geluidspanelen naast snelweg

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Ik post deze vraag hier omdat ik niet direct een andere plaats ken waarmee ik hier terecht kan:

Wij wonen op een 600 tal meter van de E313 autosnelweg. Wanneer de wind uit het oosten en het zuiden komt (ongeveer 40% van de tijd) is de autostrade duidelijk hoorbaar. Wanneer de wind uit het zuidwesten (ook ongeveer 40% van de tijd) komt is het geluid echt storend en zelfs binnen (via de ventilatieroosters?!?)te horen om dat in deze richting de de autostrade over een viaduct loopt

Volgens de Vlaamse overheid zouden geluidsschermen slechts effect hebben op voor plaatsen op minder dan 250m van de snelweg. Klopt dit? Zou dit geen effect kunnen hebben op het viaduct waar de overlast het grootst is.

Wij wonen dus ongeveer 600m van de snelweg en toch is er duidlijk sprake van geluidsoverlast. Als schermen ons niet kunnen helpen zijn er dan andere maatregelen die wel de geluidsdruk kunnen verminderen?

Wanneer iemand van jullie links weet naar sites met meer info zijn deze zeer welkom. Ook andere infobronnen zijn welkom.

Alvast hartelijk dank voor jullie info!!

Reacties

zoals ik al vreesde is hierover niet veel info te vinden

Typ eens "groen geluidsscherm" in google...

@die, begin eens met een mailadres in te vullen, elementaire beleefdheid hier op het forum

geluid afblokken is zeker niet eenvoudig, als dit aan de achterzijde van je woning is zou ik starten met aan de achtergrens een talud te maken en deze te beplanten met een mengeling van lage struiken, lage bomen en hoge bomen zodat je een "gesloten wand" krijgt tov het geluid

veel succes
Stefan

wij hielpen een tweetal jaren terug een studie malen mbt "geluidsschermen" ed voor toepassing in een parkzone in het Brusselse.
we haalden er de nodige experts bij en maakten een overzicht van "alle" gekende technieken tot dan toe, met veel aandacht voor "ecologische" technieken. Gezien deze studie een betaalde opdracht was kan ik deze niet publiek maken.
wat ik je wel kan meedelen is dat groenaanplant, zijnde struiken en bomen en dergelijke (bijna) geen acoustische invloed/verbetering hadden in de berekeningen, enkel visuele invloed, een "groenscherm" gaat je dus zeker niet helpen.
De conclussie was dat feitelijk geluid tegenhouden in buitenruimte heel heel moeilijk is, en best zo dicht mogelijk bij de bron wordt aangepakt, dus bij jou ook quasie niks aan te doen.
mbt tot je binnenruimtes is er wel een en ander mogelijk, oa geluidsdempende ventilatieroosters, gepaste glassoorten, dubbele rubberdichting op chassis van ramen,...

@ stefan, ik zie niet in wat het invullen van mijn emailadres hier met beleefdheid te maken heeft maar goed ik heb het op jouw verzoek toch gedaan.

Allemaal al bedankt voor de info. Toch ben ik nog specifieker opzoek naar methodes om de geluidshinder van autosnelwegen die verderaf (+500m) gelegen zijn te beperken. (door muren naast de snelweg, fluisterasfalt, groenschermen, aardenwallen, ...)

Verder zoek ik ook naar bevestiging en een goeie uitleg waarom geluidspanelen slechts effect hebben tot 250m. Klopt dit?

de cocosschermen had ik al gevonden, ziet er een 'leuk' systeem uit maar opnieuw geen info te vinden over effect op plaatsen die verderaf gelegen zijn.

Groeten

Die,

naar wat ik begrepen heb zit het hem in het feit dat geluid zich niet enkel rechtlijnig voortplant.
Het gaat een beetje zoals golven in het water, kort achter een obstakel in het water is er een golfvrije(re) zone, iets verder achter het obstakel is het blokeringseffect weg.
Kort bij de oorzaak kan een deel van de energie opgenomen worden door rechtstreeks op de oorzaak in te spelen of door een groot deel van de omgeving geluidsabsorberend te maken. Een scherm op grotere afstand kan slechts een kleine proportie van de totale energie absorberen en werkt slechts als schutting voor wat er kort achter ligt.

Het huis luchtdicht maken (voor geluidsisolatie erg belangrijk) en slechts via geluidswerende apparaten (roosters of balansventilatie) verluchten zal binnenin het meest helpen.

Met zwarte of 'Italiaanse' populier kan je dichtbij je huis een bomenscherm zetten.

Het geluid aan de bron aanpakken.

Hier merkt men toch een grove nalatigheid op vanwege de Belgische overheid (en Groen !).

Er wordt steeds meer verkaveld vlak naast wegen zoals de E40. Ik bezocht 2 jaar geleden een bouwgrond in Bekkerzeel op 500m van de E40. Normale conversatie (zonder roepen !) was onmogelijk.

In Frankrijk kan men rustig pickniken vlak achter de vangrail, op een parking. Dit is maximum 7m van de rechterrijstrook.

Fluisterasfalt (maar dan echte, niet dat spul dat gewoon een beetje minder lawaai maakt dat we in Belgie gebruiken), schermen met absorbtie naast de autostrade, hoog genoeg.

Het is maar gedeeltelijk waar dat die schermen niets doen op grote afstand, tenzij het gewoon panelen die niets absorberen, en men de bovenste rand vergeet te bestuderen (difractie). In principe mag er dan ook geen zichtlijn zijn tussen de woning en het verkeer.

Maar ja, in Belgie primeert het economische en het esthetische op zoiets verwaarloosbaar als een akoestisch leefklimaat, tenzij het op nachtvluchten aankomt natuurlijk ...

geluid is een heel bizar iets, blijkbaar kan het zich concentreren zodat je verder af meer hoort dan dichtbij.
Inderdaad best bij de bron aanpakken: Is het wegdek fluisterasfalt?
Ook ooit in een cursus gezien dat bomen en struiken weinig effect hebben.

@ yannick

zeer interessant wat je allemaal vertelt. Maar weet je ook waar ik info kan vinden over die verschillende types fluisterasfalt, wat goede absorberende geluidspanelen zijn, hoe het zit met die difractie enz.

alvast bedankt voor de hulp hier!

hallo,
wij zitten met een soort gelijkaardig probleem.Wij wonen 1km van de autosnelweg aan de E40 te Gijzenzele (bij afrit Wetteren)en als de wind van de autosnelweg komt hebben we ook last van het storend geluid.Ik zou zelf ook meer willen weten over hoe dit kan opgelost worden zonder te verhuizen.
Kan je aanvraag doen om plaatsen panelen? zo ja waar. Zin er nog andere mogelijkheden ed.

vriendelijke groeten
steven

Heeft iemand een id waar steven en ik terecht kunnen voor meer info geluidsweerende middelen?

Hey Die,

Waarschijnlijk woon je in de buurt van zaventem luchthaven en heb je last van overvliegende vliegtuigen. Als het geluid zich voordoet, loop dan eens naar buiten en kijk naar de hemel. Als er een laagovervliegende jet overvliegt, dan weet je het. Onlangs in brugge nog ruiten gesprongen door f zestiens die een britse cargo moesten redden. Het is toch godgeklaagd.

En als het dat niet is kan je nog steeds in siberie gaan wonen. Daar is het vredig.

Tja, wat doe je eraan? 2 suggesties:

* Zeer effectief: emigreer naar Australia. Wij waren er 5 weken in 2007 en als
wij jonger waren (geen carrière, geen vastgoed, nog geen kinderen, geen
zakelijke bindingen) dan waren mijn vrouw en ik effectief geëmigreerd. Plaats
en stilte zat daar. zucht.

* Als alternatief kochten wij een lap grond in de Vlaamse Ardennen: voor de
rust en stilte. Of de mensen die langs de baan er naar toe (Gent-Oudenaarde)
wonen ook zo blij zijn weet ik niet...

Alle gekheid op een stokje: dergelijk geluid pak je aan bij de bron. Gezien je
geen vat hebt op die bron...

Ik woon ook naast een drukke gewestweg (afstand woning tot gewestweg is slechts 17m). Ik zie en hoor alle verkeer voorbij rijden als ik in mijn tuin zit. Sinds het plaatsen van nieuwe ramen is het geluid binnen heel wat beter. Om nu nog te kunnen genieten van onze tuin zonder al het lawaai van vrachtwagens en moto's ben ik nu navraag aan het doen bij mijn gemeete en provincie.
Op de website wegen.vlaanderen.be kan je een geluidskaart vinden met alle plaatsen waar er overlast is.
Ik overweeg de aankoop van geluidswerende kokosschermen (http://www.noisesolutions.be/) maar probeer nu eerst de kost hiervoor af te schuiven naar de gemeente of provincie.
Ik nam hiervoor contact op met de diensten van:
wegen.oostvlaanderen@vlaanderen.be
lne.vlaanderen.be

Lawaai bestrijden is inderdaad niet gemakkelijk. Geluid is immers in staat om over een massieve constructie heen te klimmen. Hoe groter de omweg is die de geluidsgolven moeten maken, des te efficiënter is de werking van het geluidsscherm.
Als iemand ervaring heeft met kokos schermen mag u mij altijd mailen

Beste,

Hebt u ondertussen die kokosschermen aangekocht ?

Indien ja, werken ze effectief ?

 

Mvg,

KC

 

Ik woon ook te Bekkerzeel, helaas op iets kortere afstand bij de snelweg.

Er zijn studies en beloftes gemaakt ivm geluidsschermen langs de snelweg.

Er is sprake van een berm , waar plaats genoeg , en schermen , waar minder ruimte.

Oudere interpretaties van studies stellen inderdaad dat enkel binnen een zone van 250 meter, merkbare vermindering van de geluidshinder zou zijn.

Met oa dit excuus ( enkel een 20 tal woningen zouden profiteren van de geluidsvermindering) worden de plannen steeds opgeschoven.  ( ook Dilbeek moet participeren , een kleinere som dient door de gemeente geinvesteerd, provincie resp grondaannemer voor ophogen wal nemen de grootste kost op zich).

Politiek speelt zeker eea ook mee , de resp gemeentebesturen in de oppositie zijn steeds voor met argumenten voor  , maar eenmaal verkozen gebruiken ze krak dezelfde argumenten en oudere studies als de tegenpartijen om eea op de lange baan te schuiven of af te voeren.

Bomen, struiken breken het lawaai , maar verminderen het niet.

Scherrmen enz enkel als men er vlak achter zit uit de richting van het geluid , en ze voldoende massa en hoogte hebben.

Misschien kunnen we krachten bundelen in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen om geupdate studies te bekomen met afdoende oplossingen om de hinder te verminderen en ook het fijn stof te absorberen naast de snelweg.

Heeft u anders nog iets kunnen doen aan het lawaai in uw tuin?

mvrgr

 

 

 

,

 

Ik woon ook te Bekkerzeel, helaas op iets kortere afstand bij de snelweg.

Er zijn studies en beloftes gemaakt ivm geluidsschermen langs de snelweg.

Er is sprake van een berm , waar plaats genoeg , en schermen , waar minder ruimte.

Oudere interpretaties van studies stellen inderdaad dat enkel binnen een zone van 250 meter, merkbare vermindering van de geluidshinder zou zijn.

Met oa dit excuus ( enkel een 20 tal woningen zouden profiteren van de geluidsvermindering) worden de plannen steeds opgeschoven.  ( ook Dilbeek moet participeren , een kleinere som dient door de gemeente geinvesteerd, provincie resp grondaannemer voor ophogen wal nemen de grootste kost op zich).

Politiek speelt zeker eea ook mee , de resp gemeentebesturen in de oppositie zijn steeds voor met argumenten voor  , maar eenmaal verkozen gebruiken ze krak dezelfde argumenten en oudere studies als de tegenpartijen om eea op de lange baan te schuiven of af te voeren.

Bomen, struiken breken het lawaai , maar verminderen het niet.

Scherrmen enz enkel als men er vlak achter zit uit de richting van het geluid , en ze voldoende massa en hoogte hebben.

Misschien kunnen we krachten bundelen in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen om geupdate studies te bekomen met afdoende oplossingen om de hinder te verminderen en ook het fijn stof te absorberen naast de snelweg.

Heeft u anders nog iets kunnen doen aan het lawaai in uw tuin?

mvrgr

 

 

 

,

 

 

 

Waar we vroeger woonden waren we op ongeveer 1,5 km van een chemisch fabriek en op 3 km van een autosnelweg bedekt met beton. Het waren vooral onze Nederlandse buren die kloegen over al die "herrie".

 

De fabriek heeft toen een ganse studie opgezet. Ik vermoed dat ze verbeteringen hebben aangebracht, o.a. hangardeuren toehouden tijdens sommige lawaaimakende onderhoudswerken, aardenwal terug beplanten. Na geruime tijd hebben metingen kunnen aantonen dat het lawaai niet (meer?) van binnen het fabrieksterrein kwam. Als enige reden  bleef nog over dat bij temperatuurinversie  het lawaai van de autosnelweg zelfs op 3  km afstand terug naar beneden viel. Het was dan ook maar zelden nog echt hinderlijk. Tegen temperatuurinversie is niets te doen.