Celit platen en vocht

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hallo,

Momenteel is onze houtskelet in opbouw.
Aan de buitenkant van het skelet worden celit 4d platen
bevestigd om het vocht tegen te houden.
Nu hebben wij gemerkt dat deze platen bij regenweer nogal
"sappig" en doorweekt geraken. De platen lijken dus vocht
op te nemen terwijl ik dacht dat ze net waterafstotend
zouden zijn? Kan iemand mij meer vertellen over de werking
van deze platen?
Bijkomend vraagje: hoe lang mogen deze platen, in
afwachting van het gevelmetswerk, onderhevig zijn aan het
weer buiten (regen, vorst, wind...)? Het houtskelet zal in
maart klaar zijn, maar het metswerk zal pas ergens in juni
starten...

Alvast bedankt voor de reacties!

Reacties

Platen zijn wel degelijk vochtbestendig, het vocht komt er niet door.
Onze platen staan sinds begin september, ze moeten nog bekleed worden met hout. Ondertussen al isolatie laten inblazen en geen enkel probleem gehad.

Bij correcte plaatsing is er geen probleem , platen zullen geen water doorlaten de voegen zijn een iets groter risico op termijn maar als de platen niet jaren lang blootsteld aan weer en wind is er geen probleem. Eens afgedekt met pannen of hout is er al helemaal geen probleem.
Ik heb ons zadeldak vorig jaar ook een paar maanden gewoon zo laten liggen alvorens de pannen erop gingen en enkel bij heel harde regen en wind op een paar plaatsen druppels aan de binnenkant , waarschijnlijk tussen de voegen geblazen door de wind.

Wij hebbeb deze zomer celit als onderdak laten plaatsen. Ook toen heeft het onderdak zeer veel regen gehad. Binnen bleef het kurkdroog. Het is hooguit het bovenste laagje wat iets weker/zachter aanvoelt. De platen zijn wel degelijk waterdicht.

Ons houtskelet staat er sinds november. Onze gevelsteen is slechts gedeeltelijk opgetrokken, maar we hopen nu dat het metsen snel vooruit gaat want een 2-tal weken terug, toen het nogal ferm geregend heeft, hebben we veel water binnen gehad.

Ik weet niet 100% zeker wat de oorzaak ervan kan zijn ,maar volgens mij zit het inblazen van de papiervlokken er voor iets tussen. In de maanden november en december heeft het ook geregend en toen geen waterlast. Maar enkele dagen na het inblazen 'gutste' (alle sis relatief natuurlijk:-) ) het water naar binnen door de OSB-wanden en aan het plat dak ook door het intello-dampscherm. Ik vrees dat die papiervlokken het water uit de celit-platen opzuigen en doorgeven.

Een andere oorzaak kan zijn dat de celit hoger aan de gevel minder secuur geplaatst werd door enkele familieleden waardoor de naden iets groter uitvielen ((we hebben het zelf beneden geplaatst, maar op een bepaalde hoogte stuitten we op de grenzen van ons hoogtevrees...).

Onder het plat dak hebben we op enkele plaatsen het intello dampscherm open gesneden en de papiervlokken verwijderd, we zullen op die plaats dan later wat glaswol steken. In de wanden laten we ze voorlopig zitten. Hopelijk drogen ze weer van zelf. Ondertussen doen we er dus alles aan om de gevelsteen zo snel mogelijk op te trekken, we zitten aan de gevel waar we het water naar binnen krijgen (noordkant) ondertussen al bijna ter hoogte van onderkant zolder. Toen het water naar binnen kwam zaten we met de gevelsteen nog maar net aan de bovenverdieping. Dit weekend met het vriesweer helaas niet kunnen metsen en nu weer een regenachtige week...we houden ons hart vast!

Wij hebben deze platen een half jaar laten staan voordat we een gevelsteen hebben laten metselen. Ik ken iemand die deze >1j bloot op zijn zadeldak heeft gehad alvorens pannen te plaatsen

mzzl

wij hebben als onderdak ook celit platen als onderdak. tijdens de renovatie van het dak heeft het onderdak ongeveer 6 maanden in open lucht gelegen. Geen enkel probleem gehad. Wel belangrijk is (denk ik) dat ze op de juiste manier worden gelegd en dat er folie wordt gelegd in de onderste voeg van de celit platen tot aan de goot - de folie dus inklemmen in de voeg en af laten hangen tot de goot. Dit vermijdt inwaaiend vocht onder de pannen van regen of sneeuw, want soms kan het nog wel eens sneeuwen.