RV verlagen

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Afgelopen dagen hadden we een RV wat lager dan 25% is in de living. Ondanks het veelvuldig mechanisch ventileren, het drogen van de was binnen stijgt de RV niet boven de 35% (en dat is volgens mij nog te laag).
We stoken de CV op 19 graden, naast in de avond een houtkachel. Ik zet nu op de houtkachel een pannetje met kokend water om de RV proberen te verhogen. Vooralsnog helpt dit nog onvoldoende.
Zijn er nog andere opties? Ik wil liever pas op het laatst een luchtbevochtiger aanschaffen.

Ik weet dat met een kachel gebaseerd op warmtestraling dit probleem van een lage RV niet voorkomt.

Reacties

Is uw hygrometer wel correct?
De vochtigheidsgraad bij vriesweer is altijd laag gezien het vocht uit de buitenlucht condenseert als ijzel, rijm..., maar uw gemeten waarden lijken me toch zeer laag.

Euh, uw eerste zinnetje moet dat niet zijn :
"ten gevolge van het veelvuldig mechanisch ventileren" ?

Hoe meer je ventileert bij vriesweer, hoe lager je RV gaat worden : je neemt
immers telkens vochtige binnenlucht (van het ademen, koken, was drogen,...)
weg om die te vervangen door koude buitenlucht. Laat ons stellen dat die bij
+1º een RV van 50% heeft, dan schiet daar na verwarming praktisch niks van
over doordat lucht op 21º een veel hogere vochtopnamecapaciteit heeft.
Ik ken de juiste getalletjes niet, maar stel dat de buitenlucht van +1º 2 gram
vocht per m3 heeft, en een vochtopnamecapaciteit van 4 gram per m3 (dus je
zit aan 50% RV), wel dan heeft lucht van 21º een vochtopnamecapaciteit van
pakweg 16 gram per m3, en zit je met je 2 gram dus aan een RV van 12,5%.

Dus : minder ventileren gaat helpen (wel zien dat je niet stikt, hé)

Ik zal eens minder gaan ventileren. Ook ga ik de Rv meter testen met behulp van een andere RV meter die ik te leen krijg.

Ik moet Roover wel in zekere zin corrigeren.

Hij heeft gelijk als hij zegt dat BV een drogere lucht met zich meebrengt. En zijn bericht is juist tot zijn laatste zin.

Want wat ik nu constateer:

Beneden, verwarmd met l/l wp en houtkachel is de RV slechts rond de 30 % (bij 21°C). Daar waar de houtkachel brandt soms nog minder, maar daar is het plaatselijk ook meer dan 21°C. Boven, waar niet verwarmd wordt, is de RV 50%, bij 18°C. Overal wordt mechanisch geventileerd.

Als ik minder ventileer, gebeurt er niet veel, ttz die waarden blijven gelijk. Het is dus niet zo dat een vermindering in inblaasvolume de RV doet stijgen. Kan eigenlijk ook niet, want er wordt nog steeds geventileerd, zij het tegen een lager debiet. Maar nog steeds wordt 1 of 2 x per dag heel het volume ververst. Je moet als bewoner al heel veel vocht produceren om dat elke dag weer te compenseren.

In huizen zonder BV, zien wij hetzelfde fenomeen: lage RV in de koude maanden. Hier kunnen de mensen een luchtbevochtiger zetten om die RV op te krikken naar 40-50 %. Dat betekent ongeveer 1 l water verdampen per 10 m2 te bevochtigen vloeroppervlakte. Dat is best veel, elke dag opnieuw.

Met BV is luchtbevochtigen dweilen met de kraan open. Dus moet je het uitzitten.

Ludwig Van Wonterghem heeft mij aanbevolen een batterij planten (met veel kleine blaadjes) te zetten, omdat die toch heel wat kunnen verdampen. Het effect daarvan zie ikzelf slechts minimaal terug in de waarden.

Dus ja, het heeft te maken met het afvoeren van vochtige lucht en het aanvoeren van droge, opgewarmde lucht. Nee, de BV minder zetten zal geen spectaculaire verbetering met zich mee brengen.

geleemde muren zouden ook helpen.

maar vraag me wel af hoeveel dat uitmaakt op langere termijn?
na een tijd moet die leemlaag toch ook al zijn vocht hebben afgegeven.

Karl,

Hoe lager de kamertemperatuur, hoe hoger de relatieve luchtvochtigheid. Dat is perfect logisch.

Walter,

Leempleister helpt inderdaad.
Leem zal zeer snel luchtvochtigheid opnemen als de RV stijgt,(vb tijdens koken of douchen) en ook weer afgeven als de RV daalt.

Gaat dus niet over bouwvocht, maar is eerder een continue proces.

Dirk

ik begrijp wel dat het niet over bouwvocht gaat, maar is er niet de kans dat er meer vocht verdwijnt met BV, dan er bijkomt door badkamer+keuken?
als het % afvoer van vocht ietsje groter is, gaat de leem uiteindelijk ook uitdrogen.
En vraag me ook af of wandverwarming de leem ook nog wat droger gaat maken

dirk ik hoop dat je gelijk hebt, want wij zijn ook aan het lemen : 3 cm waar wandverwarming zit(buizen van 1 cm)en 1 cm op de andere plaatsen (in de slaapkamers blijven w de oude plaaster wel behouden