luchtdicht maken ramen-muur

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Ik zoek naar een oplossing om mijn aluminium ramen luchtdicht aan te laten sluiten met de snelbouwstenen. Mijn architect raadt aan om EPDM te lijmen op de snelbouwstenen en die dan te knellen tussen het raam en de buitensteen. Op de EPDM komt dan isolatie, die dan beplijsterd wordt.

Is dit een goede methode?

Reacties

Ben ook op zoek naar een goede oplossing, ik weet dat ze één of andere kleefband gebruiken om aan te sluiten tussen raam en snelbouwsteen, maar omdat mijn spouw 15cm is weet ik niet hoe deze te overbruggen?

frank

Kijk eens naar het productengamma van ProClima op http://www.proclima.com.

bij 1 raam hadden we een spouw van +/- 20 cm (1 muurtje nieuwgemetst)
daar gaan we nog thermoparels laten inblazen
om het luchtdicht/dampopen te maken en om de thermoparels erin te houden, hebben we gebruik gemaakt van:

pro clima DA connect + orcon + tescon profil

http://picasaweb.google.com/Walter.Veerle/OpDeMuggenberg#5292671393587215890

op deze foto nog geen tescon profil aangebracht

nog iets over die foto ter verduidelijking, de zijkanten hebben naderhand pavatex ertegen + leem
boven en onderkant gaan later ook nog pavatex tegen krijgen

Onze ramen worden op dit ogenblik geplaatst. Nu zou ik willen zien hoe we onze ramen luchtdicht kunnen laten aansluiten aan de muur.
We bouwen een LEW K26 E48: snelbouw rotswol en gevelsteen.

Wat is nu eigenlijk het beste?
-plakken met tape CONTEGA PV van Pro Clima
-werken met profielen (geplaatst door de plakker)

Wat is jullie ervaring hierin? Ik zou graag wat foto's zien! Zeker van de tape.
Want er wordt hier veel over gebabbeld maar zie geen voorbeelden! De ene zegt dit de andere dat...
Ik vind het toch belangrijk!

als je deze post tegoei had gelezen, dan zie je mij fotolink
en daar staan paar fotos op met tape en ook 1 met luchtdichtingspapier

Reactie op de originele vraag van Peter :
Je vertrekt met je EPDM slab op je raam die je erop lijmt met speciale epdm lijm en die je bijkomend middels een klein alu latje 15x2mm alle 30cm bevestigd (met die lijm alleen blijft tijdens het droogproces die EPDM immers niet hangen. (opmerking : je plaatst die EPDM uiteraard wel vooraleer je het raam monteert in het gat rond het raam, en dan best volledig in één keer rond het raam)
Daarna lijm je dan weer met die EPDM lijm de andere zijde van de slab op de snelbouw. Opmerking : de hoeken verdienen speciale aandacht en eigenlijk prefabriceer je die eerst best, rekening houdende met de exacte positie van het raam tegenover de snelbouw (qua diepte). Je kan ook prefab EPDM slabben met gevulcaniseerde hoeken bestellen bij gespecialiseerde leveranciers. Die trek je dan als het ware als een elastiek over je raam.

Hoe kan ik een venstertablet luchtdicht laten aansluiten?  De ramen zijn geplaatst en het is bezet.  Alleen is de spouw(isolatie) langs binnenuit nog zichtbaar daar waar de venstertabletten komen.

Is het voldoende rondom aan te smeren met pleister en met siliconen afwerken tegen de vensterkader?

Wij hebben houten venstertabletten...

Het juiste stappenproces om de koudebrug van de buiten- naar binnenvensterbank te vermijden: zien dat dit isolatielaagje voldoende aansluit en zo nodig wat isolatieschuim bijspuiten of kurk ertegen aandrukken of rotswol of zo. Daarna kan je de fijne afdichting voor luchtdichtheid doen met pleister en silicone... en aan de buitenkant met mortel en weerbestendige silicone of acrylaat. De dikte van het pleister en mortellaagje hangt uiteraard af van de grootte van de kier/spatie/speling.

Nauwkeurig werken voorkomt isolatie- en tochtproblemen achteraf. Beter voorkomen dan genezen, want om deze problemen op te lossen in mijn oudere woning, heb ik er al aan gedacht later de venstertabletten los te maken....