zonneboilers in donkere dagen

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Beste,

Wie krijgt er in deze donkere dagen zijn zonneboiler nog voldoende opgeladen voor lage temperatuurverwarming?
Graag info in verband met de grootte van de boiler, type en oppervlakte zonnepanelen, oriëntatie en helling.

Bert

Reacties

Helaas Duke,

vandaag ook met de vlakke plaat niks (of toch niet meetbaar), maar je moet ook rekening houden dat de regeling pas start als de (lege) vlakke plaat collector 20° meer heeft dan het koudste water in het vat. Daar de boiler gisteren goed opwarmde (36°C) en deze temp nog haast niks gezakt is bij ons vandaag (enkel twee maal lavabo deze morgen en dan uit werken), moest de plaat al tot boven de 50°C raken om iets op te brengen. Indien de pomp dan start dan is die na enkele minuten terug afgekoeld zodat het systeem weer voor een hele poos stopt.

Het vermogen van mijn pomp is tussen de 50Watt (minimum) en 110W (maximum).

MVG, Piggy

Heatpipes zijn beter geïsoleerd, maar hun actieve oppervlak is veel lager dan bij een vlakke plaatcollector. Misschien moet daar de verklaring gezocht worden?
Anderzijds mogen we aan de hand van de schaarse gegevens uit deze vraagstaart geen overhaaste conclusies trekken.
Mijn vlakke plaatcollector warmde vandaag het vat van 190 liter op tot 46 °, maar wij hadden hier ook veel zon (mijn PV systeem registreerde één van de betere winterdagen). Dus zomaar vergelijken met andere systemen op andere plaatsen is niet altijd correct...

Daar heb je een punt Eric,

van belang zijn onder andere:

regio: mist/bewolking/smog
oriëntatie van panelen: horizontaal én vertikaal
lengte en soort leidingen boiler-collector
hoeveelheid afname van warm water (en hoe warm) gedurende de dag.
gebruikte boiler: dikte isolatie, gelaagdheid,...
meetpunt in de boiler: bovenaan, midden, onderaan
schaduwmomenten gedurende de dag van obstakels
enzovoort enzovoort.

dus niet vergelijkbaar tenzij met concrete rendementcijfers die op eenduidige manier gemeten worden ( en dan nog liefst door een onafhankelijk instituut). Maar daar wringt nu net het schoentje...
Volgens mij worden de concrete rendementcijfers door fabrikanten bewust vaag en moeilijk vergelijkbaar gehouden.
Vergelijk het met de auto's: sinds dat de consument het belangrijk is gaan vinden dat zijn auto weinig verbruikt (omdat ze het voelden in hun portomonee) staat op elke advertentie in koeien van letters het verbuik (zij het dan wel dikwijls in positieve wijze overschat) en is dit verbruik gemeten volgens een welbepaalde standaardprocedure.

Het feit dat dit nu (nog) niet gebeurd bij SWW panelen heeft volgens mij te maken met het feit dat heel wat consumenten al tevreden zijn dat ze überhaupt een paneel of twee hebben liggen. Of dit paneel nu 65% rendement heeft of 95% zal hen worst wezen. Er zijn waarschijnlijk uitzonderingen die de regel bevestigen. Fabrikanten gaan dan ook niets riskeren, stel dat de concurrentie dan toch een hoger rendement heeft... Bijgevolg spreekt men slechts in niet vergelijkbare en bedekte termen over rendement.

Uiteraard zit de laksheid van de staat hier waarschijnlijk ook voor een groot stuk tussen. Zou me niks verbazen mocht die eenvormige rendementsmeting in Duitsland gemeengoed zijn...

enfin, juist mijn idee.

prettige avond nog
Wouter

Ik denk dat Dukeii het rendement fors kan verhogen door achter de heatpipes spiegels of spiegelend materiaal te plaatsen. Het effectief oppervlak wordt zo aanzienlijk vergroot. Het lijkt me een leuke proef.

En 24 buizen vacuumcollector geeft 2,2 - 2,5 m2. Dat is dus de helft van een vlakke plaat van 5m2.

Oftewel: opbrengst / vierkante meters, of opbrengst / aanschafprijs zijn betere maten. Afhankelijk van je budget of dakoppervlak.

Hier ben ik ook erg benieuwd naar, ik sta op het punt om 72 vacuumbuizen (3x25) en een 300l op zuid neer te leggen, omdat ik er van overtuigd was dat vacuumbuis in de winter beter presteert. Misschien dus wel niet...

Ik heb vandaag ook 45 graden in mijn 200 l vat met 5 m2 vlakkeplaatcollectoren

De titel is wel 'zonneboilers in donkere dagen', doch iedereen komt pochen met zijn opbrengst op een zonovergoten winterdag.

Patrick M,

een zonneboiler maakt pas warmte aan als er lichtstralen invallen op het paneel/de pijp(en). Als het dus een donkere, mistige dag is, of het is aan het sneeuwen, ... dan mag je gelijk welk systeem vergelijken: ze zullen allemaal NIETS opleveren.

MVG, Piggy

Ter info:

Op mijn klassiek IZEN leegloop-systeem van 2000 had ik :

Gisteravond een 45 graden (analoge temperatuurmeter) waarbij we overdag nog een wasmachine (werkt op warm water) hebben opgezet. Verder geen water verbruikt, dus vanmorgen was dit nog steeds, ben weer gaan kijken rond de 45 graden.

Om 14u, op deze zonnige laatste januari dag, staat mijn pomp te draaien. Mijn boiler staat nu op 52 graden.

Izen-boiler, 190 (150) liter vat in vat, gericht op het westen: 28 graden.

Info:
Solarfocus Hyko Kombispeicher 1000liter
-bovenaan 53°c
-onderaan 35°c
De vaatwas was in werking.
Mon

Zonneboilers zijn onvoldoende om uw verwarming te ondersteunen. Zeker met een opp. van 3 (of 5 m²).

Deze kunnen evenwel uw sanitair water voorverwarmen, ook op sombere dagen (m.a.w. input van 7°C naar 25 °C, de rest bijverwarmen met C.V.)

Voor hoger rendement / opbrengst naar lage verwarmingstemperaturen (vb 38 à 40°C bij vloerverwarming), is een warmtepomp misschien meer aangewezen. Verticale water-warmtepomp kan veelal een oplossing zijn.

Patrick, wat bedoel je met ,,zonneboilers zijn onvoldoende om uw verwarming te ondersteunen,,?
Mon

ik denk dat hij bedoelt dat je met 3 tot 5m² oppervlakte geen ondersteuning kan geven aan je vloerverwarming.
En dat is ook waar.
Dan moet je toch al snel 8 tot 10 collectors leggen (20 m²?) om dat aan te kunnen.
maar voor sanitair warm water is het wel voldoende.

Ik had vandaag 58°C met mijn systeem van rivusol.
300L met 2x 15 heat pipes.
Het was wel een mooie zonnige dag natuurlijk. Ik denk dat je met zo dagen gewoon niet objectief kan vergelijken.
Met zon werken ze quasi evengoed.
Maar op een heel grijze dag haal ik met mijn vacuum heat pipes toch nog 25°C tot soms zelfs 35°C
Ik weet niet of vlakke plaat systemen dan ook nog even effectief werken want die moeten toch meer loodrechte zoninval hebben? Terwijl die heat pipes beter met grijs weer werken.
Soit, mij maakt het eigenlijk niet zoveel uit. Ik denk dat het belangrijkste is: dat het systeem werkt zoals ze het beloven. Dan maakt het niet heat pipes of vlakke plaat of plastieke platen.
Iedereen verkoopt gewoon graag, en ik wil toch best geloven dat 2 verschillende systemen misschien ook gewoon evengoed kunnen zijn.

Grtn Louis.

Vandaag zomaar eventjes 71° in gans het vat met mijn vlakke plaat collector. Zeg nu nog dat een vlakkeplaat in de winter niet werkt.
De laatste maand was het vat een 12 dagen tussen de 50 a 60°. Dus praten we niet zomaar over enkele uitzonderlijke winterdagen. De rest van de tijd zit de temp tussen de 30 a 40° tenzij het heel de dag bijzonder mistig of bewolkt is...

@ Piggy e.a., het zou toch interessanter zijn de opbrengst van verschillende systemen te vergelijken op een licht tot matig bewolkte dag, op dagen zoals vandaag is het een massasprint...

@ (andere)Patrick, zonnecollectoren kunnen perfect verwarming ondersteunen, maar het is niet alleen belangrijk voldoende m²'s te hebben, de woning moet ZEER goed geïsoleerd zijn.

Patrick M

Patrick M. dat wou ik ook zeggen.
Mon

Patrick, ik heb hier al verkopers van heatpipes horen beweren dat een vlakkeplaat nooit opbrengt in de winter, dat lijkt nu in elk geval ontkracht: zoals ik hierboven reeds zei: de laatste maand waren er 12 dagen waarbij het volledige vat tussen de 50 a 60° graden werd opgewarmd en dat in de maand januari met temp rond of onder het vriespunt.

Los daarvan denk ik ook dat we op deze manier nooit een deftige vergelijking kunnen maken tussen heatpipes en vlakkeplaat collectoren, dat moet gebeuren in gecontroleerde identieke omstandigheden...

Hallo,

 

Ik ben nieuw op dit forum, en we hebben plannen voor nieuwbouwwoning.

Deze zal pas in februari 2009 af zijn (lage energiewoning)

Echter worstel ik nog met verwarming en SWW, ik zou kiezen voor een LL warmtepomp voor verwarming, en ev voor zonnecollectoren (denk dat vacuumbuizen beter rendement geven?) voor SWW, echter kan ik niet naverwarmen omdat ik geen cv ketel heb.. is het mogelijk en rendabel om een elektrische naverwarming te nemen?

groeten Geert

DEZE WINTER stel ik deze vraag opnieuw, met de klemtoon op DONKERE dagen. Dus de zonnige winterdagen interesseren me echt niet!!!! (dan weet ik echt dat elk zonnesysteem werkt)

Wie krijgt er in de BEWOLKTE dagen zijn zonneboiler nog voldoende opgeladen voor lage temperatuurverwarming?
Graag info in verband met collectortype (vacuum of plaat), grootte van de boiler en oppervlakte van de zonnepanelen, oriëntatie en helling. En vermelding van de temperatuur uiteraard.

Geen verhalen a.u.b., alleen naakte cijfers. De enige opmerking die ik wel nog wens is als er sneeuw of ijs/ijzel op ligt. Gelieve voor andere discussies over zonneboilers een nieuw forum topic op te starten. Dank u.

8m² vlakke plaat tisun met 500L freswaterboiler

op donkere winterdagen GEEN opbrengst.

 @Carol

Das is een eenvoudig antwoord: GEEN opbrengst op donkere winterdagen, bij niemand. Niet met vlakke collectoren, niet met vacuumcollectoren.

Dichtgesneeuw = Opbrengst 000

Vlakke plaat collectoren schijnen sneller te ontdooien omdat vacuumcollectoren in principe koud zijn aan de buitenkant, en dus langer besneeuwd en berijmd blijven.

Dus niemand kan zijn boiler laden in donkere winterdagen.

Daarom heet heel het principe ook "zonnecollector".

PV-panelen kunnen wel nog "iets" geven bij donkerdere dagen, maar das ook niet vet.

 

Limer

Opbrengst van mijn 5 m2 vlakkeplaatcollectoren bij donkere winterdagen: 0,000µ

Opbrengst van mijn 24 230 W zonnepanelen bij donkere winterdagen: 1 a 2 kw (vandaag 0,928 kw)

Ik lees dit draadje nu pas. Ik heb sinds kort 2x 30 heatpipes op mijn dak van de garage liggen. Het is buiten -11 graden en de heatpipes zijn volledig bedekt met een laag ijs. Deze morgen was de temperatuur in de collector -11 graden!. Het is een zonnige dag vandaag, sinds 10u schijnt de zon op de heatpipes. Ik ben benieuwd hoe lang het bij mij zal duren vooraleer  ze ijsvrij gaan zijn. Helaas heb ik straks schaduw van ons huis en zal het pas rond 15u zijn dat ze terug in de zon gaan liggen

 

Het s nu 11u de pomp draait Temperatuur in collector 20 graden onderaan de boiler 13 graden.

 

Ik vrees dat het niks zal worden. Ik heb camera geplaatst op de heatpipes je kan deze dus live bekijken : www.zondagen.be/weer/wdl

 

Enkele dagen terug heb ik slechts 30 graden gehaald aan de collector deze heeft het water van de 500L boiler van 14 naar 21 graden g ebracht.

 

Christophe

Deze avond was de temperatuur toch opgelopen tot 29 graden.

HIer nog een overzicht tot rond 16u deze namiddag: