gloei en halogeen lampen 30% zuiniger?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

In de doe-het-zelf zaken hangen tegenwoordig halogeen lampen en gloeilampen die een pak zuiniger zouden zijn.

Philips en Osram beweren dat die zeker 20 tot 35% zuiniger zijn. Dit is zeker nog niet in de buurt van een spaarlamp, maar een spaarlamp kan je nu ook niet overal gebruiken.

Iemand ervaring mee?

Reacties

ergens een verhaal gevonden op internet dat het oude wijn is in nieuwe zakken, ze gebruiken een nieuwere, lees andere, berekeningsmeethode tov een andere refefentie waardoor dit te mooi klinkt.
Maar niet alles wat je op internet kan vinden is ook de waarheid.
Tevens zijn die dus ook weer een stukje duurder.

Niet helemaal on toppic, maar toch ...

..."Wetenschappers van de universiteit van Cambridge hebben een goedkope lamp ontwikkeld die heel fel licht voortbrengt en slechts weinig elektriciteit verbruikt. De lampen zullen maar twee euro per stuk kosten en kunnen tot zestig jaar meegaan. Dat schrijft de Daily Mail.

100.000 uren
Ondanks de extreem kleine vorm van de lampjes, zijn ze twaalf keer efficiënter dan gewone gloeilampen. Bovendien geven ze meteen op volle kracht licht, in tegenstelling tot sommige andere ecologische gloeilampen. Als ze in elke woning en op elk bureau geïnstalleerd zouden worden, kunnen deze superlampen het aandeel van verlichting in het energieverbruik verminderen van twintig naar vijf procent. De lampen bevatten geen kwik waardoor het ook veel minder schadelijk is om ze na gebruik weg te gooien. Voor het zover is, zouden de lampen eerst gemakkelijk 100.000 uren moeten kunnen branden.

Kerstlichtjes
De lampen werken op basis van galliumnitride. We kennen de lampjes al van de lichtjes op onze fiets, in de kerstboom of het scherm van onze gsm. Tot nu toe was het echter te duur om de lampen op grote schaal te produceren zodat we ze overal kunnen inzetten. De Britse wetenschappers hebben een manier gevonden om in de kosten te snijden. In County Durham is een bedrijf al begonnen met de productie van de lampen. Binnen twee jaar zullen de eerste superlampen in de winkel liggen. "Dit zou wel eens de heilige graal van de verlichting kunnen worden", zegt professor Colin Humphreys. "Het is niet alleen goed nieuws voor het milieu, ook onze elektriciteitsrekening zal ervan profiteren." (gb) ...

bron Hln

Dirk

Kleine lampjes op basis van galliumnitride... Klinkt als LEDs...

Ik weet dat OSRAM de zogenaamde keramische technologie toepast wat resulteert in dezelfde lichtopbrengst bij minder vermogen. De lampen lijken op een gloeilamp, maar binnenin zit er een soort 'bubbel'.

Bij de halogeenspots zijn er lampen met een zogenaamde infra-rood coating. Afhankelijk van het merk worden die aangeuid met IRC of ES (= Energy Saving).

Typisch is dat al deze lampen dezelfde lichtopbrengst hebben, maar wel een kwart tot een derde minder verbruiken. De provincie Vlaams-Brabant voert momenteel een laagdrempelige relampingactie. Meer info kan je vinden op de website w w w . mikkmo . be

Tja, welke fabrikant wil nu lampen maken die slechts 2euro per stuk kosten aan de consument en 60 jaar mee gaan?

Daarmee teken je toch je eigen faillisement?

Gunter,

zelfs voor de halogeenstaafjes (zonder reflector) beweert Philips 30% minder verbruik. Ze gaanwel minder lang mee.

Dirk,

Gisteren op NL gezien, leek neet hetzelfde, was wel een Noorderbuur die deze lichtjes zelfs aan Bill Clinton gegeven had.

5 W LED = 60 W gloeilamp en dimbaar.

Was zelfs sprake van elke NL-familie te voorzien van 4 stuks (kosten wel 25€/stuk)

Maarten