Thermostaat in woonkamer ?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Ik heb een Theben thermostaat in de woonkamer waar ik mij de laatste tijd nogal aan erger.
Deze hangt er intussen al een 6 tal jaren maar door vorige jaar twee digitale thermometer bij te kopen merk ik dat er iets niet juist is.

Wanneer ik de twee digitale thermometers naast de Theben plaast hebben deze alledrie hetzelfde resultaat.

Maar nu het probleem.

Wanneer ik thuiskom en het is 18 graden op alle drie en ik zet de Theben op 21 graden, is het een uur later op de Theben bv 19 graden maar op de twee anderen is het dan al 20 graden.
Dus de andere reageren veel sneller op de temperatuursverandering.

Hoe kan ik de THeben nu instellen dat deze dat ook doet ?

Ik ben al aan het testen geweest met de ijking maar dat heeft blijkbaar andere doeleinden, dus blijft er nog de hysteresis regelaar over.

Wie kan mij helpen ?

Reacties

Dit heeft volgens mij te maken met de inertie van uw thermometer, niet zozeer met de nauwkeurigheid.

Om de temperatuursensor in je thermostaat te 'versnellen' kan je de luchtroostertjes nakijken in de behuizing en eventueel vergroten zodat de omgevingslucht vlotter bij de sensor kan.

De roostertjes zijn in orde , ik kan ze maar slecht groter gaan maken natuurlijk.

Is er geen tocht in de behuizing door slechte afdichting van de doorvoer van de kabel ?

U geeft zelf al aan waardoor het verschil komt. De theben thermostaat heeft een schakeldifferentie van 0.5 graad. U stelt de thermostaat in op 20 graden. De thermostaat zal dan verwarmen tot 20.5 graad waarna de thermostaat afslaat totdat de temperatuur gedaald is tot 19.5 graad. Vervolgens slaat de thermostaat weer aan.

Dit is volstrekt normaal omdat de thermostaat anders veel te veel schakelingen per uur gaat maken. Dit zou tot gevolg hebben dat de ketel veel vaker voor hele korte perioden zou branden. Dit zou voor extra gasverbruik zorgen.

Zoals de thermostaat nu dus werkt is het gasverbruik optimaal en hoeft u u dus geen zorgen te maken.

Ok, begrepen.

Nog even dit :
De schakeldifferentie die jij daar noemt is dat hetzelfde als de hysteresis regelaar ?
(die staat nu dus op 0,5)

Ja, dat is hetzelfde.

Ik heb ook een Theben RAM801. Ik heb de indruk dat de temperatuur gegeven door de thermostaat niet overeenkomt met de werkelijkheid. Er wordt vernoemd dat er rekening moet gehouden worden met de temperatuur van de muur waarop die hangt ( verschil van -3 tot +3 graden ). Ook blijft die thermometer lang op de gewenste temperatuur hangen hoewel het binnen al kouder is. De thermostaat blijft tijdens het verwarmen ook lange tijd op de gewenste temperatuur hangen hoewel het al veel warmer is dan de gewenste temperatuur (minimum 1° erboven). Iemand een idee? Probleem met de sensor?