forum over DDG centrale verwarming-houtkachels

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

om alle reacties wat samen te bundelen is er een site:

http://ddg-heatingforum.actieforum.com/

beste groeten

Reacties

Ah ja, maar in een fatsoenlijk geïsoleerde woning heb je op de slaapkamers helemaal geen verwarming nodig, en als het toch moet is daar zeker iets op te vinden, er zijn bijdragen op dit forum van een warmtewisselaar aan finoven of speksteenkachel.

Beste allemaal,

Ook ik heb een DDG F40S. Sedert 11 jaar. En sedert 11 jaar
koop ik geen mazout meer, en ben uiterst tevreden.

Belangrijke zaken die ik leerde ondertussen;
- droog hout
- voldoende medium (circuitwater) zeg maar 100L
- voldoende warmtebuffer; 1 radiator staat altijd open en
een warmwatervat van 150L
- maandelijkse poetsbeurt met borstel en stofzuiger
- beveiliging werkt goed (1x/jaar zelftest) zowel op druk als op t°
- mijn pomp zet ik manueel op/af pas wanneer t°70 bereikt.

Ik ben ontgoocheld in het negativisme omtrent milieuvriendelijkheid van houtkachels, en vooral met DDG in het visier. Ik heb goede ervaring met hun verkoop en service. Ik heb alles zelf gemonteerd en afgesteld, al ben ik geen specialist. Vorig jaar heb ik de warmtewisselaar vervangen door een inox-model. De vorige had ik doorgebrand van buitenuit en van binnenuit (corrosie). Nu ja, na 10 jaar.
Houtkachels met warmteontrekking (spiraal, mantel, kanalen)
hebben allemaal roetneerslag.

henri

daar gaat het net om, de regeling. je weet wat er gebeurt als je de pomp vergeet op te zetten? je kan dit toch niet echt een degelijk systeem noemen als je de dingen met de hand moet opzetten, zoiets houdt altijd een risico in, een vergetelheid volstaat om er een bom van te maken.
zoals al eerder gezegd, in de houtstokende landen als duitsland, oostenrijk en zwitserland mag je zoiets gewoon niet verkopen.
dat heeft niets met negativisme te maken, vooral met veiligheid.
ik daag je graag uit om eens te meten wat er uit je schoorsteen komt, en dit te vergelijken met een degelijke kachel die wel bij blt gekeurd is.

hans d

De pomp zet ik bewust manueel op/af. Ja, er bestaan t°-sondes die dit automatisch kunnen. Het risico is er, maar
zelfs zonder stroom, het gebeurt ...2 jaar geleden meermaals ondervonden, is het systeem intrinsiek veilig.
Een powerbackup kan dit ondervangen.
Ik verbrand enkel droog hout, niet behandeld/geverfd.
Wat uit de schoorsteen komt is wellicht vervuilend (wellicht niet alles optimaal verbrand), wie durft dit te ontkennen van gas/mazout/houtpellets/kolen?
Ik weet wel dat ik optimaal stook en zeer weinig as heb. Voor een huis met 5 slaapkamers, studerende kinderen, 1400m3 (niet modaal/ecologisch te noemen) verstook ik 12m3 hout/jaar. In de zomer warm water met zonne-boiler met mazout/naverwarming ca 150L/jr.
Ik doe mijn best, zowel qua levenswijze als stookgedrag.
En daar past mijn ddg goed in.
Nee, ik heb geen contacten met DDG, tenzij vorig jaar voor
mijn WW, na 10 jaar tevredenheid.

Hoi,
Ik ben ook tevreden over mijn DDG , de pomp wordt gestuurd door een t-sonde in de schoorsteen.
Mocht deze falen staat er nog een overdrukventiel (dat ik regelmatig test). Bij een stroompanne heeft dit zijn werk gedaan , dus het werkt
Deze t-sonde is samen met de kachel geinstalleerd z'n 3 jaar geleden en werkt prima,
maar ik heb er tevens ook gebruik van gemaakt om, als de kachel brand, de radiator in de keuken, badkamer 1 en 2(2radiatoren) en in de hal , open te laten gaan zodat de kachel voldoende gekoeld word.
Ik heb ook moeten leren stoken , de kachel propvol met hout steken en de lucht dicht draaien veroorzaakt een erg aangelaaide venster , veronderstel dus ook veel roet.
Door de kachel beetje bij beetje te stoken kan deze goed doorbranden en wordt de venster minder zwart en veronderstel ik ook minder roetafzetting en minder as , dus een betere verbranding en vermits er altijd 5 radiatoren open staan heeft de kachel koeling genoeg.
Zo is de warmte ook mooi verdeeld in huis en is het geen sauna in de living(word enkel door de kachel verwarmd en vrieskou elders..

groeten

dirk schrijft:
> om alle reacties wat samen te bundelen is er een site:
>
> http://ddg-heatingforum.actieforum.com/
>
> beste groeten

Allen,

ik moet zeggen, ik heb met grote belangstelling de discussies op dit forum gevolgd, iedereen bedankt voor zijn tijd en toewijding om deze discussies open te trekken.

Wijzelf hebben enkele jaren terug, dus voor het ontstaan van dit forum, ook een DDG van 30kilowatt gekocht, en zijn ondertussen in onze verbouwing er eindelijk toe gekomen om deze dagelijks te kunnen beginnen gebruiken. Ik had toen enkel een vriend (jaja, aannemer die veel houtafval verstookt) heel erg positief over het DDG systeem gehoord, maar nergens kritiek opgevangen.

Ondertussen ben ik met alle negatieve zaken die hierboven beschreven zijn in aanraking gekomen... Water dat maar 40 graden haalt in deze koude tijden (jaja, mijn warmtewisselaar zit vol teer en roet heb ik moeten constateren), zwarte ruit bij onvoldoende luchtaanvoer in de kachel, overloopbeveiliging die in actie schoot door het te laat aanspringen van de pomp toen de temperatuurmeter voor de schouw niet goed uitgeregeld stond, etc...
Ik mis echt wel een cursus over zulke kachel of degelijke support in de installatie en optimalisatie van zulk systeem, misschien een idee voor DDG om zich daar ook meer op te focussen.

Mijn moed zakte me in de schoenen als ik alles hier hoorde, want ja, ondertussen hoor ik ook van verfijningen van zo'n systeem zoals Nordic Fire toepast met een thermomixventiel.
Zo'n DDG kachel laten plaatsen zonder specialekes is reeds een hele investering die alleen kan renderen als je houtkachel brandt ipv de gasketel, en je dus thuis moet zijn... Ik was daarom reeds beginnen nadenken over het gaan plaatsen van een of meerdere buffervaten, in combinatie met zonne- of aardwarmtesystemen. Zo kon ik de houtwarmte 24u of 24u gaan benutten maar slechts enkele uren per dag produceren dacht ik.
Ik wou naast mijn huidig systeem met evenwichtsfles in combinatie met aardgasverwarming, de warmte van de houtkachel ook gaan gebruiken in de winterperiode voor het (voor)verwarmen van mijn sanitair water. Hiertoe leek een groot en een klein warmwatervat met warmtewisselaars een goeie oplossing om ook zonneenergie hiermee te laten samenwerken. Ook dit is opnieuw een force investering.

Als ik alles hierboven lees, vraag ik me af of deze hele denkpiste nog wel een zinvolle investering is, met DDG of eender welke andere houtkachel.. Graag had ik iemand ontmoet die in dit alles thuis is en me kan adviseren welke weg nu in te slaan….
- Extra investering in buffervaten doen? zo ja, welke types, formaten, principes, etc…
- Zonnepanelen interessant in dit hele verhaal?
- Of doe ik in tegenstelling hiermee beter eerst een investering in extra regelingen/veiligheden voor op de ddg kachel, aanpassing van het algemene principe van de ddg kachel of verkopen aan de oudijzerwaarde?
- Indien vervanging de beste weg zou zijn, welke merken zijn het best op de markt nu?
- Kunnen de meeste nadelen van het bekritiseerde DDG systeem überhaupt nog verholpen of verzacht worden bij een bestaande kachel, zij het met een grondige renovatie?
- En hoe krijg ik het creosoot eigenlijk nog weg? Zijn hier spuitbussen, bijtende producten ofzo voor want je kan die warmtewisselaar heel moeilijk bereiken? Op dat vlak lijkt me een warmtewisselaar met vlakke platen toch handiger, vermits je daar met een staalborstel goed op kan rossen.
- Of misschien zijn hier ondertussen reeds gespecialeerde reinigingsfirma’s met onderhoudscontracten voor op de markt, gezien DDG toch reeds zoveel cv kachels heeft verkocht in Vlaanderen? 

Iedereen een zalig 2009 gewenst…

Mvg,
Jeroen

Beste Jeroen,
De laatste paar jaar hebben wij heel veel expertise opgebouwd om onze installaties te optimaliseren. Vooral in ons zuidelijk landsgedeelte worden er door installateurs enorm veel combinaties gemaakt van onze CV-haarden met zonnepanelen en buffervaten. Het 'thermomixventiel' bijvoorbeeld waarvan je spreekt, is hier dan ook al een tijdje ingeburgerd.

Best neem je effe contact met mij op. Voor zover ik me herinner beschik je nu over een 'basic'opstelling. Dus kunnen we nu eventueel bijkomend een aantal (realistische) 'verfijningen' voorstellen. Meestal hebben deze ingrepen trouwens een positief gevolg op een aantal factoren. Ik kan je dan trouwens in contact stellen met een aantal firma's die heel regelmatig onze haarden en kachels toevoegen aan hun installaties van vaten, zonnepanelen, sturingen...
Ook over een vlot onderhoud door jezelf of door onze diensten kan dan eens gepraat worden. Laat gerust iets weten.
Mvg,

Daan De Glas
daan.de.glas@ddg.be
DDG nv - Leuven

Beste allemaal

Ik ben een fervente houtkachelliefhebber. We hebben thuis een STUV 30 maar ik vraag me af of ik op een of andere manier de warmte uit het rookgaskanaal (schouw) zou kunnen recupereren. Ik ben een doe-het-zelver en zou dat liefst ook zelf plaatsen. Wie heeft er bruikbare ideëen aub?

Beste Jeroen,

ik weet niet hoe een STUV 30 eruit ziet maar wat je kan doen is ervoor zorgen dat je ongeveer 1m rookkanaal hebt dat "bloot" ligt vooraleer het in jouw schouw verdwijnt. Daar wikkel je aan de buitenkant zachte koperbuis rond (12 à 15 mm)(de koperbuis best vullen met zout zodat die mooi rond te buigen is, achteraf blaas je het zout er terug uit met compressor of water). Vervolgens daar 5cm rots/glaswol rond en, als je een mooie afwerking wilt, daar nog eens een inox rookgasbuis rond. Dan werken met thermosifon-principe (warm water stijgen, koud water dalen) en open buffervat (300 à 800L? hangt af van jouw kachel en stookgedrag). Misschien eerst eens testen zonder circulatiepomp. Mogelijks werkt het thermosifon principe voldoende om de kachel niet te laten oververhitten. zorg voor een thermometer op jouw warme leiding zodat je de boel in het oog kan houden! 12 à 15 mm is aan de andere kant misschien wat beperkt om het warme water goed te laten stijgen zodat je mogelijks toch een circulatiepomp nodig hebt die aangeschakeld wordt door een thermostaat die zich bevindt tussen de gewikkelde koperen buis en de isolatie. Als je die instelt zodat de pomp gaat draaien vanaf bijvoorbeeld 75°C heb je weinig kans dat je de rookgassen te hard afkoelt wat zorgt voor condensatie in het rookkanaal. Best ook nog een overdrukventiel en eventueel een beveiliging die ervoor zorgt dat er, vanaf 95°c, leidingwater in jouw systeem gaat en weer wegloopt naar de riool, bijvoorbeeld aangestuurd door een servomotor.
Nog een tip: let op dat, als je koper gebruikt, je "stroomopwaarts" geen minderwaardig metaal (bijvoorbeeld gegalvaniseerd ijzer) gebruikt. Het minderwaardige metaal dat na een hoogwaardig metaal wordt gebruikt, gaat zeer snel corrosie vertonen...

Over dit onderwerp valt zeer veel te zeggen, vooral op veiligheidsgebied (stoomexplosies) . Ik loop er hier slechts diagonaal doorheen. Als je twijfelt aan iets, steeds navragen bij iemand die er vertrouwd mee is.

grt
Wouter

Hallo,
Ik ben sedert een jaar in het bezit van een kachel met watermantel.Geen DDG ,ander merk maar het is niet mijn bedoeling reclame te maken.
Boven - en onderkant van het vuur worden dus niet afgekoeld,enkel de zijkanten en achterkant.
In de watermantel zit een temp-voeler die verbonden is met een sturing die de pomp laat aanslaan op een temperatuur die instelbaar is.De sturing heeft een display zodat ge steeds ziet hoe warm het water is en als ge te hard stookt begint vanaf 80° het toestelletje te piepen.Het systeem hangt bij op mijn cv-installatie en werkt zeer goed.
Op de wanden aan de binnenkant hangt nu na een jaar stoken een beetje aanslag maar is echt de moeite niet.De kachel brandt redelijk zuiver maar ik smoor dan ook de luchttoevoer niet,gewoon een blokske minder erop of een radiator extra open zetten als de temp. oploopt.
De uitstoot zal niet perfekt zijn,maar ik wil maar zeggen dat er ook kachel-cv-systemen zijn die naar behoren werken.

Groeten ,
Chris

Geachte .
Na een enorme catastrofe met onze kachel, hebben wij kunnen genieten van een goede serves van DDG, de kachel werd volledig hersteld en tot in de puntjes opgeknapt ter hunne lasten.
Ons haard brand weer gezellig en alle kamers zijn weer lekker warm.
Bij deze `als het goed is mag het ook gezegd worden´
Groet Inge.

Wij hebben ook reeds 5 jaar een DDG, mijn zus heeft die ook sinds een jaar, in de buurt kennen wij ook een aantal mensen die zo'n DDG hebben...
Geen van hen heb ik reeds horen klagen, integendeel... Ze raden zelfs anderen aan om er ook te plaatsen.... Dat doe je niet als je ontevreden bent...

Metingen, tabellen, woorden, ... die kunnen allen op verschillende manieren geïnterpreteerd worden... Wat is wel juist en wat niet ? Hier wordt geschermd op het forum met Franse, Duitse, Oostenrijkse etc laboratoria... Noem gelijk welke test op die wereldkundig wordt gemaakt, de ene geeft resultaat A en duidt alles zeer grondig, een dag later lees je resultaat B dat er van af wijkt uit een ander labo, de dag erna...

Ik vertrouw op mijn ervaringen !

Ik heb steeds met hout gestookt, nooit problemen gehad. Ik stook nu twee jaar met futurex, ook geen problemen, wel een warm gezellig huis, zowel beneden als boven...

paul

de meeste mensen klagen ook niet over hun centrale verwarming, terwijl zowat 85% slecht gedimensioneerd is.
natuurlijk brandt zo'n DDG 'goed', mooi vlammetje, gezellige warmte.
en met vergif zoals futurex heb je allicht ook nauwelijks of geen problemen met vervuiling van de warmtewisselaar.

en wat er uit die schoorsteen komt kan ons toch geen bal schelen!?

hans d

waar gaat dit over?????
spendeer en forum aan het oplossen van echte problemen!
niet aan een achterlijke kachel...zonde van de energie!
ik ben er zelf al moe van nu...
marcelleke

Hierbij mijn ervaring met een DDG kachel. 

Wij hebben deze 6 maanden geleden aangeschaft ( type F40 , 37kW ) en heel wat denkwerk verricht om deze samen te laten werken met de gasketel.

Wij hebben een dubbele beveiliging geplaats, veiligheid voor alles.  

Wij hebben een buffervat van 400L met 2in en uitgangen en optie om een elektrische spiraal te monteren

De DDG kachel warmt ( als het huis op temperatuur is , en er warmte overschot is ) het onderste deel van de boiler en de gasketel warmt het bovenste deel bij tot 60 graden ( indien nodig ) .

Wij verwarmen savond en in het weekend met de kachel. De gasketel werkt enkel smorgens 1uur.

Voordelen van DDG kachel : In 5 minuten is hij opgestart ( dankzij onderverluchting raast het vuur na enkele minuten )  en na 30 minuten volop warmte ( handig savonds als je om 18u thuiskomt ). Warmte in het GANS het  huis. Handig met studerende kinderen , elk op hun kamer. Wij verbranden enkel ( zuiver , ongeschilderd ) afvalhout ( hard en zacht ) die niemand meer moet hebben. Wij verminderen de afvalberg.Een paar weekends zaagwerk , maar 3000 liter mazout gespaard.

Nadelen : goed doorstoken is belangrijk , met droog hout en een goede droge schouw. Je hebt inderdaad zwarte rook, maar dit is eigen aan het concept.  

Concurrenten : speksteenkachel is onhandig want je kan er enkel zachthout mee branden ( aangezien ik afvalhout gebruik heb ik geen keuze ) en de warmte heb je maar op één plaats. Tegelkachel heeft groot rendement maar zelfde probleem , enkel warmte in je living. Pellets : absurd , bomen vellen om er staafjes van te maken 

Kostprijs : 4000€. So what ? een goede kachel kost 2000€, die extra 2000€ haal je er snel terug uit. 

Conclusie : DDG kachel is OK voor mensen die een kachel als CV willen gebruiken en beseffen dat vuur maken een hobby moet zijn. Niets voor niets. 

 

Dank U DDG voor de gezellige avonden.

 

filip declercq schreef: "Je hebt inderdaad zwarte rook, maar dit is eigen aan het concept."

 

Zwarte rook alleen al zegt genoeg. Zwarte rook wijst op een (buitengewoon) slecht brandende kachel.

 

Hout kan totaal rook- en reukloos verbrand worden.

 

Dirk Bauwens

filip

je geeft zelf al aan," zwarte rook, eigen aan het concept". en dat is iets waar ik al jaren op hamer, het is een, neem me de uitdrukking niet kwalijk, een kloteding.

je vlam kan onmogelijk mooi uitbranden, en al helemaal niet als je hard stookt, want daarvoor in de stookruimte veel te laag. het gloedbed ligt op een warmtewisselaar, toch bij de kachels die ik gezien heb, dus je gloedbed wordt continu gekoeld, waardoor een slechte verbranding voorgeprogrammeerd is. een goede verbranding eist een gloedbedtemeperatuur van minstens 800°C, en dat lukt nooit als je de basis continu afkoelt.

maar ja, een goede houthaard kost wel wat meer dan de ddg.

ik ken meerdere houthaarden en -ketels, en die branden net zo goed na een minuut of 5.

en 37kw vermogen? ik denk dat je dan beter eerst je huis wat geïsoleerd had met die centen, dan had je ook direct een flink pak gespaard. want 3000lt mazout uitgespaard, hoeveel verbruik jij dan wel in het totaal?

en hoe heb jij je veiligheden opgebouwd? want een ddg heeft daar geen enkele voorziening voor.

ik weet dat mr. ddg zich als de specialist in houtverbranding ziet, wel, hij zou beter eens richting oosten gaan, dan kan ie nog wat bijleren.

Zwarte rook?

Ben ik blij dat ik je buurman niet ben.

En wat betreft massakachels, je kan daar ook hardhout in stoken!

En er zijn ook al massakachels waar je een buffervat kan aan aansluiten, dus je kan dan perfect andere kamers mee verwarmen.

 

 

(P.S. wanneer gaat het BBL forum eens iets doen aan de post die niet geranschikt zijn op datum, dat is nu al jaren dat alles dor elkaar staat)

walter

de antwoorden worden gepost na diegene waar jij op reageert, wil je dat niet dan moet je je reactie bij de allerlaatste post zetten, vervelend is dan dat niemand weet waarop je reageert.

hans d

filip
je geeft zelf al aan," zwarte rook, eigen aan het concept". en dat is iets waar ik al jaren op hamer, het is een, neem me de uitdrukking niet kwalijk, een kloteding.
je vlam kan onmogelijk mooi uitbranden, en al helemaal niet als je hard stookt, want daarvoor in de stookruimte veel te laag. het gloedbed ligt op een warmtewisselaar, toch bij de kachels die ik gezien heb, dus je gloedbed wordt continu gekoeld, waardoor een slechte verbranding voorgeprogrammeerd is. een goede verbranding eist een gloedbedtemeperatuur van minstens 800°C, en dat lukt nooit als je de basis continu afkoelt.
maar ja, een goede houthaard kost wel wat meer dan de ddg.
ik ken meerdere houthaarden en -ketels, en die branden net zo goed na een minuut of 5.
en 37kw vermogen? ik denk dat je dan beter eerst je huis wat geïsoleerd had met die centen, dan had je ook direct een flink pak gespaard. want 3000lt mazout uitgespaard, hoeveel verbruik jij dan wel in het totaal?
en hoe heb jij je veiligheden opgebouwd? want een ddg heeft daar geen enkele voorziening voor.
ik weet dat mr. ddg zich als de specialist in houtverbranding ziet, wel, hij zou beter eens richting oosten gaan, dan kan ie nog wat bijleren.

Misschien al eens de CV houtkachels Van Wall therm geprobeerd.

Een kachel met een rendement hoger dan 93% en een uitstoot van 24mg/m3.

De eerste kachel met een AA++ label

.De prijs ligt evenwarrdig als de prijs van een ander houtkachel.Daaraan een buffervat gekoppeld met daarbij thermische zonnepanelen voor je warm water en je bespaart heel wat op jaarbasis.

Hallo,

Als ik hier alle fora leest, wordt het wel héél erg duidelijk dat DDG te mijden is.  De emoties laaien hoog op, zowel bij de voor- als de tegenstanders.  Deze DDG kachels schijnen niet alleen vol te zitten met kinderziektes, het ontwerp schijnt volgens sommigen fundamenteel fout te zitten.  Genoeg daarover.

Waarom beveelt hier niemand een betaalbaar alternatief aan?  Zijn er alternatieven voor DDG (en dan denken we niet aan kachels uit Finland, Roemenië, Polen, ...  De oorsprong van de kachel bepaald mede de ecologische voetafdruk, denk maar aan de Prius die een van de meest vervuilende wagens is wanneer men de totale levenscyclus bekijkt.) ?  Wij zoeken een inbouwcassette die occasioneel mee het cv water verwarmd.  Deze cassette zal dus niet dienen als hoofdverwarming. 

Kan iemand me op weg helpen naar een goede, betaalbare inbouw cv open haard?

Met vriendelijke groeten,

Gert Beckers

Beste Hans,

Hierbij enkele antwoorden en bemerkingen :

1) De zwarte rook : Ik heb gemerkt dat het hout niet droog genoeg is na 1 zomer drogen. ( het siste nog bij de verbranding )  We zijn overgeschakeld op hout die 2 jaar gedroogd is , en hiermee is het zwarte rook verhaal opgelost. De rook is nu grijs. De verbranding moet goed zijn , want de stenen rond de haard zijn wit en het raampje moet maar om de 2 weken gekuisd worden bij continue branden , wat wijst toch op een redelijk goede verbranding? Ik zal er eens de warmtecamera opzetten en meten.

Ivm met verbrandingtemperatuur : De warmtewisselaar onderaan zit verscholen onder 10cm rood gloeiend materiaal , de bovenste zit boven de toppen van de vlam , dus ik betwijfel dat de verbrandingtemperatuur teveel zakt. Wat ik vermoed is dat de restwarmte in de rook inderdaad laag is , wat een roetafzetting kan veroorzaken in de schouw. Daarom is het goed bij een ddg haard te zorgen dat de as in de schouw kan opgevangen worden , zoals bij een klassieke schouw , die onderaan een vergaarruimte heeft.

 

Ik besef dat een finoven of speksteen een betere verbranding moet geven en hoger rendement doordat er een langer afvoerkanaal is voor de warme gassen , maar ze nemen veel plaats in , zijn duur , en geven maar warmte in 1 ruimte.

 

2) De beveiliging : DDG voorziet standaard een overdrukventiel. Een gevaar aan de ddg stoof is dat de circulatiepomp kan stilvallen door wegvallen van de elektriciteit. In dit geval gaat vanaf 90 graden  een ventiel open die de eventuele stoom laat ontsnappen in een afvoer. Bij het wegvallen van de waterdruk gaat er een beveiliging open die regenwater aanvoerd om de warmtewisselaar te koelen. Als deze ook faalt ( doordat er geen elektriciteit meer is, werkt de opvoerpomp niet ) , dan wordt er stadswater aangevoerd. 2 automatische ontluchters doen de rest , ... tot het elektrisch probleem is opgelost of de stoof dooft...

 

3) Voor de verbouwing stookten we 3000l mazout per jaar. Ons huis was niet geisoleerd en een vergiet.  De ketel en tank zijn verwijderd ( Ik raad iedereen aan om een mazouttank van meer dan 40 jaar te verwijderen , want als hij lekt , kan je het een fortuin kosten om op te ruimen , dixit een vriend die 50.000euro lichter is ) . Er is een hogerendementcondensatieketel geinstalleerd. We hebben sinds mei 2009  219m3 gas verbruikt ( U leest het goed ) en 5m3 hout voor de verwarming en sanitair water. Niet slecht denk ik voor een huis met grondoppervlak van 173m2. Het is een lage-energiewoning ( 7cm PUR in de vloer , 8cm recticel in de muur , 20cm isover in het dak, en alles met veel zorg uitgevoerd ) en bij ons is het in ALLE kamers warm. Hierbij dien ik op te merken dat ons alleenstaand huis op 20 km van de kust is gelegen in middenin de polders zonder buren of bomen. De koude kustwind is hier op 20 dagen  per jaar na, altijd aanwezig.  

4) Kan je aub een alternatief opgeven voor een ddg kachel ? Vrienden willen namelijk een haard als CV in hun passieve woning, ik sta open voor alternatieven, maar geen pelletkachels , die zijn volgens mij onzin. Bomen vellen om in staafjes te drukken is onzin. Reken de energie die nodig is om de bomen te transporteren, verwerken , pellets naar belgie te voeren , detailhandel.... Je hebt dan wel een co nul uitstoot , maar hoeveel co is in de lucht gepomp om je pellets tot bij je co nul stoof te voeren ? De verhoogde vraag naar hout is ook niet positief voor het bomenbestand. Neen hoor , wij stoken op afvalhout van paletten , afbraak, enz. Deze worden ter plaatse verwerkt. Ik besef echter  dat niet iedereen op afvalhout kan stoken , want dan is er onvoldoende aanbod.

 

5) Milieu : PUR is inderdaad niet milieuvriendelijk , maar ik heb al teveel bouwmiserie gezien en daarom kozen wij voor een klassieke , maar goed geisoleerd bouw die langer zal meegaan dan ikzelf, zodat mijn kinderen er nog iets aan hebben.

 

 

Groeten

Filip

 

 

 

 

 

 

filip

voor de makkelijkheid volgt m'n antwoord onderaan de vraagstaart, dat is duidelijker.

hans d

filip

1. klopt, 1 jaar drogen is absoluut onvoldoende, en grijze rook is al beter dan zwarte, maar bij een volledige verbranding komt er hoofdzakelijk waterdamp uit de schoorsteen, en die is wit. maar mogelijk is dat alleen bij de opstart. als hert is zoals je beschrijft heb je een redelijke verbranding.

je schrijft  << De warmtewisselaar onderaan zit verscholen onder 10cm rood gloeiend materiaal >>, dat is blijkbaar nieuw, ze hebben dus toch naar onze kritiek geluisterd :-) . maar wat voor materiaal is dat dan waaronder die warmtewisselaar zit?

ik weet niet hoe groot jou kachel is, maar de DDG's die ik gezien heb zijn veel te laag. zelfs bij een haard als bv normatherm slaat de vlam soms nog tot tegen de warmtewisselaar, en die stookruimte is 60cm hoog.

roet in de schouw is altijd een teken van onvolledige verbranding, de schouwtemperatuur op zich doet daar niks aan. maar bij een haard met natuurlijke trek heb je natuurlijk wel een minimum t° nodig, anders trekt de schouw niet

en finovens bestaan ook met warmtewisselaar hoor, maar zijn inderdaad wat duurder, maar verbruiken ook merkelijk minder hout!

2. de beveiliging deugd niet, dat staat als een paal boven water. er is geen warmtewisselaar voorzien (kan ook moeilijk gezien het concept) om de haard af te koelen, dus wordt telkens het CV-water geloosd en vers water toegevoerd, wat inhoud dat er telkens verse zuurstof en kalk wordt toegevoerd, op termijn een katastrofe voor je installatie.

3. het enige dat dat bewijst, is dat isoleren echt wel helpt :-)
4. er zijn een paar alternatieven, waaronder brunner, gerco, normatherm,...

wat jou bedenking bij pellets betreft, dat is veel minder het geval dan bij brandhout, voor brandhout worden bomen gehakt, voor pellets niet, deze worden altijd van resthout gemaakt. toch in west eutropa, wat ze ermee doen in oekraïne weet ik niet . maar ook in die landen is zoveel resthout cvan de zagerijen, dat ik niet denk dat ze deaar bomen omhakken om pellets te maken, daarvoor is goed hout te duur.

afval stoken is wettelijk verboden, en daar zit nogal eens behandeld hout e.d. tussen, ook niet zo goed voor het milieu en je haard.

<< De verhoogde vraag naar hout is ook niet positief voor het bomenbestand. >>  dat zou ik met klem willen tegenspreken, het omgekeerde is het geval, tenminste als, zoals in goede bosbeheer hoort, de bomen heraangeplant worden. een volgroeiede boom neemt nog maar weinig CO² op, een jonge boom daarentegen veel meer, want die moet nog groeien.

5. een goed uitgevoerde isolatie houdt stand, eender welk materiaal. er zijn nogal wat woningen met PUR geïsoleerd indertijd waar nu niet veel meer overschiet dan PUR-stof. pur durft nogal eens te beginnen trekken onder invloed van de vochtigheid. ok, met de nieuwe pur zou dat niet meer het geval zijn, maar wie garandeert je dat die 50 jaar houdt? is nog niet bewezen.

hans d

Voor de mensen die er geen biet van snappen, HansD. reageert op een reactie van filip die op pagina 1 staat.(daar schreef hij het er gelukkig wel bij).

 

Lekker overzichtelijk! Het zal wel weer een decenium duren voor er weer eens wat aan onderhoud of verbetering gedaan wordt.

 

Groet, Cp

Aiai, bij onze DDG-kachel hebben we ook veel zwarte rook. 

In het begin hadden we een tamelijk schone verbranding, maar nu is het glas van de kachel altijd zwart gerookt. We zien de vlammen niet meer. Ook qua warmte-uitstraling hebben we geen overschot. We merken soms niet dat het ding brandt.

Heeft er toch iemand een voorstel voor een oplossing? Zou de kachel wat slordig in elkaar gelast zijn en valse lucht trekken? We richten ons in de eerste plaats tot dit forum, want we hebben al gemerkt dat de service bij DDG te wensen overlaat.

Dirk en Rita

dirk en rita

je kan natuurlijk de ruit schoonmaken, dan zie je de vlam weer, al zal dat aan de verbranding niet veel uitmaken.

valse lucht zal voor een onvolledige verbranding zorgen, maar wat jullie voorhebben heeft zowat iedere bezitter van een DDG-kachel voor vrees ik, toch diegenen die ik ken.

een belangrijke vraag is, hoe wordt bij jullie de pomp gestuurd, want dat is een heel belangrijk detail. want als dat fout zit, krijg je zeker problemen.

 

een aanrader voor wie nog naar batibouw gaat, ik was daarnet nog daar en heb eens naar de bovenste warmtewisselaar van de ddg gekeken . wel, als je ziet hoe die er uitziet, is er niet veel uitleg meer nodig. hopelijk lezen de ddg-ers dat hier niet en laten ze de WW zoals ie is. want al ze hem 4 keer per dag schoonmaken, heb je zoveel effect niet meer -;).

hans d.

 

 

totaal onoverzichtelijk...

Beste Rita en Dirk ,

 

Het ruitje kan je gemakkelijk schoonmaken met een schuimspuitbus van Riem , Instantspray.

 

Ivm met zwarte rook : Het is belangrijk dat het hout kurkdroog is. Indien niet , krijg je zwarte rook.Ook is een goede schouw belangrijk. Een ruitje die direct zwart wordt is een gevolg van slechte 'trek'. Het ruitje moet minstens 5 stookbeurten doorstaan zonder zwarte vlekken. Ik denk dat jullie best eens de schouw inspecteren en vooral de schouw bovenaan want die is waarschijnlijk aan het verstoppen. 

 

Groeten

Filip

Beste H.H,

 

Er zijn wel degelijk kachels die optimaler en efficienter werken dan de DDG kachels.

Een wallnofer van eco2all geeft max. 30 % warmte naar de ruimte en heeft een rookkanaal temperatuur van ± 90 graden en een rendemeny van groter dan 93% en een fijnstof van 23mg/m3.

Als ik mijn kachel stook dan heb ik in ± 8 uur mijn buffervat van 1000 liter op 85 graden daarna hoef ik bij een buitentempratuur van -3 graden een maal per dag te stoken en wel vanaf 18.00 uur tot 24.00 uur daarna gooi ik de kachel helemaal vol met hout dan gaat te wallnofer het verder zelf regelen; de lucht klep gaat automatisch dicht als de waarde is gehaald en als de verwarming in komt dan gaat deze weer harder branden, ook het douchwater zit in de tank.

Ik heb een een huis van 1000 m3 en 3 kinderen daarbij heb ik voor de Winter en zomer een Zonneboiler op mijn dak.

Ik bespaar ± 1750,- euro per jaar op mijn gaskosten na 6 jaar heb ik het terug verdiend.

Met behoud van sfeer en extra geld voor andere dingen en door biomassa (Hout) en zonneenergie draag ik niet bij aan de CO2 toename in ons land/wereld.

Kijk op www.eco2all.nl daar hebben zij diverse toepassingen ook houtkachel die ook op pellets brand

Hans

 

Beste H.H,
 
Er zijn wel degelijk kachels die optimaler en efficienter werken dan de DDG kachels.
Een wallnofer van eco2all geeft max. 30 % warmte naar de ruimte en heeft een rookkanaal temperatuur van ± 90 graden en een rendemeny van groter dan 93% en een fijnstof van 23mg/m3.
Als ik mijn kachel stook dan heb ik in ± 8 uur mijn buffervat van 1000 liter op 85 graden daarna hoef ik bij een buitentempratuur van -3 graden een maal per dag te stoken en wel vanaf 18.00 uur tot 24.00 uur daarna gooi ik de kachel helemaal vol met hout dan gaat te wallnofer het verder zelf regelen; de lucht klep gaat automatisch dicht als de waarde is gehaald en als de verwarming in komt dan gaat deze weer harder branden, ook het douchwater zit in de tank.
Ik heb een een huis van 1000 m3 en 3 kinderen daarbij heb ik voor de Winter en zomer een Zonneboiler op mijn dak.
Ik bespaar ± 1750,- euro per jaar op mijn gaskosten na 6 jaar heb ik het terug verdiend.
Met behoud van sfeer en extra geld voor andere dingen en door biomassa (Hout) en zonneenergie draag ik niet bij aan de CO2 toename in ons land/wereld.
Kijk op www.eco2all.nl daar hebben zij diverse toepassingen ook houtkachel die ook op pellets brand
Hans
 
Beste H.H,
 
Er zijn wel degelijk kachels die optimaler en efficienter werken dan de DDG kachels.
Een wallnofer van eco2all geeft max. 30 % warmte naar de ruimte en heeft een rookkanaal temperatuur van ± 90 graden en een rendemeny van groter dan 93% en een fijnstof van 23mg/m3.
Als ik mijn kachel stook dan heb ik in ± 8 uur mijn buffervat van 1000 liter op 85 graden daarna hoef ik bij een buitentempratuur van -3 graden een maal per dag te stoken en wel vanaf 18.00 uur tot 24.00 uur daarna gooi ik de kachel helemaal vol met hout dan gaat te wallnofer het verder zelf regelen; de lucht klep gaat automatisch dicht als de waarde is gehaald en als de verwarming in komt dan gaat deze weer harder branden, ook het douchwater zit in de tank.
Ik heb een een huis van 1000 m3 en 3 kinderen daarbij heb ik voor de Winter en zomer een Zonneboiler op mijn dak.
Ik bespaar ± 1750,- euro per jaar op mijn gaskosten na 6 jaar heb ik het terug verdiend.
Met behoud van sfeer en extra geld voor andere dingen en door biomassa (Hout) en zonneenergie draag ik niet bij aan de CO2 toename in ons land/wereld.
Kijk op www.eco2all.nl daar hebben zij diverse toepassingen ook houtkachel die ook op pellets brand
Hans
 
Beste H.H,
 
Er zijn wel degelijk kachels die optimaler en efficienter werken dan de DDG kachels.
Een wallnofer van eco2all geeft max. 30 % warmte naar de ruimte en heeft een rookkanaal temperatuur van ± 90 graden en een rendemeny van groter dan 93% en een fijnstof van 23mg/m3.
Als ik mijn kachel stook dan heb ik in ± 8 uur mijn buffervat van 1000 liter op 85 graden daarna hoef ik bij een buitentempratuur van -3 graden een maal per dag te stoken en wel vanaf 18.00 uur tot 24.00 uur daarna gooi ik de kachel helemaal vol met hout dan gaat te wallnofer het verder zelf regelen; de lucht klep gaat automatisch dicht als de waarde is gehaald en als de verwarming in komt dan gaat deze weer harder branden, ook het douchwater zit in de tank.
Ik heb een een huis van 1000 m3 en 3 kinderen daarbij heb ik voor de Winter en zomer een Zonneboiler op mijn dak.
Ik bespaar ± 1750,- euro per jaar op mijn gaskosten na 6 jaar heb ik het terug verdiend.
Met behoud van sfeer en extra geld voor andere dingen en door biomassa (Hout) en zonneenergie draag ik niet bij aan de CO2 toename in ons land/wereld.
Kijk op www.eco2all.nl daar hebben zij diverse toepassingen ook houtkachel die ook op pellets brand
Hans
 

Beste HH,

 

Bij een wallnofer van Eco2all heb jij geen overlast van Rook je ziet alleen de rimpeling van de warme lucht en geeft maar max. 30% warmte af aan de omgeving en 70% aan het water.

En dat bij een rendement van meer dan 93%.

Ik ben er zeer te vreden mee in combinatie met een zonneboilet heb geen Gas meernodig en ik verdien het terug  6 jaar.

Hans

Beste Hans,

 

Ik heb een Jolly-Mec van Eco2all inbouw die zowel op Hout als pellets brand 25Kw voor mijn helehuis te verwarmen en met douchwater voorziening.

Deze organisatie weet waar zij over praten en hebben jaren lang ervaring en verzorgen ook opleiding aan hun dealers.

Geweldig systeem

 

Dennis

bmsholding, en u bent toevallig ook kachelverkoper/verdeler?

Het is niet de bedoeling om reclame voor je eigen te maken op dit forum.

 

Kan natuurlijk verkeerd zijn, maar als ik bsmholding intype  zie ik 1 link naar

Bedrijfsprofiel   Verkoop van Hout kachels in europa

 

En toevallig in een dorp waar ook een verdeler is van eco****

Even zoeken op www.sidn.nl:

Domeinnaam eco2all.nl Status actief Houder Bmsholding BV  

Wat een boefje, he?

En dan de berichtjes ondertekenen met Hans of Dennis... haha. ;-)

bas

een boefje? eerder een stommerik die mr. m van de weideven veldkamp als ie denkt dat we hem niet doorhebben. :-)

hans d

 

Kan iemand mij doorverwijzen naar een aantal merken van kachels/haarden voor koppeling aan de CV die wel op een correcte manier werken en beveiligd zijn?

Ik begrijp dat de DDG kachels blijkbaar niet goed zijn wegens de warmtewisselaar die rechstreeks de vlam koelt en daardoor ook de warmtewisselaar doet aankoeken...
Zijn de kachels met een watermantel dan een beter alternatief?
Kachels die de warmtewisseling doen in de schouw zijn die beter?

Los daarvan vraag ik mij af of ik wel een kachel aan mijn Junkers Cerapur smart van 13kw kan aansluiten.
Ik heb zowel een vvw als een radiator kring, maar ik heb deze (foute) installatie nu ingesteld volledig op de vvw temperatuur...
Met rechtstreekse watertemperaturen van boven +- 35° ben ik niets ... Eventueel wel voor de radiatoren ...

Ik hoop dat hier wat nuttige antwoorden op komen, want ik lees met veel interesse de topics hierover,
spijtig genoeg alleen met negatieve reacties en nog geen positieve (over eventueel andere installaties/merken).

Groeten
Olaf

Kan iemand mij doorverwijzen naar een aantal merken van kachels/haarden voor koppeling aan de CV die wel op een correcte manier werken en beveiligd zijn?

Ik begrijp dat de DDG kachels blijkbaar niet goed zijn wegens de warmtewisselaar die rechstreeks de vlam koelt en daardoor ook de warmtewisselaar doet aankoeken...
Zijn de kachels met een watermantel dan een beter alternatief?
Kachels die de warmtewisseling doen in de schouw zijn die beter?

Los daarvan vraag ik mij af of ik wel een kachel aan mijn Junkers Cerapur smart van 13kw kan aansluiten.
Ik heb zowel een vvw als een radiator kring, maar ik heb deze (foute) installatie nu ingesteld volledig op de vvw temperatuur...
Met rechtstreekse watertemperaturen van boven +- 35° ben ik niets ... Eventueel wel voor de radiatoren ...

Ik hoop dat hier wat nuttige antwoorden op komen, want ik lees met veel interesse de topics hierover,
spijtig genoeg alleen met negatieve reacties en nog geen positieve (over eventueel andere installaties/merken).

Groeten
Olaf

Beste Filip

 

Een andere optie ipv een DDG kachel is een lechma kachel werkt ook op de centrale verwarming en ook voor het water. Het grote verschil is dat bij de lechma kachel het water rond de kachel zit en de kachel aan de zijkanten niet warmer wordt dan de temperatuur dat je stookt.

Als je verder nog iets wilt weten geef maar een seintje

ik zou ook een zo een kachel willen plaatsen ,in nederland hebben ze een kachel van het merk prity waar het water in 2 tanks aan de zijkant zit zodat de vuurhaard niet afkoeld zijn er mensen die met deze kachel werken en was is hun ervaring

olaf

er zijn er wel meer, normatherm, gerco, rika, walltherm, enz. met wat zoeken geraak je wel aan een stuk of 50 types denk ik.

hans d

ideaal zijn de massieve kachels, maar die zij  groot, zwaar en duur, en dat zijn natuurlijk flinke struikelblokken. bij CV-haarden dus vooral opletten dat zeker het gloedbed onderaan zo weinig mogelijk verstoord en afgekoeld wordt, want dat is nefats voor de verbranding. verder is het van belang dat de vlam goed kan uitbranden, kacheltjes met een vuurhaard van 30 of 40cm hoog zijn dus uit den boze. wat prity betreft, zij spreken van een rendement van 70%, dat is niet echt schitterend.

hans d

Ongelofelijk hoe Hans D zoveel energie blijft steken als "de expert" in dit debat over DDG-kachels. Ik heb echter echt niet de indruk dat hij er zelf één heeft.

Waarom dan die haatcampagne? Commerciële belangen? Gratis publiciteit?

Mensen, ik heb er zelf één, nu al meer dan 4 jaar en kan dus echt over het systeem meespreken. Alles wat hier zo negatief gezegd wordt, klopt niet met mijn ervaringen, noch met die van andere mensen die nu ook dit systeem in huis hebben.

Ongelofelijk: ik verwarm er een huis van 350m² mee, nu ook in de voorbije week met temperaturen in Waals-Brabant van -7°C. (De woning uit de jaren '80  is "redelijk geïsoleerd, maar vroeger verstookte ik toch 3000 l stookolie). Het onderhoud valt erg goed mee (ik reinig de kachel eens om de 2 maanden). Ik verwarm enkel nog 's morgens met de CV op stookolie.

Erg belangrijk is droog hout en vooral de eerste 10 minuten goed laten doorbranden (luchtklep volledig open). De bovenste warmtewisselaar zit ver boven de vlam en doet volgens mij niks aan het verbrandingsproces. Bij het reinigen van de schouw door een professionele firma kan niet specifiek meer roetaanslag gevonden worden dan bij een ander haardvuur of houtkachel. Grappig al die "creosoot"-rampverhalen: waarom heb ik dit dan niet?

Dus mensen, laat U niet in de luren leggen. Dit systeem is keigoed!

Een zeer tevreden eigenaar.

 

Bart

bart

ik steek  nu eenmaal in dit hele forum veel energie, en probeer zo neutraal mogelijk te zijn.  misschien zie jij dat als een haatcampagne, voor mij gaat het om puur technische aspecten.

ik heb - gelukkig maar - geen DDG haard bij mij thuis, maar heb wel meerdere klanten die al wat jaren in het bezit zijn van een DDG-haard, en geen enkel is daar onverdeeld gelukkig mee.

ik heb nooit beweeert of zelfs maar gesuggereerd dat je het met zo'n kachel niet warm zou krijgen, dat is gewoon een kwestie van hard genoeg stoken, zoals met elke haard.  wat mij echter wel stoort is de over het algemeen slechte verbranding.  dat deze eigenlijk niet te vermijden is, komt daardat je voor een goede verbranding een gloedbedtemperatuur van minstens 800°C moet aanhouden, wat quasi onmogelijk is als je direct op de warmtewisselaar stookt, want die wordt nooit warmer dan een 95°C. het risico bij te kage t° is een productie van dioxines en furanen, beide behoorlijk giftige stoffen die je in de hele voedselketen terugvindt, en hun oorsprong vinden in onvolledige verbranding.  en ik weet niet hoe hoog jou vlammen branden, blijkbaar stook, jij heel voorzichtig.

maar het grootste probleem is het totaal ontbreken van een geïntegreerde beveiliging, geen probleem als het enkel een kachel is, wel als het gaat om een haard gekoppeld aan een waterverwarming.  weet dat je zo iets in beschaafde landen met veel ervaring en expertitie in houtverbranding (duitsland, oostenrijk, zwitserland,...) verboden is.  velen beseffen de risico's niet van zo'n haard als er iets misgaat.  maar daan verdomd het daar iets aan te doen en blijft tijdbommen verkopen.

commerciële belangen?  tja, dan zou ik ook een haatcampagne tegen andere haarden moeten voeren, want nu doe ik dan alle andere merken een plezier.  overigens, dezez vraagstaart ligt al maanden stil, jij zet hem weer in de top 10, zodat iedereen er kan van mee genieten. 

maar ik zou natuurlijk net zo goed kunen suggereren dat jij jou of iemand anders zijn belangen verdedigt......

hans d

 

Beste Hans,

Ik schattte je hoog in op andere fora en in andere discussies maar wat betreft DDG deel ik de mening van Bart: het begint op een persoonlijke queeste tegen DDG te lijken. De hevigheid en de snelheid van je reactie op het woord DDG is fenomenaal.

Je negatieve suggesties brachten ook mij een tijdlang aan het twijfelen. Ik heb mezelf ondertussen verder en beter geïnformeerd op 'de markt' over DDG en andere CV-haarden (zonneboiler/buffer fabrikanten, ketelfabrikanten, andere producenten, installateurs...) en de ervaring van hun klanten met DDG zijn -merkwaardig genoeg- wel onverdeeld positief. Ik heb ook onverdachte referenties (referenties die ik zelf heb gezocht; niet aangeleverd door DDG) gecheckt en meerdere kachels in werking gezien.

Steeds hetzelfde verhaal als bij Bart: bijzonder tevreden, beperkt houtverbruik, geen onverklaarbare creosoot-aanslag, geen zwarte rook... Een iemand heeft een tijdlang een probleem met verhoogde afzetting gehad. Hij had zelf vanalles zitten proberen. Uiteindelijk heeft hij fabriek DDG na 2 jaar geconctacteerd. Ze hebben kosteloos een technieker langgestuurd die het probleem (het bleek een combinatie van schouwprobleem in combinatie met te nat hout) heeft vastgesteld en nog eens de ganse werking van het systeem heeft uitgelegd.

Ik heb DDG ondertussen al heel wat lastiggevallen voor mijn toekomstig project (ze zullen mij al beu zijn ondertussen :-) ). Mij werd een oplossing op buffer voorgesteld (inclusief drieweg-voormenging). De voor en nadelen van rechtstreekse aansluiting op CV versus buffer werden zeer genuanceerd naar voren gebracht. Ze dachten ook mee over de rest van de installatie (hoewel ze dit niet verkopen en er dus niets aan te verdienen hebben). Een ware verademing na mijn ontgoochelende gesprekken met totaal ontwetende kachelwinkels en installateurs.

Wat betreft de veiligheid van de DDG sla je de bal volledig mis, Hans. Wat betreft het veiligheidssysteem denk ik niet dat je een CV-haard hebt die veiliger is. Ik heb nog steeds geen systeem gevonden met een lagere waterinhoud versus vermogen dan bij DDG. Meer nog. Nog onder de invloed van de Hans-anti-DDG-doctrine, heb ik bij mijn bezoek ter plaatse gevraagd het veiligheidssysteem in echte werking te mogen zien (ze klonken nogal zeker van hun stuk vandaar). De DDG-man onderbrak prompt de stroom naar de pomp (test-kachel in volle werking!). Je zag mooi de klep dichtgaan en rond de 90° ging het veiligheidsventiel open. Nadien sloot het zich weer. Op geen enkel moment neiging gehad om de brandweer te bellen. :-) Trouwens: de interne verbrandingstemperatuur  voor de grote veiligheidsproef, was in het vuurbed op dat ogenblik trouwens 853°, het rendement 87% (zelf afgelezen op test-computer die daar stond; dus die informatie die je geeft klopt ook niet).  Vaststelling: DDG is de enige die het mij heeft kunnen/durven laten zien. Alle anderen firma's gingen er met een zeer grote bocht rond of werden zelfs lastig. Groot +punt dus. Ik heb ook officiële keuringsattesten gevraagd en ter inzage gekregen betreffende de veiligheid van hun toestellen (TUV-attesten). Niets dan applaus voor DDG dus ondanks mijn zeer kritische zoektocht.

Hans, ik begrijp dat je niet alle evoluties in de verwarmings -en bouwwereld op de voet kan blijven volgen (alles evolueert razend snel) maar onthou je dan van gratuite kritiek gebaseerd op ervaringen (?) uit de jaren '90. Je kan een wagen uit de jaren '90 ook niet vergelijken met een wagen van anno 2010. Evolutie noemen we zoiets. Onze goede Belgische fabrikanten kunnen wel wat steun gebruiken. Wat er op dit forum mede door jou gebeurt tov DDG is gewoon niet fair en geheel eenzijdig.

Als je zelf een concurrend merk verdeelt, wordt het zelfs een beetje ranzig. Jouw Normatherm koelt de vuurhaard evenzeer af. De warmtewisselaar van jouw Normatherm zit op dezelfde hoogte als die bij DDG,  Jouw Normatherm laat evenzeer cokes toe als brandstof (ga je langs je klant staan als hij de kachel vult, beste Hans?), ik zie niet in wat jouw Normatherm veiliger zou maken dan een DDG (integendeel: grotere waterinhoud), enzovoort, enzovoort.  

Over elk product valt wel heel wat te filosoferen maar probeer het een beetje objectief te doen en probeer even kritisch te zijn voor je eigen superieure Duitse producten als voor de Belgische. Straks gaan de mensen zich nog vragen stellen over het waarheidsgehalte van de vele andere zinvolle dingen die je op andere fora wel hebt verteld en dat zou heel spijtig zijn.

Met vriendelijke groeten,

Lucas (met vertrouwen in zijn mooie België-land en zijn prachtige producten).

 

  

 

Beste Lucas ...

 

En toch ...

 

En toch moet ik Hans bijtreden.

Ik ben DDG bezitter, en weet dus waarover ik praat.

Het enige waar ik in geïnterreseerd ben als het over een kachel gaat is het rendement, en de rook (vervuiling) die uit de schoorsteen komt.

Ik weet niet hoe de kachels er tegenwoordig uitzien, maar toen ik ze kocht was er geen sprake van 3-weg mengventiel.

Na voortdurend verbeteringen te hebben aangebracht vind ik de verbranding nu "aanvaardbaar" maar zeker nog niet super.

Veel hangt ook af van de manier van stoken en vooral bijvullen (ook dat moet je leren!)

 

Een trucje om de verbrandingstemperatuur op te krikken is dat men bij DDG kolen stookt (of kolen gemengd met hout zoals men op Batibouw steevast doet!)

De meeste mensen die een DDG kopen willen natuurlijk liefst hun eigen "gratis" brandhout stoken, waardoor je heel andere temperaturen krijgt.

 

Ik heb ondertussen ook geleerd dat je het allerbeste hout in een DDG moet stoken (ES, Beuk, Eik, ...) met hoge energieinhoud per kg.

En vanzelfsprekend goed droog (bij eik wil dat zeggen vele jaren drogen!)

 

Veel eigenaars stoken echter allerhande houtsoorten, en dat zorgt voor zeer veel schadelijke uitstoot.

 

Dirk

lucas

<< Wat betreft het veiligheidssysteem denk ik niet dat je een CV-haard hebt die veiliger is. Ik heb nog steeds geen systeem gevonden met een lagere waterinhoud versus vermogen dan bij DDG. >>  aha, een lagere waterinhoud is dus een voordeel??  en kan je me dat ook argumenteren?  een lagere waterinhoud houdt in dat het risico op overtemperatuur veel groter is en bij defect ook veel sneller gaat.  dat is geen doctrine, dat is elementaire fysica.  tenzij je het extreem ziet, als ie ontploft is het risico met een lagere waterinhoud inderdaad kleiner, maar met een kleinere waterinhoud zal ie ook veel sneller ontploffen als het fout gaat.  't is dus maar wat je veilig noemt.

er zit inderdaad een extern veiligheidssysteem (??) op, wat in andere landen verboden is, (of niet verboden als je het combineert met een ingebouwd systeem in de ketel).  en daarom krijg je een ddg ook nooit als ketel gekeurd bij onze oosterburen. 
attesten over de veiligheid van de ddg, terwijl er geen enkele veiligheid op deze kachel zit, da's op z'n zachts gezegd wel heel vreemd.  ik zou die attesten echt graag eens zien.  mogelijk heb jij attesten gezien van de losse onderdelen die voor de veiligheid moeten zorgen.

ook wordt er geen retourtemperatuurverhoging voorzien, en tot nog toe is er niemand in geslaagd een hout- of pelletketel te maken die dat aankan, behalve dan blijkbaar de onvolprezen DDG.

dan is er m.i. nog een grote denkfout gemaakt, telkens de kachel in overtemperatuur gaat wordt er vers water aan het systeem toegevoegd, en dus telkens verse zuurstof en kalk, wat naar corrosie toe rampzalig is voor een installatie, zeker als je dan nog behoorlijk hard water hebt.  zuurstofrijk cv-water is erg corrosief en tast niet alleen je kachel aan, maar op termijn je hele installatie, dat is dus een elementaire fout.  als je me niet gelooft, lees er maar de vele artikelen over zuurstofcorrosie e.d. in warmwater cv installaties maar eens over na.

daarbij ontbreekt er ook een voorziening om de circulatiepomp aan te sturen, wat ook weer de risicos op problemen vergroot.

ook het werkingsprincipe zoals het op de website staat is onbegrijpelijk voor mij, de warmte van de kachel wordt eerst door een CV-ketel gestuurd waar je dus onvermijdelijk een deel warmte kwijtspeelt.  veel beter zou zijn de warmte eerst naar een buffervat te voeren en daar te stockeren, en dan pas naar de radiatoren.  je krijgt ook mogelijk veel te hoge watertemperaturen in je radiatoren, 70° en meer liggen bij zo'n systeem voor de hand, en daar kan je flink je handen aan verbranden, zeker kinderhandjes die nog veel gevoeliger zijn dan onze handen.  ik heb even de aansluitschemas bekeken, en er is er geen enkel waar ik me kan in vinden.

ik heb ook dat soort rapporten nog nooit gezien, al heb ik er vroeger al (via DDG klanten) naar gevraagd.  alleen, met zo'n rendement en zo'n goede verbranding begrijp ik niet dat ie nog niet op de duitse en oostenrijkse markt gegaan is, want de DDG is dan een toestel buiten concurrentie!  overigens, volgens hun folder halen ze zelfs tot 94%, daar kunnen zelfs de houtvergassers niet aan.  maar misschien hebben ze ondertussen wel rapporten, al zwijgen ze er ook op de website als vermoord over.  op de website publiceren is natuurlijk riskant, want dan heb je de tijd ze kritisch te lezen.  nu weet ik best dat de meesten dat niet doen, veelal omdat ze gewoon niet willen dat hun konkurrenten mee kunnen lezen.

mijn ervaringen met bovengenoemde kachel zijn echt niet uit de jaren 90, maar eerder in de periode 2002 - 2005, dus toch nog niet zo lang geleden.  ik heb zelf meermaals problemen vastgesteld met het externe veiligheidssysteem, te snel opengaan, blijven lekken, etc., en heb er ook meerdeere vervangen, en het blijkt nog altijd hetzelfde systeem te zijn.  maar dat is inderdaad al wel een jaar of 5 geleden, ik had het toen wel gehad met die kachel.  ik heb vorig jaar de kachel nog eens bekeken op batibouw, de kachel had toen een een goeie dag gebrand neem ik aan (tweede dag, kort na de middag meen ik me te herinneren) en de bovenste warmtewisselaar hing helemaal vol rommel.  ik vraag me trouwens ook af hoe je die reinigt ?

natuurlijk is mijn commentaar eenzijdig, dat is commentaar van 1 persoon natuurlijk altijd, ook jou commentaar is net zo eenzijdig als de mijne.  maar nog net heeft een gelukkige (??) bezitter van een DDG (van enkele jaren geleden inderdaad) nog gereageerd, en die is ook niet onverdeeld gelukkig. 

niet fair, niet objectief? zwijgen over de gebreken van hun systeem, is dat dan wel objectief? de problemen zijn al jaren gekend, maar de fabrikant vertikt het daar iets aan te doen.  en dan mag ik niks zeggen?  en jullie mogen deze kachel wel ophemelen, maar ik mag niet wijzen op de tekortkomingen? rare objectiviteit. 

ik probeer me zo neutraal mogelijk te houden en de merken die we zelf verdelen niet te noemen, maar aangezien jij het doet, onze haard stookt op een plaat, niet op een warmtewisselaar, en dat maakt een groot verschil.  hoogte van de vuurhaard identiek? toch zeker niet van de modellen die ik gezien heb.  de afstand stookplaat tot onderkant warmtewisselaar bedraagt bij onze haard ongeveer 62cm, heb je al eens gemeten bij een DDG?  ik vind in hun dokumentatie daar geen cijfers over, maar de totale hoogte van hun kachel komt daar nauwelijks over.  en onze haard superieur? dat heb ik althans nooit beweert, dit is een heel degelijke kachel, maar er zijn, zeker bij de houtvergassers, hogere rendementen te halen en nog zuiverdere verbrandingen realiseerbaar. 

hans d