dampkap aangesloten op type B verluchtingssysteem

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Ik heb 9 jaar geleden in mij nieuwbouw een verluchtingsysteem laten installeren van het type B.
Mijn dampkap (in mijn keuken) is ook hierop aangesloten. Telkens als mijn dampkap wordt opgezet schakelt de afzuigventilator op zijn hoogste snelheid met de bedoeling mijn dampkap maximum te laten zuigen. Tot op heden heeft dit systeem niet goed gewerkt (niet voldoende afzuiging) en ik heb ondertussen al ontdekt waarom. De afzuigbuis van de dampkap is namelijk tesamen met de aanzuigbuis van mijn gelijkvloers en deze van het eerste verdiep aangesloten op dezelfde ventilator. Dit heeft als gevolg dat er veel zuigkracht verloren gaan naar mijn gelijkvloers en naar mijn eerste verdiepung. Ik denk dat ik 2 opties heb om dit probleem op te loseen,die zijn;
1) De dampkap op een afzonderlijke venilator motor aansluiten met zijn eigen lucht afvoer.
2)Via twee kleppen de afzuiging van mijn gelijkvloers en van mijn eerste verdieping stoppen tijdens de dampkap werking.
Ik heb dit laatste reeds uitgetest (manueeel via 2 tussenshotten de afzuiging van gelijkvloers en de eerste verdieping stop zetten) en dit had als gevolg dat mijn dampkap ineens goed werkte.
Kan er mij iemand helpen bij mijn beslissing ? Zijn er mensen die hetzelfde probleem hebben en hoe hebben zij dat opgelost ?

Reacties

Type B is toch lucht inblazen via mechanische ventilatie en niet afzuigen? Spreek je hier niet oven type C?

Daar naast is een dampkamp op de ventilatie zetten geen goed idee denk ik. Om de redenen die je zelf zegt.

Beter is dus een dampkap installeren met apparte moter en en afvoer. Zoals elke dampkap. Zo voorkom je ook dat uw ventialtiebuizen helemaal vettig worden vanbinnen, en na verloop van tijd ook de afzuigmotor van het systeem. Zelfs de vetfilter van uw dampkap zal niet alles tegen houden.

Twee ventilatoren in serie aansluiten is in feite geen goed idee, want men bekomt een wisselwerking met de andere circuits die op de tweede ventilator zijn aangesloten. De tweede ventilator kan niet meer lucht verplaatsen dan zijn maximum debiet, en die is voor een huisventilator veel kleiner dan deze van de dampkap. Dus zeker een afzonderlijke leiding voor de dampkap. Een venster licht open zetten als de dampkap werkt verlicht ook de werking ervan, maar zal in uw geval niet helpen.

Je kan de bestaande dampkap omvormen tot een recirculatiedamp. Geen breek en kapwerk en geen warmteverlies/tochtgevoel en vervuiling in leidingen.
Mon

Als ik goed begrijp hebt ge een soort openklapbare kap waar ge de ventilator uit verwijderd hebt Kunt ge daar wel en recirculatiedampkap van maken? In geen enkel geval de uitlaat op uw D-ventilatie aansluiten. Twee ventilatoren in parallel zijn nog moeilijker te beheren dan twee in serie: ge gaat het afzuigdebiet van de ventilatie zeker afremmen. Gaat het niet simpeler zijn een nieuwe recirculatiedamkap te plaatsen, al zijn niet alle mensen voor dit systeem. Neerwaartse afzuiging is ook niet ideaal in verband met de ophoping van vuil.

Hilaire, het is beter het dampkapcircuit volledig gescheiden te houden van de ventilatie(debieten, vervuiling) zie hierboven.
Je kan ook werken met een motor buiten de keuken om het lawaai te neutraliseren. Deze krachtige motor komt dan in een andere ruimte. Je moet dan de aansluitingen(buizen) wegwerken in het plafond, kasten, valse wanden etc.
Mon

Hilaire,

Ik installeer keukens en heb eigenlijk nog nooit een afzuigunit in een kelder
gezet. De afstand naar buiten moet zo kort mogelijk zijn, zonder scherpe
bochten en zeker niet naar beneden. Hoe groter (en gladder) de buisdiameter,
hoe beter en hoe minder geruis.

Als ik jou was zou ik een HVAC-specialist raadplegen of een dampkap- of
ventilatorfabricant:
*Venduro uit Lokeren
*Airbel
*Ventomatic

Erwin