuiver war en blijft de pomp draaien gedurende de dagprogrammatie.

Als u met uw radiatoren met grote waterinhoud de nadraaitijd niet langer kan krijgen kan u misschien beter zonder ruimteinvloed werken(de pomp blijft dan gewoon draaien gedurende dagprogrammatie) en de tijdsblokken goed instellen(bijv een blok van 2.25 uur dag als de ketel normaal 1.5 uur nodig heeft).

Allemaal een kwestie van proberen.

Pol,
wat het opstarten aan het volledige vermogen betreft,
er is in de codering 2 een instelling die bepaald dat bij het begin van de tijdsfase gedurende een half uur de gewenste aanvoertemperatuur met 20% FA:20, in te stellen tussen 0 en 50%) zal verhoogd worden.
Deze verhoging zal 30 minuten duren (Fb:30, in te stellen tussen 0 en 300 min)
Dit is om een snelle opwarming te bekomen.
Indien je het percentage gaat verlagen zal de ketel sneller naar een lager vermogen gaan streven.